17 Μάι 2024
READING

Η αναγέννηση της ιστορικής «ΑΓΝΟ» και η πλώρη για ανάπτυξη

5 MIN READ

Η αναγέννηση της ιστορικής «ΑΓΝΟ» και η πλώρη για ανάπτυξη

Η αναγέννηση της ιστορικής «ΑΓΝΟ» και η πλώρη για ανάπτυξη

Η διοίκηση του ομίλου Σαράντη και της Ελληνικά Γαλακτοκομεία – η οποία ξεκίνησε ως μία μικρή οικογενειακή επιχείρηση από τα Τρίκαλα με την επωνυμία ΤΥΡΑΣ και έγινε ευρέως γνωστή κυρίως από τα προϊόντα Όλυμπος και Ροδόπη –  όπως όλα δείχνουν γλίτωσε στην κόψη του ξυραφιού την – κατά τα άλλα, ιστορική –  γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ από τον «θάνατο»,  με τη διοίκηση να δηλώνει ικανοποιημένη από την απόδοση της εταιρίας για τους πρώτους μήνες του 2024.

Η νέα διοίκηση στην ουσία έσωσε – τουλάχιστον προς το παρόν – «στο παρά πέντε» τη γαλακτοβιομηχανία, αλλά και επανασύστησε τα προϊόντα της στο καταναλωτικό κοινό. Πλέον, με αισιοδοξία βάζει πλώρη για την ανάπτυξη, με στόχο την επέκταση στον κλάδο του παγωτού και γενικότερα τη δημιουργία νέων προϊόντων.

Η διάσωση ενός ιστορικού brand, «στο παρά πέντε»

Να θυμίσουμε ότι ο όμιλος Σαράντη απέκτησε το 2022 το εμπορικό σήμα, αλλά και το εργοστάσιο της γαλακτοβιομηχανίας, μετά την πτώχευση της τελευταίας με αποτέλεσμα αυτό να βγει σε, πάνω από έναν, πλειστηριασμούς, οι οποίοι, μέχρι την κίνηση της οικογένειας Σαράντη, ήταν άγονοι. Το τίμημα ήταν 7,7 εκατ. ευρώ, όμως φαίνεται μέχρι στιγμής πως δικαίωσε τη διοίκηση που θέτει πια υψηλούς στόχους, ξεκινώντας ένα νέο κεφάλαιο για μία αγαπημένη μάρκα που συντρόφευε, διατροφικά και βέβαια, συναισθηματικά, τους Έλληνες για πάνω από 60 χρόνια.

Ο Δημήτρης Σαράντης, πρόεδρος του ομίλου «Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε.» ανακοίνωσε την επαναλειτουργία του εργοστασίου της ΑΓΝΟ στον Λαγκαδά εντός του 2023, με μια επένδυση της τάξης των 50 έως 100 εκατ. ευρώ, για να ξεκινήσει εκ νέου η παραγωγή. Έτσι, μετά από αρκετά έτη απουσίας, τα  προϊόντα της ΑΓΝΟ φιγουράρουν και πάλι σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ της κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, με αφετηρία βέβαια την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Η διοίκηση όμως δεν γυρίζει την πλάτη και στους μικρότερους παίκτες της λιανικής, τοποθετώντας τα προϊόντα σε καταστήματα όπως τα Yes Stores, 4all και Ναταλί, καθώς και αλυσίδες αρτοζαχαροπλαστείων όπως τα γνωστά Τερκενλής, Εστία και Μίλτος.

Η ΑΓΝΟ επέστρεψε μέσα από μία λίστα 21 προϊόντων που περιλαμβάνουν  φρέσκο και παρατεταμένης διάρκειας γάλα, σοκολατούχο γάλα, κεφίρ απλό και με γεύσεις, αριάνι, στραγγιστό και παραδοσιακό γιαούρτι αλλά και γλυκίσματα όπως η κρέμα βανίλια και το ρυζόγαλο. Έχοντας στη «φαρέτρα» της αυτά, αλλά και στα σχέδια και άλλα ακόμη προϊόντα, η διοίκηση του ομίλου της οικογένειας Σαράντη έχει στα άμεσα πλάνα της την επέκταση των προϊόντων σε όλη την Ελλάδα.

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει επενδύσεις που αφορούν κυρίως την επικοινωνία των προϊόντων, αλλά και στις εγκαταστάσεις παραγωγής, όπως αυτή της Λάρισας και της Ξάνθης, αποκλειστικά για τα προϊόντα της ΑΓΝΟ.

