15 Μάι 2024
READING

Τα «viral» πράσινα πατίνια της Lime πάλι στους δρόμους

5 MIN READ

Τα «viral» πράσινα πατίνια της Lime πάλι στους δρόμους

Τα «viral» πράσινα πατίνια της Lime πάλι στους δρόμους

Τα χαρακτηριστικά πράσινα ηλεκτρικά πατίνια που μονοπώλησαν πριν από λίγα χρόνια το ενδιαφέρον των Αθηναίων και όχι μόνο, για ατελείωτες βόλτες με το νέο, πρωτότυπο μέσο, φαίνεται πως επιστρέφουν δυναμικά στις δύο πόλεις. Η αρχή για το comeback έγινε όταν ο επικεφαλής της Lime, Wayne Ting, ανακοίνωσε σε συνέντευξή του ότι η εταιρία θα επενδύσει φέτος 55 εκατ. δολάρια για να επεκτείνει τον στόλο των ηλεκτρικών ποδηλάτων και πατινιών της, παγκοσμίως.

«Ξετυλίγοντας» ακόμη περισσότερο τα βήματα της στρατηγικής της, η εταιρία ανακοίνωσε ότι εξετάζει την επιστροφή της στην Ελλάδα και το Μεξικό, χώρες από τις οποίες απέσυρε τις υπηρεσίες της κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οπότε και σημειώθηκε κατακόρυφη μείωση της ζήτησης, ως φυσικό επόμενο των έκτακτων περιοριστικών μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Έτσι, σταδιακά τα lime πατίνια που συναντούσε κανείς καθημερινά στους δρόμους της πόλης, εξαφανίστηκαν από τον «χάρτη».

Η πανδημία όμως πέρασε, η περιορισμοί αποτελούν παρελθόν,  και αντίθετα, όπως φαίνεται, η μικροκινητικότητα – δεδομένης και της κλιματικής κρίσης που δείχνει «τα δόντια» της σε παγκόσμιο και καθημερινό επίπεδο – φαίνεται πως είναι το παρόν και το μέλλον. Ο «χώρος» ανοίγει λοιπόν σε εφαρμογές όπως η Lime, για να μπει και πάλι δυναμικά στο «παιχνίδι».

Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να αναφέρουμε ότι η «αναγέννηση» της Lime μεταφράζεται και σε αριθμούς, καθώς το 2023, έχοντας πια ξεπεράσει τη «σκιά» της πανδημίας, παρουσίασε άνοδο της τάξης του 32% στις ενοικιάσεις, με την εταιρία να πιάνει το ρεκόρ των 616 εκατ. δολαρίων, ενώ τα προσαρμοσμένα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη, αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 500%, ξεπερνώντας τα 90 εκατ. δολάρια.

Η έλλειψη συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου, αλλά, σε αρκετές περιπτώσεις, η έλλειψη ενσυνειδητότητας από πλευράς των χρηστών στάθηκε εμπόδιο στην εύρυθμη λειτουργία των πατινιών.

Η μεγάλη επιστροφή στην Ελλάδα είναι γεγονός

Όπως ανέφερε πρόσφατα η Lucie Krahulcova, διευθύντρια δημοσίων σχέσεων της Lime, η μεγάλη επιστροφή θα γίνει τον Ιούνιο αρχικά αποκλειστικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με τα e-scooters να βγαίνουν και πάλι στους δρόμους. Όσον αφορά στην Αθήνα, η αρχή θα γίνει με την Αθηναϊκή Ριβιέρα, η οποία θα καλυφθεί σταδιακά, από τον Πειραιά και ανά δήμο, κατά μήκος της ακτογραμμής, ενώ στη συνέχεια θα έρθει το κέντρο.

Αναφορές για την επάνοδό τους είχαν γίνει βέβαια από την εταιρία ήδη από το 2022, όταν και ξεκίνησε να ανακάμπτει μετά τις συνέπειες της πανδημίας, ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχουμε δει τα πράσινα πατίνια να κυκλοφορούν.

Η εταιρία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο διαθέτει αυτή τη στιγμή στόλο 200.000 δικύκλων παγκοσμίως, ενώ σχεδιάζει την αντικατάσταση 30.000 εξ αυτών με νεότερα μοντέλα.

Σήμερα, περίπου το 60% των δραστηριοτήτων της Lime προέρχεται από χώρες εκτός των ΗΠΑ, κυρίως σε πόλεις των οποίων οι υποδομές ευνοούν τη χρήση ποδηλάτων και πατινιών.

Εν τω μεταξύ, όσο η Lime, αν και στην αρχή μονοπώλιο, μετά την εμφάνιση του κορονοϊού έχανε όλο και περισσότερο έδαφος, άλλοι «παίκτες» του κλάδου έκαναν την εμφάνισή τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως η τουρκική Hop με δραστηριότητα κυρίως στη Θεσσαλονίκη, αλλά σταδιακά και στην Αθήνα και η ισλανδικής προέλευσης Hopp, η οποία καταγράφει παρουσία σε πόλεις όπως η Κηφισιά, τα Τρίκαλα και η Κρήτη.

