17 Μάι 2024
READING

Audiobooks: Όλο και περισσότεροι Έλληνες ακούνε τα αγαπημένα τους βιβλία

7 MIN READ

Audiobooks: Όλο και περισσότεροι Έλληνες ακούνε τα αγαπημένα τους βιβλία

Audiobooks: Όλο και περισσότεροι Έλληνες ακούνε τα αγαπημένα τους βιβλία

Μία νέα -για τα ελληνικά δεδομένα- μόδα βρίσκει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, καθώς πληθαίνουν οι πλατφόρμες που προσφέρουν τη δυνατότητα στους χρήστες να ακούσουν τα αγαπημένα τους βιβλία, και μάλιστα από τη φωνή γνωστών ηθοποιών, και όχι μόνο. Στο εξωτερικό η συγκεκριμένη πρακτική ακολουθείται πολλά χρόνια, αφού για παράδειγμα στις ΗΠΑ ήταν πολύ διαδεδομένες τις προηγούμενες δεκαετίες οι κασέτες με αναγνώσεις βιβλίων, τις οποίες άκουγαν συνήθως στο αυτοκίνητο κατά την διάρκεια των μεγάλων ταξιδιών που πραγματοποιούσαν.

Κάπως έτσι είναι και η ιδέα που υλοποιείται τώρα, στην πιο σύγχρονη μορφή, αφού αντί για κασετόφωνα και κασέτες υπάρχουν τα κινητά (κυρίως) και τα αρχεία ήχου. Με τα smartphones να έχουν γίνει προέκταση των χεριών μας, και με τους περισσότερους από εμάς να βρισκόμαστε πολλές ώρες στο αυτοκίνητο, στα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά ακόμα και στον δρόμο για περπάτημα ή τρέξιμο, τι καλύτερο από το να εκμεταλλευτούμε τον χρόνο αυτό για να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας ή να απολαύσουμε ένα λογοτεχνικό βιβλίο. Φυσικά, αυτές είναι μόνο μερικές από τις συνθήκες που μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει τις συγκεκριμένες πλατφόρμες, αφού εννοείται ότι υπάρχουν αμέτρητες επιλογές.

Στη χώρα μας, δύο πλατφόρμες που έχουν καταφέρει να ξεχωρίζουν είναι η Jukebooks και η Βοοkvoice οι οποίες ανεβάζουν συνεχώς τη δυναμική τους κατακτώντας όλο και περισσότερους ακόλουθους και χρήστες.

Bookvoice: Περισσότερα από 200 επιλεγμένα βιβλία

Το bookvoice είναι μία σύγχρονη πλατφόρμα που φιλοδοξεί να φέρει το βιβλίο κοντά σε όλους, προσφέροντας τα δημοφιλέστερα βιβλία με τις φωνές αγαπημένων καλλιτεχνών. Συγκεκριμένα, ογδόντα και πλέον αγαπημένοι Έλληνες καλλιτέχνες διαβάζουν και ηχογραφούν σημαντικά κείμενα από την ελληνική και ξένη πεζογραφία, την παιδική και εφηβική λογοτεχνία, δοκίμια, θρίλερ, αλλά και αστυνομικά διηγήματα, εκδόσεις αυτογνωσίας, αυτοβελτίωσης και ευ ζην.

Οι χρήστες μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια λίστα με περισσότερα από 200 προσεκτικά επιλεγμένα βιβλία, που διαρκώς ανανεώνεται, για μικρούς και μεγάλους ακροατές, με τα βιβλία να είναι διαθέσιμα για άμεση ακρόαση, ακόμα και offlne.

Οι ηχογραφήσεις των βιβλίων σε στούντιο τελευταίας τεχνολογίας εξασφαλίζουν άριστο αποτέλεσμα ακρόασης. Από το «Συμπόσιον» του Πλάτωνα, την «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη, τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη» της Έμιλι Μπροντέ, το «Γκιακ» του Δημοσθένη Παπαμάρκου, τη «Νυχτερίδα» του Τζο Νέσμπο, έως τη «Μεταμόρφωση» του Φραντς Κάφκα, το «1984» του Τζορτζ Όργουελ και την «Καινή Διαθήκη», η λίστα των βιβλίων είναι μεγάλη και το ταξίδι της φωνητικής ανάγνωσης απολαυστικό.

