02 Μάι 2024
READING

Αυτές είναι οι πιο «hot» εμπορικές πιάτσες της Αθήνας

5 MIN READ

Αυτές είναι οι πιο «hot» εμπορικές πιάτσες της Αθήνας

Αυτές είναι οι πιο «hot» εμπορικές πιάτσες της Αθήνας

Μεγάλη είναι η ζήτηση για εμπορικά ακίνητα στην Αττική, στα οποία το 2023 καταγράφηκε άνοδος που προσεγγίζει το 19%. Συγκεκριμένα, στην Αττική, το μέσο μηνιαίο μίσθωμα το α΄ εξάμηνο του 2023, ενισχύθηκε στα 938 ευρώ, έναντι 790 ευρώ το αντίστοιχο του 2022, καταγράφοντας μεταβολή που προσεγγίζει το 19%, αύξηση η οποία οφείλεται από τη μία πλευρά στα λίγα διαθέσιμα ακίνητα και από την άλλη στην άνοδο της εμπορικής δραστηριότητας.

Δεν είναι τυχαίο ότι και ένας από τους… ναούς του shopping, στο The Mall Athens, πραγματοποιείται από το 2022 μία εκτεταμένη ανακαίνιση, που αναμένεται να φτάσει τα 25 εκατ. ευρώ, και έχει ως στόχο να αναδείξει την πιο εμπορική πλευρά του χώρου. Κι αυτό γιατί τα προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό -αυξημένα- ενοίκια των εμπορικών καταστημάτων βοήθησαν την ιδιοκτήτρια Lamda Development να ανακοινώσει αυξημένα έσοδα (που μάλιστα ξεπέρασαν τις επιδόσεις προ πανδημίας) αλλά και αυξημένη αποτίμηση στα 482 εκατομμύρια ευρώ, το 2023, από 454 εκατ. έναν χρόνο πριν.

Οι δημοφιλέστερες εμπορικές «πιάτσες»

Την ώρα που το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα εμπορικά ακίνητα της Αττικής -και όχι μόνο- αυξάνεται, ανοδική πορεία «τραβάνε» τόσο η ζήτηση όσο και οι τιμές των ενοικίων για τις πιο δημοφιλείς εμπορικές πιάτσες. Εξαιρετικές επιδόσεις καταγράφουν δρόμοι όπως η Ερμού και η Βουκουρεστίου, ενώ και τα Ανατολικά προάστια της Αθήνας βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

Κέντρο Αθήνας: Καταστήματα από… χρυσάφι

Η συγκέντρωση τεράστιων brands, μεταξύ των οποίων η Dior, η Chanel, η Louis Vuitton, η Cartier, η Hermes, η Prada, η Dior, και η Rolex έχουν καταστήσει τη Βουκουρεστίου ως τον πιο ακριβό εμπορικό δρόμο της χώρας. Η εξεύρεση εμπορικού ακινήτου αποτελεί εξίσωση για δυνατούς λύτες, ενώ το πλήρως πεζοδρομημένο κομμάτι μεταξύ των οδών Ακαδημίας και Σταδίου είναι και το πιο ελκυστικό. Ενδεικτικό της «δίψας» μεγάλων επιχειρήσεων να αποκτήσουν παρουσία στη Βουκουρεστίου είναι το γεγονός ότι ορισμένες συμφωνίες έκλεισαν μέχρι και έναντι 320 ευρώ/τ.μ./μήνα. Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι η τάση αυτή έχει αρχίσει να μειώνεται ελαφρώς, αφού πρώτα όμως οι τιμές σημείωσαν ιστορικά ρεκόρ.

Στη δεύτερη θέση της λίστας των ενοικίων βρίσκεται η Ερμού, η οποία πάντως βρίσκεται στην κορυφή του ενδιαφέροντος από τις διεθνείς κυρίως αλυσίδες καταστημάτων λιανικής πώλησης, Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι στον συγκεκριμένο δρόμο φιλοξενούνται πολυεθνικές όπως η Adidas, η Η&Μ και τα Zara, ενώ στον κεντρικό πεζόδρομο όλα τα καταστήματα είναι νοικιασμένα. Τα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατά 5,7% τον τελευταίο χρόνο, ενώ συμβόλαια έχουν κλείσει και έναντι 280 ευρώ/τ.μ./μήνα.

