29 Απρ 2024
READING

Ξενοδόχοι και εταιρείες Airbnb ξεθάβουν τα «τσεκούρια του πολέμου»

4 MIN READ

Ξενοδόχοι και εταιρείες Airbnb ξεθάβουν τα «τσεκούρια του πολέμου»

Ξενοδόχοι και εταιρείες Airbnb ξεθάβουν τα «τσεκούρια του πολέμου»

Αφορμή για νέο πόλεμο μεταξύ των… άσπονδων φίλων των κλάδων της ξενοδοχίας και της βραχυχρόνιας μίσθωσης έδωσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, περί αύξησης της φορολογίας των ξενοδοχείων, εξαιτίας των αυξημένων εσόδων τους.

Μία προαναγγελία, που μένει να φανεί αν θα μείνει στο λόγο του νέου δημάρχου, αρκούσε για να ξεθάψουν το τσεκούρι του πολέμου οι εκπρόσωποι των ενώσεων των ξενοδοχείων, συγκρίνοντας τη φορολογική πολιτική που ακολουθείται για τα ξενοδοχεία με αυτή που έχει θεσπιστεί για τα καταλύματα τύπου Airbnb.

Η αρχή έγινε όταν ο δήμαρχος ανέφερε ότι είναι στο κάδρο η απόδοση ποσοστού ποσοστό από τους αυξημένους τζίρους των ξενοδοχείων, με τον ίδιο να τονίζει ότι υπάρχει ήδη ένα τέλος ανθεκτικότητας, αλλά αυτό δεν επιστρέφει στην πόλη. Μάλιστα, ο ίδιος αναφέρθηκε σε έσοδα 11 εκατομμυρίων ευρώ από τα ξενοδοχεία το 2023, όταν «ο δήμος ήταν φτωχότερος», και πρόσθεσε πως «είναι στην ευχέρεια του κάθε Δήμου να το προσδιορίσει το ποσοστό της επιστροφής αυτής, ακόμα και τα ξενοδοχεία το θέλουν αυτό».

Η αντίδραση των ξενοδόχων ήταν άμεση, με την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής & Αργοσαρωνικού να απαντά πως τα αθηναϊκά ξενοδοχεία δεν αρνήθηκαν να συνεισφέρουν με πολλαπλούς τρόπους στην πόλη, κάνοντας μάλιστα λόγο και για «δωρεές για έργα βιτρίνας», αλλά και για προσφορά χιλιάδων δωρεάν δωματίων για τον τουρισμό, τον πολιτισμό και για κοινωνικά προβλήματα. Βεβαίως, την «έκρηξη» των ξενοδόχων προκάλεσε η αναφορά σε τζίρο 11 δισ. ευρώ, ο οποίος αποτελεί τα συνολικά έσοδα των μονάδων της επικράτειας, που, συγκεκριμένα, διαμορφώθηκαν σε 10,5 δισεκατομμύρια το 2023, αυξημένα κατά 23%. Θα πρέπει εδώ να διευκρινιστεί ότι τα ξενοδοχεία της Αττικής είχαν έσοδα 5,2 δισεκατομμυρίων, ενώ μόνο στην Αθήνα λειτούργησαν 294 ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών από το σύνολο των σχεδόν 700 μονάδων της Αττικής, πέρσι.

1 προς 3 τα δωμάτια ξενοδοχείων – Airbnb

Μία χρονιά κατά την οποία οι κλίνες των Airbnb ξεπέρασαν σε αριθμό τις κλίνες των ξενοδοχείων κατά 60.000.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ για τον αντιπροσωπευτικότερο μήνα της σεζόν, τον Ιούλιο του 2023, οι κλίνες των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης έφτασαν τις 939.000, όταν οι κλίνες των ξενοδοχείων ήταν 887.748. Οι εκτιμήσεις των ξενοδόχων θέλουν το 2024, η σχέση των δωματίων Airbnb με τα ξενοδοχεία να διαμορφώνεται στο 3 προς 1.

Κι αν τα στοιχεία αυτά είναι αποκαλυπτικά για το σύνολο της χώρας, στην Αθήνα η εικόνα είναι παρόμοια: ο αριθμός των δωματίων στα ξενοδοχεία ανέρχεται σε 18.254, τη στιγμή που οι ενεργές μονάδες βραχυχρόνιας μίσθωσης στο κέντρο της πρωτεύουσας φτάνουν τις 14.000, βάσει στοιχείων της GBR Consulting για λογαριασμό της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής & Αργοσαρωνικού. «Τα 80 ξενοδοχεία που είχαν κλείσει το 2012 στην Αθήνα δεν έχουν αναπληρωθεί. Ανοίγουν άλλου είδους καταλύματα, που δεν είναι και καταγεγραμμένα για να γνωρίζουμε πόσα είναι», είχε αναφέρει σχετικά ο γενικός γραμματέας της ΕΞΑΑΑ, Ευγένιος Βασιλικός, κατά την παρουσίαση της ίδιας έρευνας.

Θέση για τις δηλώσεις Δούκα πήρε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννης Χατζής, με αιχμή του δόρατος της απάντησής του τη «σύγκριση» με τη βραχυχρόνια μίσθωση. Ο ίδιος χαρακτηριστικά δήλωσε πως «τα αρνητικά αποτελέσματα της αδυναμίας ή της απροθυμίας της πολιτείας να θεσπίσει ένα συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων, δεν θα τα πληρώσει ξανά ο ξενοδοχειακός κλάδος», τονίζοντας πως «η λύση δεν είναι η επιβολή νέων φορών και τελών στην νόμιμη τουριστική δραστηριότητα». Επιπλέον, πρότεινε να θεσπιστούν περιορισμοί στη βραχυχρόνια μίσθωση για την αντιμετώπιση του «υπερκορεσμού ορισμένων περιοχών» στον οποίο αναφέρθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων, καταλήγοντας πως τα ξενοδοχεία θα είναι σύμμαχοι σε μία τέτοια προσπάθεια.

Φυσικά, οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη βραχυχρόνια μίσθωση σήκωσαν το γάντι, μιλώντας για «παραλήρημα» από πλευράς της ΠΟΞ. Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης STAMA Greece έσπευσε να τονίσει σε ανακοίνωσή του ότι «η Αθήνα έχει ανεβάσει τη θέση της στις προτιμήσεις των τουριστών γιατί υπάρχουμε και εμείς. Τα χρήματα τους διαχέονται στις τοπικές οικονομίες μέσα από τους επισκέπτες μας γιατί υπάρχουμε και εμείς . Οι ιδιοκτήτες ακινήτων επιβιώνουν γιατί υπάρχουμε εμείς. Οι γειτονιές ανθίζουν γιατί υπάρχουν τα καταλύματα μας», σημειώνοντας πως τα ρεκόρ του τουρισμού «για τα οποία πανηγυρίζουν οι ξενοδόχοι» έρχονται μέσα από τη συμβολή της βραχυχρόνιας μίσθωσης, που γεμίζει και τα ταμεία του κράτους και «δεν φιγουράρει σε κάθε περίπτωση φοροδιαφυγής».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.