27 Ιούλ 2024
READING

Γιώργος Οικονόμου: Γιατί η παγκόσμια ναυτιλία συζητάει τόσο για τον Έλληνα εφοπλιστή

5 MIN READ

Γιώργος Οικονόμου: Γιατί η παγκόσμια ναυτιλία συζητάει τόσο για τον Έλληνα εφοπλιστή

Γιώργος Οικονόμου: Γιατί η παγκόσμια ναυτιλία συζητάει τόσο για τον Έλληνα εφοπλιστή

O Γιώργος Οικονόμου, Έλληνας εφοπλιστής και ένας από τους μεγιστάνες της παγκόσμιας ναυτιλίας, έχει δει ουκ ολίγες φορές το όνομά του τον τελευταίο καιρό να φιγουράρει σε πρωτοσέλιδα και σε προβεβλημένες θέσεις μεγάλων ιστοσελίδων ανά τον κόσμο. Και ίσως όχι άδικα, εάν σκεφτεί κανείς ότι έχει κάνει μία σειρά κινήσεων που τον καθιστούν από τους πιο πολυσυζητημένους πλοιοκτήτες της παγκόσμιας ναυτιλιακής αγοράς.

Η πραγματικότητα για τον Οικονόμου είναι ότι φαίνεται με κάποιο τρόπο να βρίσκεται σχεδόν παντού από πλευράς επιχειρηματικής δράσης. Διατηρώντας την ακμαιότητα και την ενέργειά του ανεξάνλτητες στα 71 του χρόνια, παραγγέλνει δεξαμενόπλοια, πλοία μεταφοράς αερίου αλλά και μεταφοράς ξηρού φορτίου. Και για πολλούς μοιάζει ασταμάτητος.

Η μεταφορά ρωσικού πετρελαίου

To ονομά του όμως ακούστηκε ιδιαίτερα έντονα και για άλλους λόγους. Χαρακτηριστικό ήταν ένα από τα δημοσιεύματα της Wall Street Journal το 2023, εν μέσω ρωσο-ουκρανικής κρίσης, όπου στον τίτλο του τον χαρακτήριζε ως «Το κακό παιδί της ναυτιλίας που εξαργυρώνει το ρωσικό πετρέλαιο» (The ‘Bad Boy’ of Shipping Cashes In on Russian Oil). Στο ίδιο δημοσίευμα αναφερόταν μάλιστα ότι ενώ οι περισσότερες δυτικές ναυτιλιακές εταιρείες σταμάτησαν να διακινούν ρωσικό πετρέλαιο αφού οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι επέβαλαν κυρώσεις στη Μόσχα, ο Οικονόμου συνέχιζε να ασχολείται με αυτό.

Ο μεγιστάνας της ναυτιλίας και συλλέκτης, ο οποίος τρέφει ιδιαίτερη εκτίμηση για την τέχνη του Φράνσις Μπέικον, τα μινιμαλιστικά σούπερ γιοτ και τις επιχειρήσεις, έκανε πράγματα που ορισμένοι επιχειρηματικοί του αντίπαλοι παραδέχονται ότι δεν θα τολμούσαν να το επιχειρήσουν.

Ο Οικονόμου έχει αποκτήσει εκτός των άλλων σημαντικά μερίδια σε τέσσερις εισγημένες εταιρείες: Performance Shipping, OceanPal, Seanergy Maritime και Genco Shipping & Trading. Όλες οι παραπάνω εταιρείες με εξαίρεση την Performance δραστηριοποιούνται στον τομέα μεταφοράς ξηρού φορτίου, όπου οι δημόσια διαθέσιμες μετοχές διαπραγματεύονταν στη διάρκεια του 2023 κάτω από την καθαρή αξία ενεργητικού. Η αγορά αναμενόταν να ανέβει και μάλιστα αυτό φάνηκε να συμβαίνει από τότε που ο Οικονόμου απέκτησε συμμετοχή σε αυτές τις εταιρείες. Όλα αυτά φαίνονται πολύ λογικά: ένας έξυπνος επενδυτής που κάνει έξυπνες επενδύσεις.

Ένας ακτιβιστής εφοπλιστής

Όμως ο Έλληνας εφοπλιστής δεν σταματά εκεί, ειπεισέρχεται ο επιχειρηματικός του ακτιβισμός. Ο Οικονόμου δεν είναι απλώς ένας παθητικός επενδυτής σε αυτές τις μετοχές. Επιλέγει να ανοίγει μέτωπα, να διαμαρτύρεται για παραβιάσεις σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης, να κατονομάζει στελέχη και να απαιτεί πράγματα που θέλει να κατακτήσει από τους επικεφαλής των μελών του διοικητικού συμβουλίου και των στελεχών των διαφόρων εταιρειών όπου συμμετέχει μετοχικά. Κατά έναν τρόπο θα έλεγε κανείς ότι ο Οικονόμου δίνει μάχες που φαινομενικά δεν μπορεί να κερδίσει. Είναι όμως έτσι;

Απαντώντας σε ερωτήσεις που του απηύθυνε πρόσφατα το tradewinds, η διεθνούς βεληνεκούς ιστοσελίδα για τη ναυτιλία και πριν την βράβευση του ως «Πρόσωπο της Χρονιάς» από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, δήλωσε με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Το κάνω για να βγάλω χρήματα, δεν υπάρχει τίποτα προσωπικό σε αυτό». Μάλιστα, το tradewinds ανέφερε ότι o 71χρονος μεγιστάνας της ναυτιλίας και ιδρυτής της TMS Group έτυχε υποδοχής rock star στην τελετή με τους 300 καλεσμένους, που πραγματοποιήθηκε στο πολυτελές Casa Cipriani στο Μανχάταν.