Από εκεί και πέρα, καλά κρατάει και το Κολωνάκι, με δρόμους όπους η Κανάρη, η Τσακάλωφ και η Σκουφά με την Πατριάρχου Ιωακείμ,να σημειώνουν καλές επιδόσεις, ενώ οι τιμές που κλείνουν τα συμβόλαιο κυμαίνονται από 100 έως 130 ευρώ/τ.μ..

Βόρεια Προάστια: Η Κηφισιά και το The Mall Athens

Τη δική τους αίγλη διατηρούν οι εμπορικές πιάτσες των Βόρειων Προαστίων, που χαρακτηρίζονται από περισσότερες επιλογές για τις επιχειρήσεις που θέλουν να δραστηριοποιηθούν, καθώς υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα ακίνητα με περιοχές όπως το Μαρούσι, το Χαλάνδρι και η Κηφισιά να ξεχωρίζουν. Πρόκειται για εμπορικές πιάτσες που διατηρούν έναν άλλον χαρακτήρα, καθώς ο συνδυασμός της ταυτόχρονης παρουσίας καταστημάτων λιανικής αλλά και εστίασης τις καθιστούν πιο φιλικές προς οικογένειες.

Στην Κηφισιά ξεχωρίζουν δρόμοι όπως η Κολοκοτρώνη, η Λεωφόρου Κηφισίας, η Παναγίτσας και η Αργυροπούλου, ενώ τα ποσοστά των κενών καταστημάτων ανέρχονται στο 9%, ποσοστό που αναμένεται να μειωθεί. Αναφορικά με τα ενοίκια, αυτά παρουσιάζουν αύξηση κοντά στο 6,25% με τις τιμές να κινούνται κοντά στα 105€/τ.μ./μήνα.

Στο Χαλάνδρι περίοπτη θέση καταλαμβάνουν δρόμοι όπως η Ανδρέα Παπανδρέου και η Λεωφόρος Πεντέλης, όπως και ο πεζόδρομος της Χαϊμάντα. Στους κεντρικούς δρόμους τα κενά καταστήματα κινούνται σε ποσοστό 5%, το οποίο αυξάνεται σε 12% στους λιγότερο δημοφιλείς δρόμους. Σημαντική είναι και η κίνηση στην περιοχή του Αμαρουσίου, στην οποία ξεχωρίζουν τα καταστήματα τοπικού χαρακτήρα που απευθύνονται σε κατοίκους της περιοχής αλλά και κοντινών δήμων. Φυσικά, στην περιοχή δεσπόζει και το The Mall Athens.

Νότια Προάστια: Η Γλυφάδα και το project στο Ελληνικό

Στα Νότια Προάστια περίοπτη θέση έχει η Γλυφάδα με την οδό Μεταξά,

ενώ σημαντική εμπορική κίνηση παρατηρείται στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, στην Γρηγορίου Λαμπράκη αλλά και τη Λεωφόρο Βασ. Παύλου στη Βούλα. Αναφορικά με τα κλειστά καταστήματα, αυτά είναι κοντά στο 6%, εξαιτίας κυρίως των υψηλών ζητούμενων μισθωμάτων, ενώ τα συμβόλαια κλείνουν σε τιμές κοντά στα 110€/τ.μ./μήνα. Φυσικά, με έντονο ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις με το μεγάλο Project του Ελληνικού, με τα μεγάλα εμπορικά κέντρα που θα φιλοξενήσει και αναμένεται να αλλάξουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Smart Park is one of the very best things to do in Athens

Ανατολικά προάστια: Πρωταγωνιστούν τα Σπάτα

Τέλος, τα Ανατολικά Προάστια έχουν μπει κι αυτά δυνατά στο παιχνίδι, με την περιοχή των Σπατών να ξεχωρίζει, εξαιτίας της παρουσίας του Smart Park, το οποίο μάλιστα πέρασε στον έλεγχο της Trade Estates έναντι 110 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι έως το 2025 αναμένεται να έχει αυξηθεί η προσφορά των διαθέσιμων καταστημάτων που σίγουρα θα λειτουργήσει θετικά.

Γίνεται αντιληπτό ότι η λήξη των μέτρων για τον κορωνοϊό, σε συνδυασμό με την βελτίωση της οικονομικής κατάστασης έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη των εμπορικών δραστηριοτήτων και την άνοδο των τιμών. Αυτό που μένει να φανεί είναι αν πρόκειται για μία τάση που θα συνεχιστεί και που μπορεί να οδηγήσει.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.