02 Μάι 2024
READING

Efood: Η συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος αλλάζει τα δεδομένα

4 MIN READ

Efood: Η συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος αλλάζει τα δεδομένα

Efood: Η συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος αλλάζει τα δεδομένα

Σε μία κίνηση που μπορεί να αποδειχθεί ικανή να αλλάξει το τοπίο της αγοράς ετοιμάζονται να προχωρήσουν efood και ΑΒ Βασιλόπουλος. Συγκεκριμένα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία μέχρι σήμερα είχε συνεργασία μόνο με τον Σκλαβενίτη είναι έτοιμη να υποδεχθεί και τη δεύτερη μεγαλύτερη -με βάση τους τζίρους- αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Όπως αναφέρουν άνθρωποι με γνώση των εξελίξεων, οι δύο πλευρές ετοιμάζονται να ξεκινήσουν συνεργασία μεταξύ τους, προκειμένου οι χρήστες της πλατφόρμας να μπορούν να παραγγείλουν και να παραλάβουν τα προϊόντα που επιθυμούν από τον ΑΒ Βασιλόπουλο.

Η αποκλειστική συνεργασία με τον Σκλαβενίτη

Η συγκεκριμένη εξέλιξη σίγουρα αποκτά μεγάλη αξία αν αναλογιστεί κανείς τις ιδιαιτερότητες που την χαρακτηρίζουν. Ενώ λοιπόν η έτερη μεγάλη πλατφόρμα της αγοράς φιλοξενεί αρκετές αλυσίδες σούπερ μάρκετ (μεταξύ των οποίων ΑΒ Βασιλόπουλος, Μy Market, Μασούτης και Κρητικός), το efood είχε επιλέξει μία… μονογαμική σχέση με τον Σκλαβενίτη, ο οποίος εξάλλου ηγείται της αγοράς με τζίρο κοντά στα 5 δισ. ευρώ.

Είναι μάλιστα μια σχέση η οποία γεννήθηκε και σφυριλατήθηκε μέσα σε δύσκολους καιρούς, και συγκεκριμένα την περίοδο της πανδημίας. Τότε που κάποια σούπερ μάρκετ δεν είχαν ηλεκτρονικά καταστήματα, ή, αν είχαν, δε μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τον τεράστιο και πρωτοφανή όγκο παραγγελιών, με αποτέλεσμα να αναζητήσουν αλλού «σανίδα σωτηρίας».

Τότε λοιπόν Σκλαβενίτης και efood ένωσαν τις δυνάμεις τους προκειμένου να βοηθήσουν η μία εταιρεία την άλλη μέσα από μία αμοιβαία επωφελή συνεργασία, αλλά βοηθώντας ταυτόχρονα και οι δύο μαζί την ελληνική κοινωνία, καθώς πολλοί άνθρωποι δε μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά.

Μέχρι σήμερα, οι δύο κορυφαίες επιχειρήσεις στον τομέα δραστηριοποίησής τους είχαν αποφασίσει να πορευτούν μαζί, χωρίς… απιστίες (καθώς ούτε ο Σκλαβενίτης φιλοξενείται στη Wolt), αυτό όμως πρόκειται να αλλάξει πολύ σύντομα.

Γιατί πήρε την συγκεκριμένη απόφαση η efood

Για να ερμηνεύσει κάποιος την απόφαση της efood να «ανοίξει το παιχνίδι» και να στραφεί και σε άλλες συνεργασίες θα πρέπει να γνωρίζει λίγο καλύτερο το πλαίσιο εντός του οποίου λήφθηκε. Συγκεκριμένα, η efood είχε ήδη συνεργασία με την AB Βασιλόπουλος, μέσα από την InstaShop. H τελευταία ανήκει επίσης στη Delivery Hero, όπως η efood και πρόσφατα διέκοψε την δραστηριότητά της.

Έτσι, από τα τέλη Δεκεμβρίου, όταν και σημειώθηκε η εξέλιξη αυτή, ο όμιλος Delivery Hero βρέθηκε αντιμέτωπος με μία σημαντική έλλειψη στη δραστηριοποίησή του στη χώρα μας (η InstaShop συνεχίζει κανονικά τις δραστηριότητές της σε άλλες χώρες). Για τον λόγο αυτό αναζήτησε μία λύση, η οποία, όπως φαίνεται, βρέθηκε στη διεύρυνση των συνεργασιών της efood. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι η InstaShop είχε επίσης συνεργασίας με τις αλυσίδες MyMarket, Bazaar και Θανόπουλος και δεν αποκλείεται το πελατολόγιο της efood να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι η InstaShop «γεννήθηκε» το 2015 στο Ντουμπάι, από 2 Έλληνες ιδρυτές, τον Γιάννη Τσιώρη και την Ιωάννα Αγγελιδάκη. Το εγχείρημα συνοδεύτηκε από εντυπωσιακή επιτυχία καθώς πολύ γρήγορα πέτυχε να γίνει μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες παραγγελίας ειδών σούπερ μάρκετ, φαρμακείου, pet shop και άλλων προϊόντων στη Μέση Ανατολή, με σημαντική παρουσία στην πλειοψηφία των αγορών του Αραβικού Κόλπου.

Το 2020 η InstaShop πέρασε στον έλεγχο της Delivery Hero, έναντι του αστρονομικού ποσού των 360 εκατ. δολαρίων, σε μια συμφωνία ρεκόρ για τα τότε δεδομένα της ελληνικής Startup σκηνής. Την ίδια χρονιά έκανε ντεμπούτο στην ελληνική αγορά, χωρίς όμως τα αποτελέσματα να δικαιώσουν την απόφαση αυτή.

Αξίζει να σημειωθεί σημειωθεί ότι στο παρελθόν η «ΑΒ Βασιλόπουλος» συνεργαζόταν με την Delivery.gr,

την περίοδο που αυτή βρισκόταν στον έλεγχο του Ομίλου Μούχαλη. Όταν οι εταιρείες του εξαγοράστηκαν από την Delivery Hero οι δύο πλευρές συνέχισαν για λίγους μήνες τη συνεργασία τους, η οποία ολοκληρώθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2022, εξαιτίας της παύσης λειτουργίας της πλατφόρμας delivery.gr

Τι ισχύει με τον ανταγωνισμό

Όπως σημειώσαμε, η εξέλιξη αυτή αναμένεται να αλλάξει τις ισορροπίες της αγοράς, σε έναν βαθμό τουλάχιστον. Με την είσοδό της στην πλατφόρμα του efood η ΑΒ Βασιλόπουλος διευρύνει σημαντικά το -εν δυνάμει- πελατολόγιό της, ενώ ήδη έχει μία εξαιρετικά επιτυχημένη παρουσία στην Wolt, πέρα φυσικά από το δικό της ηλεκτρονικό κατάστημα που διαθέτει.

Μένει να δούμε φυσικά αν θα υπάρξει απάντηση και από τον Σκλαβενίτη, που μπορεί κι εκείνος με τη σειρά του να διευρύνει την παρουσία του και στην έτερη μεγάλη πλατφόρμα της ελληνικής αγοράς, ενώ δεν αποκλείεται σύντομα να δούμε και άλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην efood.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.