02 Μάι 2024
READING

Οι δύο X-Factor στην αγορά των σούπερ μάρκετ

6 MIN READ

Οι δύο X-Factor στην αγορά των σούπερ μάρκετ

Οι δύο X-Factor στην αγορά των σούπερ μάρκετ

Μία ιδιαιτέρως κρίσιμη αλλά και ενδιαφέρουσα περίοδος είναι αυτή που διανύουμε στην αγορά των σούπερ μάρκετ. Αυτό γιατί, την ώρα που ο Σκλαβενίτης δείχνει να «παίζει» χωρίς αντίπαλο, καθώς, σε μία αγορά που κινείται κοντά στα 11,8 δισ. ευρώ, ο ίδιος έχει καταφέρει να φτάσει μόνος του κοντά στα 5 δισ. ευρώ, στις υπόλοιπες θέσεις πραγματοποιείται σκληρή «μάχη».

Συγκεκριμένα, στη δεύτερη θέση της αγοράς βρίσκεται η ΑΒ Βασιλόπουλος με τα Lidl με τζίρο λίγο κάτω από τα 2 δισ. ευρώ, ακολουθούν My Market, ενώ ο Μασούτης κατάφερε για πρώτη φορά να «σπάσει» το φράγμα του 1 δισ. ευρώ, την ώρα που σχεδιάζει την περαιτέρω επέκτασή του στη Νότια Ελλάδα.

Ο παράγοντας των εξαγορών

Τη δεδομένη περίοδο, η αγορά δείχνει να έχει χωριστεί, ουσιαστικά, σε δύο πλευρές. Στη μία, συναντάμε τους ισχυρούς «παίκτες», Σκλαβενίτη, ΑΒ Βασιλόπουλο, Lidl, My Market, Μασούτη, Κρητικό και Γαλαξία, ενώ στην άλλη βρίσκονται πιο μικρές επιχειρήσεις, μερικές εκ των οποίων δε θα ήταν αρνητικές σε συμμαχίες προκειμένου να αντέξουν στις προκλήσεις που επικρατούν. Στην πλευρά των «ισχυρών» παικτών, και με δεδομένο ότι ο Σκλαβενίτης δεν νιώθει ιδιαίτερη απειλή, όντας με διαφορά η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Ελλάδας, ο αγώνας έχει ως έπαθλο τη δεύτερη θέση και την μείωση της διαφοράς από την κορυφή.

Η ιστορία έχει διδάξει ότι μία σημαντική εξαγορά μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του leader της αγοράς, ο οποίος, μέσα από την εξαγορά του Μαρινόπουλου το 2016 και από προσεκτικές κινήσεις, κατάφερε σήμερα να εξελιχθεί σε έναν πανίσχυρο όμιλο, στον οποίο ανήκουν οι εταιρίες – και τα ομώνυμα καταστήματα – Χαλκιαδάκης Α.Ε., ΜΑΡΤ ΚΑΣ & ΚΑΡΥ Α.Ε. (για τα καταστήματα The Mart Cash & Carry), καθώς και η ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΛΙΜΙΤΕΔ. Είναι ενδεικτικό ότι τη δεδομένη στιγμή ο Σκλαβενίτης διαθέτει στον όμιλό του συνολικά 525 καταστήματα, απασχολεί 36.950 εργαζομένους και εξυπηρετεί κατά μέσο όρο 663.000 πελάτες την ημέρα.

Τον πετυχημένο αυτόν δρόμο λοιπόν επιθυμούν να βαδίσουν και ορισμένοι ανταγωνιστές του, που βλέπουν μέσα από τις εξαγορές την ευκαιρία ανάπτυξης.  Τη δεδομένη στιγμή, δύο είναι οι αλυσίδες καταστημάτων που θα μπορούσαν, δυνητικά, να αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού.

Βazaar: Η ισχυρή αλυσίδα των 191 καταστημάτων

Πρώτη αλυσίδα καταστημάτων που θα μπορούσε να προσφέρει ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε όποιον την αποκτήσει, είναι η Bazaar, Mετά τον αιφνίδιο θάνατο του Δήμου Βερούκα, το 2020, η επιχείρηση πέρασε στα δύο αδέρφια του και στη σύζυγό του, ενώ, σήμερα  βρίσκεται υπό τον ολοκληρωτικό έλεγχο του Γιώργο Βερούκα, μετά την εξαγορά των μεριδίων που κατείχαν οι υπόλοιποι κληρονόμοι. Με ένα ισχυρό δίκτυο ιδιόκτητων και franchise καταστημάτων πέτυχε αύξηση πωλήσεων κατά 14,3%, υπερδιπλάσιο από τον ρυθμό ανάπτυξης της αγοράς.

Ακόμα το 2022, τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν σχεδόν πέντε φορές σε σχέση με το 2021 και διαμορφώθηκαν στα 2,5 εκατ. ευρώ από 520.000 ευρώ, ενώ, την ίδια χρονιά, εξαλείφθηκε ο συνολικός δανεισμός, καθώς αποπληρώθηκε το μακροπρόθεσμο δάνειο που υφίστατο ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ έχει καταφέρει να φτάσει τα 191 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.

