27 Ιούλ 2024
READING

Δύο ελληνικές μικροζυθοποιίες που άλλαξαν «πίστα»

4 MIN READ

Δύο ελληνικές μικροζυθοποιίες που άλλαξαν «πίστα»

Δύο ελληνικές μικροζυθοποιίες που άλλαξαν «πίστα»

Δύο εταιρείες μπύρας με σχεδόν παράλληλη πορεία. Και λέμε σχεδόν γιατί η Μικροζυθοποιία Κυκλάδων που είναι ευρύτερα γνωστή ως Νήσος και ιδρύθηκε από τους επιχειρηματίες Αλέξανδρο Κουρή και Μάγια Τσόκλη, διέθεσε μειοψηφικό ποσοστό των μετοχών της στην θυγατρική του πολυεθνικού ομίλου Carslberg στην Ελλάδα. Και από την άλλη, η μικροζυθοποιία Siris των Σερρών που παράγει τη μπύρα με την εμπορική ονομασία Voreia, εξαγοράστηκε από τον όμιλο Φωτιάδη.

Το αποτέλεσμα των συγκεκριμένων εξελίξεων φαίνεται ότι έως τώρα είναι το αναμενόμενο και για τις δύο επιχειρήσεις, οι οποίες ανέπτυξαν τη δραστηριότητά τους ακόμα περισσότερο, διευρύνοντας σημαντικά το εκτόπισμά τους στην αγορά. Από τη μία πλευρά η Νήσος, μετέφερε σημαντικό μέρος της παραγωγής της στο εργοστάσιο της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας στη Ριτσώνα της Εύβοιας, προκειμένου να καλύψει τις ήδη αυξημένες ανάγκες της σε ποσότητες και ενώ είχε προγραμματίσει εκτός από την Τήνο όπου είναι αρχική της παραγωγική εγκατάσταση, να δημιουργήσει και εργοστάσιο στην Κορινθία. Ωστόσο λόγω της εξέλιξης που ήρθε στη συνέχεια με την απόκτηση ποσοστού της εταιρείας από την Carslberg, η επένδυση για το νέο εργοστάσιο της Νήσος τέθηκε προσωρινά σε παύση μέχρι νεοτέρας. Η εταιρεία ταυτόχρονα, διασφάλισε μέσω από τη συγκεκριμένη κίνηση την πανελλαδική της διανομή μέσα από το διευρυμένο δίκτυο της Carlsberg στην ελληνική αγορά.

Η ενίσχυση της Νήσος σε ράφια και HoReCa μετά το deal

Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ήταν πολύπλευρο καθώς η Νήσος κατάφερε να μπει σε περισσότερα ράφια σούπερ μάρκετ και να «παίξει» με χαμηλότερες τιμές και προσφορές όπου κρίνεται απαραίτητο, κάτι που δεν μπορούσε να κάνει προηγουμένως λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής και της εκ των πραγμάτων περιορισμένης ποσότητας μπύρας που μπορούσε να βγάλει στην αγορά με δεδομένη τη δυναμική του ζυθοποιείου της στην Τήνο. Επιπλέον, η Νήσος μπόρεσε να τοποθετηθεί και σε περισσότερα σημεία HoReCa, όπου κανείς για παράδειγμα τη συναντά πλέον με μεγαλύτερη ευκολία σε σημεία εστίασης της εσωτερικής αγοράς, σε σχέση με το παρελθόν, ενώ μπορεί να φιλοξενείται και στα ίδια ψυγεία με το υπόλοιπο κωδικολόγιο της Carlsberg και με μπύρες όπως Fix, Mythos κλπ που ήδη αποτελούν τα δυνατά χαρτιά του πολυεθνικού παίκτη στη χώρα μας.

H ανάπτυξη της Siris υπό την ομπρέλα του ομίλου Φωτιάδη

Από την άλλη πλευρά η πλήρης εξαγορά της Siris από τον όμιλο Φωτιάδη, προσέφερε ανάλογα οφέλη με ευρεία διανομή, νέες επενδύσεις, ενίσχυση των εμπορικών υποδομών της εταιρείας, η οποία έφερε ταυτόχρονα στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου μία μπύρα Craft, κάτι που για πολλούς μεγάλους παίκτες αποτελεί κεντρικό διακύβευμα τα τελευταία χρόνια. Και η Siris κατάφερε να ενισχύσει την παρουσία της στα ελληνικά σούπερ μάρκετ και να καταστεί με τον τρόπο της περισσότερο αναγνωρίσιμη και εμπορική σε σχέση με το παρελθόν, ενώ στο σύνολό της οι λειτουργίες της αναδιοργανώθηκαν σε μία κατεύθυνση που συνάδει με τον χαρακτήρα μεγάλης επιχείρησης που πρεσβεύει ο εκ Κύπρου ορμώμενος όμιλος Φωτιάδη.

Μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Μεγάλη Βρετανία δείχνει ότι ο μέσος όγκος παραγωγής μπύρας μεταξύ ανεξάρτητων ζυθοποιιών έχει αυξηθεί κατά 14% τους πρώτους μήνες 2024 σε σύγκριση με το 2023, επιστρέφοντας στα προ πανδημίας επίπεδα για πρώτη φορά σε 4 χρόνια. Η βαρελίσια μπύρα έχει επίσης σημειώσει μεγάλη άνοδο, με όγκους 10% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την έκθεση SIBA Independent Beer Report 2024, της ένωσης ανεξάρτητων ζυθοποιών της Μεγάλης Βρετανίας.

Αυξάνεται η τάση των καταναλωτών για μπύρες μικροζυθοποιίας

Αυτό που εμφανίζεται μεταξύ άλλων είναι η αυξανόμενη τάση από τον καταναλωτή για μπύρα μικροζυθοποιίας, με το 55% των καταναλωτών μπύρας να λέει ότι το 2024 πίνουν τοπική μπύρα Craft, από ποσοστό 47% που δήλωναν ότι την έπιναν το 2023, τοποθετώντας την στο επίπεδο της παγκόσμιας ξανθή μπύρα.

Η Ανεξάρτητη Έκθεση Μπύρας SIBA επισημαίνει ότι το 43% των ανεξάρτητων ζυθοποιών αναφέρουν την «επιβίωση» ως την κορυφαία προτεραιότητά τους, αν και αυτό το ποσοστό είναι σημαντικά μειωμένο (κατά 20%) από το 2023, όπου η πλειοψηφίαμ δηλαδή το 63%, δήλωνε ότι προσπαθούσε απλώς να επιβιώσει.

Μια άλλη κόκκινη σημαία για τη βιομηχανία μπύρας είναι τα στοιχεία που δείχνουν ότι μόλις το 30% των ατόμων ηλικίας 18-24 ετών δεν πίνουν μπύρα και σχεδόν το ένα τέταρτο των καταναλωτών (24%) λένε ότι δεν επισκέπτονται ποτέ την τοπική παμπ για να καταναλώσουν μπύρα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.