01 Μάι 2024
READING

«Δυναμώνουν» οι μικροί του real estate

4 MIN READ

«Δυναμώνουν» οι μικροί του real estate

«Δυναμώνουν» οι μικροί του real estate

Στον… εκδημοκρατισμό των premium και «πράσινων» κτιρίων οδηγείται η αγορά του real estate, με την είσοδο και την ανάπτυξη μικρότερων παικτών με ελληνικό DNA στην εγχώρια αγορά. Οι μικρότεροι παίκτες είδαν το κενό στο «μέσο» της αγοράς, δηλαδή σε κτίρια τα οποία δύναται να αξιοποιηθούν από μεσαίες επιχειρήσεις, που θα καταβάλουν και ανάλογα τιμήματα για αγορά ή μισθώματα. Αυτό, καθώς η τάση θέλει τα κτίρια ανώτερης ενεργειακής κλάσης και υψηλών προδιαγραφών να προορίζονται μόνο για μεγάλα βαλάντια, όσο η ψαλίδα ανάμεσα στα παλιά και στα νέα ακίνητα μεγαλώνει.

Τα «προσιτά» γραφεία της Hellenic Properties

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η Hellenic Properties που έχει ιδρύσει ο Ερρίκος Αρώνες, στέλεχος με εμπειρία 20 ετών στο real estate και στις επενδύσεις venture capital. Όπως λέει ο ίδιος, στρατηγική της εταιρείας είναι ο εκδημοκρατισμός των πράσινων κτιρίων στην Ελλάδα, «δηλαδή να φέρουμε στην αγορά πράσινα κτίρια γραφείων προσιτά στο 90% των ελληνικών επιχειρήσεων, με μεσοσταθμικά 25% χαμηλότερα μισθώματα, από τα υψηλότερα μισθώματα πράσινων κτιρίων σήμερα στην Αθήνα». Σημειωτέον ότι σε περιπτώσεις εμβληματικών αναπτύξεων, όπως στο Ελληνικό, και σε περιοχές με υψηλή ζήτηση από πολυεθνικές, όπως τα βόρεια προάστια, τα μισθώματα για γραφεία μπορεί να ξεπεράσουν ακόμα και τα 30 ευρώ το μήνα ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής η Hellenic Properties υλοποιεί μία σειρά επενδύσεων σε γραφειακά ακίνητα, όπως η ανάπτυξη ενός συγκροτήματος 10.000 τ.μ. στη λεωφόρο Συγγρού και στην ανακατασκευή ενός πρώην βιομηχανικού ακινήτου 5.200 τ.μ. στον Ταύρο. Μάλιστα, το τελευταίο έργο είναι κοινή επένδυση με τη Sirec Energy, fund που εστιάζει σε πράσινες επενδύσεις στην Ελλάδα και αποκλειστικός διαχειριστής του European Sustainable Investments Fund. Εντός των ημερών θα ανακοινωθεί συνεργασία και με άλλα funds για την άντληση χρηματοδότησης, ενώ από τα εμβληματικότερα έργα της είναι η αναγέννηση της θερινής βασιλικής κατοικίας της Ασπασίας Μάνου, γόνου αριστοκρατών, συζύγου του βασιλιά Αλέξανδρου, δευτερότοκου γιου του Κωνσταντίνου Α’, στην Κηφισιά. Στη θέση του «βασιλικού» ακινήτου θα δημιουργηθεί συγκρότημα πολυτελών κατοικιών, μέσω επένδυσης 11 εκατομμυρίων.

Παλιοί γνώριμοι των κατασκευών στα ακίνητα

Στροφή στο real estate έχουν κάνει ο Δημήτρης και Πάρης Καλλιτσάντσης, παλιά στελέχη του Ελλάκτωρα, μέσω της Blend Development. Η εταιρεία ανάπτυξης, διαχείρισης έργων και συμβουλευτικών υπηρεσιών που σχεδιάζει και εκτελεί έργα real estate και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συστάθηκε στα τέλη του 2020, την περίοδο κατά την οποία ο Δημήτρης Καλλιτσάντσης αποχωρούσε από τον Ελλάκτωρα και οι Ολλανδοί της Reggeborgh κέρδιζαν τη μάχη επικράτησης στον κατασκευαστικό όμιλο. Στα πρώτα τους έργα ανήκε η ανάπτυξη του Blend Hotel στο Μοναστηράκι, το οποίο παλιότερα ήταν γνωστό ως Μέγαρον Παυλίδη και τώρα λειτουργεί από τη διεθνή ξενοδοχειακή BOB W.

Η πιο πρόσφατη επένδυση που ανακοίνωσε η Blend Development είναι η μετατροπή ενός κτιρίου εννέα ορόφων του 1959 στη διασταύρωση των οδών Σταδίου και Μπενάκη, επιφάνειας 5.000 τετραγωνικών μέτρων, σε πράσινο ξενοδοχείο. Συνεπενδυτής είναι και σε αυτή την περίπτωση η Sirec Energy, ενώ το ύψος της επένδυσης φτάνει τα 25 εκατομμύρια. Στο πλάνο της εταιρείας είναι να υλοποιήσει επενδύσεις 50 εκατομμυρίων σε ξενοδοχεία και γραφεία τα προσεχή χρόνια.

Από τη Συγγρού στο trend των serviced apartments

Σε οικιστικά ακίνητα βλέπει την ευκαιρία η DKG Development, που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης το 2019 και εδρεύει στη λεωφόρο Συγγρού. Δραστηριοποιούμενη στη διαχείριση έργων, στις κατασκευαστικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες, στην υποστήριξη συναλλαγών και στη διαχείριση ακινήτων, η εταιρεία βάζει τώρα πλώρη για την είσοδο στα εξυπηρετούμενα διαμερίσματα ή serviced apartments, όπως το «The Mediterranean», που θα συνδυάζει τα εξυπηρετούμενα διαμερίσματα και τη φιλοξενία. Το κτίριο θα αποτελείται από 58 επιπλωμένα διαμερίσματα και ένα εμπορικό κατάστημα και θα ολοκληρωθεί, το πιθανότερο, εντός του 2024.

Μέχρι στιγμής, η DKG Development έχει ευρεία παρουσία στον οικιστικό κλάδο, αφού έχει αναπτύξει έργα συνολικής επιφάνειας σχεδόν 6.000 τ.μ. σε Καλλιθέα, Πειραιά, Αθήνα και Μελίσσια. Πλέον, στο χαρτοφυλάκιό της διαθέτει 35 έργα συνολική επιφάνειας 75.000 τ.μ., καθώς έχει επενδύσει επίσης σε φοιτητικές κατοικίες, ξενοδοχεία και εμπορικά ακίνητα.

DKG Development

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.