27 Ιούλ 2024
READING

ΑΒ Βασιλόπουλος: Γυναίκες και εργαζόμενοι στο επίκεντρο

4 MIN READ

ΑΒ Βασιλόπουλος: Γυναίκες και εργαζόμενοι στο επίκεντρο

ΑΒ Βασιλόπουλος: Γυναίκες και εργαζόμενοι στο επίκεντρο

Συμπεριληπτικό περιβάλλον εργασίας, χάρτα διαφορετικότητας, απασχόληση χωρίς αποκλεισμούς. Έννοιες που έχουν διεισδύσει τα τελευταία χρόνια και στο ελληνικό επιχειρείν, με τις περισσότερες επιχειρήσεις μεγαλύτερου ή μικρότερου βεληνεκούς να ενσωματώνουν και να προβάλλουν δράσεις αφιερωμένες στη συμπερίληψη όλων των διαφορετικών χαρακτηριστικών μεταξύ των εργαζομένων, δίνοντας ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για την εξάλειψη των όποιων διαφορών που μπορεί να αφορούν από το φύλο, μέχρι την εθνικότητα, ακόμη και την ηλικία.

Έτσι και η ΑΒ Βασιλόπουλος, με βάση τις ενέργειες που υλοποιεί δείχνει πως είναι προσηλωμένη σε ένα ανθρωποκεντρικό μοντέλο δραστηριότητας, που δεν αφορά μόνο τον πελάτη, αλλά και τους ανθρώπους που στελεχώνουν την εταιρία. Όπως πρεσβεύει, «κάθε μία και κάθε ένας από τους 13.896 ανθρώπους της έχει μια ξεχωριστή ιστορία να διηγηθεί» και πράγματι, δράσεις τις οποίες έχει βάλει τα τελευταία χρόνια σε τροχιά υλοποίησης, είτε αποκλειστικά με βάση τις δικές της δυνάμεις, είτε σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς, αποδεικνύουν αυτή την κατεύθυνση. Πολλές από αυτές βέβαια, έχουν ως επίκεντρο τη γυναίκα, τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και ηγεσία και την εξάλειψη όποιων διαφορών και στιγμάτων του παρελθόντος μπορεί να υπάρχουν ακόμη μέσα στον κλάδο των επιχειρήσεων.

Αρχικά να αναφέρουμε ότι, όπως πολλές ακόμη επιχειρήσεις, η ΑΒ Βασιλόπουλος έχει υπογράψει τη Χάρτα Διαφορετικότητας για ελληνικές επιχειρήσεις από το 2020, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή των ίσων ευκαιριών στην εργασία.

Όπως πρεσβεύει η ΑΒ Βασιλόπουλος, «κάθε μία και κάθε ένας από τους 13.896 ανθρώπους της έχει μια ξεχωριστή ιστορία να διηγηθεί»

Στο επίκεντρο η γυναίκα

Πρόσφατα, εντός του 2024, η εταιρία συμμετείχε στην πρωτοβουλία SupportForWomen, σε συνεργασία με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), στηρίζοντας έτσι τη δράση «Ανεξάρτητη Δυνατή Ελεύθερη» που αφορά κακοποιημένες γυναίκες που έχουν ανάγκη επαγγελματικής αποκατάστασης. Στην ουσία στόχος του εγχειρήματος είναι να δώσει τη δυνατότητα απασχόλησης και οικονομικής ανεξαρτησίας σε γυναίκες που δεν τολμούν να εγκαταλείψουν το τοξικό και κακοποιητικό οικογενειακό περιβάλλον τους, διότι εξαρτώνται από αυτό οικονομικά. Με τη συμμετοχή της στην πρωτοβουλία, η εταιρία υιοθετεί λοιπόν τους στόχους της συγκεκριμένης ενέργειας και συμβάλει στην παροχή θέσεων εργασίας σε αυτές τις γυναίκες που το έχουν ανάγκη.