Ο όμιλος Σαράντη απέκτησε το 2022 το εμπορικό σήμα, αλλά και το εργοστάσιο της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ, μετά την πτώχευση της τελευταίας

Η βαρύτητα στο διαχρονικό logo

Η νέα διοίκηση Σαράντη, δεν μπορούσε να αποσυνδέσει το brand από την ιστορικότητα και το παρελθόν του, παρά τη θέληση για να του δώσει μία σύγχρονη ταυτότητα. Τα πρώτα βήματα της αναγέννησης έγιναν λοιπόν με την επαναδημιουργία του λογότυπου, όπου διατηρήθηκε το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα αλλά και η γενικότερη φιλοσοφία, που έμεινε ανεξίτηλη στη μνήμη του καταναλωτικού κοινού. Από την άλλη, διατηρώντας το χρώμα – σήμα κατατεθέν, δόθηκε βάση στον εκσυγχρονισμό των συσκευασιών, με βάση τις νέες ανάγκες της αγοράς.

Τα προϊόντα της ΑΓΝΟ φιγουράρουν και πάλι σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ της κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, με αφετηρία βέβαια την πόλη της Θεσσαλονίκης

Η ιστορία και η καινοτομία, μέχρι την πτώση και το μέλλον

Η Βιομηχανία Γάλακτος ΑΓΝΟ Α.Ε., ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1950 ως συνεταιριστική βιομηχανία γάλακτος της Ε.Α.Σ.Θ. (Ένωσης Αγελαδοτροφικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης) και λίγα χρόνια αργότερα, το 1955, εξελίχθηκε στην πρώτη βιομηχανία παστερίωσης και εμφιάλωσης γάλακτος στη Βόρεια Ελλάδα, στο πρώτο της εργοστάσιο στη Σταυρούπολη. Σε μία ακόμη καινοτομία, η ΑΓΝΟ ήταν η πρώτη εταιρία στην Ελλάδα που παστερίωσε αλλά και εμφιάλωσε σε χάρτινο μπουκάλι το γάλα της. Στη γκάμα των προϊόντων της περιλαμβάνονταν φυσικά το γάλα, γιαούρτι, βούτυρο, παγωτό και τυροκομικά προϊόντα που κέρδισαν την εκτίμηση του κοινού.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, οι τότε ιθύνοντες της εταιρίας αποφάσισαν αυτή να μεταφερθεί σε νέο υπερσύγχρονο βιομηχανοστάσιο, στην περιοχή του Λαγκαδά, με σκοπό την αύξηση της δυναμικότητας παραγωγής. Η κίνηση αυτή όμως έκανε τον προϋπολογισμό να ξεφύγει αισθητά και σηματοδότησε την αρχή του τέλους. Οι λανθασμένες εμπορικές πρακτικές και η κακή διαχείριση από τη διοίκηση δυσχέραιναν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Ένα ακόμη βήμα προς την πτώχευση ήρθε όταν η Αγροτική Τράπεζα έθεσε την ΑΓΝΟ σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία το 1999. Το 2003, η εταιρία πέρασε στον πλειοδότη του διαγωνισμού, στη γαλακτοβιομηχανία Κολιός, με έδρα το Κιλκίς. Ωστόσο, υπό τη Διοίκηση της Κολιός η οικονομική της κατάσταση επιδεινώθηκε και από τον Αύγουστο του 2012 η ΑΓΝΟ άρχισε να δείχνει ασυνέπεια πληρωμών έναντι των πιστωτών της και των οικονομικών υποχρεώσεών της γενικότερα. Μετά από αρκετές προσπάθειες να κρατηθεί στη ζωή, τελικά το 2013 η εταιρία κήρυξε πτώχευση.

Ωστόσο η νέα της σελίδα έχει ξεκινήσει ήδη να γράφεται, μέσα από τη διοίκηση της Ελληνικά Γαλακτοκομεία,  η οποία κρατά σίγουρα στα «χέρια» της μία θρυλική μάρκα συνυφασμένη με νοσταλγικές αναμνήσεις στο μυαλό του καταναλωτή και αυτό είναι αδιαμφισβήτητα ένα μεγάλο «όπλο». Όμως είναι εξίσου δύσκολο το εγχείρημα της αναγέννησης, αλλά και της περαιτέρω ανάπτυξής της, με διαχρονικό αποτύπωμα στην αγορά. Ο χρόνος θα δείξει, αν τελικά η αναβίωση θα φέρει και το μέλλον των προϊόντων ΑΓΝΟ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.