27 Ιούλ 2024
READING

ΙΟΝ και Μπισκότα Παπαδοπούλου: Δρόμοι κοινοί αλλά και παράλληλοι

5 MIN READ

ΙΟΝ και Μπισκότα Παπαδοπούλου: Δρόμοι κοινοί αλλά και παράλληλοι

ΙΟΝ και Μπισκότα Παπαδοπούλου: Δρόμοι κοινοί αλλά και παράλληλοι

ΙΟΝ και Μπισκότα Παπαδοπούλου είναι δύο εταιρείες που τις ενώνουν αρκετά στοιχεία. Και οι δύο έχουν καταφέρει να διαγράψουν τη δική τους πορεία, μέσα σε πολλές δεκαετίες, και να αγαπηθούν από το ελληνικό -και όχι μόνο- καταναλωτικό κοινό, που τους έχει χαρίσει μία θέση στις καρδιές και τις επιλογές τους.

Πρόκειται για δύο ελληνικές επιχειρήσεις (τα Μπισκότα Παπαδοπούλου μετά την εκ νέου εξαγορά τους το 2008 από την πλευρά της Ιωάννας Παπαδοπούλου), που ξεκίνησαν ελληνικές οικογένειες και τα βήματα που τις καθιέρωσαν πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα. Μάλιστα, το γεγονός αυτό προκαλεί -ευχάριστη- εντύπωση, αφού ξεχωρίζουν στον κλάδο των τροφίμων με βιομηχανική παραγωγή, διαθέτοντας ένα πολύ γνωστό όνομα.

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα μας αλλά και οι ίδιες κατά καιρούς, κατάφεραν όχι μόνο να παραμείνουν κερδοφόρες αλλά να προσφέρουν δουλειά σε χιλιάδες ανθρώπους, καθώς τα Μπισκότα Παπαδοπούλου απασχολούν 1200 εργαζόμενους και η ΙΟΝ 1000 εργαζόμενους.

Για να το καταφέρουν αυτό, οι άνθρωποι τους επένδυσαν -διαχρονικά- αμέτρητες εργατοώρες σκληρής δουλειάς, χωρίς να ενδιαφερθούν για την προσωπική τους προβολή αλλά την δημιουργία και διάθεση προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας που έχουν θέση σε κάθε ελληνικό -και όχι μόνο- σπίτι. Ενδεικτικό της διαχρονικότητας που χαρακτηρίζει τα προϊόντα τους είναι το γεγονός ότι δύο εκ των πιο επιτυχημένων «δημιουργημάτων» τους, τα Γεμιστά Παπαδοπούλου και η ΙΟΝ Αμυγδάλου, ενώ δημιουργήθηκαν πριν πολλές δεκαετίες (1935 και 1947 αντιστοίχως) καταφέρνουν ακόμα και σήμερα να ξεχωρίζουν και να παραμένουν πρώτα στις σχετικές κατηγορίες.

Επιπροσθέτως, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ελληνικές εταιρείες, δεν προσπάθησαν να «επιβληθούν» λόγω της ελληνικότητάς τους αλλά φρόντισαν να προσφέρουν προϊόντα που όντως άξιζαν τα χρήματα των καταναλωτών, με ποιότητα που δεν την διαπραγματεύτηκαν, την ώρα που άλλες εταιρείες μπήκαν στον πειρασμό να χαμηλώσουν τον πήχη.

Τέλος, είχαν την ευλογία να στελεχωθούν από ανθρώπους έμπειρους, που γνωρίζουν την αγορά, και ήξεραν να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους χωρίς πολλά λόγια αλλά με πράξεις ουσίας. Ποια είναι όμως η σημερινή κατάσταση που επικρατεί;

Πρωταγωνιστούν στις εξαγορές

Την ώρα που τα ελληνικά σνακ έχουν καταφέρει να διαθέτουν μία αξιοσημείωτη παρουσία στην παγκόσμια αγορά, τόσο τα μπισκότα Παπαδοπούλου όσο και η ΙΟΝ έχουν σημαντικές επιτυχίες εκτός των συνόρων.

