21 Μάι 2024
READING

Κλουκίνας – Λάππας: Το focus στα ακίνητα μέσω της Intracom του Κόκκαλη

4 MIN READ

Κλουκίνας – Λάππας: Το focus στα ακίνητα μέσω της Intracom του Κόκκαλη

Κλουκίνας – Λάππας: Το focus στα ακίνητα μέσω της Intracom του Κόκκαλη

Ολική «μεταμόρφωση» και στροφή προς τα ακίνητα πραγματοποίησε η Ι. Κλουκίνας – Ι. Λάππας, η οποία μετρά 46 χρόνια πορείας και… αξιοσημείωτους μετασχηματισμούς. Να θυμίσουμε ότι η εταιρία ιδρύθηκε ως κατασκευαστική, αργότερα κατευθύνθηκε στον κλάδο του λιανεμπορίου μέσα από τα καταστήματα παιδικής ένδυσης Mothercare, ενώ «ανοίχτηκε» και στον ενεργειακό κλάδο και πλέον, στην αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας, 

Ουσιαστικά, η εμπορική δραστηριότητα της εταιρίας αυτονομείται και, μετά το αποτέλεσμα γενικής συνέλευσης των μελών της, πραγματοποιείται μέσω νέας εταιρίας. Και το όνομα αυτής «Wonder Nest Retail Α.Ε.».

Το «πάντρεμα» με την Intracom «δια χειρός» του Σωκράτη Κόκκαλη

Ταυτόχρονα, η εταιρία αλλάζει ξανά το πεδίο της δραστηριότητάς της, ασχολούμενη αποκλειστικά με τον τομέα των ακινήτων, μέσω της Intracom Holdings, συμφερόντων του Σωκράτη Κόκκαλη. Με βάση το πλάνο της εισηγμένης, μέτοχοι της Wonder Nest θα είναι η Intracom Holdings με συμμετοχή 60% και η Βιολέττα Λάππα με 40%. Σκοπός, η συγχώνευση και η απορρόφηση του χαρτοφυλακίου της Intracom Properties, συμφερόντων της Intracom Holdings,  η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το προσεχές φθινόπωρο. Παράλληλα, η Κλουκίνας – Λάππας αναμένεται να διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο, καθώς και την παρουσία της στο Χρηματιστήριο. Έτσι, το συνολικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων που δημιουργείται από τις δύο εταιρίες συγκεντρώνει αξία 110 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την τελευταία αποτίμηση που πραγματοποιήθηκε στο τέλος του 2023. Βέβαια, να τονιστεί ότι ακόμη εξετάζεται αν το κοινό σχήμα θα μετατραπεί σε ΑΕΕΑΠ, παραμένοντας εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Από την πλευρά της, η Intracom Properties, σύμφωνα με το χαρτοφυλάκιο που διατηρεί, εστιάζει κατά βάση σε εμπορικά ακίνητα και γραφεία, ενώ ενισχύεται με τα ακίνητα της Κλουκίνας – Λάππας στον Ταύρο, όπου βρίσκονταν μέχρι πρότινος τα γραφεία της. Πρέπει να αναφερθεί ωστόσο ότι τα ακίνητα της εισηγμένης, δηλαδή το δίκτυο καταστημάτων Mothercare και ELC δεν αποτελούν μέρος της συμφωνίας, αφού ανήκουν στη δραστηριότητα η οποία αφορά στο εξής τη νέα εταιρία, Wonder Nest Retail.  Πρόκειται στην ουσία για τα σήματα Mothercare και ELC που βρίσκονται αποκλειστικά σε Ελλάδα και Ρουμανία.

Το μεγαλύτερο σε αξία ακίνητο (44,1 εκατ. ευρώ) που έχει μεταβιβαστεί στην Intracom Properties από την Intracom Holdings είναι στην Παιανία, όπου σε έκταση 66 στρεμμάτων βρίσκονται κτίρια γραφείων συνολικής επιφάνειας 30,377 τ.μ.. Συνολικά, τα αποκτήματα της Intracom Properties από την Intracom Holdings, είναι συνολικής επιφάνειας 40.000 τετραγωνικών μέτρων.

Η εμπορική δραστηριότητα της Κλουκίνας – Λάππας αυτονομείται και πραγματοποιείται μέσω νέας εταιρίας με την επωνυμία «Wonder Nest Retail Α.Ε.»

Η στροφή στην ανάπτυξη ακινήτων και τα σχέδια

Μπορεί η Intracom Properties να ασχολείται ως επί το πλείστον με βιομηχανικά κτίρια και εμπορικά καταστήματα, όμως σκοπεύει να επεκτείνει τη δραστηριότητά της με projects μεικτής χρήσης. Συγκεκριμένα, «στα σκαριά» βρίσκεται ένα έργο που αναμένεται να υλοποιηθεί στις αποθήκες της Mothercare στον Ταύρο, με τις οποίες και ενισχύθηκε από τη σύμπραξη με την Κλουκίνας – Λάππας, συνολικής επιφάνειας 8.500 μέτρων. Σύμφωνα με το ισχύον πλάνο, αυτές θα ανακατασκευαστούν και θα μετατραπούν σε κτίριο γραφείων και φοιτητικών κατοικιών. Δεν αποκλείεται ωστόσο ο χώρος να περιλαμβάνει και εμπορικά καταστήματα. Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι η Κλουκίνας – Λάππας μετέφερε την έδρα των γραφείων της από τον Ταύρο, στο κτίριο το οποίο απέκτησε η Intracom Properties μετά τη συμφωνία με την εισηγμένη, προκειμένου σταδιακά να απελευθερωθεί πλήρως το κτίριο του Ταύρου.

Η Intracom όμως δεν αποκλείει και ευκαιρίες που ενδέχεται να προκύψουν στον οικιστικό κλάδο. Ειδικότερα, στο portfolio της περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων οικόπεδο στο Χαλάνδρι, το οποίο, σύμφωνα με το πλάνο, αναμένεται να «πάρει τον δρόμο» οικιστικής επένδυσης. Να σημειώσουμε επίσης ότι η εταιρία έχει προχωρήσει στην αγορά βιομηχανικού κτιρίου στην περιοχή της Λυκόβρυσης (πρώην LARO), το οποίο έχει σκοπό να αξιοποιήσει, είτε με τη δημιουργία αποθηκών, είτε γραφείων, χωρίς ωστόσο να έχει οριστικοποιηθεί κάτι.

Βασικός στόχος είναι η νέα εταιρική οντότητα που θα δημιουργηθεί να διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο 200 εκατομμυρίων ευρώ, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα συμμετάσχουν και τρίτοι επενδυτές. Εδώ και καιρό μάλιστα, κυκλοφορούν σενάρια που αναφέρουν ότι  τελικά, η συγχώνευση δεν θα αφορά μόνο τους δύο ομίλους, αλλά περισσότερους «παίκτες».

Το βέβαιο είναι ότι το αποφασιστικό βήμα της Κλουκίνας – Λάππας και της Intracom για τον μεταξύ τους «γάμο», αλλά και η πρόσφατη ανεξαρτητοποίηση, μέσα από τη νέα εταιρία Wonder Nest, που αφορά το λιανεμπόριο, κάνει focus σε ένα πεδίο δραστηριότητάς που αφορά έναν ομολογουμένως ταχύτατα αναπτυσσόμενο κλάδο πανελλαδικά, αυτόν του real estate, με τις επενδυτικές εξελίξεις και τα κατασκευαστικά έργα που «τρέχουν» να είναι ουκ ολίγα και πολλά υποσχόμενα. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.