Οι καλλιτέχνες που διαβάζουν τα βιβλία είναι γνωστοί και αγαπημένοι στο ελληνικό κοινό, και ανάμεσά τους περιλαμβάνονται ονόματα όπως: Αιμίλιος Χειλάκης, Αθηνά Μαξίμου, Νίκος Κουρής, Πέμυ Ζούνη, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Κατερίνα Λέχου, Δημήτρης Καταλειφός, Σπύρος Παπαδόπουλος, Τάκης Ζαχαράτος, Γιάννης Στάνκογλου, Γιάννης Ξανθούλης, Άρης Σερβετάλης, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Κατερίνα Διδασκάλου, Νίκος Ψαρράς, Ορφέας Αυγουστίδης, Λεωνίδας Κακούρης, Μάκης Παπαδημητρίου, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Πάνος Βλάχος, Θανάσης Παπαγεωργίου, Αλέκος Συσσοβίτης, Ζερόμ Καλουτά, Βασίλης Σκουντής, Μυρτώ Αλικάκη, Νικολέτα Κοτσαηλίδου, Αλέξανδρος Βάρθης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Έφη Μουρίκη.

H επένδυση του Public Group

Aπό τον Ιούλιο του 2023 ο όμιλος Public εισήχθη στην πλατφόρμα, με την οποία είχε συνάψει εμπορική συνεργασία νωρίτερα μέσα στο τρέχον έτος. Στη κίνηση αυτή το Public προχώρησε με σκοπό να διευρύνει  την παρουσία του και στην αγορά του βιβλίου στην Κύπρο, ενώ στο target group βρίσκονται και οι Έλληνες που ζουν εκτός συνόρων, για τους οποίους πλέον η πρόσβαση στα βιβλία θα είναι πιο εύκολα, με το πάτημα ενός κουμπιού, ειδικά για χώρες που η απόσταση και οι εκτελωνισμοί καθιστούσαν την online παραγγελία πρακτικά απαγορευτική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η είσοδος του Public Group, μέσω του επενδυτικού βραχίονα “Public Capital Partners”, στην πλατφόρμα παραγωγής ηχητικών βιβλίων, Bookvoice.gr, πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα με την απορρόφηση από την τελευταία της πλατφόρμας παιδικών audiobooks, TapeTales.gr.

JukeBooks: Με την υπογραφή του ομίλου ΑΝΤ1

Το JukeBooks είναι μία εφαρμογή ελληνικών audiobooks με την υπογραφή του ομίλου ΑΝΤ1. Μια πλατφόρμα που πριν λίγους μήνες συμπλήρωσε έναν χρόνο παρουσίας στην ελληνική αγορά, έχοντας ξεπεράσει τον εντυπωσιακό αριθμό του ενός εκατομμυρίου ωρών ακρόασης.

Με τον λόγο και την αφήγηση στο επίκεντρο, η εφαρμογή ελληνικών audiobooks έφερε την  εμπειρία των αφηγήσεων στη ζωή των βιβλιόφιλων και τους προσέφερε έναν επιπλέον τρόπο για να βάλουν τα βιβλία στη ζωή τους, ταυτόχρονα με την παραδοσιακή ανάγνωση. Tο JukeBooks είναι μία νέα συνήθεια που δίνει τη δυνατότητα να ακούει κανείς βιβλία, ενώ κάνει παράλληλα και άλλες δραστηριότητες, προσφέροντας ψυχαγωγία στον ελεύθερο, αλλά και “χαμένο” χρόνο.
Οι σχεδόν 10.000 ενεργοί συνδρομητές του JukeBooks εμπλουτίζουν ήδη την καθημερινότητά τους ακούγοντας τα audiobooks που επιθυμούν από την πλούσια συλλογή που έχει ξεπεράσει τους 700 τίτλους βιβλίων από κάθε κατηγορία, κάποιοι από τους οποίους ξεχώρισαν στις προτιμήσεις των ακροατών.

Στην δημοφιλέστερη κατηγορία της πλατφόρμας, τη Σύγχρονη Λογοτεχνία, ξεχωρίζουν ο Σπύρος Πετρουλάκης από τους Έλληνες συγγραφείς, με τον “Σασμό”, το “Ναύαγιο” και την “Κληρονομιά” να διακρίνονται στην πρώτη δεκάδα ακροάσεων της κατηγορίας και στους ξένους συγγραφείς, η Clare Pooley με τους δύο της τίτλους στη δεκάδα, εκ των οποίων “Το πράσινο σημειωματάριο” το έχουν ακούσει σχεδόν 2.500 άτομα μέσα σε έναν χρόνο.

