29 Απρ 2024
READING

Ένας μισθός για ένα ενοίκιο: Η στεγαστική κρίση απειλεί την ιδιοκτησία

3 MIN READ

Ένας μισθός για ένα ενοίκιο: Η στεγαστική κρίση απειλεί την ιδιοκτησία

Ένας μισθός για ένα ενοίκιο: Η στεγαστική κρίση απειλεί την ιδιοκτησία

Την τέλεια καταιγίδα βιώνουν αγοραστές κι ενοικιαστές ακινήτων, με την πολιτεία να αναζητά τη λύση της στεγαστικής κρίσης στην αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και στον περιορισμό του προγράμματος της GoldenVisa.

Eνδεικτική είναι η αύξηση των τιμών των κατοικιών κατά 60% την τελευταία πενταετία, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που δείχνουν επίσης πως το 2023 οι τιμές πώλησης κατοικιών στη χώρα είδαν πάλι την ανιούσα και αυξήθηκαν κατά 13,4%. Η αύξηση αυτή ήρθε να προστεθεί στην άνοδο της τάξης του 11,9% που καταγράφηκε από την ΤτΕ το 2022. Πρωταθλήτρια των αυξήσεων αναδείχτηκε η Αττική, όπου η αύξηση έφτασε το 79%, με τις τιμές να έχουν επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα. Ειδικότερα, και με βάση στοιχεία του Spitogatos, σε Καλλιθέα, Πειραιά, Παγκράτι και Κυψέλη οι κατοικίες πωλούνται με τιμές υπερδιπλάσιες, αφού οι αυξήσεις κυμαίνονται από 98% έως 145%, χωρίς να παρατηρούνται τάσεις αποκλιμάκωσης, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς ακινήτων.

Σε αυτά ακριβώς τα στοιχεία στηρίζεται και ο αντίλογος της αγοράς για την αύξηση του ορίου της Golden Visa στα 800.000 ευρώ, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του κλάδου των μεσιτών και των developers θεωρούν πως η προηγούμενη κυβερνητική παρέμβαση ανέβασε τις τιμές στα ύψη. Σε συνέδριο που είχε διοργανωθεί πριν καν ανακοινωθεί η αύξηση στα 800.000 ευρώ για περιοχές υψηλής ζήτησης, στελέχη της αγοράς υποστήριξαν πως εξισώθηκε η Γλυφάδα με το Μοσχάτο και η Κηφισιά με τη Νέα Φιλαδέλφεια «Η ροή των επενδυτών δε σταματά. Αφήσαμε διαθέσιμο το 30% της πίτας με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε από φούσκα στον Πειραιά και τα δυτικά προάστια», ισχυρίστηκαν.

Κι ενώ το ποσοστό ιδιοκατοίκησης έχει κατέλθει στο 72,8% – το μικρότερο ποσοστό από το 2005, συμπεριλαμβανομένης της δεκαετίας της κρίσης – δεν είναι μόνο η αγορά σπιτιού όνειρο θερινής νυκτός. Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου Μεσιτών E-Real Estates, από το 2018 έως το 2023 τα ζητούμενα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατά 50% μεσοσταθμικά, με αποτέλεσμα για μία οικογενειακή κατοικία να απαιτείται ένας μισθός. Στα βόρεια προάστια, για το 91% των κατοικιών 80 – 100 τ.μ. ζητείται ενοίκιο μεγαλύτερο των 800 ευρώ, ποσοστό που διαμορφώνεται στο 87,4% για τις κατοικίες στα νότια προάστια.

Μελέτη της βρετανικής Online Mortgage Advisor έδειχνε, εξάλλου, ότι η Αθήνα είναι η πόλη στην οποία η ψαλίδα ανάμεσα στην αύξηση των ενοικίων και το μέσο μισθό είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα. Το ενοίκιο ενός διαμερίσματος αντιστοιχεί στο 55,9% του εισοδήματος ενός κατοίκου της Αθήνας, όταν το 2018 το ποσοστό αυτό έφτανε στο 42,4%. Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και έρευνα της Attica Bank σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την οποία 1 στα 4 ελληνικά νοικοκυριά δαπανά πάνω από το 40% του εισοδήματος για ανάγκες στέγασης, το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, έχει διαβεβαιώσει πως η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου θα φέρει τη λύση στη στεγαστική κρίση. Μία από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι αυτή που διατύπωσε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Στασινός, κατά τη διάρκεια forum με θέμα το δημογραφικό. Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας αναφέρθηκε στο παράδειγμα εγκαταλελειμμένου κτιρίου του ΕΦΚΑ στη Σταδίου, το οποίο, κατά τον ίδιο, θα μπορούσε να μετατραπεί σε 150 διαμερίσματα με χαμηλότερο ενοίκιο, της τάξης των 400 ευρώ, που θα μειώνεται στην περίπτωση απόκτησης παιδιού.

Την ίδια ώρα οι τράπεζες επιχειρούν να αποφύγουν ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων που θα σήμαινε επιστροφή… στο παρελθόν, ενώ το δίχτυ ασφαλείας είναι η επιβολή ορίων στις νέες χορηγήσεις στεγαστικών δανείων που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, με έναρξη εφαρμογής το 2025. Το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο διαμορφώθηκε στο 90% για τον δείκτη δανείου προς την αξία της εξασφάλισης για τους νέους αγοραστές και 80% για τους λοιπούς δανειολήπτες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.