02 Μάι 2024
READING

Κωτσόβολος-Public-Πλαίσιο: Μια μάχη «γιγάντων» στην ελληνική αγορά

7 MIN READ

Κωτσόβολος-Public-Πλαίσιο: Μια μάχη «γιγάντων» στην ελληνική αγορά

Κωτσόβολος-Public-Πλαίσιο: Μια μάχη «γιγάντων» στην ελληνική αγορά

Μία μάχη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον λαμβάνει χώρα στην ελληνική αγορά, μεταξύ των καταστημάτων που ειδικεύονται σε είδη σπιτιού αλλά και τεχνολογίας. Πρωταγωνιστές σε αυτήν είναι ο Κωτσόβολος, το Πλαίσιο και τα Public, που τα τελευταία χρόνια έχουν καταφέρει να επικρατήσουν έναντι του ανταγωνισμού και διεκδικούν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο πωλήσεων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δημιουργείται και από το γεγονός ότι ο Κωτσόβολος, πέρασε πλέον στον έλεγχο της ΔΕΗ, σε μία κίνηση που αλλάζει τα δεδομένα και τις ισορροπίες.

Κωτσόβολος: Σε νέα εποχή μετά την εξαγορά από τη ΔΕΗ

Σε ένα deal που δημιούργησε αίσθηση στην ελληνική αγορά, ο Κωτσόβολος πέρασε στον έλεγχο του ομίλου ΔΕΗ, έναντι 200 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία που είχε γίνει γνωστή στο 4ο τρίμηνο του 2023 επισημοποιήθηκε στις αρχές Απριλίου, και πλέον δύο πολύ ισχυρές επιχειρήσεις ενώνουν τις δυνάμεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κωτσόβολος έχει στην κατοχή του ένα ευρύ δίκτυο 97 φυσικών καταστημάτων σε Ελλάδα και Κύπρο, εκ των οποίων τα 27 είναι megastores. Ακόμα, διαθέτει ένα ολοκληρωμένο, πανελλαδικό, δίκτυο εφοδιαστικής αλυσίδας με δικές του αποθήκες, ιδιόκτητο στόλο οχημάτων και ένα μεγάλο δίκτυο συνεργατών για εγκαταστάσεις συσκευών. Τέλος, κατέχει πλέον και ένα πολυκαναλικό δίκτυο πωλήσεων που, εκτός από τα φυσικά καταστήματα, περιλαμβάνει call center και ένα επιτυχημένο e-shop (kotsovolos.gr).

Πρόκειται για ένα επιτυχημένο σχέδιο εξαγοράς, που εξοικονομεί από τη ΔΕΗ 100 εκατ. ευρώ, τα οποία, σε διαφορετική περίπτωση θα κατευθύνονταν στη δημιουργία δικτύου logistics, υποδομών μεταφορών και συστημάτων πληροφορικής.

Ο Κωτσόβολος δραστηριοποιείται στην αγορά από το 1950, έχοντας καταφέρει να χτίσει μία σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες του, καθώς εξελίχθηκε σε μία μεγάλη δύναμη της αγοράς, ξεκινώντας από ένα μικρό μαγαζάκι στην Αθήνα, στην οδό Αριστείδου, το οποίο άνοιξε ο Παναγιώτης Κωτσόβολος.

Αναφορικά με τα οικονομικά στοιχεία,  τα συνολικά τα έσοδα της Κωτσόβολος για την οικονομική χρήση από την 1η Μαΐου 2022 μέχρι την 30η Απριλίου 2023 ανήλθαν σε 735,45 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση κατά 10,7% Στον αντίποδα, σε επίπεδο κερδοφορίας, τα καθαρά κέρδη (μετά από φόρους) υποχώρησαν στα 10,48 εκατ. ευρώ από 13,03 εκατ. ευρώ την προηγούμενη οικονομική χρήση.

Αξίζει να αναφερθεί το γεγονός ότι περίπου το 8% των εσόδων της αλυσίδας, (ή αλλιώς 58 εκατ. ευρώ) προέρχονται από παροχή υπηρεσιών. Αναφορικά με την τρέχουσα χρήση, αυτή δηλαδή μεταξύ 1/5/2023 και 30/4/2024, επικρατεί αισιοδοξία για τα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με παλαιότερη τοποθέτηση της διοίκησης της εταιρείας, για τον κύκλο εργασιών προβλέπεται αύξηση κοντά στο 3%, ενώ αναμένεται να βελτιωθεί και το περιθώριο κέρδους EBITDA.

