29 Απρ 2024
READING

Ελληνικό: Πώς δημιουργεί έναν «παραδειγματικό τρόπο ζωής»

5 MIN READ

Ελληνικό: Πώς δημιουργεί έναν «παραδειγματικό τρόπο ζωής»

Ελληνικό: Πώς δημιουργεί έναν «παραδειγματικό τρόπο ζωής»

«Δημιουργούμε έναν παραδειγματικό τρόπο ζωής και καλούμε όλους να βιώσουν ένα μέρος του. Το 2024, μπορούν να επισκεφθούν για να δουν με τα μάτια τους τι δημιουργούμε», ήταν το κεντρικό μήνυμα που μετέδωσε για το μεγάλο project του Ελληνικού, στο πλαίσιο συνέντευξης για λογαριασμό της ειδικής έκδοσης του Business Focus για διανομή με την «USA Today» και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου.

Ο κ. Αθανασίου ξεκίνησε μιλώντας για την ελληνική αγορά ακινήτων – για να φτάσει στη μεγάλη επένδυση του Ελληνικού – , η οποία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς. Σύμφωνα με τον ίδιο, το φαινόμενο αυτό αποτελεί απόρροια διαφόρων παραγόντων, όπως αυτός του τουρισμού. «Ολοένα και περισσότεροι όχι μόνο θέλουν να επισκεφτούν την Ελλάδα για διακοπές, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά επιπλέον επιθυμούν να προχωρήσουν στην αγορά ενός σπιτιού στην χώρα μας και να περάσουν πολύ χρόνο στα νησιά μας. Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα υπάρχει περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα και περισσότερη αισιοδοξία, οπότε οι Έλληνες έχουν αρχίσει να αγοράζουν σπίτια για πρώτη φορά εδώ και καιρό».

Τα έργα του Ελληνικού που «τρέχουν» αυτή την περίοδο

Εν τω μεταξύ, να θυμίσουμε ότι αυτό το διάστημα η επένδυση του Ελληνικού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τα πρώτα επιμέρους οικιστικά και εμπορικά projects της να έχουν δρομολογηθεί. Συγκεκριμένα, υπό ανέγερση βρίσκεται ο Πύργος των Κατοικιών (Riviera Tower), με τους πρώτους ορόφους να είναι ήδη ορατοί από τη λεωφόρο Ποσειδώνος. Νωρίτερα, παραδόθηκε και το πρώτο κτίριο της επένδυσης, το κτιριακό συγκρότημα ΑμεΑ, το οποίο δημιουργήθηκε για τη φιλοξενία 4 σωματείων, με δαπάνη που ξεπέρασε τα 15 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και το έργο της υπογειοποίησης της λεωφόρου Ποσειδώνος, άμεσα συνδεδεμένο με την επένδυση, με τις εργασίες να αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2025. Αξίζει να αναφερθεί ότι η διαδρομή του υπογειοποιημένου τμήματος της λεωφόρου θα καλύπτει 1,5 χλμ. συνολικής διαδρομής, από την παραλία του Αλίμου, μέχρι τη Μαρίνα Αγίου Κοσμά. Πρόδρομες εργασίες εκσκαφής έχουν ξεκινήσει και για το εμπορικό κέντρο Vouliagmenis Mall, με την οικοδομική άδεια να έχει εκδοθεί από τα τέλη Νοέμβρη.

Το Ελληνικό «τραβάει» τον τουρισμό και τους ξένους επενδυτές

Παράλληλα με όλους τους παράγοντες που ενισχύουν τις τουριστικές ροές στη χώρα μας, με τα καλά «νούμερα» της θερινής σεζόν του 2023, το φαινόμενο της επιμήκυνσης της σεζόν, τις αυξήσεις στην κατανομή και τον αριθμό των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων όλο το χρόνο, και τις προβλέψεις που θέτουν τον πήχη των εσόδων στα 21 δισ. ευρώ για το 2024, έρχονται και τα μεγάλα έργα υποδομών που τρέχουν αυτή τη στιγμή, με μεγάλη «πρωταγωνίστρια» την επένδυση του Ελληνικού, η οποία ήδη πριν μπει σε τροχιά υλοποίησης, είχε χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Ευρώπης.
Στην προαναφερθείσα συνέντευξη, ο κ. Αθανασίου δε δίστασε να τονίσει ότι «ο κόσμος αρχίζει να ενημερώνεται ότι υπάρχει ένα έργο στην Ελλάδα που πρόκειται να αλλάξει ολόκληρη την Αθηναϊκή Ριβιέρα». Τα στελέχη της Lamda Development «ποντάρουν» μάλιστα από την αρχή στην εξωστρέφεια που χαρακτηρίζει το project και στους ξένους αγοραστές, γεγονός που δίνει νέα ώθηση στην αγορά ακινήτων γενικότερα και δημιουργεί προσδοκίες για «γέμισμα των ταμείων». «Πολλοί ξένοι επιθυμούν να αποκτήσουν ακίνητο στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων πολίτες από τη Μέση Ανατολή: Λιβανέζοι, Ισραηλινοί και Αιγύπτιοι αγοράζουν σπίτια για πολλούς διαφορετικούς λόγους, καθώς και Σαουδάραβες και Σύριοι. Επίσης και από την ελληνική διασπορά, όπως Έλληνες δεύτερης ή τρίτης γενιάς που ζουν στις ΗΠΑ, ή Ευρωπαίοι», τόνισε.