Πολύ επίκαιρη και δημοφιλής είναι, επίσης, και η κατηγορία της Αυτοβελτίωσης & Αυτογνωσίας, από την οποία προέρχεται και το βιβλίο με τις περισσότερες ώρες ακρόασης όλη τη χρονιά, το παγκόσμιο best-seller “Ανάμεσα σε Ηλίθιους” του Thomas Erikson και ακολουθεί το “Πώς να επιτύχεις σε 24 ώρες” από την γνωστή αυτοδημιούργητη επιχειρηματία, Μαρία Χατζηστεφανή.

Τα audiobooks του JukeBooks είναι δημοφιλή όχι μόνο λόγω της προσεκτικά επιλεγμένης συλλογής των βιβλίων, αλλά και της υψηλής ποιότητας της αφήγησης. Το JukeBooks συνεργάζεται με αφηγητές και αφηγήτριες που ξεχωρίζουν τόσο για το φωνητικό τους ταλέντο, όσο και για την αγάπη τους για το βιβλίο και την ανάγνωση. Τόσο η αφηγήτρια και ηθοποιός, Κοραλία Καράντη, με αναρίθμητες θετικές κριτικές, όσο και η Θέμις Μπαζάκα είναι μερικά χαρακτηριστικά δείγματα που ξεχωρίζουν στα “Η μητέρα του Σκύλου” και το “Πριμαρόλια” ή και το “Η κόρη μου” αντίστοιχα, το οποίο μάλιστα διαρκεί μόλις 5 ώρες.

Στο JukeBooks ο συνδυασμός υψηλής ποιότητας και πληθώρας επιλογών αποτελεί κυρίαρχο στόχο από την πρώτη ημέρα, κάτι που αντικατοπτρίζεται στην υψηλή βαθμολογία που έχει λάβει η εφαρμογή από τους μέχρι σήμερα χρήστες της. Μέχρι στιγμής το JukeBooks βαθμολογείται, κατά μέσο όρο, με τον εντυπωσιακό βαθμό 4.7 στα 5 αστέρια!

Από την έναρξη του μέχρι και σήμερα φυσικά και αρκετοί νέοι εκδότες έχουν προστεθεί στην αρχική λίστα των 10 εκδοτών, όπως οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, οι Εκδόσεις Παπαζήση και The law of Success Publishing, φτάνοντας πλέον τους 19 και οι οποίοι έχουν διευρύνει σημαντικά την θεματολογία των διαθέσιμων τίτλων.

Σημαντικό είναι, τέλος, να αναφερθεί ότι κάποιος μπορεί πλέον να ακούσει και εξαιρετικά podcasts, σε συνεργασία με την πλατφόρμα Soundis.

Τα στοιχεία της αγοράς

Σε ό,τι αφορά στην ελληνική αγορά, η παραγωγή των audiobooks δείχνει να αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς

Αυτό γιατί, σύμφωνα με τον Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ), το 2022 παρήχθησαν 534 τίτλοι ηχητικών βιβλίων, έναντι 98 το 2021 και 15 το 2020.

Τα audiobooks παγκοσμίως συνθέτους μια αγορά που γνωρίζει όλο και μεγαλύτερη αποδοχή, καθώς μπορεί το μερίδιο αγοράς των audiobooks στον χώρο του βιβλίου να φτάνει μόλις το 4%,  σύμφωνα όμως με σχετικές έρευνες θεωρείται ότι πολύ σύντομα θα φτάσει το 21%.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στην Αμερική η συγκεκριμένη αγορά φτάνει στα 5,4 δισ. δολ., ενώ για το 2023 αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί συνολικός τζίρος 35 δισ. δολ., καταγράφοντας μέση ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 26,3%. Σημειώνεται ότι σε αγορές όπως η σουηδική, που εδώ και χρόνια έχει αναπτυχθεί το συγκεκριμένο format, τα audiobooks φτάνουν το 50% του συνολικού τζίρου του βιβλίου, ενώ, σε παγκόσμιο επίπεδο, υπολογίζεται ότι στο τέλος της τρέχουσας δεκαετίας το 25% της αγοράς του βιβλίου θα αποτελείται από πωλήσεις audiobooks.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.