27 Ιούλ 2024
READING

Ευρώπη Ασφαλιστική: Κόκκαλης και Μακρόπουλος κόντρα στον αφελληνισμό των ασφαλιστικών εταιρειών

4 MIN READ

Ευρώπη Ασφαλιστική: Κόκκαλης και Μακρόπουλος κόντρα στον αφελληνισμό των ασφαλιστικών εταιρειών

Ευρώπη Ασφαλιστική: Κόκκαλης και Μακρόπουλος κόντρα στον αφελληνισμό των ασφαλιστικών εταιρειών

Σε μία πρωτοποριακή αλλά σύνθετη επιχειρηματική κίνηση προχώρησε ο Σωκράτης Κόκκαλης της Intracom αφού την Τετάρτη ανακοίνωσε την εξαγορά της «Ευρώπη Ασφαλιστική» του Νίκου Μακρόπουλου.

To τίμημα της εξαγοράς ανήλθε στα 46,55 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία έχει λάβει το πράσινο φως από την Τράπεζα Ελλάδος και προβλέπει αρχικά την παραχώρηση του 65% της ασφαλιστικής έναντι 30 εκατ. ευρώ, ενώ  35%, δηλαδή ένα ποσό κοντά στα 16 εκατ. ευρώ θα γίνει σε δεύτερο χρόνο.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν κύκλοι της αγοράς, το deal αυτό εκτός από τη αξία που προσδίδει στον Σωκράτη Κόκκαλη, είναι ξεχωριστό για ακόμα έναν λόγο. Και αυτός είναι ότι η Ευρώπη Ασφαλιστική γίνεται η πρώτη ασφαλιστική εδώ και αρκετά χρόνια, που εξαγοράζεται από ελληνική εταιρεία και όχι από κάποια ξένη πολυεθνική ή ξένο επενδυτικό fund.

Μάλιστα, όπως λένε, «Κόκκαλης και Μακρόπουλος πήγαν κόντρα στο κύμα και αντίθετα με το ρεύμα των καιρών, που θέλουν οι ξένοι όμιλοι να εισέρχονται όλο και περισσότερο στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, αυξάνοντας διαρκώς τα μερίδιά τους».

Η «Ευρώπη» από τις λίγες ελληνικές ασφαλιστικές

Αυτό ακριβώς άλλωστε είπε και ο ίδιος ο πρόεδρος της Intracom Σωκράτης Κόκκαλης κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, όπου και έγινε επισήμως η ανακοίνωση της εξαγοράς.

Ο Σωκράτης Κόκκαλης τόνισε ότι «η Ευρώπη Ασφαλιστική και ο κύριος Μακρόπουλος είναι από τις λίγες που έχουν παραμείνει σε ελληνική ιδιοκτησία, αλλά έχει πάρα πολύ καλό track record».

Και είναι η αλήθεια. Η Ευρώπη, της οποίας μοναδικός μέτοχος ήδη από το 1993 είναι ο Νίκος Μακρόπουλος, έχει καταφέρει να παραμείνει μία από τις λίγες καθαρά ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες, που το σύστημα διακυβέρνησης δεν έχει αλλοιωθεί στο χρόνο και έχει σημαντικά μερίδια αγοράς.

Στόχος του Σωκράτη Κόκκαλη είναι να δημιουργήσει μια ισχυρή Holding, η οποία μαζί με τα ακίνητα να έχει και asset τις ασφάλειες, μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο τα μερίδια αγοράς. Βέβαια η επένδυση στην Ευρώπη δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού οι ασφαλιστικές εταιρείες, λόγω της υψηλού ασφαλιστικού κενού, μπορεί να δημιουργήσει για την Intracom μεγάλες υπεραξίες.

Η Ευρώπη Holding θα έχει στην κατοχή της ακίνητα των ΚΛΜ και Intracom, κάποια από τα οποία θα εισφερθούν στο κεφάλαιο, ώστε αυτό να φτάσει τα 70 εκατομμύρια ευρώ.

O κ. Κόκκαλης, αναφερόμενος σε αυτό είπε ότι «οι Έλληνες δεν έχουν ακόμα ασφαλιστική συνείδηση όπως αυτή που έχουν οι χώρες με τις οποίες συνδεόμαστε. Στην Ελλάδα αποτελεί το 2,5% του ΑΕΠ, ενώ στην Ευρώπη ξεκινά από 7% και φτάνει έως το 12%. Οι ζημιές που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές είναι πολύ μεγάλες, δε θα μπορούν πλέον οι κυβερνήσεις να τις καλύπτουν. Θα πρέπει να καλυφθεί η ασφαλιστική κάλυψη και να προκύπτει από ιδιωτικά κεφάλαια».

Και φυσικά είχε τον λόγο του που το είπε αυτό. Καθώς από την επένδυσή του αναμένει αύξηση των παραγόμενων ασφαλίστρων στα επόμενα χρόνια και φυσικά αύξηση των εσόδων της εταιρείας. Ενώ παράλληλα παρατηρείται αύξηση στα ασφάλιστρα, τόσο σε υγεία και αυτοκίνητο, όσο και στις κατοικίες.

Η διείσδυση των ξένων στην ελληνική αγορά

Πλέον στην ελληνική ασφαλιστική αγορά οι ξένοι παίκτες είναι αυτοί που…κάνουν παιχνίδι. Και ο Κόκκαλης αλλά και ο Μακρόπουλος ήθελαν να διαφοροποιηθούν από αυτό.

Τα τελευταία χρόνια, ακούγονται συνέχεια εξαγορές ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών από ξένους ασφαλιστικούς ομίλους, πράγμα που σημαίνει ότι οι αμιγώς ελληνικές εταιρείες, φθίνουν.

Αυτό λοιπόν είναι σύμφωνα με πηγές η μεγάλη επιτυχία του deal Κόκκαλη-Μακρόπουλου, ενώ η διείσδυση των ξένων παικτών αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη εξαγορά της Υδρογείου Ασφαλιστικής της οικογένειας Κασκαρέλη από τον ιταλικό όμιλο Reale Mutua.

H Υδρόγειος, είναι μια εταιρεία με 50 χρόνια ιστορίας και έχει μεγάλο μερίδιο κυρίως στον κλάδο του αυτοκινήτου. Το deal προϋποθέτει την απόκτηση του 70% μέχρι τέλος του 2023 και το υπόλοιπο 10% μέχρι τέλος του 2026.

Επίσης, το 2022 έγινε γνωστή η είδηση εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής από το CVC fund. Το τίμημα ανήλθε στα 355 εκατ. ευρώ, με το CVC να αποκτά το 90,01%, με το υπόλοιπο ποσοστό να παραμένει στην Εθνική Τράπεζα.

Πριν από περίπου ένα χρόνο ολοκληρώθηκε και τυπικά η νομική συγχώνευση της Allianz με την Ευρωπαϊκή Πίστη. Η εξαγορά ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2022. H προσφορά των Γερμανών της Allianz υπολογίζεται ότι ήταν στα 7,8 ευρώ ανά μετοχή, που αποτιμούσε την Ευρωπαϊκή Πίστη στα 207 εκατ. ευρώ. Ενώ και η Eurolife έχει περάσει εδώ και χρόνια στο Fairfax του Πρεμ Γουάτσα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.