27 Ιούλ 2024
READING

Πώς το Επιχειρηματικό Πάρκο Φυλής ίσως να σώσει τον πολύπαθο Κηφισό

4 MIN READ

Πώς το Επιχειρηματικό Πάρκο Φυλής ίσως να σώσει τον πολύπαθο Κηφισό

Πώς το Επιχειρηματικό Πάρκο Φυλής ίσως να σώσει τον πολύπαθο Κηφισό

Προχωρούν οι διαδικασίες για την έναρξη των μελετών και των διαδικασιών για τη δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου – και των τυχόν συνοδευτικών και λοιπών έργων – του Δήμου Φυλής, με επίκεντρο τον τρόπο με τον οποίο το πολυσυζητημένο έργο, αφενός θα αναβαθμίσει τον Δήμο και την ευρύτερη περιοχή, αφετέρου θα έρθει ως «μάννα εξ ουρανού» για την αποσυμφόρηση του αυτοκινητόδρομου του Κηφισού. Πρόκειται για μία ελπιδοφόρα επένδυση με συνολικό προϋπολογισμό που εκτιμάται σε 32 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των υποστηρικτικών έργων από τα οποία συνοδεύεται.

Τι περιλαμβάνει το έργο, σε τι φάση είναι και πώς θα αλλάξει τα δεδομένα στον πιο «πονεμένο» αυτοκινητόδρομο

Σύμφωνα με την προκήρυξη που έχει αναρτηθεί, το Πάρκο έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη, αδειοδότηση, κατασκευή, λειτουργία, εκμετάλλευση και συντήρηση Επιχειρηματικού Πάρκου τύπου Α2 στον κλάδο της αποθήκευσης και εφοδιαστικής – logistics στη θέση «Σπηλιές» του Δήμου Φυλής Αττικής. Σε έκταση περίπου 412.000 τ.μ. που πρόκειται να παραχωρηθεί, θα λειτουργήσει ως ένας σύγχρονος υποδοχέας επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και λειτουργιών εφοδιαστικής αλυσίδας, που θα εξυπηρετεί τις μεταφορές από και προς την Αττική, προς τις περιφέρειες της Ελλάδας.

Το project αναμένεται να αποτελέσει «σανίδα» σωτηρίας για το αιώνιο πρόβλημα της κυκλοφοριακής συμφόρησης του Κηφισού. Ουσιαστικά, το Επιχειρηματικό Πάρκο που βρίσκεται σε φάση υλοποίησης θα αποτελέσει τη νέα έδρα για 391 μεταφορικές επιχειρήσεις που αυτή τη στιγμή στεγάζονται στον Ελαιώνα. Έτσι, οι ελπίδες έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι θα πάψουν να βγαίνουν και να κινούνται στον Κηφισό σε καθημερινή βάση περί τα 4.000 φορτηγά από τις μεταφορικές που εδρεύουν στον Ελαιώνα, και θα δώσουν «ανάσα» στον πολύπαθο Κηφισό που καθημερινά ασφυκτιά. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το έργο θα απομακρύνει περίπου 4.000 φορτηγά ημερησίως από τον Κηφισό, συμβάλλοντας έτσι στη σημαντική εξοικονόμηση χρόνου για τους οδηγούς που κινούνται καθημερινά σε αυτόν.

Παράλληλα, το έργο έχει και «πράσινο» χαρακτήρα, αφού αναμένεται να εισφέρει και στη μείωση των των εκπομπών ρυπογόνων αερίων στην ατμόσφαιρα και συνεπώς του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, ενώ έχει βέβαια χαρακτήρα ανάπτυξης και για την περιοχή, αφού αναμένεται να αναβαθμίσει τον Δήμο και να αποφέρει οικονομικά οφέλη γι’ αυτόν.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις νεότερες εξελίξεις, οι επενδυτές που διατηρούν ενδιαφέρον για το έργο έχουν περιθώριο μέχρι τις 17 Ιουνίου να δηλώσουν στον διεθνή διαγωνισμό, με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, για την ανάπτυξη του πάρκου που υλοποιεί το ΤΑΙΠΕΔ και δικαιούχο τον δήμο Φυλής.

