29 Απρ 2024
READING

Skroutz Last Mile: Το στοίχημα της ανάπτυξης και της άμεσης εξυπηρέτησης

4 MIN READ

Skroutz Last Mile: Το στοίχημα της ανάπτυξης και της άμεσης εξυπηρέτησης

Skroutz Last Mile: Το στοίχημα της ανάπτυξης και της άμεσης εξυπηρέτησης

Έναν βραχίονα με σημαντικές προοπτικές αποτελεί για τη Skroutz αυτός του last mile, όπου ασκείται μέσω της εταιρείας Skroutz Last Mile. H Skroutz εκπαίδευσε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, ιδίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προκειμένου να ξεκινήσουν να πραγματοποιούν αγορές online.

Σημειώνεται ότι περίπου 7 εκατομμύρια μοναδικοί χρήστες και 5,5 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι λογαριασμοί, εκφράζουν περίπου την δραστηριότητα της Skroutz. Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει τοποθετήσει lockers για την εξυπηρέτηση των online παραγγελιών μέσα από περίπου 2.500 έξυπνες θυρίδες lockers που έχει τοποθετήσει σε πολλά σημεία της χώρας.

Το Last Mile για τη Skroutz δίνει την δυνατότητα στη Skroutz να παρέχει ολοκληρωμένη εμπειρία στον καταναλωτή, ξεκινώντας από την πλατφόρμα παραγγελιών, έως την παραλαβή από το κατάστημα έως και την τελική παράδοση στον πελάτη της. Σκοπός είναι να παρουσιάζει μία αρραγή εικόνα χωρίς καμία ασυνέχεια, προκειμένου να πετύχει την καλύτερη δυνατή εντύπωση προς τον καταναλωτή, σε μία εποχή ιδιαίτερων και υψηλών απαιτήσεων.

Στόχος της Skroutz είναι να προσφέρει ολοκληρωμένη και καθετοποιημένη διαδικασία στις υπηρεσίες που προσφέρει προς τους πελάτες της. Κύριο στοιχείο είναι και η ασφάλεια μίας καλής και αξιόπιστης πλατφόρμας αγορών, με δυνατότητα εγγύησης επιστροφής χρημάτων σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά και συνέπεια στην τελική παράδοση του προϊόντος της παραγγελίας σε συνδυασμό με ένα αξιόπιστο δίκτυο εμπορικών επιχειρήσεων – συνεργατών.

Βαρύτητα στην ανάπτυξη του last mile delivery

Να σημειωθεί ότι η Skroutz δίνει βαρύτητα στην ανάπτυξη του last mile delivery, έχοντας επενδύσει περίπου 7 εκατομμύρια σε θυρίδες παραλαβής (lockers) καθώς και στο shopping hub που διατηρεί στην οδό Αγίας Άννης στην Αθήνα. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η εταιρεία συμφερόντων της Skroutz, η Skroutz Last Mile, ξεκίνησε με 300 παραγγελίες ημερησίως και σήμερα ποσοστό που αγγίζει το 50% των παραγγελιών της Skroutz εξυπηρετούνται από τη συγκεκριμένη εταιρεία. Από αυτές τις παραγγελίες, το 55%-60% διοχετεύεται στις θυρίδες παραλαβής. Επιδίωξη της διάσημης πλατφόρμας ηλεκτρονικών αγορών ήταν να δημιουργήσει μία εταιρεία που θα έχει στο επίκεντρο της λογικής της, την εξυπηρέτηση του ηλεκτρονικού εμπορίου, κάτι που δεν συμβαίνει με τις παραδοσιακές εταιρείες courier. Αυτή τη στιγμή εξυπηρετεί 10 πόλεις, διαθέτει 2.500 lockers (Skroutz Points) και στρατηγικός στόχος είναι να προσθέσει ακόμα 1.500, φτάνοντας σε όλες τις περιοχές της χώρας. Το μεγάλο στοίχημα για τη Skroutz, είναι να παραδίδει τα προϊόντα, την επόμενη μέρα της παραγγελίας.

H ανάπτυξη του last mile όλο και περισσότερο, είναι αυτή που θα ανοίξει ταυτόχρονα και το πεδίο της περαιτέρω ανάπτυξης για τη Skroutz, με δυνατότητα να εξυπηρετεί τις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν από την διεύρυνση του τοπίου στο ecommerce και τη σταδιακή μεταφορά μέρους της κατανάλωσης εκεί. Οι πρόσφατοι αριθμοί είναι χαρακτηριστικοί κατέγραψε την online αγοραστική κίνηση κατά τη φετινή εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων (10- 22/12/2023) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (11-23/12/2022). Φέτος οι online αγορές κατά την εορταστική περίοδο στο Skroutz Marketplace αυξήθηκαν κατά 28% σε σχέση με την ίδια περίοδο κατά το προηγούμενο έτος ενώ η μεγαλύτερη online αγοραστική κίνηση σημειώθηκε τη Δευτέρα 18/12, κατά την οποία το ύψος των παραγγελιών ξεπέρασε τις 45.000.

Να σημειωθεί ότι το last mile εξυπηρετείται από πλευράς Skroutz Last Mile με περισσότερους από 600 οδηγούς, περισσότερες από 160.000 παραδόσεις την εβδομάδα και 150 άτομα προσωπικό στα γραφεία της εταιρείας, αποκλειστικά για το συγκεκριμένο αντικείμενο δραστηριότητας.

Κεντρικές αποθήκες – hubs διαθέτει στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην Αγίας Άννης, στην Παιανία, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και σε άλλες πόλεις, διευρύνοντας την παρουσία της και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Με κύριο στόχο να δημιουργήσει το ίδιο επίπεδο υπηρεσιών που παρέχει στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Οι έξυπνες θυρίδες Skroutz Points

Οι έξυπνες θυρίδες που έχει επενδύσει τον τελευταίο καιρό η Skroutz, γνωστά ως Skroutz Points, ήταν μία ακόμα σελίδα στην εξυπηρέτηση του Last Mile, δίνοντας την δυνατότητα στον καταναλωτή να παραλάβει όποια ώρα επιθυμεί το δέμα του από σημείο κοντά στο σπίτι του.

Και με αυτόν τον τρόπο η εταιρεία κατάφερε να διευρύνει τα σημεία διανομής της ανά την Ελλάδα, μειώνοντας ταυτόχρονα και το λειτουργικό της κόστος καθότι οι διανομείς αφήνουν τα δέματα στα κουτιά και ο παραλήπτης απλά ειδοποιείται με sms και τα παραλαμβάνει με τον ειδικό κωδικό που έχει στη διάθεσή του. Σημαντικό μέρος της εμπειρίας είναι η δυνατότητα που προσφέρεται στον καταναλωτή να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται το δέμα του και φυσικά όλο τη διαδρομή της παραγγελίας του.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.