02 Μάι 2024
READING

Dimand: Τέσσερα εμβληματικά έργα που ολοκληρώνονται το 2024

5 MIN READ

Dimand: Τέσσερα εμβληματικά έργα που ολοκληρώνονται το 2024

Dimand: Τέσσερα εμβληματικά έργα που ολοκληρώνονται το 2024

Το 2024 θα είναι η χρονιά της Dimand, όπως όλα δείχνουν, καθώς, εντός του έτους η εταιρία σκοπεύει να ολοκληρώσει και να παραδώσει προς χρήση έργα που βρίσκονται στην τελική ευθεία της υλοποίησης τους – κάποια από αυτά συγκαταλέγονται στα πιο εμβληματικά που «τρέχουν» αυτή τη στιγμή στη χώρα -, ενώ παράλληλα, πριν ακόμη αυτά ολοκληρωθούν, προγραμματίζει και θέτει άμεσα προς υλοποίηση τέσσερα νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 430 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, μιλώντας με αριθμούς, τον δρόμο της κερδοφορίας έχει πάρει ξανά, όπως φαίνεται, η Dimand, καθώς ο όμιλος το 2023 έκλεισε, σύμφωνα με την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων που δημοσιεύθηκε, με σημαντικά κέρδη που έφτασαν τα 17,0 εκατ. ευρώ προ φόρων, έναντι ζημιών 5,1 εκατ. ευρώ τη χρήση για το 2022. Ακόμη, η αύξηση του EBITDA έφτασε το εντυπωσιακό ποσοστό του 170%, από 7,1 εκατ. ευρώ τη χρήση του 2022 σε 19,2 εκατ. ευρώ, τη χρήση του 2023.

Όσον αφορά στα έργα, συνολικά, το χαρτοφυλάκιο που αναπτύσσει ο Όμιλος περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή 20 επενδυτικά έργα οι διαδικασίες για την υλοποίηση των οποίων βρίσκεται σε διάφορα στάδια και περιλαμβάνουν επενδύσεις σε αστικές της χώρας, που σχετίζονται με χρήσεις γραφείων, logistics, οικιστικών και ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, αλλά και μικτής χρήσης χώρους.

Όπως αναφέρει η διοίκηση της Dimand, τα θετικά αποτελέσματα της δημόσιας προσφοράς στο πλαίσιο της εισαγωγής των μετοχών της εταιρείας προς διαπραγμάτευση στην ρυθμιζόμενη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών για την χρήση 2023 αναμένεται να συνεχιστούν ενισχυόμενα στην χρήση 2024.

Τα έργα που παραδίδονται εντός του 2024

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, εντός του 2024 «ο Όμιλος προσβλέπει τόσο στην ολοκλήρωση της ανάπτυξης και την έναρξη εκμετάλλευσης έργων, όπως τον Πύργο Πειραιά τον πρώτο “πράσινο” ουρανοξύστη της χώρας, τα νέα εμβληματικά γραφεία της PWC στο Μαρούσι, του πρώτου βιοκλιματικού επιχειρηματικού πάρκου στη δυτική πύλη της Θεσσαλονίκης και των εμπορικών και γραφειακών χρήσεων του ιστορικού κτηρίου του τέως πολυκαταστήματος ΜΙΝΙΟΝ στην Ομόνοια, όσο και στη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου του με την εξασφάλιση σημαντικών ακινήτων, εξασφαλίζοντας πάντα τα αρτιότερα πρότυπα περιβαλλοντικής κάλυψης για τα κτίρια που αναπτύσσει, υλοποιώντας ακίνητα υψηλής ενεργειακής απόδοσης και χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, προσαρμοσμένων στις ανάγκες και τη στρατηγική βιωσιμότητας των σύγχρονων επιχειρήσεων».

Ο Πύργος Πειραιά

Ο «αναγεννημένος» Πύργος Πειραιά, ο οποίος παρέμενε για χρόνια αναξιοποίητος, παίρνει νέα πνοή και, όπως αναφέρει η Dimand, είναι ο πρώτος ουρανοξύστης στην Ελλάδα που διακρίνεται για τον πράσινο χαρακτήρα του, εξασφαλίζοντας μάλιστα τις αντίστοιχες πιστοποιήσεις «LEED PLATINUM» και «WELL». Το κτίριο του Πύργου έχει συνολικό ύψος 880 μέτρα και συνολική δομημένη επιφάνεια 34.600 τετραγωνικά μέτρα, σε οικόπεδο 3.842 τ.μ. εκ των οποίων τα 6.700 τ.μ. αντιστοιχούν σε χώρους λιανικής πώλησης, τα 800 τ.μ. σε χώρο εστίασης – εξαιρουμένου του εξωτερικού χώρου – και τα 19.250 τ.μ. σε χώρους γραφείων. Η Dimand έχει αναλάβει το έργο ως σύμβουλος ανάπτυξης, με φορέα υλοποίησης την Piraeus Tower, εταιρία που αποτελεί κοινοπραξία των Dimand, EBRD και Prodea Investments. Τις κατασκευαστικές εργασίες υλοποίησε η Τέρνα, εταιρία του ομίλου ΓΕΚ Tέρνα. Πρόκειται για ένα έργο συνολικής επένδυσης που «σκαρφαλώνει» στα 80 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Πύργος θα είναι μικτής χρήσης, γραφείων και εμπορίου. Τα καταστήματα θα βρίσκονται στους πρώτους ορόφους, με το πρώτο – κατάστημα JD Sports αθλητικών ειδών ένδυσης και υπόδησης- να έχει ήδη πάρει τη θέση του λίγο πριν την εκπνοή του 2023. Ο τρίτος όροφος θα περιλαμβάνει έναν πολυχώρο πολιτιστικών λειτουργιών με χώρο εστίασης, ενώ από τον τέταρτο έως και τον 18ο όροφο θα αναπτυχθούν χρήσεις γραφείων, με τη συνολική εκτιμώμενη επιφάνεια να ανέρχεται σε 17.000 τ.μ..

