29 Απρ 2024
READING

Όμιλος Ηρακλής: Ο «πράσινος» μετασχηματισμός και οι επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ

5 MIN READ

Όμιλος Ηρακλής: Ο «πράσινος» μετασχηματισμός και οι επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ

Όμιλος Ηρακλής: Ο «πράσινος» μετασχηματισμός και οι επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ

Σχεδόν 113 χρόνια «ζωής» συμπληρώνει η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ Ηρακλής, η οποία βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο του ομίλου Lafarge – Holcim. Η ιστορική βιομηχανία ολοκλήρωσε με επιτυχία το διάστημα 2019-2023 το επενδυτικό της πλάνο, ύψους 170 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε ως βασικό στόχο την ισχυροποίηση της θέσης του ομίλου Ηρακλής στην αγορά του σκυροδέματος και του τσιμέντου.

Αυτή τη στιγμή στην αγορά αποτελεί δύναμη υπεροχής, καθώς απολαμβάνει μερίδιο που «αγγίζει» το 47% στην ελληνική αγορά τσιμέντου. Η αξία του το 2023 κινήθηκε στην περιοχή του 1,2 δισ. ευρώ, ενώ η αναπτυξιακή του πορεία «τρέχει» με ρυθμό 7%-8% ετησίως,. Πλέον, στο επίκεντρο βρίσκεται ένα νέο πρόγραμμα επενδύσεων, με χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2027, το οποίο υπολογίζεται ότι θα φτάσει στα 600 εκατ. ευρώ και σκοπεύει να ανοίξει τον δρόμο προς μία πιο «πράσινη» εποχή, με μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, κυρίως στις δύο μονάδες παραγωγής που λειτουργούν στον Βόλο και το Μηλάκι Ευβοίας.

Η εξαγορά της W.A.T.T. Recycling

Μία πολύ σημαντική κίνηση που αποδεικνύει τη δέσμευση του ομίλου Ηρακλή να κινηθεί ακόμα πιο δυναμικά στον τομέα της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας ήταν η εξαγορά στις αρχές του 2024 της W.A.T.T. Recycling, η οποία προέκυψε από την μερική διάσπαση της W.A.T.T. ΑΕ.

Στο δυναμικό της ανήκουν δύο σύγχρονα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στη Φυλή και το Κορωπί Αττικής, τα οποία διαθέτουν δυναμικότητα επεξεργασίας κοντά στους 150.000 τόνους αστικών αποβλήτων ετησίως. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μονάδες που ανταποκρίνονται στα πιο σύγχρονα διεθνή πρότυπα, επιτυγχάνοντας την ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών, όπως χαρτί, πλαστικά, μέταλλα, καθώς και την παραγωγή δευτερογενών καυσίμων που χρησιμοποιεί η τσιμεντοβιομηχανία.

Όπως αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, το μετοχικό κεφάλαιο της W.A.T.T. Recycling διαμορφώθηκε σε 27,799 εκατ. ευρώ, την ώρα που τα ακίνητά της διαθέτουν εμπορική αξία 8,595 εκατ. και αντικειμενική 6,135 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η W.A.T.T. είναι μία εταιρεία που διαθέτει εμπειρία 35 ετών στον κλάδο της διαχείρισης απορριμμάτων και της ανακύκλωσης, ενώ τα χρήματα τα οποία εισήλθαν στα ταμεία από την πώλησή της θα κατευθυνθούν σε νέες επενδύσεις, στους τομείς του σχεδιασμού και της κατασκευής εξειδικευμένων έργων, της Παραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της Διαχείριση Υγρών Αποβλήτων. Επίσης, στόχος είναι η ενδυνάμωση των συμμαχιών με σημαντικούς ομίλους και εξειδικευμένους φορείς για την επίτευξη ολοκληρωμένων λύσεων κυκλικής οικονομίας.

Υπενθυμίζεται πως η τσιμεντοβιομηχανία Ηρακλής, και πριν την εξαγορά αυτή, χρησιμοποιούσε καύσιμα και πρώτες ύλες τα οποία προέρχονται από βιομηχανικά, εμπορικά και αστικά απόβλητα, ενώ η θυγατρική της Geocycle Ελλάς, έχει μακρά διαδρομή στη διαχείριση ανάμικτων φυτικών αποβλήτων, όπως αυτά συλλέγονται κατά την αποκομιδή και τον καθαρισμό διαφόρων δημοσίων και ιδιωτικών χώρων, όπως πάρκα, πλατείες, δρόμοι κ.α.

