02 Μάι 2024
READING

Η Ten Brinke χτίζει σε όλη την Ελλάδα χωρίς να δανείζεται

4 MIN READ

Η Ten Brinke χτίζει σε όλη την Ελλάδα χωρίς να δανείζεται

Η Ten Brinke χτίζει σε όλη την Ελλάδα χωρίς να δανείζεται

Mε 120 χρόνια επιχειρηματικής ιστορίας, από τη στιγμή δηλαδή που ιδρύθηκε από τον Theodore Ten Brinke, η ολλανδική πολυεθνική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων που σήμερα κάνει τζίρο περίπου 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα από τη διεθνή της δραστηριότητας, έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια και την πόρτα της Ελλάδας εκτός από τις υπόλοιπες αγορές – όπως για παράδειγμα η Γερμανία – όπου δραστηριοποιείται.

Στην Ελλάδα εκτός από τις κατοικίες, έναν τομέα που επενδύει πολλά, έχει κάνει σημαντικές συνεργασίες με τον όμιλο Φουρλή, σε περιπτώσεις κατασκευής εμπορικών Πάρκων, όπως αυτό της οδού Πειραιώς αλλά και σε άλλες εμπορικές ανάπτυξης του ομίλου Φουρλή στην Κρήτη ή την Πάτρα. Μία ακόμα πρόσφατη δουλειά της εταιρείας ήταν και το διώροφο κατάστημα του Μασούτη και της Max Stores επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης στη Γλυφάδα.

Σε διεθνές οικόπεδο έχει καταφέρει να εξελιχθεί σε κομβικής σημασίας παίκτη της διεθνούς αγοράς ανάπτυξης ακινήτων. Από την ιδέα έως την υλοποίηση, ως σχεδιαστής, κατασκευαστής και διαχειριστής κτηρίων.

Είσοδος στην ελληνική αγορά από το 2008

Στην Ελλάδα η Ten Brinke εκπροσωπείται διοικητικά από τον Φώτη Γιόφτσιο, διευθύνοντα σύμβουλο και αντιπρόεδρο της εταιρείας. Στην Ελλάδα η εταιρεία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη ακινήτων από το 2008. Εισήλθε στη χώρα μας σε μία περίοδο όπου συνάντησε την οικονομική κρίση. Ωστόσο, έχοντας διεθνή εμπειρία σε κρίσεις και διεθνή γεγονότα, κατάφερε να δημιουργήσει ευκαιρίες από την κρίση.

Τα ακίνητα που εξετάζει ανήκουν σε όλες τις κατηγορίες όπως γραφεία, εμπορικά κτίρια, οικιστικά αλλά και logistics. Η ίδια ωστόσο αναλαμβάνει το σύνολο της επένδυσης ξεκινώντας από την αγορά της γης, τη μελέτη και καταλήγει στην κατασκευή και εμπορική αξιοποίηση των ακινήτων στα οποία επενδύει σε ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Αυτή τη στιγμή η Ten Brinke φαίνεται ότι βλέπει ακόμα σημαντικές ευκαιρίες στην Ελλάδα

καθότι οι επενδύσεις της για τα επόμενα τρία χρόνια εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, φαίνεται ότι η Ελλάδα αποτελεί μία ισχυρή επενδυτική εναλλακτική για την εταιρεία, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη στασιμότητα του real estate σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης όπως η Γερμανία, όπου υφίσταται αρκετά έντονη πτώση της αγοράς δεδομένης της αύξησης των επιτοκίων που έφερε ο πληθωρισμός. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η αξία των ακινήτων με δεδομένη την πτώση της ζήτησης. Στη χώρα μας αυτή τη στιγμή τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά καθώς η Ελλάδα βγήκε από μία βαθιά οικονομική κρίση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ - Ten Brinke

Έντονη δραστηριότητα στα νότια προάστια και συνεργασία με αλυσίδες σούπερ μάρκετ

Έντονη δραστηριότητα παρουσιάζει στα νότια προάστια όπου αναπτύσσει δεκάδες πολυκατοικίες το τελευταίο χρονικό διάστημα, αξιοποιώντας τη δυναμική που παρουσιάζει η ευρύτερη περιοχή. Στα νότια προάστια πραγματοποιεί μεικτές επενδύσεις, ικανοποιώντας αφενός την ισχυρή ζήτηση που υπάρχει για νέες κατοικίες αλλά και στον τομέα της λιανικής με το κτίριο των 6.000 τετραγωνικών μέτρων που στεγάζεται ο Μασούτης και η Max Stores, όπου στο ίδιο οικόπεδο δημιουργείται και κτίριο κατοικιών.

Εκτός από τον Μασούτη η εταιρεία συνεργάζεται με όλες τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όπως η ΑΒ Βασιλόπουλος αλλά και ο Σκλαβενίτης, για λογαριασμό του οποίου ετοιμάζει το νέο παρασκευαστήριο έτοιμων γευμάτων για τον όμιλο Σκλαβενίτη, σε ακίνητο 25.000 τ.μ. στη Μαγούλα, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί μέσα στο 2024. Θα θυμίσουμε ότι έχει συνεργαστεί και με την αλυσίδα ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, δημιουργώντας για λογαριασμό της κατάστημα στο Αγρίνιο.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής της κατασκευάζει «πράσινα» κτίρια, ακολουθώντας το πρότυπο του ESG για κτίρια με θετικό ενεργειακό αποτύπωμα καθότι όλοι οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι καθώς και οι θεσμικοί επενδυτές στην Ελλάδα αναζητούν τα συγκεκριμένα κτίρια που προσφέρουν υπεραξία. Το γεγονός αυτό αποτελεί μονόδρομο για όλες τις εταιρείες ανάπτυξης αλλά και κατασκευής ακινήτων σήμερα αλλά και για τα επόμενα χρόνια.

Το χαρτοφυλάκιο του ολλανδικού ομίλου στην εγχώρια αγορά περιλαμβάνει ξένους επενδυτές από το Ισραήλ, τη Μέση Ανατολή, family offices από την Ευρώπη αλλά και Έλληνες επενδυτές. Ο όμιλος χρηματοδοτεί τις νέες αναπτύξεις που πραγματοποιεί από ίδια κεφάλαια, καθώς διαθέτει ισχυρή ρευστότητα, επανεπενδύοντας τα κεφάλαιά του.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.