Να τονίσουμε ότι η συγκεκριμένη έκταση είναι προνομιούχα, από την άποψη της εγγύτητας στον αστικό ιστό της Αθήνας, αλλά και του Πειραιά, καθώς και σε βασικά δίκτυα (σιδηροδρομικό δίκτυο, κόμβο ΕΟ Αθηνών – Λαμίας και Αθηνών – Κορίνθου με Αττική οδό, Λιμάνι Πειραιά, Λιμάνι Ελευσίνας, Λιμάνι Λαυρίου), αλλά και το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο, γεγονός που ενισχύει τη δυναμική της, όσον αφορά την αποφόρτιση των αυτοκινητοδρόμων που σε καθημερινή βάση βρίσκονται «στο κόκκινο», όπως είναι ο Κηφισός και δημιουργεί, ήδη, πριν καν συνταχθεί η μελέτη, μεγάλες προσδοκίες, που μένει να δούμε αν θα γίνουν πράξη.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το έργο θα απομακρύνει περίπου 4.000 φορτηγά ημερησίως από τον Κηφισό

Το σχέδιο για το «Ελευσίνα – Οινόφυτα» που βγαίνει και πάλι στο προσκήνιο

Από την άλλη πλευρά, η μεγάλη επένδυση του Επιχειρηματικού Πάρκου της Φυλής δεν αποτελεί τη μοναδική ελπίδα για τη σωτηρία του Κηφισού, αφού ήδη από το 2023 έχει κατατεθεί μία ακόμη πρόταση που στοχεύει ακριβώς σε αυτό, από τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που αφορούσε τη δημιουργία νέου αυτοκινητόδρομου μήκους 40 χλμ., που θα συνδέσει την περιοχή της Ελευσίνας με τον ΠΑΘΕ στο ύψος των Οινοφύτων, έργο γνωστό και «παράκαμψη της Αττικής». Το σχέδιο του έργου έχει υποβληθεί μάλιστα από την εταιρία στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για να αξιολογηθεί. Ουσιαστικά αφορά στη σύνδεση του Δυτικού τμήματος της Αττικής Οδού στην περιοχή του Αγίου Λουκά και στην περιοχή των Οινοφύτων, παρακάμπτοντας το ήδη επιβαρυμένο οδικό δίκτυο του Λεκανοπεδίου της Αττικής και εξυπηρετώντας πλήθος βιομηχανικών περιοχών όπως ο Ασπρόπυργος και η Ελευσίνα. Στόχος είναι τελικά να μεταφέρει από τον Κηφισό την κίνηση των οχημάτων που δεν έχουν ως τελικό προορισμό κάποια περιοχή εντός της Αττικής, αλλά βορειότερες από αυτή περιοχές και εδώ βέβαια το «καμπανάκι» χτυπά για τα βαρέα οχήματα και εμπορευματοκιβώτια.

Παράλληλα, αναμένεται να εξυπηρετεί άμεσα την κίνηση από και προς το λιμάνι του Πειραιά καθώς τα φορτηγά θα κινούνται μέσω Σχιστού και Θριασίου Πεδίου, χωρίς να χρειάζονται πια τον αυτοκινητόδρομο του Κηφισού.

Πρέπει να αναφέρουμε βέβαια ότι πρόκειται για ένα έργο που έχει βρεθεί και παλιότερα στην ατζέντα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με σχετικό διαγωνισμό μάλιστα να έχει προκηρυχθεί το 2013, ωστόσο, λόγω οικονομικής κρίσης δεν απέδωσε και διακόπηκε. Πλέον, με την πρόταση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το σχέδιο υπάρχει, ωστόσο οι διαδικασίες είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.