Το ιστορικό Μινιόν στην Πατησίων

Η ανακατασκευή του θρυλικού πολυκαταστήματος Μινιόν στο κέντρο της Αθήνας που ξεκίνησε να διαγράφει την ιστορία του από το 1950 αποτελεί μία από τις πιο εμβληματικές επενδύσεις αυτή τη στιγμή στην Αθήνα.

Το ακίνητο ήταν εγκαταλελειμμένο για πάνω από 20 χρόνια και πρόκειται να αποτελέσει ένα ακόμη βιοκλιματικό ακίνητο που τρέχει η Dimand, με πιστοποίηση LEED GOLD. Έχει συνολική επιφάνεια 18.500 τ.μ. και περικλείεται από τις οδούς Πατησίων, Σατωβριάνδου, Δώρου και Βερανζέρου. Το κτίριο θα είναι επίσης μικτής χρήσης, καθώς στο -1 και τους πρώτους ορόφους θα κατασκευαστούν εμπορικά καταστήματα (συνολικής επιφάνειας 6.100 τ.μ.) και από τον 3ο μέχρι τον 7ο όροφο θα συναντά κανείς γραφειακούς χώρους, συνολικής επιφάνειας 7.700 τ.μ..

Πρόκειται για επένδυση συνολικού προϋπολογισμού της τάξεως των 55 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του κόστους για την απόκτηση του ακινήτου.

Οι εργασίες για την ανακατασκευή βρίσκονται σε εξέλιξη, με την εξωτερική επένδυση του ακινήτου να έχει ολοκληρωθεί. Το μεγαλύτερο τμήμα του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί το προσεχές διάστημα, σύμφωνα με τον ισχύοντα προγραμματισμό.

Η νέα έδρα της PwC στο Μαρούσι

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα έργα και για το νέο κτίριο γραφείων της εταιρίας παροχής υπηρεσιών λογιστικής PwC (PricewaterhouseCoopers), επί της λεωφόρου Κηφισίας 65 στο Μαρούσι, το οποίο, τηρώντας όλες τις προϋποθέσεις της “πράσινης” ανάπτυξης θα πιστοποιηθεί επίσης με LEED και WELL. Το κτίριο είναι συνολικής επιφάνειας 22.550 τ.μ. και κατασκευάζεται από τη Dimand σε ιδιόκτητο οικόπεδο που απέκτησε μέσω της θυγατρικής της, με την επωνυμία Insignio Μ.Α.Ε.

Το νέο συγκρότημα θα αποτελείται από δύο κτίρια τεσσάρων επιπέδων, συνολικής επιφάνειας 22.550 τ.μ.. Θα διαθέτει μεταξύ άλλων υπόγειο παρκινγκ, αλλά και βοηθητικούς χώρους.

Να σημειώσουμε ότι το κτίριο έχει περάσει στην ιδιοκτησία της Eurobank, έναντι τιμήματος 74,4 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το ακίνητο αναμένεται να παραδοθεί εντός του α’ εξαμήνου του 2024.

Το πρώτο επιχειρηματικό πάρκο Θεσσαλονίκης

Σε γραφειακούς χώρους επενδύει όμως η Dimand και στη Θεσσαλονίκη, σε κοινοπραξία με την Prodea Investments. Ο λόγος για το project Hub 26, ένα συγκρότημα «πράσινων» κτιρίων γραφείων που στην πραγματικότητα θα αποτελεί πάρκο επιχειρήσεων, συνολικής δόμησης 31.000 τ.μ. και εντός οικοπέδου έκτασης 7,7 στρεμμάτων. Είναι μάλιστα το πρώτο μεγάλης κλίμακας βιοκλιματικό επιχειρηματικό πάρκο της Βορείου Ελλάδος.

Με στόχο την εξασφάλιση πιστοποίησης LEED Gold, για την κατασκευή του έχουν χρησιμοποιηθεί βιώσιμα υλικά, με στόχο τη μέγιστη ενεργειακή απόδοση και το μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενώ ο πράσινος χαρακτήρας του ενισχύεται από το γεγονός ότι θα διαθέτει και σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Το έργο θα παραδίδεται σε φάσεις εντός του τρέχοντος έτους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.