Ταυτόχρονα, κανονικά συνεχίζεται το επενδυτικό πλάνο που έχει θέσει σε εφαρμογή η γνωστή αλυσίδα, και αφορά τόσο την δημιουργία νέων καταστημάτων, όσο και τα logistics. Ειδικότερα, για την χρήση που ολοκληρώνεται στο τέλος του Απριλίου, προχωρά η υλοποίηση πλάνου επενδύσεων που θα φτάσουν τα 19,4 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα χρήματα, ένα ποσοστό κοντά στο 50% (9,4 εκατ. ευρώ), θα διατεθούν για την δημιουργία νέας κεντρικής αποθήκης, με το αισιόδοξο σενάριο να κάνει λόγο για έναρξη λειτουργίας εντός του 2024.

Από τα υπόλοιπα χρήματα, κεφάλαιο κοντά στα 4,9 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για τον τομέα των καταστημάτων και συγκεκριμένα για την δημιουργία νέων καταστημάτων, την αλλαγή χώρου για το κατάστημα της Αλεξανδρούπολης, η οποία μάλιστα έχει ήδη ολοκληρωθεί, και για την ανακαίνιση πέντε σημείων, σε Τούμπα, Ευκαρπία, Mall, Άργος και Πύργο. Ακόμα, κεφάλαια κοντά στο 1 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την εφοδιαστική αλυσίδας, και, ειδικότερα, για αυτοματισμούς αποθήκης.

Public: Πωλήσεις άνω των  500 εκατ. ευρώ

Τα Public είναι ελληνική αλυσίδα καταστημάτων λιανικής πώλησης προϊόντων τεχνολογίας, πολιτισμού και επικοινωνίας, η οποία ιδρύθηκε το 2005. Η αλυσίδα είναι θυγατρική εταιρεία του Ομίλου Εταιρειών Olympia, συμφερόντων Πάνου Γερμανού. Διαθέτει ένα δίκτυο 54 καταστημάτων σε Ελλάδα και Κύπρο και συνεργάζεται με παρόχους κινητής τηλεφωνίας και εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών για την αποκλειστική διάθεση των προϊόντων της.  Επιπλέον, τα Public προσφέρουν την υπηρεσία αγοράς εισιτηρίων θεάτρου, συναυλιών και άλλων διεθνών παραστάσεων είτε τηλεφωνικά, είτε από το δίκτυο καταστημάτων, ενώ μετά την εξαγορά της Media Markt εισήλθε, επί της ουσίας και στην αγορά των οικιακών συσκευών.

Το 2023 ήταν μία επιτυχημένη χρονιά  για το Public Group, καθώς το Omnichannel Retail Group σε Ελλάδα και Κύπρο, ξεπέρασε τα 500 εκατ. ευρώ πωλήσεις που είχε θέσει ως στόχο στην αρχή του 2023, αυξάνοντας ταυτόχρονα τη λειτουργική του κερδοφορία.  Η χρονιά χαρακτηρίστηκε από τα νέα mega καταστήματα “Public + home”, τα οποία, στην ουσία, ήταν η ενσωμάτωση των καταστημάτων της Media Markt. Με την κίνηση αυτή, στο δίκτυο καταστημάτων της Public προστέθηκαν ακόμα 13 μεγάλα καταστήματα “Public + home”, τα οποία προσφέρουν κι εκείνα τη δυνατότητα για αγορές τεχνολογίας και οικιακών συσκευών που συνδυάζονται με ευκολίες πληρωμών και παραδόσεων.

Aκόμα, ανακοινώθηκε επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ, η οποία θα επιτρέψει στο δίκτυο καταστημάτων Public να επεκταθεί με 10 νέα μεγάλα “Public + home” μέσα στην επόμενη τριετία. Στην επένδυση αυτή για το 2024 εντάσσεται και η πλήρης ανακαίνιση τριών Public, που θα αναβαθμιστούν σε “Public + home”. Ειδικότερα, μέχρι το τέλος της χρονιάς, τα καταστήματα Public σε Ιωάννινα, Πειραιά και Ρόδο, θα αναβαθμιστούν σε “Public + home”, προκειμένου να καλύψουν τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των καταναλωτών και των τοπικών αγορών.

