27 Ιούλ 2024
READING

Τρία στοιχεία της BAT Hellas που κάνουν πράξη το Diversity & Inclusion

4 MIN READ

Τρία στοιχεία της BAT Hellas που κάνουν πράξη το Diversity & Inclusion

Τρία στοιχεία της BAT Hellas που κάνουν πράξη το Diversity & Inclusion

«Υπέροχοι άνθρωποι, δημιουργικό περιβάλλον αλλά και επενδύσεις στη συνεχή εκπαίδευση και προσωπική ανάπτυξη αποτελούν τα κλειδιά της επιτυχίας μας», δηλώνει η εταιρία BAT Hellas που δραστηριοποιείται από το 1999 στον κλάδο των τσιγάρων και των καινοτόμων προϊόντων καπνού και νικοτίνης.

Σε εγχώριο επίπεδο, η BAT Hellas στελεχώνεται αυτή τη στιγμή από προσωπικό που ξεπερνά τους 100 εργαζόμενους, και όπως φαίνεται, μέσα από ποικίλες δράσεις, αλλά και βραβεύσεις, οι αρχές του σεβασμού προς τη διαφορετικότητα και της ισότητας, βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της.

Η ενσωμάτωση περισσότερων γυναικών και διαφορετικών εθνικοτήτων

Έτσι, η εταιρία εντάσσεται στη λίστα με τις εταιρίες στην Ελλάδα που ξεχωρίζουν σε θέματα που αφορούν την απασχόληση και τη σύνθεση ενός εργασιακού περιβάλλοντος που έχει ως βασικούς πυλώνες της φιλοσοφίας του τις ίσες ευκαιρίες και την ελεύθερη ανάπτυξη των δεξιοτήτων του καθενός, κυρίως ανάμεσα στα δύο φύλα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι παγκοσμίως, ο Ομίλος British American Tobacco, στον οποίο και ανήκει η BAT Hellas, έχει ενταχθεί στον διεθνή δείκτη για την ισότητα των φύλων, Bloomberg Gender Equality Index (GEI), ο οποίος καταγράφει τις επιδόσεις μιας εταιρίας αναφορικά με την ισότητα των φύλων και, συνεπώς, και σε ελληνικό επίπεδο ακολουθείται η ίδια φιλοσοφία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι γυναίκες αποτελούν το 39% στη διοίκηση και το 27% στις ηγετικές ομάδες, ενώ ολόκληρος ο όμιλος μετρά 141 διαφορετικές εθνικότητες σε διοικητικούς ρόλους. Ακόμη περισσότερο, μέχρι το 2025 ο Όμιλος της ΒΑΤ έχει δεσμευτεί να αυξήσει το ποσοστό των γυναικών σε management ρόλους στο 45% και στις ανώτερες ηγετικές ομάδες στο 40%.

Σε εγχώρια κλίμακα, η BAT Hellas δίνει «απλόχερα» το βήμα στις γυναίκες, οι οποίες αποτελούν το 62% που στελεχώνουν θέσεις ευθύνης. Έμφαση όμως δίνεται και στην ποικιλομορφία όσον αφορά στις εθνικότητες, καθώς το ανθρώπινο δυναμικό απαρτίζεται από ανθρώπους που προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα εθνικοτήτων.

Η διαρκής εκπαίδευση και οι ίσες ευκαιρίες για εξέλιξη

Παράλληλα, μαζί με την ένταξη και εκπροσώπηση διαφορετικών ομάδων ανθρώπων, έρχεται και η παροχή ευκαιριών ώστε αυτοί να εξελιχθούν και να ανελιχθούν εντός της επιχείρησης, να αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια ώστε να θέσουν υλοποιήσιμους στόχους για τους οποίους θα αξιολογηθούν ισότιμα. Έτσι, όπως έχει ανακοινώσει, η εταιρία μέσα στο 2022 πραγματοποίησε συνολικά περίπου 5.000 ώρες προγραμμάτων εκπαίδευσης που συντελούν στη διαρκή εξέλιξη των εργαζομένων, προσφέροντας, επαγγελματικές προοπτικές εξέλιξης. Έμφαση δίνεται βέβαια και στη συνεχή παροχή κινήτρων, καθώς παρέχει διαφόρων ειδών επιβραβεύσεις, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των ικανοποιημένων εργαζομένων που φέρνουν υψηλά ποσοστά απόδοσης στην εταιρία.

Η «σανίδα» σωτηρίας για τις εργαζόμενες μητέρες

Μέσα σε ένα πιεστικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον, με αυξημένες υποχρεώσεις εκτός και εντός σπιτιού, η BAT Hellas βάζει στο επίκεντρο την εργαζόμενη γυναίκα και μητέρα, αλλά και τους νέους γονείς γενικότερα, καθώς προσφέρει ειδικό πρόγραμμα υπηρεσιών παιδικής μέριμνας για τα μικρής ηλικίας παιδιά των εργαζομένων, ανεξάρτητα από τον ρόλο τους και το αντικείμενο της εργασίας τους εντός της εταιρίας. Αυτό σημαίνει ότι, ιδιαίτερα η εργαζόμενη μητέρα, δεν αποκλείεται από την απασχόλησή της, την ενεργή συμμετοχή σε καίριας σημασίας ζητήματα για την εταιρία και την ανάπτυξη και ανέλιξή της εντός του εργασιακού περιβάλλοντος, απλώς και μόνο επειδή έφερε στον κόσμο το παιδί της. Αντίθετα, μέσα από αυτή την παροχή, στόχος είναι να ενισχυθεί η εξισορρόπηση της εκπροσώπησης των δύο φύλων, με τις μητέρες να κερδίζουν λίγο χρόνο και ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, «στοίχημα» ιδιαίτερα δύσκολο για όλους, και ακόμη περισσότερο εκείνες, στη σύγχρονη εποχή.

Στη BAT Hellas οι γυναίκες αποτελούν το 62% που στελεχώνουν θέσεις ευθύνης

Για να πετύχει μία εταιρία και να αφήσει το στίγμα της στο σύγχρονο επιχειρείν δεν αρκεί να προσφέρει ένα πετυχημένο προϊόν, ούτε να πετύχει υψηλές πωλήσεις. Αντίθετα, πρέπει να προσαρμόζεται και να καινοτομεί στις σύγχρονες τάσεις σε ένα γενικότερο πλαίσιο, που αφορά και το ανθρώπινο δυναμικό της, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις για ένα καλύτερο «αύριο», όσον αφορά τα εργασιακά. Ομολογουμένως, η BAT Hellas έχει κατακτήσει διάφορες διακρίσεις σε θέματα απασχόλησης. Φέτος, για παράδειγμα, διακρίθηκε για 11η συνεχόμενη χρονιά ως Κορυφαίος Εργοδότης από τον διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό «Top Employer Institute», δείχνοντας ότι κάνει σημαντικά βήματα για να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της όσον αφορά τον άνθρωπο. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.