02 Μάι 2024
READING

Jumbo: Η απόφαση που έφερε πωλήσεις άνω του 1 δισ. ευρώ

5 MIN READ

Jumbo: Η απόφαση που έφερε πωλήσεις άνω του 1 δισ. ευρώ

Jumbo: Η απόφαση που έφερε πωλήσεις άνω του 1 δισ. ευρώ

Εξαιρετικές οικονομικές επιδόσεις κατέγραψε ο όμιλος Jumbo το 2023, όπως αυτές αποτυπώνονται στα οικονομικά αποτελέσματα της χρονιάς που προηγήθηκε. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη του ομίλου κατέγραψαν αύξηση ύψους 21,88% σε σύγκριση με το 2022 και έφτασαν στα 303 εκατ. ευρώ.

Το πολύ θετικό πρόσημο με το οποίο ολοκληρώθηκε για τον όμιλο το 2023 καταγράφεται και στις πωλήσεις, οι οποίες «έσπασαν» το φράγμα του 1 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια ώρα ο κύκλος κατέγραψε άνοδο +13,90% σε σύγκριση με το 2022, στα 1.081,39 εκατ. ευρώ. Επίσης, τα κέρδη προ Φόρων, Τόκων, και Αποσβέσεων (EBITDA) του ομίλου έφτασαν στα 398,10 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά +18,21 από το 2022 όταν και είχαν καταγραφεί στα 336,75 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά στο μικτό περιθώριο κέρδους, αυτό παρουσίασε τάσεις σταθεροποίησης και διαμορφώθηκε στο 55,77% από 55,92% την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο. Ο λόγος που παρατηρήθηκε η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι ότι το κόστος μεταφοράς παρουσίασε μικρή αποκλιμάκωση.

Ένα σημείο πάντως που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι την 31η Δεκεμβρίου 2023, τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα μαζί με τα λοιπά κυκλοφορούντα χρηματοοικονομικά στοιχεία του Ενεργητικού του Ομίλου, ήταν ανώτερα του συνολικού ποσού των δανειακών υποχρεώσεων και των υποχρεώσεών του από μισθώσεις, κατά το ποσό των 370,41εκατ. ευρώ έναντι 522,48 εκατ. ευρώ κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022, παρουσίασαν δηλαδή μείωση.

Η απόφαση για νέα διανομή μερίσματος

Η Διοίκηση θα προτείνει στη Γενική Συνέλευση των μετόχων, τη διανομή μερίσματος € 1,00 (μικτό) ανά μετοχή όπου αντιπροσωπεύει το περίπου το 45% των καθαρών κερδών του Ομίλου.

Υπενθυμίζεται ότι η Έκτακτη Γενική Συνέλευση μετόχων του ομίλου Jumbo πριν λίγους μήνες είχε εγκρίνει πρόταση της διοίκησης για έκτακτη χρηματική διανομή ποσού 0,60 Ευρώ ανά μετοχή.

Ως ημερομηνία αποκοπής της έκτακτης χρηματικής διανομής είχε οριστεί η Τρίτη 19.03.2024. Δικαιούχοι της έκτακτης χρηματικής διανομής ήταν οι Μέτοχοι της Εταιρείας που ήταν εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Συστήματος Άυλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.) την Τετάρτη 20.03.2024 (ημερομηνία προσδιορισμού δικαιούχων – record date). Ως ημερομηνία έναρξης καταβολής της έκτακτης χρηματικής διανομής στους δικαιούχους αυτής είχε οριστεί η Τρίτη 26.03.2024.

Η στρατηγική που δικαιώθηκε

Τα οικονομικά αποτελέσματα που έγιναν γνωστά αποτελούν και μία δικαίωση της δύσκολης στρατηγικής επιλογής του ομίλου να προχωρήσει σε μείωση των τιμών στα καταστήματα JUMBO σε μία σειρά από προϊόντα. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια τη διοίκηση του ομίλου, η απόφαση αυτή πάρθηκε εν μέσω ενούς ανασφαλούς διεθνούς περιβάλλοντος, το οποίο προσέφερε άφθονες πληθωριστικές αφορμές για το αντίθετο. Τελικά, όπως σημείωναν με ικανοποίηση, η κίνησή τους προς την αντίθετη κατεύθυνση όχι μόνο αποδίδει καρπούς αλλά και βρίσκει πλέον αρκετούς μιμητές. Οι καταναλωτές ανταποκρίθηκαν στην πολιτική του Ομίλου, που επέβαλε αποκλιμάκωση των τιμών σε χιλιάδες κωδικούς προϊόντων και συνεχίζει αποκλείοντας από τα ράφια αδικαιολογήτως υπερτιμολογημένα είδη, οδηγώντας σε αύξηση του όγκου των πωλήσεων σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται ο Όμιλος.