Το 2023, έχοντας πια ξεπεράσει τη «σκιά» της πανδημίας, η Lime παρουσίασε άνοδο της τάξης του 32% στις ενοικιάσεις.

Τα πατίνια που έγιναν εμμονή, τα προβλήματα και οι… βουτιές στον Θερμαϊκό

Τα πρώτα, καινούργια για το ελληνικό κοινό, ηλεκτρικά πατίνια, έκαναν την εμφάνισή τους το 2018, στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Τα περισσότερα ανήκαν υπό τη μορφή ενοικιαζόμενου στόλου, στην εταιρία ενοικίασης Lime, και κάποια ακόμη στην εταιρία Hive, που άνηκε στη Beat. Και οι δύο εταιρίες μετρούσαν έντονη παρουσία σε ευρωπαϊκές πόλεις, δοκιμάζοντας την «τύχη» τους και στη χώρα μας.

Tα πατίνια άρχισαν να πολλαπλασιάζονται, έφτασαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις, προκαλώντας σε αρκετές περιπτώσεις φρενίτιδα στο κοινό, και ιδιαίτερα στις νεαρότερες ηλικίες, που τα νοίκιαζαν για βόλτες με την παρέα, τις οποίες μάλιστα κατέγραφαν για σχετικές αναρτήσεις στα social media. Μέχρι το 2020 σύμφωνα με την εταιρία, είχε εκτελέσει πάνω από 2 εκατ. μετακινήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη.

Ωστόσο, η έλλειψη συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου, αλλά, σε αρκετές περιπτώσεις, ενσυνειδητότητας από πλευράς των χρηστών στάθηκε εμπόδιο στην εύρυθμη λειτουργία των πατινιών.

Αρχικά, τέθηκε το ζήτημα της  ταχύτητάς τους στους δρόμους, η οποία χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα επικίνδυνη από αρκετούς, τόσο για τον ίδιο τον χρήστη, όσο και για τους υπόλοιπους οδηγούς στις πόλεις. Οι εταιρίες ανακοίνωσαν τότε το μέτρο της μείωσης της μέγιστης ταχύτητας κυκλοφορίας των ηλεκτρικών πατινιών από 25 χλμ/ώρα σε 20 χλμ./ώρα. Παράλληλα, στο «παιχνίδι» μπήκε και ο δήμος Αθηναίων, καθώς ζητήθηκαν περαιτέρω μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών, αν και, ακριβώς λόγω της έλλειψης θεσμικού πλαισίου και κανόνων κυκλοφορίας για τα συγκεκριμένα οχήματα, ο δήμος στερούνταν τη δυνατότητα ελέγχων, όσον αφορά αυτό.

Το φθινόπωρο του 2020, ήταν που ήρθε και το νομοσχέδιο που αφορούσε την κυκλοφορία των πατινιών, το οποίο και συμπεριλάμβανε τους απαραίτητους κανόνες. Έναν χρόνο μετά, έκανε την εμφάνισή της και η ρύθμιση που αφορούσε τη φορολογία, με την ενοικίαση των ηλεκτρικών πατινιών να προστίθεται σε αντίστοιχο ΚΑΔ. Ωστόσο, οι «επισημοποιήσεις» φαίνεται πως καθυστέρησαν και ήρθαν σε μία εποχή όπου ήταν εμφανής η «πτώση» του ηλεκτρικού πατινιού, το οποίο βλέπαμε πια μόνο σε ιδιόκτητη μορφή.

Εκτός από τα προβλήματα που είχαν να κάνουν με τους κανόνες και τα όρια ταχύτητας για τα ηλεκτρικά πατίνια, δεν έλειψαν και τα περιστατικά βανδαλισμών, τόσο σε Αθήνα όσο και τη Θεσσαλονίκη. Πατίνια που βρίσκονταν εγκαταλελειμμένα κακήν κακώς σε διάφορα σημεία, ακόμη και μαζικά περιστατικά πτώσεων των πατινιών μέσα στα νερά του Θερμαϊκού, τα οποία μάλιστα απασχόλησαν την επικαιρότητα. Πολλοί πετούσαν τα πατίνια μέσα στο λιμάνι χάριν «πλάκας» με την παρέα, ενώ «τα σπασμένα» κλήθηκε να μαζέψει ο δήμος, ο οποίος και τα περισυνέλλεξε.

Με ένα σαφές θεσμικό πλαίσιο, ελέγχους και κανονισμούς, φαίνεται πως η Lime δοκιμάζει και πάλι την προτίμηση των πολιτών, οι οποίοι θα είναι πια σαφώς πιο προετοιμασμένοι για την επιστροφή των πατινιών στην πόλη. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.