29 Απρ 2024
READING

Ikea: Τα επόμενα βήματα του ομίλου Φουρλή στον χάρτη της πενταετίας

4 MIN READ

Ikea: Τα επόμενα βήματα του ομίλου Φουρλή στον χάρτη της πενταετίας

Ikea: Τα επόμενα βήματα του ομίλου Φουρλή στον χάρτη της πενταετίας

Κυρίαρχη είναι και παραμένει η λιανική για τον όμιλο Φουρλή, ο οποίος συνεχίζει να αναπτύσσεται σε αυτό το πεδίο και μάλιστα το 2023 ξεπέρασε για πρώτη φορά το κατώφλι του μισού δισεκατομμυρίου. Μένοντας όμως στην λιανική προϊόντων οικιακού εξοπλισμού και επίπλων, όπου ο όμιλος δραστηριοποιείται μέσω της Ikea, στον προγραμματισμό είναι να δημιουργηθούν και νέα καταστήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό κατά το προσεχές χρονικό διάστημα.

Ειδικότερα και όπως προβλέπει το πλάνο ανάπτυξης στις τρεις χώρες – Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία -, όπου ο όμιλος λειτουργεί τα καταστήματα ΙΚΕΑ, θα ανοίξουν τρία καταστήματα Ιkea μεσαίου μεγέθους και επιφάνειας 5,000 – 12,000 τετραγωνικών μέτρων και τρία καταστήματα μικρού μεγέθους και επιφάνειας 1,000 – 2,000 τετραγωνικών μέτρων στην επόμενη πενταετία.

Σήμερα λειτουργούν επτά καταστήματα Ikea, πέντε στην Ελλάδα, ένα στην Κύπρο και ένα στη Βουλγαρία. Επίσης, λειτουργούν έξι σημεία παραγγελιών και παραλαβών (Pick Up & Order Points) προϊόντων της Ikea στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Ρόδο, την Πάτρα, τα Χανιά, το Ηράκλειο, την Αλεξανδρούπολη και την Καλαμάτα, ένα κατάστημα Small Store στον Πειραιά και ένα ΙΚΕΑ Shop στο εμπορικό κέντρο The Mall στο Μαρούσι. Στη Βουλγαρία λειτουργούν δύο σημεία παραγγελιών και παραλαβών (Pick Up & Order Points) sτο Μπουργκάς και το Πλόβντιβ, ένα κατάστημα Ιkea Small Store στην Βάρνα, ένα κατάστημα Ιkea shop στην Σόφια στο Mall of Sofia, ενώ στις 28 του περασμένου Νοεμβρίου άνοιξε ένα νέο κατάστημα Ιkea shop στο Βέλικο Τάρνοβο. Στην Κύπρο και συγκεκριμένα στη Λεμεσό λειτουργεί ένα κατάστημα Planning studio. Επίσης, λειτουργούν τρία καταστήματα ecommerce στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βουλγαρία.

Αναπροσαρμόζοντας το μέγεθος των καταστημάτων

Θυμίζουμε ότι όπου χρειάστηκε ο όμιλος προχώρησε σε αναπροσαρμογή των καταστημάτων του και συγκεκριμένα στη Λάρισα και τα Ιωάννινα, προκειμένου να κρατήσει μικρότερο χώρο για τα Ikea και να προχωρήσει στη μίσθωση του διαθέσιμου χώρου σε τρίτους. Κάτι που υλοποιεί και αυτή την περίοδο στο Εμπορικό Πάρκο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, όπου εκτός από τις γνωστές μάρκες Ikea, Intersport θα δημιουργήσει κατάστημα μεγάλη επιχείρηση λιανικής, στην οποία θα παραχωρήσει μέρος του χώρου που απελευθερώνεται ο όμιλος Φουρλή. Θα θυμίσουμε ότι τον  Ιούνιο 2023 ο όμιλος προχώρησε σε πώληση ακίνητων στη Λάρισα και στα Ιωάννινα από την θυγατρική εταιρεία House Market (την εταιρεία που διαχειρίζεται τα Ikea) στην θυγατρική εταιρεία Trade Estates ΑΕΕΑΠ, συμφερόντων και αυτή του ομίλου, με το ποσό γι’ αυτή την κίνηση να ανέρχεται στα 13.5 εκατομμύρια ευρώ.  

Θα σημειώσουμε εδώ ότι ο κλάδος ειδών οικιακού εξοπλισμού και επίπλων και συγκεκριμένα των καταστημάτων Ikea, κατέγραψε σημαντική αύξηση κατά 12,9% σε ετήσια βάση, λόγω της ηγετικής θέσης των καταστημάτων IKEA στην αγορά και της βελτιωμένης διαθεσιμότητας αποθεμάτων. Πιο συγκεκριμένα ο τζίρος των Ikea το 2023 ήταν 358,4 εκατομμύρια ευρώ από 317,6 εκατομμύρια ευρώ το 2022 με κέρδη προ φόρων 57,6 εκατομμύρια ευρώ την περασμένη χρονιά από 31,6 εκατομμύρια ευρώ το 2022.

Η ανάπτυξη των οικονομικών αποδίδεται όχι μόνο στην ηγετική θέση των καταστημάτων Ikea στην αγορά, αλλά και στην ομαλοποίηση στην αλυσίδα εφοδιασμού, την αυξημένη επισκεψιμότητα και τη στρατηγική τοποθέτηση που αξιοποιεί τις τάσεις της αγοράς. Αυτή η ανάπτυξη ενισχύεται περαιτέρω από τις θετικές οικονομικές προοπτικές, την ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας και την αγορά οικιστικών ακινήτων, που παρουσιάζει έντονη κινητικότητα σε νέες κατασκευές και ανακαινίσεις. Οι πωλήσεις των καταστημάτων Ιkea στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν το 57% των πωλήσεων της λιανικής οικιακού εξοπλισμού και επίπλων. Οι πωλήσεις των καταστημάτων Ιkea από τις διεθνείς αγορές, αυξήθηκαν κατά 14.3% σε ετήσια βάση το 2023. Η αύξηση των πωλήσεων, μαζί με το βελτιωμένο περιθώριο μικτού κέρδους και την αποτελεσματική λειτουργική μόχλευση, οδήγησε σε σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας της λιανικής οικιακού εξοπλισμού και επίπλων κατά το 2023, από την οποία προέκυψαν και τα 57,6 εκατομμύρια ευρώ που προαναφέραμε.

Σημαντική προοπτική για τα επόμενα χρόνια φέρνει η πρόσφατη συνεργασία που υπογράφηκε μεταξύ του ομίλου Φουρλή και της InterIKEA για την ίδρυση του νέου διεθνούς Κέντρου Διανομής της InterIkea στην Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία η θυγατρική στον τομέα των ακινήτων, Trade Estates θα είναι η ιδιοκτήτρια και θα αναπτύξει το νέο κέντρο διανομής.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.