01 Μάι 2024
READING

ΑΒ Βασιλόπουλος: Τι «κρύβει» η μετατροπή εταιρικών καταστημάτων σε franchise

4 MIN READ

ΑΒ Βασιλόπουλος: Τι «κρύβει» η μετατροπή εταιρικών καταστημάτων σε franchise

ΑΒ Βασιλόπουλος: Τι «κρύβει» η μετατροπή εταιρικών καταστημάτων σε franchise

Τον Σεπτέμβριο του 2023, όταν ο Νίκος Λαβίδας σχολίαζε τα οικονομικά αποτελέσματα και τα επόμενα βήματα της ΑΒ Βασιλόπουλος, σε συνάντησή του με δημοσιογράφους, τα συμπεράσματα που έβγαιναν ήταν ξεκάθαρα. Η γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ μόλις είχε ανακοινώσει απώλεια της κερδοφορίας, καθώς, από τα κέρδη ύψους 30,728 εκατομμυρίων ευρώ το 2021 πέρασε σε καθαρές ζημίες ύψους 2,476 εκατ. ευρώ το 2022, παρά την οριακή αύξηση του τζίρου στα 1,980 δισ. ευρώ.

Αναζητώντας τρόπους αντίδρασης, η ΑΒ Βασιλόπουλος είχε γνωστοποιήσει ότι προχωρά σε ένα σημαντικό επενδυτικό πλάνο, ύψους 181 εκατ. ευρώ, έχοντας μάλιστα ως στόχο το άνοιγμα 198 νέων καταστημάτων (16 εταιρικών και 182 franchise) για την τριετία 2023-25. Σε αυτή τη βάση, αρκετά είναι τα νέα καταστήματα που έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους το τελευταίο διάστημα, με το βάρος να πέφτει στα καταστήματα shop&go τα οποία μάλιστα λειτουργούν και σε ώρες πέρα του συμβατικού ωραρίου, αλλά και Κυριακές.

Αυτό όμως που προκάλεσε αίσθηση ήταν η είδηση ότι η ΑΒ Βασιλόπουλος αποφάσισε να παραχωρήσει έναν -διψήφιο- αριθμό εταιρικών καταστημάτων σε συνεργάτες franchise από την αρχή του χρόνου. Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, ήδη 10 μικρά καταστήματα έχουν αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς, ενώ μέχρι τέλος του χρόνου το ίδιο αναμένεται να συμβεί σε ακόμα 10 καταστήματα. Μέχρι τώρα το βάρος έπεφτε σε καταστήματα εντός της Αττικής, ενώ, στη συνέχεια, αυτό θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τίποτα δε μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο σχετικά με τον αριθμό των καταστημάτων που θα επηρεαστούν από τη συγκεκριμένη αλλαγή πολιτικής, αφού οι άνθρωποι του ομίλου έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμούν να «ξεφορτωθούν» καταστήματα αλλά να τα αξιοποιήσουν μέσω αξιόλογων και αξιόπιστων συνεργατών.

Ήδη, σύμφωνα με πηγές κοντά στην εταιρεία, 10 μικρά καταστήματα, κυρίως στην Αττική, έχουν «γυρίσει» σε franchise, με στόχο να αλλάξουν status ακόμη 10 έως το τέλος του 2024 ανά την επικράτεια. Άλλωστε βασικός μοχλός της ανάπτυξης της ΑΒ είναι το δίκτυο franchise, όπως τονίζεται από τις ίδιες πηγές, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο ακριβής αριθμός των καταστημάτων που θα αξιοποιηθούν με το μοντέλο της δικαιόχρησης θα εξαρτηθεί από την εξεύρεση των κατάλληλων συνεργατών.

Τι κρύβει η συγκεκριμένη απόφαση

Δεν αποτελεί μυστικό ότι η στρατηγική της ΑΒ Βασιλόπουλος, μέσω της οποίας ευελπιστεί να επιστρέψει στην κερδοφορία, επενδύει πολλά στο μοντέλο της δικαιόχρησης. Παρά το γεγονός αυτό όμως, είναι λογικό να δημιουργεί εντύπωση ότι στο πλάνο συμπεριλαμβάνονται και εταιρικά καταστήματα.

Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι οικονομικός. Συγκεκριμένα, στόχος των ανθρώπων της αλυσίδας σούπερ μάρκετ είναι να μειωθεί το κόστος λειτουργίας, να αυξηθούν τα έσοδα και, τελικά, να υπάρξει θετική επίδραση στην κερδοφορία που θα επιτευχθεί από την διεύρυνση του δικτύου καταστημάτων franchise.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο αριθμός των εταιρικών καταστημάτων που άλλαξαν ή πρόκειται να αλλάξουν από εταιρικά, σε franchise, είναι σχετικά μικρός αν αναλογιστεί κανείς ότι στο δίκτυο της ΑΒ λειτουργούν πάνω από 300 εταιρικά καταστήματα, ενώ 300 καταστήματα αναμένεται να έχει και το δίκτυο franchise μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς.

Οι αντιδράσεις και οι διαβεβαιώσεις

Σε κάθε περίπτωση, ένας άλλος παράγοντας που πάντα πρέπει να υπολογίζεται σε ανάλογες κινήσεις είναι εκείνος των εργαζομένων. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι σημαντικός αριθμός εργαζομένων φαίνεται να διαφωνεί με τις αλλαγές που υλοποιούνται και να επιθυμεί διαβεβαιώσεις σχετικά με το τι περιλαμβάνει η στρατηγική της ΑΒ Βασιλόπουλος, θυγατρικής του βελγο-ολλανδικού ομίλου Ahold Delhaize. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η στάση της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων στη Θεσσαλονίκη που ζητά από την εταιρεία να αναλάβει δεσμεύσεις σχετικά με την προστασία όλων των θέσεων εργασίας.

Άμεση ήταν η τοποθέτηση των ανθρώπων της αλυσίδας σούπερ μάρκετ, οι οποίοι έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι κανείς άνθρωπους που εργάζεται σήμερα σε καταστήματα ΑΒ Βασιλόπουλος δε θα πρέπει να ανησυχεί για τις εξελίξεις αυτές. Συγκεκριμένα, δεν προβλέπεται καμία απώλεια θέσεως εργασίας και όσοι επηρεάζονται από τη μετατροπή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος θα μπορούν να επιλέξουν το κατάστημα ΑΒ Βασιλόπουλος στο οποίο θα μεταφερθούν.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι το πλάνο του ομίλου έχει στο επίκεντρό του το δίκτυο καταστημάτων που θα λειτουργεί από συνεργάτες, αφού σε αυτό θεωρείται ότι «κρύβεται» το «κλειδί» που θα ανοίξει την πόρτα της κερδοφορίας, για την δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Ελλάδας. Το αν θα δικαιωθεί από την επιλογή της μένει να φανεί στο μέλλον.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.