27 Ιούλ 2024
READING

Γίνεται η Ελλάδα ο επόμενος κόμβος δεδομένων;

5 MIN READ

Γίνεται η Ελλάδα ο επόμενος κόμβος δεδομένων;

Γίνεται η Ελλάδα ο επόμενος κόμβος δεδομένων;

Η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα εμφανίζει σημαντικά δείγματα πορείας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τουλάχιστον όσον αφορά στα κέντρα δεδομένων, με τις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις και τις νέες συμφωνίες να ισχυροποιούν τη θέση της χώρας στη μεταφορά δεδομένων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μέσα από επενδύσεις εκατομμυρίων. Βέβαια, σε σύγκριση με μεγάλους κόμβους, όπως το Άμστερνταμ, έχει ακόμη να διανύσει σημαντική απόσταση, όμως οι προοπτικές για τα επόμενα χρόνια είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ήδη μεγάλοι, παγκόσμιοι παίκτες έχουν κάνει απόβαση στην Ελλάδα επενδύοντας, τη στιγμή που ηχηρά ονόματα του εγχώριου real estate «βλέπουν» σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στον κλάδο των data centers, αναζητώντας ακίνητη περιουσία για τον σκοπό αυτό. Παράλληλα, η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης φέρνει στο προσκήνιο την ολοένα και αυξανόμενη ανάγκη για σύγχρονα κέντρα δεδομένων.

Βασικός παράγοντας που ενδεχομένως κάνει τους ξένους επενδυτές να δίνουν ευκαιρία στην Ελλάδα, είναι η στρατηγική γεωγραφική θέση της χώρας που αποτελεί κόμβο διασύνδεσης της Ευρώπης με την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και κατ’ επέκταση την Ασία, καθώς και η οικονομική σταθερότητα, σε σύγκριση με τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, που δημιουργεί νέες προοπτικές, σε έναν κλάδο (τεχνολογία), που ωστόσο τρέχει με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, δημιουργεί ευκαιρίες αλλά απαιτεί και γρήγορα αντανακλαστικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του datacentermap.com, σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν ήδη 18 data centers, με 10 να βρίσκονται στην Αθήνα, 5 στη Θεσσαλονίκη, και από ένα σε Κορωπί, Βόλο και Χανιά. Αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα του cloud που προέρχονταν από την Ελλάδα και κατέληγαν σε χώρες όπως ή Ολλανδία, πλέον αποθηκεύονται σε εγχώρια data centers, ενισχύοντας έτσι την ασφάλεια και την αύξηση της ταχύτητας των δεδομένων.

Μεγάλοι, παγκόσμιοι παίκτες έχουν κάνει απόβαση στην Ελλάδα επενδύοντας, τη στιγμή που ηχηρά ονόματα του εγχώριου real estate «βλέπουν» σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στον κλάδο των data centers

Οι κολοσσοί του κλάδου στο ελληνικό έδαφος

Μεγάλος πρωταγωνιστής στο παιχνίδι των ελληνικών data centers, είναι αδιαμφισβήτητα  ο κολοσσός Microsoft που έχει θέσει σε τροχιά υλοποίησης το πρώτο data center region του στη νοτιοανατολική Ευρώπη, το οποίο μάλιστα εκτιμάται πως θα έχει αποτύπωμα 1 δισ. ευρώ για την ελληνική οικονομία. Πρόκειται για ένα μεγάλο project που περιλαμβάνει τρία Κέντρα Δεδομένων σε Σπάτα – το μεγαλύτερο από αυτά – και Κορωπί, τα οποία θα έχουν απόσταση περίπου 9 χλμ., ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους σε περιπτώσεις βλάβης ενός από αυτά. Η δυναμικότητά του θα είναι 19,2 MW και θα απλώνεται σε δύο οικόπεδα, επιφάνειας 69.538,91 τ.μ. και 14.999,35 τ.μ. αντίστοιχα, περίπου 1,5 χλμ. βόρεια της πόλης των Σπάτων, 33 χλμ. ανατολικά της Αθήνας και 5 χλμ. βόρεια του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος». Στο Κορωπί, η δυναμικότητα των data center θα φτάνει τα 9,6 MW. Στόχος, η ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών Υπολογιστικού Νέφους (Microsoft Cloud).

