16 Ιούν 2024
READING

Το κτίριο των 100 εκατ. που αλλάζει ριζικά το Μαρούσι

4 MIN READ

Το κτίριο των 100 εκατ. που αλλάζει ριζικά το Μαρούσι

Το κτίριο των 100 εκατ. που αλλάζει ριζικά το Μαρούσι

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται αυτή την περίοδο η κατασκευή του εμβληματικού κτιρίου «The Grid», ενός νέου γραφείου στο Μαρούσι, που έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στην περιοχή στον τομέα των γραφειακών εγκαταστάσεων. Πρόκειται για το κτίριο που κατά το παρελθόν φιλοξενούσε το εργοστάσιο της Kodak και αποτελεί κοινή επένδυση των Noval Property και της Brook Lane Capital.

To Μαρούσι αποτελεί μία καθιερωμένη επιχειρηματική περιοχή που συνδέεται απευθείας με το κέντρο της Αθήνας και το αεροδρόμιο της πόλης, μέσω της Αττικής οδού. Το εμβληματικό κτίριο που κατασκευάζεται από την Τέρνα είναι σχεδιασμένο από την Foster + Partners, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο διάσημα γραφεία στον κόσμο. Το κτίριο θα καλύπτει ένα ολόκληρο αστικό τετράγωνο. Παρέχει ευέλικτους, υπερσύγχρονους χώρους εργασίας και διαμορφωμένους χώρους πρασίνου που ενώνονται με ένα δημόσιο πάρκο.

Καθοριστικός ρόλος στην ανάπλαση της περιοχής

Το Grid αναμένεται ότι θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπλαση του Αμαρουσίου τα επόμενα χρόνια, ενεργοποιώντας το περιβάλλον του και προσελκύοντας νέες επιχειρήσεις στην περιοχή. Πρόκειται για ένα κτίριο που θα διαθέτει ευρύ συνδυασμό ευέλικτων χώρων εργασίας και ανέσεων, συμπεριλαμβανομένων νέων χώρων πρασίνου που θα αναζωογονήσουν την περιοχή. Τα αρθρωτά στοιχεία του κτιρίου τυλίγονται γύρω από την περίμετρο του χώρου, δημιουργώντας μια κεντρική αυλή που αποτελεί την κοινωνική καρδιά της ανάπτυξης. Η διαμορφωμένη αυλή λειτουργεί επίσης ως μια καταπράσινη ράχη, συνδέοντας την ανατολική και τη δυτική πλευρά του χώρου. Ένα μεγάλο δημόσιο πάρκο στα ανατολικά έρχεται να προστεθεί στον χαρακτήρα βιωσιμότητας που πρεσβεύει το υπό κατασκευή ακίνητο, παρέχοντας παράλληλα έναν χώρο για τους εργαζόμενους να χαλαρώσουν και να κοινωνικοποιηθούν. Τα υπάρχοντα ελαιόδεντρα, που υφίστανται στην περιοχή, έχουν καλλιεργηθεί ή επαναφυτευθεί για να δημιουργήσουν μια φυλλώδη, σκιασμένη όαση μέσα στην πόλη.

Συνολική επένδυση που αγγίζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ

To κτιριακό συγκρότημα έχει προϋπολογισμό επένδυσης που ανέρχεται στα 96,5 εκατομμύρια ευρώ. Κατασκευάζεται σε οικόπεδο έκτασης 16.100 τ.μ. επί της συμβολής των οδών Χειμάρρας και Αμαρουσίου-Χαλανδρίου και θα έχει συνολική επιφάνεια δόμησης 61.500 τ.μ., εκ των οποίων τα 26.400 τ.μ. αντιστοιχούν σε χώρους ανωδομής και τα 35.100 τ.μ. σε υπόγειους χώρους.

Όψη που προσελκύει τους περαστικούς

Η νέα κατασκευή είναι εξαιρετικά διαπερατή και είναι προσβάσιμη από τους τέσσερις γύρω δρόμους. Οι χώροι μεταξύ των αρθρωτών στοιχείων του κτιρίου συνδέουν τον δρόμο με την κεντρική αυλή, δημιουργώντας όψη που προσελκύει τους περαστικούς. Τα δύο κύρια λόμπι εισόδου βρίσκονται μακριά από το δρόμο για να τονίσουν τα βασικά σημεία εισόδου και να βοηθήσουν τους νέους επισκέπτες να πλοηγηθούν στο κτίριο. Ο όγκος του κτιρίου κατεβαίνει προς την αυλή, δημιουργώντας έναν εξωτερικό χώρο που είναι ευαίσθητος στην ανθρώπινη κλίμακα.

Ο πλούσιος συνδυασμός ευέλικτων χώρων εργασίας και ανέσεων της ανάπτυξης ανταποκρίνεται στις ποικίλες ανάγκες των επιβατών. Τα αίθρια κατεβαίνουν στο επίπεδο του υπογείου, επιτρέποντας στο φως και τον αέρα να φτάσουν στα γραφεία που βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα του κτιρίου. Οι φεγγίτες κατά μήκος του ανατολικού υψομέτρου επιτρέπουν στο φως να φιλτράρει προς τα κάτω στο γυμναστήριο, ενεργοποιώντας το υπόγειο. Κάθε πλάκα δαπέδου γραφείου έχει πρόσβαση σε εξωτερικές φυτεμένες βεράντες που διατρέχουν τις εσωτερικές όψεις, μειώνοντας την κλίμακα του κτιρίου μέσα από την αυλή.

Ένα ενσωματωμένο σύστημα πρόσοψης παρέχει φυσικό αερισμό, φωτισμό προσόψεων και ηλιακή προστασία, ενώ μεγιστοποιεί τη θέα και το φως της ημέρας. Τα γωνιακά σκούρα γκρι μεταλλικά πτερύγια – περσίδες στην εξωτερική πρόσοψη προστατεύουν τους εσωτερικούς χώρους από την έντονη έκθεση στον ήλιο. Ο κρυφός φωτισμός LED στο κάτω μέρος φωτίζει το κτίριο τη νύχτα, τονίζοντας τη μεταλλική του πρόσοψη.

Η πρόσοψη τυλίγεται γύρω από το κτίριο και παρέχει χώρους γραφείων διπλού ύψους που προσφέρουν εκπληκτική θέα στη γύρω περιοχή. Κάθε αρθρωτό στοιχείο της ανάπτυξης έχει μια πράσινη οροφή με φωτοβολταϊκά – συλλαμβάνοντας την ενέργεια του ηλίου και μετατρέποντάς την απευθείας σε ηλεκτρική ενέργεια για την τροφοδοσία του κτιρίου.

Photo credits: Foster + Partners

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.