27 Ιούλ 2024
READING

Η συρρίκνωση της αγοράς των κινηματογράφων

5 MIN READ

Η συρρίκνωση της αγοράς των κινηματογράφων

Η συρρίκνωση της αγοράς των κινηματογράφων

Η κουλτούρα των multiplex κινηματογράφων ήρθε σαν τυφώνας κάποτε, με αίθουσες να γεμίζουν ασφυκτικά, και την εμπειρία της θέασης να γίνεται συνώνυμη της προβολής των πιο εμπορικών ταινιών και blockbusters, την κατανάλωση άφθονου ποπ κορν και αναψυκτικών, τις μεγάλες άνετες θέσεις τις οποίες μάλιστα μπορείς να εξασφαλίσεις μέσω κράτησης ήδη από το σπίτι σου. Τα δεδομένα άλλαξαν ριζικά και όμως, μερικά χρόνια μετά παρατηρούμε τη συρρίκνωση της αγοράς με τους πιο μεγάλους παίκτες να βάζουν λουκέτο σε κάποιους από τους πιο γνωστούς πολυκινηματογράφους τους, αλλά και εξαγορές και συγχωνεύσεις που δημιουργούν νέα δεδομένα. 

Αν και τελευταία βλέπουμε περισσότερο τις συνοικιακές αίθουσες να γίνονται είδος προς εξαφάνιση, με χαρακτηριστική πρόσφατη περίπτωση αυτή του ιστορικού κινηματογράφου Ιντεάλ στο κέντρο της Αθήνας, που λειτουργούσε από το 1921, για να ρίξει αυλαία στο τέλος του 2023, καθώς πέρασε στα χέρια του ξενοδοχειακού ομίλου Μήτση μετά από εκμίσθωση από τον ΕΦΚΑ, και οι μεγάλοι παίκτες καταγράφουν έντονα σημάδια συρρίκνωσης. Ο λόγος για τα Village, Odeon και Ster με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό των δύο τελευταίων.

Η περίπτωση του ηγέτη – Village

Να θυμίσουμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2022, κλείδωσε η συμφωνία για την εξαγορά των Village Cinemas από τον όμιλο Antenna. Τότε, η εταιρία VILLAGE ROADSHOW Ελλάς κατείχε ηγετική θέση με 42% μεριδίου αγοράς και με παρουσία σε 7 περιοχές της Ελλάδας. Η Village ξεκίνησε τη δραστηριότητα της στην Ελλάδα το 1996 σε συνεργασία με τον όμιλο του Νίκου Βαρδινογιάννη, ο οποίος έπειτα αποχώρησε από το σχήμα για να δημιουργήσει τη Ster Cinemas. Από το 2009, τα Village ανήκαν στη Δέμκο του Δημήτρη Κοντομηνά, αλλά έπειτα από καταγγελία ομολογιακού δανείου ύψους 48 εκατομμυρίων, οι μετοχές της Village εκπλειστηριάστηκαν και κατοχυρώθηκαν στη Eurobank, η οποία ήταν ιδιοκτήτρια των κινηματογράφων έως τις 30 Νοεμβρίου του 2022. Κατόπιν, τα Village, σκυτάλη πήρε ο Antenna, ο  οποίος μάλιστα προχώρησε σε επενδύσεις για την αναβάθμιση των αιθουσών των κινηματογράφων της αλυσίδας.

Απ’ όταν και σύστησαν στο ελληνικό κοινό τον πρώτο τους κινηματογράφο, οι αίθουσες ξεπερνούσαν τις 70, αν και πλέον το σκηνικό διαφέρει. Συνολικά, σήμερα, η Village διαθέτει 62 αίθουσες, χωρητικότητας 12.700 θέσεων. Αυτή τη στιγμή, κινηματογράφους της Village βρίσκουμε εντός των  εμπορικών κέντρων Athens Metro Mall στον Άγιο Δημήτριο (5 ψηφιακές αίθουσες χωρητικότητας 977 αιθουσών) και The Mall Athens στο Μαρούσι (14 αίθουσες συνολικής χωρητικότητας 2.629 ατόμων), ενώ εξακολουθεί να λειτουργεί το Village Shopping & More στην περιοχή του Αγ. Ιωάννη Ρέντη, το μεγαλύτερο της αλυσίδας (με 20 αίθουσες συνολικής χωρητικότητας 3.820 θέσεων). Στην Αθήνα, λειτουργεί ακόμη ο κινηματογράφος στο εμπορικό κέντρο Millennium στο Παγκράτι, με 5 αίθουσες και χωρητικότητα 784 ατόμων.

Στη Θεσσαλονίκη, τα Village διατηρούν το χαρακτηριστικό κατάστημα στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos, στο 11ο χλμ. Εθνικής Οδού Θεσ/κης – Μουδανιών με 11 αίθουσες (συμπεριλαμβανομένης και της θερινής), συνολικής χωρητικότητας 2.665 ατόμων.