Πολλοί ξένοι επιθυμούν να αποκτήσουν ακίνητο στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων πολίτες από τη Μέση Ανατολή

Δημιουργώντας μία πράσινη πόλη – πρότυπο, την πόλη των 15 λεπτών

Το Ελληνικό, αναμένεται να γίνει, σύμφωνα με το πλάνο της Lamda, μία από τις πρώτες «έξυπνες» πόλεις στον κόσμο, ενώ έχει χαρακτηριστεί η «πόλη των 15 λεπτών», καθώς κάτοικοι, εργαζόμενοι και επισκέπτες θα μπορούν να φτάσουν οπουδήποτε (εντός της επένδυσης) μέσα σε 15 λεπτά, είτε περπατώντας, είτε κάνοντας ποδήλατο. Επίσης έχει τονιστεί αρκετές φορές το γεγονός της δημιουργίας ενός πάρκου στο μέγεθος του Hyde Park του Λονδίνου.

Το «παζλ» των χαρακτηριστικών που αναμένεται να δημιουργήσουν μία πόλη – πρότυπο, εντός της Αθήνας, συμπληρώνει και ο «πράσινος» χαρακτήρας της επένδυσης, με μερικά από τα οικιστικά και εμπορικά projects που αυτή περιλαμβάνει να έχουν κατοχυρώσει ήδη τις σχετικές πιστοποιήσεις για τον φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα τους, ήδη πριν ολοκληρωθεί η ανέγερσή τους (πχ. Riviera Tower, Vouliagmenis Mall).
Παράλληλα, η εταιρία «τρέχει» διάφορα άλλα έργα υποδομών, υποστηρικτικά της επένδυσης, όπως πάρκα ανεμόμυλων για την παραγωγή ενέργειας, για τροφοδότηση από ανανεώσιμες πηγές, ενώ πραγματοποιεί εκτενείς φυτεύσεις, χρήση βιώσιμων υλικών κατά την ανέγερση των κτιρίων.

Με γνώμονα τα ευρωπαϊκά πρότυπα και χρησιμοποιώντας διθυραμβικά λόγια για την επένδυση, ο κ. Αθανασίου δήλωσε πως η εταιρία επιδιώκει γίνει «ο Έλληνας πρεσβευτής για την κλιματική αλλαγή. Αυτά είναι ωραία λόγια, αλλά τι κάνουμε στην πράξη για αυτό; Πρώτον, όλα τα μεγάλα κτίρια στο Ελληνικό πρόκειται να πιστοποιηθούν με LEED Platinum και Gold Rating. Το δεύτερο είναι ότι προσπαθούμε να κάνουμε όλο αυτό το έργο των έξι εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων να τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κάναμε μια επένδυση σε πάρκα ανεμόμυλων για να διασφαλίσουμε ότι όλη η ενέργεια θα παράγεται από αυτούς. Εκτός από αυτό, δημιουργούμε ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα στην Ευρώπη. Όσον αφορά τα απόβλητα, την ενέργεια και την διαχείριση των υδάτων, φροντίζουμε να είμαστε ουδέτεροι ως προς την παραγωγή CO2. Αυτό είναι εφικτό γιατί σχεδιάζουμε τα πάντα από την αρχή. Η “έξυπνη πόλη” που δημιουργείται θα παίξει ρόλο στην διαχείριση του νερού και της ενέργειας. Είναι πιο εύκολο να δημιουργηθεί αυτό το βιώσιμο και έξυπνο περιβάλλον όταν χτίζεται από την αρχή».

Θα έλεγε κανείς πως η διατήρηση του «πράσινου» χαρακτήρα της πόλης που δημιουργεί η Lamda Development αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα, δεδομένου ότι συνολικά με την ολοκλήρωση της επένδυσης θα έχουν κατασκευαστεί σε όλο τον χώρο 10.000 κτίρια.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.