22 Ιούλ 2024
READING

Attica: «Αέρας» ανάπτυξης και ανανέωσης για τα πολυκαταστήματα

5 MIN READ

Attica: «Αέρας» ανάπτυξης και ανανέωσης για τα πολυκαταστήματα

Attica: «Αέρας» ανάπτυξης και ανανέωσης για τα πολυκαταστήματα

Μια σειρά από καθοριστικούς παράγοντες χάραξαν την πορεία της Αττικά Πολυκαταστήματα και των Attica Stores το 2023, δίνοντας ώθηση για νέα ανοίγματα που έχουν να κάνουν κυρίως με την επέκταση και την αναμόρφωση στους χώρους όπου διατηρεί τη «στέγη» της.

Να θυμίσουμε ότι τα Attica Department Stores αποτελούν πια – από τον Σεπτέμβριο 2023 – το δυνατό «όπλο» του ομίλου Ideal Holdings του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου, μέσα από ένα μεγάλο deal 100 εκατ. ευρώ που σηματοδότησε ουσιαστικά τη συμμετοχή του ομίλου εκτός από τις δραστηριότητες στις οποίες είχε εισέλθει μέχρι τότε, και στον πολλά υποσχόμενο κλάδο του λιανεμπορίου.

Με σύμμαχο την αύξηση των επισκεπτών και των… τετραγωνικών μέτρων

Νέες κινήσεις και επενδύσεις βέβαια δεν γίνονται αν δεν υπάρχουν τα κατάλληλα θεμέλια και στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτά είναι τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε αυτές της μέρες η εταιρία. Ενδεικτικά, το 2023 η Αττικά Πολυκαταστήματα σημείωσε πωλήσεις ύψους 213,09 εκ. ευρώ έναντι 190,62 εκ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, με αύξηση του κύκλου εργασιών της το 2023 περίπου κατά 11,79%. Τα μικτά κέρδη της αυξήθηκαν επίσης κατά 18,5% λόγω της σημαντικής αύξησης του κύκλου εργασιών και ξεπέρασαν τα 78 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων ενισχύθηκαν κατά 42,13% και ανήλθαν σε 14 εκατ. ευρώ από 9,87 εκατ. ευρώ το 2022. Αύξηση 30,87% γνώρισαν και τα κέρδη μετά από φόρους από τα 7,6 εκατ. ευρώ του 2022 στα 9,95 εκατ. ευρώ

Η θετική απόδοση οφείλεται ως ένα μέρος τόσο στην αύξηση των τουριστικών ροών και των επισκεπτών που επιλέγουν πολυκαταστήματα σε στρατηγικές θέσεις όπως τα Attica, ιδιαίτερα σε εκπτωτικές περιόδους, που συνέβαλλαν αντίστοιχα και στον τζίρο, αλλά και στην επέκταση των χώρων των καταστημάτων στην οποία προέβη η εταιρία, δίνοντας επιπλέον τετραγωνικά και συνεπώς προσφορά περισσότερων προϊόντων προς τους πελάτες. Ίσως η πιο χαρακτηριστική περίπτωση να είναι η επέκταση του 2ου ορόφου του City Link, ενώ ήδη είχαν προστεθεί περίπου 4.000 τ.μ. επιφάνειας πωλήσεων, καθώς επεκτάθηκαν ο 3ος και 4ος όροφος, ενώ επιπλέον τετραγωνικά δίνονται και στον 5ο όροφο.

Σε αυτό το πλαίσιο, δύο είναι οι βασικοί πυλώνες της στρατηγικής που χαράσσεται και μπαίνει ήδη σε τροχιά υλοποίησης: η επέκταση και οι ανακαινίσεις στους υπάρχοντες χώρους, αλλά και η είσοδος νέων, πιο προσιτών προϊόντων, αλλά και luxury brands – δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή στα καταστήματα βρίσκουμε μία πλούσια γκάμα προϊόντων διεθνών οίκων μόδας -, έτσι ώστε να προσελκύσουν νέες κατηγορίες κοινού, αλλά και να δελεάσουν με περισσότερες επιλογές το ήδη υπάρχον κοινό που προτιμά τα Attica.

