02 Μάι 2024
READING

Πώς ο «αθηναϊκός» Σκλαβενίτης εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα

4 MIN READ

Πώς ο «αθηναϊκός» Σκλαβενίτης εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα

Πώς ο «αθηναϊκός» Σκλαβενίτης εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα

Το δίκτυο του Σκλαβενίτη διαθέτει 454 καταστήματα, 4 κέντρα διανομής παραγγελιών eMarket και 7 κέντρα διανομής στην Ελλάδα, εξυπηρετεί κατά μέσο όρο 620.000 πελάτες καθημερινά, απασχολεί περισσότερους από 32.030 εργαζομένους και συνεργάζεται με περισσότερους από 3.000 προμηθευτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πώς κατάφερε όμως ο Σκλαβενίτης, ξεκινώντας ως ένα αμιγώς αθηναϊκό brand, να «εξαπλωθεί» εκτός Αττικής; Μέσα από ένα τολμηρό, αλλά και καλά μελετημένο σχέδιο εξαγορών και πνεύμα εξωστρέφειας.

Το «ντεμπούτο» στις εξαγορές και το άνοιγμα του δρόμου προς την επιτυχία έγινε τον Σεπτέμβριο του 2016, όταν ανακοινώθηκε το κλείσιμο της συμφωνίας της αλυσίδας με τη Μαρινόπουλος, κίνηση που την ύστατη στιγμή «έσωσε» μάλιστα την τελευταία. Κάπως έτσι, ο Σκλαβενίτης κέρδισε μία ισχυρή θέση υπεροχής σε σχέση με τον ανταγωνισμό σε περισσότερα σημεία της επικράτειας. Έχοντας ως στόχο την κατοχύρωση της θέσης του σε τοπικά κέντρα και μεγάλες πόλεις ανά την Ελλάδα, ακολούθησαν 11 ακόμη εξαγορές που σύστησαν τον Σκλαβενίτη σε νέα καταναλωτικά κοινά, που μέχρι τότε τον γνώριζαν ως μία αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Αθήνας.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι κάτω από την «ομπρέλα» του Ομίλου Σκλαβενίτης, ο οποίος ιδρύθηκε το 2015,  βρίσκονται οι εταιρίες – και τα ομώνυμα καταστήματα – Χαλκιαδάκης Α.Ε., ΜΑΡΤ ΚΑΣ & ΚΑΡΥ Α.Ε. (για τα καταστήματα The Mart Cash & Carry), καθώς και η ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΛΙΜΙΤΕΔ. Ενδεικτικά, τα καταστήματα Χαλκιαδάκης, τα οποία προσφέρουν Κρητικά τρόφιμα και άλλα προϊόντα και οποία «απλώνονται» σε διάφορα σημεία της χώρας,  είναι αυτή τη στιγμή 40 και απαριθμούν 1.670 εργαζομένους. Τα Mart, από την άλλη, αποτελούνται από 13 καταστήματα, τα οποία στελεχώνει δυναμικό 1.690 εργαζομένων, ενώ, όσον αφορά στην Κύπρο, τα καταστήματα Σκλαβενίτης Κύπρου ΛΙΜΙΤΕΔ, αποτελούνται από 18 καταστήματα, στα οποία εργάζονται 1.560 άτομα.

Σε επίπεδο Ομίλου λοιπόν, ο Σκλαβενίτης διαθέτει συνολικά 525 καταστήματα, απασχολεί 36.950 εργαζομένους και εξυπηρετεί κατά μέσο όρο 663.000 πελάτες την ημέρα. Το 2022, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε στα 4,47 δισ. ευρώ.

Σήμερα, το δίκτυο του Σκλαβενίτη διαθέτει 454 καταστήματα, 4 κέντρα διανομής παραγγελιών eMarket και 7 κέντρα διανομής στην Ελλάδα.

Η επέκταση στο εξωτερικό – Η δυναμική είσοδος στην κυπριακή αγορά

Μέσα από την εξαγορά της Μαρινόπουλος, η Σκλαβενίτης, στην ουσία πήρε στα χέρια της τον έλεγχο του δικτύου καταστημάτων του στην Κύπρο (τα πρώην Carrefour), προχωρώντας σε μετονομασία των υπεραγορών σε Σκλαβενίτη. Σήμερα η θυγατρική Σκλαβενίτης Κύπρου διαθέτει 18 καταστήματα και ένα παρασκευαστήριο φαγητού και απασχολεί 1.300 εργαζομένους, μεγέθη που τον κατατάσσουν στη δεύτερη θέση στην αγορά.