Σημαντική είναι και η έμφαση που δίνεται σε καινοτόμες υπηρεσίες και στρατηγικές συνέργειες με κορυφαίες εταιρείες, καθώς αυτές είχαν καθοριστική συμβολή στις πωλήσεις του 2023. Συγκεκριμένα, η χρήση της υπηρεσίας “Public Now Pay Later” με Klarna ξεπέρασε το 50% των σχετικών συναλλαγών, η υπηρεσία “Locker Pick up 24/7” με τη BOX NOW έφτασε στο 40%, η ικανοποίηση πελατών για τις επισκευές στα iRepair points ξεπέρασε τον δείκτη 90 στα 100, ενώ στα τέλη του έτους εγκαινιάστηκε επίσημα η μεγάλη στρατηγική συνεργασία με τη Vodafone Ελλάδας. Επίσης, τα Public μπήκαν και στην κατηγορία των μεταχειρισμένων, μέσω του Public Second Go.

Παρατείνεται το πρόγραμμα ανακύκλωσης για τις λευκές συσκευές | Business Daily

Πλαίσιο: Επενδυτικό πλάνο 40 εκατ. ευρώ

Η Πλαίσιο είναι μία ιστορική εταιρεία λιανικής πώλησης υπολογιστών, προϊόντων τεχνολογίας, ειδών γραφείου και οικιακών συσκευών η οποία ιδρύθηκε το 1969 με την επωνυμία «Το Ηλεκτρονικό Μαγαζί» ή «Είδη Σχεδίου και Χαρτοπωλείου» και ιδρυτή τον Γιώργο Γεράρδο.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη το επενδυτικό της πλάνο, το οποίο προβλέπει επενδύσεις ύψους 40 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία. Ένα επενδυτικό πλάνο από το οποίο δεν είχε αποκλειστεί και η εξαγορά της Κωτσόβολος (φυσικά με επιπλέον χρήματα), αν και τελικά αυτή κατέληξε στη ΔΕΗ. Το πλάνο έχει στο επίκεντρό του την επέκταση του δικτύου καταστημάτων με γοργούς ρυθμούς, αλλά και την ενίσχυση των logistics.

Σήμερα ο όμιλος διατηρεί συνολικά 27 καταστήματα, 26 στην Ελλάδα και ένα στη Βουλγαρία, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του  του το 2005. Οι πιο πρόσφατες προσθήκες στο δίκτυο της Εταιρείας, είναι το superstore της Αγίας Παρασκευής, το κατάστημα των Χανίων, αλλά και το experience store της Πέτρου Ράλλη.
Από το 2020 το Πλαίσιο έχει εισέλθει και στην κατηγορία των λευκών συσκευών.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, το 2023 ο ρυθμός ανάπτυξης της κατηγορίας κινήθηκε πάνω από το 15% ενώ το 2022 η συγκεκριμένη αγορά στον συνολικό κύκλο εργασιών της εταιρείας «άγγιξε» τα 50 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή λευκές συσκευές έχουν τοποθετηθεί σε 10 καταστήματα της εταιρείας, λόγω μεγέθους.

Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά αποτελέσματα, το 2022 τα έσοδα έφτασαν στα 434 εκατ. ευρώ, οριακά μειωμένα σε σχέση με εκείνα της προ προηγούμενης χρήσης. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) επίσης μειώθηκαν κατά 20% και διαμορφώθηκαν σε 15,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους υποχώρησαν κατά 40%, φτάνοντας τα 5,1 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τότε που η εταιρεία αποχώρησε από το Χρηματιστήριο, έχει σταματήσει να δημοσιεύει στοιχεία για τις διάφορες κατηγορίες πωλήσεων (τεχνολογία, χαρτικά, τηλεπικοινωνίες), όπως στο παρελθόν.


Σε κάθε περίπτωση, γίνεται αντιληπτό ότι και οι τρεις μεγάλες δυνάμεις της αγοράς έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν προκειμένου να ισχυροποιήσουν τη θέση τους, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς θα φανεί ποιος έχει καταφέρει να πάρει προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.