Το «ντεμπούτο» της νέας στρατηγικής γίνεται βέβαια με την εξασφάλιση του μέλλοντος του εμβληματικού χώρου επί της οδού Πανεπιστημίου που δεν είναι άλλος από το City Link, το οποίο έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα πολυκαταστήματα Attica στο μυαλό του καταναλωτή.

Για τον συγκεκριμένο χώρο, η εταιρία έχει συνάψει σύμβαση μίσθωσης με την PICAR AEEE, θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς, εξασφαλίζοντας έτσι το δικαίωμα χρήσης 35,3 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων εντός του Μεγάρου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού στα οποία στεγάζεται το πολυκατάστημα του Συντάγματος, δηλαδή στο City Link. Η σύμβαση έληγε αρχικά στις 28/02/2027, ωστόσο υπήρχε δυνατότητα παράτασης από την Αττικά Πολυκαταστήματα. Έτσι και έγινε, αφού η εταιρία άσκησε το συμβατικό της δικαίωμα για μονομερή παράταση για το επιπλέον χρονικό διάστημα των 24 ετών, διατηρώντας τη θέση της στο κτίριο – σήμα κατατεθέν των Attica Department Stores. Η παράταση τελεί υπό την αίρεση της εκπλήρωσης της αντίστοιχης παράτασης της διάρκειας της σύμβασης μίσθωσης μεταξύ της PICAR AEEE και του Mετοχικού Ταμείου Στρατού.

Δύο είναι οι βασικοί πυλώνες της στρατηγικής που χαράσσεται και μπαίνει ήδη σε τροχιά υλοποίησης: η επέκταση και οι ανακαινίσεις στους υπάρχοντες χώρους, αλλά και η είσοδος νέων, πιο προσιτών, αλλά και luxury brands

Νέα σελίδα για τα πολυκαταστήματα

Να σημειώσουμε ότι η εταιρία ανανεώνει και τα Attica στο εμπορικό κέντρο Golden Hall, με πλήρη αναδιαμόρφωση του χώρου που θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο, ενώ αντίστοιχες εργασίες θα γίνουν και στο κατάστημα που λειτουργεί εντός του εμπορικού κέντρου Mediterranean Cosmos.

Ειδικότερα, όσον αφορά το Golden Hall, υπεγράφη σύμβαση εμπορικής συνεργασίας για την εκμετάλλευση του πολυκαταστήματος στο εμπορικό κέντρο Golden Hall, με την εταιρία LAMDA ΔΟΜΗ Α.Ε. για 10 έτη, με μονομερές δικαίωμα παράτασης της διάρκειας της σύμβασης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για επιπλέον 28 έτη. Παρομοίως και για το Mediterranean Cosmos έχει συνάψει συμβάσεις εμπορικής συνεργασίας με την εταιρία ΠΥΛΑΙΑ Α.Ε. οι οποίες λήγουν την 31/05/2047.

Σε κοινή γραμμή πλεύσης και η στρατηγική για το The Mall Athens, για το οποίο η εταιρία έχει συνάψει σύμβαση εμπορικής συνεργασίας με την LAMDA OLYMPIA VILLAGE AE Α.Ε. στην οποία έχει παραχωρήσει εγγυητική επιστολή ύψους 220.622,91 ευρώ.

Έξω από την στοχοθέτηση όμως δεν έμεινε ούτε το ακίνητο στην οδό Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη, καθώς για αυτό η εταιρία έχει συνάψει μισθωτήριο συμβόλαιο με το ΝΠΔΔ (Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου), με την επωνυμία Ιερά Μονή Αγίας Θεοδώρας της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης για την εκμίσθωση του κτιρίου στον αριθμό 48- 50 για 12 έτη, με δυνατότητα μονομερούς παράτασης από την πλευρά της για χρόνο ίσο με τη συμβατική της διάρκεια.

Να τονίσουμε, τέλος, ότι το μεγαλύτερο μέρος των Attica λειτουργεί με το καθεστώς shop –in –a-shop, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις των Golden Hall, The Mall και Mediterranean Cosmos.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.