Ταυτόχρονα, ο Σκλαβενίτης θέλει να ισχυροποιήσει κι άλλο και να επεκτείνει τη δυναμική του στην Κύπρο, καθώς στα σκαριά βρίσκεται νέα εξαγορά, ενώ αυτό το διάστημα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την εξαγορά του κυπριακού ομίλου Παπαντωνίου από την Σκλαβενίτης.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Υπεραγορά Παπαντωνίου περιλαμβάνει 9 καταστήματα, ενώ από το 2018 λειτουργεί κέντρο διανομής για καλύτερο χειρισμό των αποκλειστικών εισαγωγών και της ιδιωτικής ετικέτας Παπαντωνίου.

Μένει να δούμε αν τελικά θα έχουν θετική έκβαση οι παρούσες διαπραγματεύσεις. Στην περίπτωση που η συμφωνία επιτευχθεί, ο Σκλαβενίτης θα μετατραπεί σε ηγέτη και στην κυπριακή αγορά, σημειώνοντας τζίρο που θα υπερβαίνει συνολικά τα 320 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, όπως και οι υπόλοιποι μεγάλοι παίκτες του λιανεμπορίου, έτσι και ο Σκλαβενίτης δεν θα μπορούσε να μην εξετάζει την επέκταση και σε άλλες χώρες του εξωτερικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την περίοδο οι ιθύνοντες του Ομίλου έχουν προχωρήσει ήδη σε διερευνητικές επαφές για ενδεχόμενο «άνοιγμα» στην Πολωνία, επομένως σύντομα το πιο πιθανό είναι να βρεθούμε μπροστά σε εξελίξεις.

Πρώτος στις καρδιές καταναλωτών και εργαζομένων

Οι στρατηγικές συνεργασίες και οι τολμηρές εξαγορές σίγουρα είναι ζωτικής σημασίας για την κυριαρχία ενός Ομίλου, όμως τίποτα δεν έχει σημασία αν αυτός δεν έχει κερδίσει την εκτίμηση και προτίμηση τόσο των καταναλωτών, όσο και του εργατικού δυναμικού του. Όπως φαίνεται, ο Σκλαβενίτης βρίσκεται ψηλά στην αξιολόγηση του κοινού. Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας, η οποία παρουσιάστηκε από τον ιδρυτή της εταιρείας στρατηγικών ερευνών Long Lust, Βαγγέλη Σκούρα, στο 14ο Food Retail Conference, το ποσοστό στις επισκέψεις της Σκλαβενίτης φτάνει το υψηλό ποσοστό του 70%, ενώ ακολουθεί η ΑΒ Βασιλόπουλος με 45% και με ελάχιστη διαφορά η Lidl με 42%.

Εντυπωσιακότερο είναι το γεγονός ότι στην ερώτηση: «αν μπορούσατε να είχατε οποιοδήποτε σούπερ μάρκετ δίπλα σας ποιο θα θέλατε να είναι αυτό;». Σχεδόν ένας στους δύο από τους 1.200 καταναλωτές που απάντησαν πανελλαδικά στην έρευνα απάντησαν ότι θα ήθελαν να έχουν ένα κατάστημα Σκλαβενίτης (ποσοστό 48%). Τη δεύτερη θέση κατέκτησε η η Lidl με 17%, ενώ ακολουθεί η ΑΒ Βασιλόπουλος με 10%.

Η αλυσίδα όμως χαίρει της εκτίμησης και όσον αφορά στους ανθρώπους που τη στελεχώνουν, καθώς στην ερώτηση «αν έπρεπε να δουλέψετε σε ένα σούπερ μάρκετ, ποιο θα επιλέγατε», το 67% επέλεξε τον Σκλαβενίτη, δημιουργώντας συντριπτική διαφορά σε σχέση με τις υπόλοιπες επιλογές. Το 8% διάλεξε την ΑΒ Βασιλόπουλος, το 8% τη Lidl, το 5% τη Μασούτης και το 2% το Μy Market.

Τα παραπάνω στοιχεία αποκαλύπτουν πως η ηγετική θέση στην αγορά για τον Σκλαβενίτη δε συνδέεται μόνο με θετικά οικονομικά αποτελέσματα, αλλά με συναισθηματικούς δεσμούς με το κοινό και brand loyalty.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.