17 Μάι 2024
READING

Τα Data Center στην Ελλάδα και το αραβικό ενδιαφέρον

4 MIN READ

Τα Data Center στην Ελλάδα και το αραβικό ενδιαφέρον

Τα Data Center στην Ελλάδα και το αραβικό ενδιαφέρον

Κόμβος αποθήκευσης και μεταφοράς δεδομένων αποσκοπεί να γίνει η Ελλάδα, καθώς ήδη έχει καταφέρει να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις σε Data Center από τεχνολογικού κολοσσούς. Google, Microsoft και Digital Realty είναι μόνο μερικές από τις μεγάλες εταιρείες που έχουν δρομολογήσει επενδύσεις σε Data Center στη χώρα μας, οι οποίες αναμένεται να συνεισφέρουν σημαντικά στο ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, ενώ παράλληλα θα προσφέρουν θέσεις εργασίας και σημαντικά οφέλη στην ελληνική κοινωνία.

Επιπλέον, η Ελλάδα έχει προσεγγίσει το ενδιαφέρον και των πλούσιων χωρών της Ανατολής, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, βρέθηκε πριν λίγο καιρό στο Άμπου Ντάμπι, όπου και ήρθε σε συμφωνία με τον υπουργό Επενδύσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και CEO της ADQ, Mohamed Hassan Alsuwaidi για επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων, που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επενδύσεις σε Data Center θα συνδυαστούν με πρόσθετες επενδύσεις σε περισσότερα από δέκα υποθαλάσσια καλώδια που διασυνδέουν κρίσιμους εσωτερικούς και διασυνοριακούς κόμβους συνδεσιμότητας, μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Ασίας.

Πάνω από 1,2 δις. οι επενδύσεις εντός 5ετίας

Τα τελευταία 4 χρόνια η Ελλάδα έχει κάνει άλματα προόδου στον κλάδο των Data Centers

Tα οφέλη για την ελληνική οικονομία αναμένεται να φανούν όταν όλες οι μεγάλες επενδύσεις πάρουν «σάρκα και οστά», ενώ σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Research and Markets, ο ρυθμός ανάπτυξης του κλάδου αναμένεται να φτάσει το 9,9% ετησίως έως το 2029 και το εγχώριο Data Economy θα υποδεχτεί επενδύσεις άνω του 1,2 δισ. δολαρίων.

Η αξία του ελληνικού οικοσυστήματος Data Centers εκτιμάται σήμερα στα 763,80 εκατ. δολ. και προβλέπεται να φτάσει το 1,35 δισ. δολάρια με ορίζοντα το 2029, που μεταφράζεται σε μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της αγοράς με 9,9% την επόμενη πενταετία.
Παλαιότερη έρευνα της Arizton ανέφερε ότι η αγορά των Data Center εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό της τάξης του 8,78% ετησίως την επόμενη πενταετία, αυξάνοντας την ισχύ των κέντρων δεδομένων της στα 139 ΜW έως το 2028. Επίσης η έρευνα ανέφερε ότι το 2022 στην Ελλάδα προστέθηκαν περίπου 13 MW δυναμικότητας ενώ οι επενδύσεις που δρομολογεί η Digital Realty και η Microsoft αναμένεται να προσθέσουν πάνω από 25 MW ισχύος στο δίκτυο των κέντρων δεδομένων της χώρας.

Βιωσιμότητα και σχεδιασμός data center | Schneider Electric Ελλάς

Microsoft, Google, Digital Realty και οι Γάλλοι

Οι συνθήκες είναι ευοίωνες και όπως αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς η πραγματική αξία θα φανεί όταν οι τεχνολογικοί κολοσσοί ολοκληρώσουν τις επενδύσεις τους στη χώρα μας.

Η Digital Realty μετά την εξαγορά της Lamda Hellix (πλέον Digital Realty Hellas) έχει ήδη κατασκευάσει δύο μεγάλα data centers στην Αττική, στα τέλη του 2022 έγιναν τα εγκαίνια για το τρίτο (Athens 3), ενώ προχωράει και η αδειοδότηση για το Athens 4, μια επένδυση που αγγίζει τα 80 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα προχωράει το μεγάλο κέντρο δεδομένων στο Ηράκλειο της Κρήτης (Heraklion 1), επένδυση αξίας περί των 100 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2025 και θα μετατρέψει το νησί σε κόμβο δεδομένων στην ΝΑ Μεσόγειο.
Προ δύο μηνών έγινε σημαντικό βήμα για την ανέγερση του Data Center της Microsoft στην Ελλάδα, αφού ανακοινώθηκε ο ανάδοχος κατασκευαστής που θα τρέξει το έργο. Συγκεκριμένα κατόπιν σχετικού διαγωνισμού, τη κατασκευή του πρώτου Data Center ανέλαβε η RENCO σε συνεργασία με την ΤΕΡΝΑ.

Η σύμβαση ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ και προβλέπει την ολοκλήρωση των μελετών, την κατασκευή και τη θέση σε λειτουργία του πρώτου Data Center της Microsoft συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 19,2MW στα Σπάτα.

Η Google έχει ανακοινώσει επένδυση σε Data Center η οποία προχωρά βάσει χρονοδιαγράμματος και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025. Η επένδυση αφορά τη δημιουργία του πρώτου Cloud Region στην Ελλάδα με στόχο την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας και αναμένεται να συνεισφέρει συνολικά 2,2 δισ. δολάρια στο εθνικό ΑΕΠ, ενώ παράλληλα θα υποστηρίξει τη δημιουργία περισσότερων από 19.400 νέων θέσεων εργασίας.

Μερίδιο στην αγορά αναμένεται να διεκδικήσουν και οι Γάλλοι, αφού η γαλλική Data4, ισχυρή ευρωπαϊκή δύναμη στην ανάπτυξη και τη διαχείριση data center,συνέστησε θυγατρική στην Ελλάδα. Επικεφαλής της Data 4 είναι ο Olivier Micheli ο οποίος προς το παρόν είναι το μοναδικό μέλος του Διοικητικού Συμβούλιο της Data 4 Greece ΙΚΕ, ενώ προσφάτως συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Κώστα Χατζηδάκη και τον Υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.