Αυτή όμως δεν αποτελεί τη μόνη δράση για την ενίσχυση των γυναικών, στην οποία προχώρησε η ΑΒ Βασιλόπουλος. Σε σύμπραξη με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Woman on Top, για την επαγγελματική και οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα στην εργασία, υλοποιεί  ειδικά σχεδιασμένα entrepreneurship, και capacity building workshops, αλλά και mentoring sessions, ώστε οι γυναίκες να έχουν πια ίσες ευκαιρίες στη δημόσια ζωή, μέσα από την ατομική ενδυνάμωση και την αλλαγή στο εκπαιδευτικό, εργασιακό και κοινωνικό τους περιβάλλον.

Παράλληλα, διατηρεί συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό «Mexoxo», ο οποίος προχωρά σε ενέργειες με στόχο να βοηθήσει τις γυναίκες να αξιοποιήσουν στον μέγιστο βαθμό τις ικανότητές τους, προσφέροντας σε γυναίκες που εργάζονται στην εταιρία υποτροφία για το πρόγραμμα «INCO Academy – Work in Tech». Το πρόγραμμα «INCO Academy – Work In Tech» πραγματοποιήθηκε μάλιστα το 2023 για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, δίνοντας την ευκαιρία σε 500 γυναίκες να έχουν  πρόσβαση σε δύο υψηλής ποιότητας, χρηματοδοτούμενα μαθήματα επαγγελματικής πιστοποίησης στην τεχνολογία και συγκεκριμένα στους τομείς του Project Management και του IT Support, με δωρεάν υλικό μαθημάτων, ευκαιρίες καθοδήγησης, συμβουλές καριέρας, αλλά και επαφές δικτύωσης, ώστε να υπάρξει απορρόφηση των γυναικών σε αντίστοιχες θέσεις.

Το σήμα SHARE για την επίτευξη του work-life balance

Μέριμνα της εταιρίας όμως αποτελούν και τα υπόλοιπα στοιχεία διαφορετικότητας  όσον αφορά στη συμπερίληψη και την εξάλειψη των ανισοτήτων. Αυτό φαίνεται πως αναγνωρίζεται και από τους δημόσιους φορείς, όπως για παράδειγμα μέσα από την απονομή του σήματος ισότητας «SHARE» από τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, το 2022. Το γεγονός αυτό σημαίνει πρακτικά ότι συμμετέχει στο εν λόγω πρόγραμμα που υλοποιεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που εστιάζει στην αντιμετώπιση των παραδοσιακών ρόλων των φύλων εντός της οικογένειας και στην προώθηση της συμφιλίωσης μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, με έμφαση στο εργασιακό περιβάλλον των εταιριών. Ενδεικτικά, σε αυτό συμμετάσχουν και άλλες μεγάλες εταιρίες, όπως η Lidl Ελλάς και η Printec. Η ΑΒ ωστόσο ήταν από τις πρώτες εταιρίες που συμμετείχαν και έλαβαν το αντίστοιχο σήμα.

Πάνω από 11.000 ώρες εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη

Σε εσωτερικό επίπεδο, όπως φαίνεται η ΑΒ επενδύει σε χρόνο για την εκπαίδευση του προσωπικού όσον αφορά τις δράσεις σε θέματα διαφορετικότητας, καθώς, όπως έχει ανακοινώσει, έχει διαθέσει περισσότερες από 11.000 ώρες σε τέτοια εκπαιδευτικά προγράμματα, μυώντας το ανθρώπινο δυναμικό στις βέλτιστες πρακτικές που προάγουν στην πράξη την αξιοκρατία, τις ίσες ευκαιρίες και την αποδοχή κάθε είδους διαφορετικότητας.

Ας μην ξεχνάμε ότι στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης και των ενεργειών της αναφορικά με το diversity & inclusivity, η ΑΒ έχει λάβει βραβεύσεις όπως στις κατηγορίες «Ethnic Origin», «International Communication», «Learning & Development/Training» και «Age».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.