01 Μάι 2024
READING

Πώς η Kύκνος «ανοίγει φτερά» προς την κερδοφορία

4 MIN READ

Πώς η Kύκνος «ανοίγει φτερά» προς την κερδοφορία

Πώς η Kύκνος «ανοίγει φτερά» προς την κερδοφορία

Χαμόγελα αισιοδοξίας «γέννησε» στην κονσερβοποιία Κύκνος η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για την χρήση από τον Ιούλιο του 2022 μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Κι αυτό γιατί οι αριθμοί «μαρτυρούν» ότι η στρατηγική που εφαρμόζεται με συνέπεια τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να «αποδίδει καρπούς» επιτρέποντας στην εταιρεία όχι μόνο να βελτιώσει τις επιδόσεις της αλλά να πραγματοποιήσει και την είσοδό της σε νέες κατηγορίες προϊόντων.

Η «Κύκνος», υπό την καθοδήγηση του Αχιλλέα Αγγελόπουλου υλοποιεί με συνέπεια το πενταετές της πλάνο, το οποίο έχει θέσει σε εφαρμογή από το 2020 και προβλέπει τον σταδιακό μετασχηματισμό της σε βιομηχανία τροφίμων. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε εντάσσεται και η απόφασή της να δραστηριοποιηθεί από το 2022 και στις κατηγορίες μαγιονέζας και μουστάρδας. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η πορεία αυτή δεν είναι ανέφελη, καθώς η εταιρεία έχει έρθει τα τελευταία χρόνια αντιμέτωπη με τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, έχοντας όμως καταφέρει να ξεπεράσει, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα, τα εμπόδια. Εμπόδια τα οποία πάντως παραμένουν, υπό την μορφή προκλήσεων, καθώς το κόστος λειτουργίας των εργοστασίων παραμένει υψηλό,

Τι δείχνουν οι αριθμοί

Σημαντική αύξηση, άνω του 20% (συγκεκριμένα 21,5%) παρουσίασε στο εξεταζόμενο χρονικό διάστημα ο κύκλος εργασιών της «Κύκνος». Συγκεκριμένα, αντλώντας ώθηση από τα προϊόντα με βάση την τομάτα, διαμορφώθηκε στα 36,3 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανοδικά έχει κινηθεί και ο όγκος των πωλήσεων, κατά 4,7%, αποδεικνύοντας ότι η βελτίωση των επιδόσεων δεν έχει βασιστεί μόνο στην αύξηση των τιμών λόγω της κρίσης πληθωρισμού. Εξάλλου, δείγμα εξαιρετικής εμπιστοσύνης αποτελεί το γεγονός ότι σε μία εποχή που το καταναλωτικό κοινό χαρακτηρίζεται από μείωση της αγοραστικής του δύναμης, η «Κύκνος» όχι μόνο δεν υποχωρεί αλλά επεκτείνεται στην αγορά.

Τα προϊόντα της υπεραιωνόβιας εταιρείας κατασκευάζονται στο εργοστάσιο που διατηρεί στην περιοχή της Ηλείας, και με σύμμαχο τις ποιοτικές πρώτες ύλες και την προσεκτική παραγωγή έχουν καταφέρει να κερδίσουν την προσοχή του καταναλωτικού κοινού. Μόνο τυχαίο δεν είναι λοιπόν ότι όχι μόνο στη χώρα μας τα συναντάμε πιο συχνά στα ράφια των σούπερ μάρκετ αλλά και στο εξωτερικό η εταιρεία αρχίζει και έχει μία αξιοπρεπέστατη παρουσία. Σημειώνεται μάλιστα ότι, σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο, οι εξαγωγές παρουσιάζουν αύξηση 45%, την ώρα που και οι πωλήσεις στο εσωτερικό αυξήθηκαν κατά 24%.