«Στροφή» στα ηλεκτρικά φορτηγά

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του 2023, η Ηρακλής προχώρησε στην εισαγωγή στην Ελλάδα των πρώτων 100% ηλεκτρικών οχημάτων μεταφοράς σκυροδέματος, τα οποία εκπέμπουν μηδενικούς ρύπους. Είναι άλλη μία κίνηση που έχει στόχο να μειωθεί η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα και να βελτιωθούν οι επιδόσεις της τσιμεντοβιομηχανίας σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης.

Για τον σκοπό αυτό εξάλλου ο όμιλος εργάζεται συστηματικά στο «πεδίο 3» εφαρμογής (scope 3) των εκπομπών ρύπων από παράπλευρες δραστηριότητες, που δεν πηγάζουν απευθείας από τον πυρήνα της παραγωγικής του διαδικασίας και προέρχονται από όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, όπως είναι οι μεταφορές.

Ο στόχος αυτός θα υλοποιηθεί μέσω της σταδιακής αντικατάστασης του στόλου οχημάτων μεταφοράς των προϊόντων με ηλεκτρικά οχήματα, φιλικά προς το περιβάλλον, συνεισφέροντας στην απανθρακοποίηση της βαριάς βιομηχανίας αλλά και του κατασκευαστικού κλάδου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η βιομηχανία ήδη χρησιμοποιεί τα πρώτα ηλεκτρικά οχήματα μεταφοράς σκυροδέματος στο The Ellinikon, που αποτελεί και το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη.

Σημαντικές επενδύσεις σε ΑΠΕ

Σύμφωνα με το στρατηγικό πλάνο που ακολουθεί ο όμιλος Ηρακλής, σημαντική προτεραιότητα αποτελεί η βελτίωση των «πράσινων» επενδύσεων στα δύο εργοστάσια που διαθέτει σε Βόλο και Μηλάκι Ευβοίας. Για τον σκοπό αυτό, προχωρά σε μείωση του ενεργειακού του αποτυπώματος, που θα επιτευχθεί με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων για ιδιοπαραγωγή και ιδιοκατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στις δύο τοποθεσίες.

Αναλυτικότερα, μιλάμε για μία επένδυση που σχετίζεται με την εγκατάσταση και λειτουργία φωτοβολταϊκών συστημάτων, συνολικής επιφάνειας 118 στρεμμάτων και συνολικής ισχύος 10.2 MW με στόχο την παραγωγή περίπου 14.000 MWh, που αντιστοιχούν στην κάλυψη αναγκών περίπου 3.500 νοικοκυριών. Πρόκειται για ένα έργο με την υπογραφή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία έχει αναλάβει τη μελέτη, τον σχεδιασμό, την προμήθεια και εγκατάσταση των υλικών, καθώς και την κατασκευή των φωτοβολταϊκών πάρκων.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη εγκατάσταση ΑΠΕ είναι μία από της πρώτες στην Ελλάδα, στον τομέα της υψηλής τάσης, που δεν θα περιλαμβάνει ενεργειακό συμψηφισμό.

Στόχος είναι να καλύπτει από τον Ιανουάριο του 2025 το 5% των ετήσιων αναγκών του ομίλου σε ηλεκτρική ενέργεια

βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα ηλεκτρικής ισχύος.

Εργοστάσιο Βόλου

Ο κομβικός ρόλος του έργου «Olympus»

Στο μεγάλο επενδυτικό πλάνο του ομίλου Ηρακλής βρίσκεται και το έργο δέσμευσης CO2 «Olympus» το οποίο μάλιστα τον Δεκέμβριο του 2023 επιλέχθηκε για χρηματοδότηση από το Ταμείο Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Innovation Fund).

Υπενθυμίζεται ότι η επένδυση θα πραγματοποιηθεί στο εργοστάσιο που βρίσκεται στο Μηλάκι, και θα στοχεύει στον «πράσινο» μετασχηματισμό του, προκειμένου να μετατραπεί σε εγκατάσταση μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα (net zero carbon). Για να συμβεί αυτό θα αξιοποιηθούν νεότερες τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (Carbon Capture Storage – CCS).

Όπως αναφέρει ο σχεδιασμός που ανακοινώθηκε, στόχος είναι το έργο να δεσμεύει 1.000.000 τόνους CO2 ετησίως, προκειμένου το 2029 o Όμιλος Ηρακλής να διαθέσει στην αγορά το τσιμέντο ECOPlanet ZERO με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα. Η συνολική επένδυση θα φτάσει πάνω από τα 300 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το Ταμείο Καινοτομίας θα καλύψει με χρηματοδότησή του τα 124,5 εκατ. ευρώ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.