Οι πληροφορίες θέλουν την εταιρεία, πριν περάσει στον ολοκληρωτικό έλεγχο του Γιώργου Βερούκα, να έχει έρθει κοντά σε συμφωνία με τον Γιάννη Μασούτη, για την εξαγορά της. Η κίνηση αυτή θα επέτρεπε στα σούπερ μάρκετ Μασούτης να πραγματοποιήσουν μια ισχυρή είσοδο στην αγορά της Αθήνας -και όχι μόνο- μέσω ενός έτοιμου και οργανωμένου δικτύου καταστημάτων. Τελικά αυτό το deal δεν ολοκληρώθηκε καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ ο Αλέξης Βερούκας και η χήρα του Δήμου Βερούκα ήταν θετικοί στο ποσό που πρόσφερε ο βορειοελλαδίτης επιχειρηματίας, ο Γιώργος Βερούκας αξίωνε περισσότερα χρήματα.

Τελικά οι εξελίξεις ήρθαν έτσι που ο ίδιος είναι πλέον ο μοναδικός ιδιοκτήτης της αλυσίδας των σούπερ μάρκετ και μπορεί μόνος του να διαπραγματευτεί με οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο, αν αυτός προκύψει. Σχετικά με το αν είναι πρόθυμος να μπει σε συζητήσεις, οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες, τίποτα όμως δε μπορεί να αποκλειστεί αν δοθεί το κατάλληλο αντίτιμο.

ΟΚ Μarket: Σε φάση ανάπτυξης

Άλλη μία αλυσίδα καταστημάτων που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι τα OK Μarket, τα οποία δραστηριοποιούνται στην αγορά από το 2004. Τα λεγόμενα… μίνι σούπερ μάρκετ βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης και εξαγορών, σε μία προσπάθεια επέκτασης της παρουσίας τους, ιδίως στην αγορά της Β. Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό, τον Δεκέμβριο του 2023 ανακοινώθηκε η εξαγορά έξι καταστημάτων της εταιρείας Kosmoplus από την OK Anytime Market. Τα καταστήματα, τα οποία βρίσκονται στην Καβάλα, την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, το Νευροκόπι, την Ξάνθη, καθώς και στις Σάπες Ροδόπης, έχουν ήδη ενσωματωθεί στο δίκτυο της εταιρείας και λειτουργούν με την επωνυμία OK! Grocery Super Market & Deli.

Άλλο ένα deal με φόντο τη Βόρεια Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2021 όταν με την εξαγορά της KOSMOTHESS CASH & CARRY, μιας εταιρείας με πολυετή εμπειρία, γνωστής για τη διαχείριση 110 καταστημάτων με την επωνυμία Happy Markets.

Τα τελευταία χρόνια η OK Anytime Market έχει διευρύνει την παρουσία της στη Βόρεια Ελλάδα, με τη λειτουργία συνολικά 28 καταστημάτων που λειτουργούν με την επωνυμία OK! Grocery Super Market & Deli ενώ διαθέτει και δύο καταστήματα με την επωνυμία OK! Anytime Markets. Ακόμα, το 2023 υλοποιήθηκε ένα σημαντικό πλάνο επενδύσεων, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η  προσθήκη τεσσάρων καταστημάτων στο δίκτυό της κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Το ένα κατάστημα λειτουργεί στην περιοχή του Ζωγράφου με την επωνυμία «OK! Anytime Markets», ενώ τα υπόλοιπα τρία καταστήματα έχουν την επωνυμία «OK! Grocery» και δραστηριοποιούνται στην Κάρπαθο, στο Νυδρί της Λευκάδας και στην Άφυτο της Χαλκιδικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο του 2023 η εταιρεία έγινε μέλος της νεοσύστατης Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος – ως το πρώτο μέλος που δραστηριοποιείται στον χώρο του οργανωμένου δικτύου καταστημάτων ευκολίας.

Το 2022 ο κύκλος εργασιών της ΟΚ! Anytime Markets ανήλθε σε 68,33 εκατ. ευρώ από 61,35 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ τα μικτά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 13,22 εκατ. ευρώ έναντι 12,25 εκατ. ευρώ στην αμέσως προηγούμενη χρήση. Τα οργανικά έξοδα ανήλθαν στο ποσό των 13,62 εκατ. ευρώ έναντι 12,51 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ τα προ φόρων κέρδη υποχώρησαν το 2022 στα 977.665 ευρώ έναντι 1,06 εκατ. ευρώ στην αμέσως προηγούμενη χρήση.

Συνολικά η ΟΚ! Anytime Markets μαζί με τους συνεργάτες της απασχολεί πάνω από 600 άτομα, ενώ αναπτύσσει το δίκτυο των καταστημάτων της με τη μέθοδο του franchising. Αυτή τη στιγμή διαθέτει 147 καταστήματα, εκ των οποίων τα 100 λειτουργούν στην Αττική, με το ωράριο λειτουργίας τους να είναι καθημερινά από τις 8.00 πμ. έως τις 23.00 μμ.

Οι δύο αυτές επιλογές σίγουρα θα μπορούσαν να ισχυροποιήσουν οποιαδήποτε μεγάλη αλυσίδα θα επιχειρούσε να κάνει κίνηση για την απόκτησή τους, γιατί διαθέτουν ήδη μία ισχυρή παρουσία, ένα οργανωμένο δίκτυο και μία σταθερή πελατεία. Σε κάθε περίπτωση, είναι σίγουρο ότι το επόμενο διάστημα θα δούμε κινήσεις, είτε αυτές αφορούν εξαγορές, είτε συμμαχίες, καθώς η κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο ευνοεί τις συγκεκριμένες προοπτικές.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.