Σημαντική αύξηση των κερδών

Όταν η συνταγή λοιπόν είναι επιτυχημένη και εκτελείται με τον σωστό τρόπο, το αποτέλεσμα είναι σίγουρο ότι θα είναι ικανοποιητικό. Έτσι λοιπόν η «Κύκνος» είδε τα μεικτά της κέρδη να αυξάνονται από 5,6 εκατ. ευρώ σε 6,6 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση ύψους 18,2%, την ώρα που η συγκράτηση των περιθωρίων κέρδους έφτασε στο 18,15% από 18,66%. Αναφορικά με τα κέρδη EBITDA, αυτά «εκτινάχθηκαν» κατά 57%, από 1,5 εκατ. ευρώ σε 2,4 εκατ. ευρώ, με το αντίστοιχο περιθώριο κέρδους να διαμορφώνεται σε 6,63% από 5,13% αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πιο εντυπωσιακό στοιχείο έρχεται από τα κέρδη προ φόρων τα οποία υπερ-τετραπλασιάστηκαν, αλλά και από την καθαρή κερδοφορία που έφτασε στις 640 χιλ. ευρώ, από 189,5 χιλ. ευρώ την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο, αυξανόμενα κατά 237,7%.

Στην πραγματικότητα μάλιστα τα αποτελέσματα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά, καθώς, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, στα πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα δεν υπάρχει κάποια πώληση ακινήτων. Ενδεικτικά, πέρσι στους υπολογισμούς είχαν συμπεριληφθεί έσοδα ύψους 1 εκατ. ευρώ από πώληση ακινήτων.

Το πενταετές πλάνο και ο μετασχηματισμός της εταιρείας

Φυσικά όλα αυτά τα αισιόδοξα και άκρως θετικά αποτελέσματα βασίζονται σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό στην επιτυχημένη υλοποίηση του πενταετούς επιχειρηματικού πλάνου που έχει τεθεί σε εφαρμογή. Στόχος του στρατηγικού σχεδιασμού είναι η, όσο το δυνατόν μεγαλύτερη, αύξηση των πωλήσεων και της κερδοφορίας της. Στο επίκεντρο βρίσκεται και η ενίσχυση της παραγωγικής της δυναμικότητας και εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ για τον σκοπό αυτό έχει πραγματοποιηθεί από το 2020 σημαντικές επενδύσεις, σε εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών δυναμικότητας 1ΜW.

Όπως σημειώσαμε, στόχος του Αχιλλέα Αγγελόπουλου και των συνεργατών του είναι να επιτευχθεί η μετατροπή της κονσερβοποιίας σε βιομηχανία τροφίμων. Έτσι, όχι μόνο πέφτει το βάρος σε προϊόντα με βάση την τομάτα, αλλά και σε νέες κατηγορίες. Αναλυτικότερα, πριν μερικές βδομάδες η ΚYKNOS λάνσαρε στην αγορά δύο νέα προϊόντα στην κατηγορία των σαλτσών για ζυμαρικά. Ο λόγος για τα Basilico και Napoletana, τα οποία διαθέτουν πιστοποίηση vegan, δεν περιέχουν γλουτένη και συντηρητικά και παράγονται, σύμφωνα με την εταιρεία, από 100% ελληνικές τομάτες και εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Τα προϊόντα αυτά έρχονται να προστεθούν σε μία ήδη πλούσια γκάμα σαλτσών, φέτα, πικάντικη, μανιτάρι, ελιές και κανέλα-γαρύφαλλο.

Μάλιστα η εταιρεία δεν περιορίζεται σε αυτά, καθώς το 2022 είχε ξεκινήσει η δραστηριοποίησή της στις κατηγορίες μαγιονέζας και μουστάρδας. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τα προϊόντα της KYKNOS έχουν επιστρέψει εδώ και μερικούς μήνες στην αγορά των ΗΠΑ, ενισχύοντας έτσι την εξωστρέφεια που επιδεικνύεται.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.