Πώς έχει εξελιχθεί το 2024 μέχρι σήμερα

Παρά το γεγονός ότι λόγω εποχικότητας, τα Jumbo είχαν ανακοινώσει ότι οι πωλήσεις τους τον Φεβρουάριο του 2024 ήταν μειωμένες κατά 8% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, η τάση αυτή αντιστράφηκε, με αποτέλεσμα να έχει γυρίσει σε θετικό πρόσημο. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις του Ομίλου JUMBO κατά τον Μάρτιο 2024 κατέγραψαν αύξηση ύψους 17% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσυνό μήνα κυρίως λόγω της εποχικότητας των πωλήσεων σε Ελλάδα και Κύπρο όπου ο εορτασμός των Αποκριών φέτος ήταν στις 17 Μαρτίου (26 Φεβρουαρίου πέρυσι).

Συνολικά, στο πρώτο τρίμηνο του 2024, οι πωλήσεις του Ομίλου, ήταν αυξημένες κατά +6%. Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι των Jumbo δεν επαναπαύονται. Έτσι, παρά το γεγονός ότι οι ενδείξεις πωλήσεων και κερδοφορίας είναι αισιόδοξες μέχρι και σήμερα, δηλώνουν ότι, εξαιτίας της ρευστότητας που προκαλεί ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, θα επανεξετάσουν τις εκτιμήσεις τους για την πορεία του 2024 συνολικά, με την ανακοίνωση των πωλήσεων του Απριλίου, οι οποίες αποτυπώνουν τα τέσσερα πέμπτα της συνολικής Πασχαλινής περιόδου.

Πώς κινήθηκε ο όμιλος ανά χώρα

Στην Ελλάδα, τον Μάρτιο του 2024, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας (χωρίς να υπολογίζονται οι ενδοεταιρικές συναλλαγές), παρουσίασαν αύξηση κατά +18% περίπου καθώς φέτος ο Μάρτιος περιελάβανε και τις πωλήσεις που σχετίζονται με τον εορτασμό των Αποκριών.

Συνολικά για το πρώτο τρίμηνο του έτους 2024, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας -χωρίς τις ενδοεταιρικές συναλλαγές- παρουσίασαν αύξηση κατά +4% περίπου σε σχέση με το 2023.

Σε ό,τι αφορά στην Κύπρο, εκεί οι πωλήσεις των καταστημάτων κατά τον Μάρτιο του 2024, ήταν αυξημένες κατά 27% περίπου καθώς φέτος ο Μάρτιος περιελάβανε και τις πωλήσεις που σχετίζονται με τον εορτασμό των Αποκριών. Συνολικά οι πωλήσεις των καταστημάτων στην Κύπρο για το πρώτο τρίμηνο του 2024 είναι αυξημένες κατά 4% περίπου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Θετικές είναι και οι επιδόσεις στη Βουλγαρία, καθώς οι πωλήσεις του δικτύου κατέγραψαν αύξηση κατά +10% περίπου τον Μάρτιο του 2024, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Συνολικά οι πωλήσεις στη Βουλγαρία για το πρώτο τρίμηνο του 2024 είναι αυξημένες κατά +10% περίπου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Τέλος, στη Ρουμανία, οι πωλήσεις του δικτύου καθώς και του ηλεκτρονικού καταστήματος (www.e-jumbo.ro) σημείωσαν αύξηση της τάξης του +14% περίπου τον Μάρτιο του 2024, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Συνολικά, οι πωλήσεις στη Ρουμανία για το πρώτο τρίμηνο του 2024 είναι αυξημένες κατά +13% περίπου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Η εικόνα του δικτύου καταστημάτων

Ο όμιλος έχει καταστήματα σε τέσσερις χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία, Ρουμανία)

ενώ μέσω συνεργασιών διαθέτει παρουσία με 36 καταστήματα που φέρουν το σήμα της JUMBO, σε 7 χώρες (Αλβανία, Κόσοβο, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία, Μαυροβούνιο και Ισραήλ.

Αναλυτικότερα, στις 31η Δεκεμβρίου 2023, ο Όμιλος JUMBO αριθμούσε 85 καταστήματα. Τα 53 βρίσκονται στην Ελλάδα, 5 στην Κύπρο, 10 στη Βουλγαρία και 17 στη Ρουμανία, ενώ διέθετε ηλεκτρονικά καταστήματα στην Ελλάδα, στην Κύπρο και Ρουμανία.

Πριν λίγες μέρες τέθηκε ξανά σε λειτουργία το ανακαινισμένο υπερκατάστημα Jumbo στην Καρδίτσα, το οποίο παρέμενε κλειστό λόγω του πρωτοφανούς πλημμυρικού φαινομένου στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2023, ενώ ένα ακόμα σημαντικό γεγονός είναι ότι, στη πόλη Oradea στη Ρουμανία, ξεκίνησε να λειτουργεί το νέο ιδιόκτητο υπερ-κατάστημα, το δεύτερο JUMBO στην πόλη.

Σε ότι αφορά τα μελλοντικά σχέδια του ομίλου, μέχρι το τέλος του 2024, αναμένεται να λειτουργήσουν ένα ιδιόκτητο υπερκατάστημα στην Λευκωσία της Κύπρου, δύο ιδιόκτητα υπερκαταστήματα στη Ρουμανία, σε Timisoara και Βουκουρέστι, ενώ αναμένεται και η επαναλειτουργία του καταστήματος στη Λάρισα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.