Δύο ακόμη κινηματογράφοι εντοπίζονται στο εμπορικό κέντρο Fashion City Outlet στη Λάρισα με 3 κινηματογραφικές αίθουσες 647 θέσεων, αλλά και στον Βόλο στην περιοχή Παλαιά, με 4 αίθουσες χωρητικότητας 877 ατόμων.

Η κινητικότητα όσον αφορά τα Village – με νέους ιδιοκτήτες – δείχνει ότι εξακολουθεί να διατηρεί την ηγετική θέση της στον κλάδο, όμως δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την τάση μείωσης των προσφερόμενων αιθουσών, με χαρακτηριστική περίπτωση για την Αθήνα όταν το 2021, έπεσαν τίτλοι τέλους για τα Village Cinemas στο Φάληρο, τα οποία πρόκειται, όπως έχει γίνει γνωστό, να μετατραπούν σε γραφειακούς χώρους. Το γεγονός αποτέλεσε ουσιαστικά το τέλος εποχής για την παρουσία των πολυκινηματογράφων στην περιοχή των νοτίων προαστίων (εκτός από τον κινηματογράφο που λειτουργεί βέβαια ακόμη εντός του Athens Metro Mall στον Άγιο Δημήτριο).

Παρατηρούμε τη συρρίκνωση της αγοράς με τους πιο μεγάλους παίκτες να βάζουν λουκέτο σε κάποιους από τους πιο γνωστούς πολυκινηματογράφους τους, αλλά και εξαγορές και συγχωνεύσεις που δημιουργούν νέα δεδομένα

Τα λουκέτα της Odeon, η προσπάθεια εξυγίανσης και η Ster

Στο αντίπαλο δέος, η Odeon ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παίκτης που πλέον εκμεταλλεύεται μόνο τους κινηματογράφους σε 4 συγκροτήματα, ενώ ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι δεν έχει πια καθόλου παρουσία στην Αθήνα. Τα τελευταία χρόνια, μία σειρά από λουκέτα έκαναν την εμφάνισή τους. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το κλείσιμο του πολυκινηματογράφου επί της οδού Συγγρού (Odeon Starcity), αλλά και το τέλος εποχής του Odeon Embassy στο Κολωνάκι, τα Odeon Novacinema στη Γλυφάδα και Odeon Kosmopolis στο Μαρούσι.

Αυτή τη στιγμή, αίθουσες της Odeon λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη, στο Odeon Πλατεία στην οδό Τσιμισκή & Αριστοτέλους, στα Ιωάννινα, στο Paralimnio Fun Park, στο εμπορικό κέντρο Cosmos Shopping Mall στην Ξάνθη και το εμπορικό κέντρο Talos Plaza στο Ηράκλειο Κρήτης.

Βέβαια, μετά από 10 χρόνια επιπτώσεων από την κρίση που ενισχύθηκε από την πανδημία, γίνεται απόπειρα να δημιουργηθεί νέο κεφάλαιο στη ζωή των κινηματογράφων Odeon, καθώς την Τετάρτη 22 Μαίου συζητήθηκε συμφωνία εξυγίανσης, στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, η οποία αφορά την Odeon Α.Ε. (παραγωγή και εκμετάλλευση κινηματογραφικών έργων) και την εταιρεία εκμετάλλευσης κινηματογραφικών αιθουσών Odeon Cinemas.

Να θυμίσουμε ότι η Odeon το 2015, ίδρυσε σε κοινοπραξία με τον τότε άλλο παίκτη της αγοράς multiplex κινηματογράφων, Ster Cinemas (θυγατρική της Audio Visual Enterprises), την Odeon Entertainment, για την εκμετάλλευση 90 κινηματογραφικών αιθουσών πανελλαδικά. Το 2023, ωστόσο, είχαμε ένα ακόμη δείγμα συρρίκνωσης, καθώς η Odeon Entertainment απορροφήθηκε μέσω συγχώνευσης από την ίδια την Odeon.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι η Grouper Cinemas Α.Ε., η οποία συστάθηκε τον Αύγουστο του 2022 με αντικείμενο την ίδρυση και την εκμετάλλευση κινηματογραφικών αιθουσών υψηλών προδιαγραφών και παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στους επισκέπτες της, προχώρησε στην εξαγορά των τριών multiplex σε Ίλιον, Πάτρα και Θεσσαλονίκη, τα οποία ήταν μέχρι πρότινος γνωστά ως Ster αρχικά, και στη συνέχεια, λόγω της προαναφερθείσας κοινοπραξίας, Odeon Cinemas, και φιλοξενούνται εντός των εμπορικών κέντρων Escape Center, Veso Mare και Makedonia Mall, αντίστοιχα. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η διαδικασία αλλαγής της εμπορικής επωνυμίας τους και η μετονομασία τους σε Options Cinemas.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.