Η εταιρεία της Ιωάννας Παπαδοπούλου έχει ως «διαβατήριο» ένα προϊόν που εμπνεύστηκε η ίδια σε νεαρή ηλικία, τα πουράκια Caprice, τα οποία είναι το κορυφαίο εξαγώγιμο προϊόν της εταιρείας καθώς πωλούνται μαζικά σε χώρες όπως η Αργεντινή, η Ινδία, η Κίνα και η Νιγηρία. Ακόμα σε αγορές όπως το Κονγκο η Μπισκότα Παπαδοπούλου δραστηριοποιείται με προϊόντα όπως μπισκότα, δημητριακά και φρυγανιές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα Digestive που, πριν τον πόλεμο, έφταναν μέχρι τη Ρωσία, ενώ τα Μιράντα Παπαδοπούλου και Πτι Μπερ έχουν κατακτήσει τις «καρδιές» των Αυστραλών. Το 2022, η εταιρεία μπήκε σε νέες αγορές, ανεβάζοντας τον αριθμό των χωρών στις οποίες δραστηριοποιείται στις 67, ενώ πέτυχε διψήφιο ποσοστό συνολικής ανάπτυξης σε όγκο, επιβεβαιώνοντας την διεθνή στρατηγική που έχει επιλέξει.

Και η ΙΟΝ όμως έχει «τσεκάρει» το διαβατήριό της από το 1998, όταν και ξεκίνησε τις εξαγωγές της. Πλέον, με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο στο «τιμόνι» της, σχεδιάζει να λειτουργήσει παραγωγικές μονάδες εκτός συνόρων, (πχ στη Λατινική Αμερική) ακολουθώντας τα βήματα μίας άλλης εταιρείας που ο κ. Θεοδωρόπουλος έγραψε ιστορία, την Chipita. Μάλιστα, από το τζίρο των 121 εκατ. ευρώ που έγραψε το 2022 η εταιρεία, τα 13,7 εκατομμύρια προήλθαν από τις πωλήσεις στο εξωτερικό, παρά το γεγονός ότι σημείωσαν πτώση 18%. Το μεγαλύτερο ποσοστό προήλθε από Κύπρο, Βουλγαρία, Αίγυπτο, Αλβανία και ΗΠΑ, ενώ το 49% του συνόλου των εξαγωγών πραγματοποιήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το υπόλοιπο σε τρίτες χώρες.

Οι διαφορές

Παρά τα κοινά τους, οι εταιρείες έχουν και μια σημαντική διαφορά. Αυτή αφορά στη διοίκηση των δύο εταιρειών. Συγκεκριμένα, τα μπισκότα Παπαδοπούλου παραμένουν στα «χέρια» της οικογένειας που ξεκίνησε την επιχείρηση. Aυτή τη στιγμή διοικεί η δεύτερη γενιά, με την κυρία Ιωάννα Παπαδοπούλου να βρίσκεται στο τιμόνι της επιχείρησης από το 1995. Aξίζει να σημειωθεί ότι το 1996 η Danone είχε αγοράσει το 60% της επιχείρησης, αλλά, τελικά, η Ιωάννα Παπαδοπούλου κατάφερε το 2008 να ξαναπάρει τον έλεγχο, επαναγοράζοντας το ποσοστό της Danone. Πλέον αυτό που μένει να φανεί είναι τι θα συμβεί με την επόμενη γενιά, χωρίς να έχει ακόμα ξεκαθαρίσει κάτι. Πρόκειται πάντως για ένα κομβικό σημείο, καθώς η λεγόμενη τρίτη γενιά μιας επιχείρησης είναι και η πιο κρίσιμη ίσως για την εξέλιξή της. Αυτό γιατί τότε είναι που μια επιχείρηση, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, είτε πωλείται, είτε τελικά χρεοκοπεί, ενώ λίγες τελικά καταφέρνουν να ξεφύγουν από αυτές τις δύο περιπτώσεις και να συνεχίσουν στα χέρια των αρχικών ιδιοκτητών.

Αντιθέτως, η ΙΟΝ, η σοκολατοβιομηχανία που ίδρυσε η οικογένεια Κωτσιοπούλου, δεν κατάφερε να ξεφύγει από τον κανόνα που αναφέραμε και έχει περάσει πλέον στον έλεγχο του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, μετά την εξαγορά της από την Bespoke Holdings, συμφερόντων του Έλληνα επιχειρηματία. Για την ιστορία, υπενθυμίζουμε πως όταν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της οικογένειας Κωτσιοπούλου και του Σπύρου Θεοδώροπουλου είχαν «παγώσει», είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες ότι η Ιωάννα Παπαδοπούλου είχε διερευνήσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει εκείνη στην εξαγορά. Μια κίνηση που σίγουρα θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά τελικά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.