Το αποτύπωμά της όμως στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, αφήνει και ένας ακόμη παίκτης παγκοσμίου βεληνεκούς, η Digital Realty, παίρνοντας «σκυτάλη» από τη Lamda Helix, η οποία ήδη από το 2000 σχεδίαζε τη δημιουργία κέντρου δεδομένων στη χώρα μας. Το 2020, η τελευταία εξαγοράστηκε από τη Digital Realty, και πλέον λειτουργεί ήδη στην Ελλάδα τρία data centers, το ATH1 (Athens 1), το ATH2 (Athens 2), και το υπερσύγχρονο ATH3 (Athens 3), το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο στη χώρα, με δυνατότητα να υποστηρίξει έως και 6.8 MW χωρητικότητας εντός των εγκαταστάσεων έκτασης 8.600 τ.μ.. Παράλληλα, η εταιρία έχει ξεκινήσει την κατασκευή του Athens 4 και έχει θέσει σε εφαρμογή τις διαδικασίες για την υλοποίηση του Athens 5, με προοπτική να φτάσει στα 15MW, ενώ ταυτόχρονα κατασκευάζει κέντρο δεδομένων και στην Κρήτη, ονόματι Heraklion 1.

Και η Google δεν έμεινε απ’ έξω από την πίτα των ονομάτων που μπαίνουν στο ελληνικό data center σύστημα της Ελλάδας. Στόχος της εταιρίας είναι το 2025 να λειτουργήσει το πρώτο κέντρο δεδομένων στην Αττική, ενώ σχεδιάζει να αναπτύξει τρία data centers μέχρι το 2030.

Ακόμη, η Cloudrock έχει ήδη επενδύσει για τη δημιουργία data center στον Άγιο Στέφανο Αττικής και έχει στα σκαριά επενδυτικά σχέδια 3 εκατ. ευρώ μέχρι το 2029. Επίσης, η Amazon έχει ανακοινώσει τη δημιουργία Τοπικής Ζώνης στην Αθήνα, έναν τύπο υποδομής που τοποθετεί υπηρεσίες όπως η οι βάσεις δεδομένων και η υπολογιστική ισχύς κοντά σε μεγάλα αστικά, βιομηχανικά και τεχνολογικά κέντρα, μειώνοντας τους χρόνους απόκρισης των εφαρμογών.

Ωστόσο, αυτοί δεν είναι οι μοναδικοί παίκτες του κλάδου που δίνουν την ψήφο τους στα ελληνικά εδάφη. Η γαλλική Data4 που θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές δυνάμεις της αγοράς και τον Απρίλιο του 2023 εξαγοράστηκε από την Brookfield Infrastructure, δημιούργησε θυγατρική εταιρία στη χώρα μας, με σκοπό να δραστηριοποιηθεί στον τομέα των ακινήτων που στόχο έχουν να «μεταμορφωθούν», μεταξύ άλλων σε data centers.

Και αμιγώς ελληνική σφραγίδα στα data centers – Το παράδειγμα της Lancom

Εκτός από τους κολοσσούς του κλάδου, η ψηφιοποίηση στην Ελλάδα φαίνεται πως κερδίζει έδαφος και με εγχώριες εταιρίες που έχουν μπει στο παιχνίδι, όπως το παράδειγμα της εταιρίας Lancom, η εταιρία που ιδρύθηκε το 2009, με στόχο να αλλάξει ριζικά τον εγχώριο κλάδο της πληροφορικής και της τηλεπικοινωνίας. Μετά την πώληση της Lamda Helix στους Αμερικάνους της Digital Realty, η Lancom αποτελεί το μοναδικό παράδειγμα αμιγώς ελληνικής εταιρίας στον κλάδο, διατηρώντας μάλιστα τρία data centers – με το πρώτο στη Θεσσαλονίκη να λειτουργεί το 2022 – και έχει βάλει πλώρη για νέες αναπτύξεις. Στο Ηράκλειο Κρήτης κατασκευάζει το Balkan Gate Crete το οποίο θα ολοκληρωθεί, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, στο τέλος του 2024.

Το ενδιαφέρον από τα Αραβικά Εμιράτα

Επενδυτικό ενδιαφέρον για τη δημιουργία κέντρων δεδομένων στην Ελλάδα εξέφρασαν όμως πρόσφατα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου και ο υπουργός Επενδύσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και CEO της ADQ, Mohamed Hassan Alsuwaidi υπέγραψαν σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας, για τη δημιουργία data centers στη χώρα και γενικότερα ψηφιακών υποδομών. Συγκεκριμένα, συζητήθηκε και αποφασίστηκε η υλοποίηση έργου υποβρύχιου και επίγειου καλωδιακού συστήματος μετάδοσης δεδομένων EMC (East To Med Data Corridor) σύνδεσης της Ασίας με την Ευρώπη, που θα περνά και από την Κρήτη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το πρώτο τμήμα του έργου (σύνδεση Σαουδικής Αραβίας με Ευρώπη) θα ξεκινήσει άμεσα και θα ολοκληρωθεί σε 3,5 χρόνια περίπου. Για τη δημιουργία του καλωδιακού συστήματος συμπράτουν οι Saudi Telecom, η ΔΕΗ και η Telecommunication Telephony Satellite Applications, η οποία εδρεύει στην Ελλάδα, ωστόσο διατηρεί γραφεία σε Κύπρο και Ελβετία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.