29 Απρ 2024
READING

Γιάννης Βάλβης: Ο Έλληνας που γοήτευσε Coca-Cola, Lactalis και Pepsi

3 MIN READ

Γιάννης Βάλβης: Ο Έλληνας που γοήτευσε Coca-Cola, Lactalis και Pepsi

Γιάννης Βάλβης: Ο Έλληνας που γοήτευσε Coca-Cola, Lactalis και Pepsi

O Γιάννης Βάλβης είναι ο άνθρωπος που ταυτίστηκε με τις πολυεθνικές. Καθώς κατάφερε να προσελκύσει τρεις μεγάλες εταιρείες παγκοσμίου βεληνεκούς, την CocaCola που εξαγόρασε το νερό Dorna, αργότερα τη Lactalis για το γάλα La Dorna και στη συνέχεια την PepsiCo που απέκτησε ποσοστό στο Aqua Carpatica. Στις δύο πρώτες περιπτώσεις ο επιχειρηματίας έκανε exit μετά τις συμφωνίες, ενώ στην τρίτη που υπογράφηκε το 2022 με την Pepsi, η πολυεθνική απέκτησε τη μειοψηφία των μετοχών του Acua Carpatica και ο Γιάννης Βάλβης διατήρησε την πλειοψηφία των μετοχών στην εταιρεία.

Ο πολυεθνικός κολοσσός με τζίρο 91 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023 – περίπου το 1/3 του ΑΕΠ της Ρουμανίας – προχώρησε στην εξαγορά του 20% της Carpathian Springs της Ρουμανίας, ιδιοκτήτριας του εμφιαλωμένου νερού Aqua Carpatica. Η συμφωνία παραχωρούσε το δικαίωμα διανομής της ταχέως αναπτυσσόμενης μάρκας στη Ρουμανία και την Πολωνία και τη δυνατότητα επέκτασής της σε άλλες αγορές, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Δεν πίνεις νερό, πίνεις βιλούδο»

Το όνομα του Γιάννη Βάλβη δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό. Ωστόσο τα δύο από τα προϊόντα που δημιούργησε, αφενός το νερό Dorna όπου «η Τάσους» στο τέλος της viral διαφήμισης έλεγε με τρομερή ικανοποίηση «δεν πίνεις νερό, πίνεις βιλούδου» και το βιολογικό γάλα La Dorna, το οποίο πωλούνταν στην Ελλάδα σε τιμή συμβατικού, είχαν σημειώσει τεράστια επιτυχία στη χώρα μας. Μάλιστα και τα δύο προϊόντα κατάφεραν να γίνουν πολύ σύντομα γνωστά.

Εγγονός Σαντορινιού παππού και με πατέρα γεννημένο στο Σουδάν ο Γιάννης Βάλβης μεγάλωσε μεταξύ Γενεύης και Αθήνας. Δραστηριοποιείται επιχειρηματικά από το 1994 στη Ρουμανία και ο ίδιος φέρει την πεποίθηση ότι το Aqua Carpatica θα μπορέσει σταδιακά να κατακτήσει την ελληνική αγορά και να έχει ευρεία αποδοχή με εκείνη που είχαν το La Dorna και το Dorna. Το ενδιαφέρον στην περίπτωση Βάλβη είναι ότι ο ίδιος έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια και δραστηριότητα στο κρασί.

H Valvis Holding και το ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων της

Η κατευθυντήρια αρχή της Valvis Holding, συμφερόντων του επιχειρηματία, που χαράσσει την αναπτυξιακή της πορεία από την πρώτη μέρα της ίδρυσής της, είναι να αποτελεί μία βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον επιχείρηση. Ως υποστηρικτής της πράσινης γεωργίας, η Valvis Holding έχει θέσει ως στόχο να μετατρέψει τα Καρπάθια σε ένα οικολογικό αγροτικό κέντρο. Οι βασικές επιχειρηματικές κατευθυντήριες γραμμές του ομίλου που καλύπτονται από την ίδια «πράσινη» έννοια είναι το φυσικά αφρώδες και το φυσικό μεταλλικό νερό Aqua Carpatica, η παραγωγή κρασιού και η επιλεγμένη παραγωγή κρασιών (Domeniile Samburesti), η βιολογική καλλιέργεια δημητριακών με την επωνυμία La Dorna, ονομασία που διατήρησε ο όμιλος σε συνδυασμό με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας μετά την πώληση της δραστηριότητας του γάλακτος La Dorna στον Όμιλο Lactalis (Dorna Agri). Ένας από τους σημερινούς στόχους του Ομίλου είναι η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως ένα φωτοβολταϊκό πάρκο καθώς και η παραγωγή ενέργειας με βάση τη βιομάζα μέσω της εταιρείας AgroElectrica.

Το σπίτι στη Σαντορίνη

Πρόσφατα ο Γιάννης Βάλβης αποφάσισε να δημιουργήσει εξοχική κατοικία στον τόπο καταγωγής του, τη Σαντορίνη, και συγκεκριμένα στην περιοχή της Βλυχάδας. Ο ίδιος βρέθηκε σε αντιπαράθεση τα προηγούμενα χρόνια με τον δήμο Σαντορίνης, γεγονός που όπως είχε αποκαλύψει, καθυστέρησε την κατασκευή για περίπου 6 χρόνια. Μάλιστα, αυτό είναι το πρώτο σπίτι της οικογένειας Βάλβη στην Ελλάδα μετά από τρεις γενιές που δεν είχαν κάποιο ακίνητο εδώ.

Γιάννης Βάλβης: Από το νερό στο κρασί και από τη Ρουμανία στη Σαντορίνη - Οικονομικός Ταχυδρόμος - ot.gr

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.