«Πίστευα ότι πολλές από αυτές τις εταιρείες ήταν υποτιμημένες. Έτσι σκέφτηκα να επιλέξω εκείνες που είναι υποτιμημένες και έχουν δυνατότητες ανάπτυξης. Και μερικές από αυτές είναι πολύ υποτιμημένες, λόγω όλων όσων έχουν κάνει, επομένως είναι πιο ευάλωτες. Έτσι τις ανέλυσα και πέρασα χρόνο με τον δικηγόρο μου πέρυσι το καλοκαίρι. Μετά άρχισα να κάνω τις κινήσεις μου», δήλωσε.

Η μήνυση κατά της Seanergy

Στην επικαιρότητα όμως είχε βρεθεί και όταν κατέθεσε μήνυση το 2023 κατά της Seanergy και κατά του διευθύνοντος συμβούλου Σταμάτη Τσαντάνη και των διευθυντών της εταιρείας σχετικά με την έγκρισή τους για μία συναλλαγή τον Δεκέμβριο του 2021, στην οποία ο Τσαντάνης αγόρασε το 49,99% των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας για 250.000 δολάρια και ενώ την περίοδο εκείνη η Seanergy κατείχε περιουσιακά στοιχεία αξίας 487 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως ανέφερε ο Γ. Οικονόμου στην καταγγελία που είχε πραγματοποιήσει.

Ο ίδιος μεγάλωσε στην Αθήνα το 1953 και αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών. Σπούδασε ναυπηγική και εφαρμοσμένη μηχανική στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ),από όπου και έλαβε Bachelor of Science και Master of Science ως Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός,καθώς και Master of Science στη Ναυτιλία και Διοίκηση Ναυπηγείων. Είναι ιδρυτής και διαχειριστής της ναυτιλιακής εταιρείας DryShips, που είναι από τις μεγαλύτερες στο χώρο της ναυτιλίας, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ο Γιώργος Οικονόμου ξεκίνησε την καριέρα του το 1976,όταν εργάστηκε ως Μηχανικός στη ναυτιλιακή εταιρεία Thenamaris της οικογένειας Μαρτίνου. Από το 1986 έως το 1991 επένδυσε και συμμετείχε στο σχηματισμό μεγάλου αριθμού ναυτιλιακών εταιρειών και το 1991 ίδρυσε την εταιρεία Cardif Marine Inc. Group of Companies.

Το 1998 η εταιρεία του, Alpha Shipping, εξέδωσε ομόλογα υψηλού κινδύνου (junk bonds) αντλώντας χρηματοδότηση 175 εκατομμυρίων δολαρίων. Ένα χρόνο αργότερα η εταιρεία κήρυξε πτώχευση με αποτέλεσμα οι ομολογιούχοι να χάσουν τα χρήματά τους, λαμβάνοντας 37 σεντς στο δολάριο στο πλαίσιο συμφωνίας με βάση την οποία ο Γιώργος Οικονόμου κέρδισε 30 εκατομμύρια δολάρια, αγοράζοντας τα πλοία της εταιρείας σε ελκυστικές τιμές.

Πρόσφατα, η επίσης ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακή εταιρεία, OceanPal, έκλεισε συμφωνία με τον Γιώργο Οικονόμου, με σκοπό να δει τον συμπατριώτη της μεγιστάνα της ναυτιλίας να εγκαταλείπει την επιδίωξή του να εκδιώξει τους περισσότερους από τους διευθυντές της. Ο Οικονόμου, ο οποίος κατέχει το 14,1% του εισηγμένου στο Nasdaq spinoff της Diana Shipping μέσω του επενδυτικού του οχήματος Sphinx, προσπάθησε να απομακρύνει πέντε από τα επτά διευθυντικά στελέχη της OceanPal, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου, Σεμίραμις Παλιού, κόρης του βετεράνου της ναυτιλίας Συμεών Παλιού.

Σε μια ανακοίνωση πριν λίγες ημέρες  ωστόσο, φάνηκε να βρίσκεται κοινός τόπος. Κι αυτό γιατί η OceanPal ανέφερε ότι επιτεύχθηκε «συμφωνία υποστήριξης» με τη Sphinx του Οικονόμου για την απόσυρση όλων των προηγούμενων υποψηφιοτήτων και προτάσεών που είχε κάνει ο ίδιος και για την ταυτόχρονη υποστήριξη των προτεινόμενων διευθυντών της εταιρείας.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.