22 Ιούλ 2024
READING

Το αποτύπωμα της Γερμανίας στην ελληνική τουριστική αγορά

4 MIN READ

Το αποτύπωμα της Γερμανίας στην ελληνική τουριστική αγορά

Το αποτύπωμα της Γερμανίας στην ελληνική τουριστική αγορά

Καμπανάκι για τον ελληνικό τουρισμό χτύπησε το κανόνι του γερμανικού κολοσσού FTI, δεδομένης της εκτεταμένης παρουσίας του στην εγχώρια αγορά. Περίπου 220.000 κρατήσεις τουριστών στην Ελλάδα βρίσκονται στον αέρα, ενώ σε περίπου 300 ξενοδοχεία ο τρίτος σε μέγεθος tour operator παγκοσμίως φέρεται να οφείλει 1,8 εκατομμύρια ευρώ.

 Υπολογίζεται ότι ο κύριος όγκος των πελατών του ομίλου κατευθυνόταν στο 70% σε Κρήτη και Ρόδο. Τι πραγματικά σημαίνει όμως για την Ελλάδα η γερμανική αγορά και πόσο μεγάλη είναι η «δεξαμενή» των τουριστών από την… αρχαιόφιλη χώρα;

 Η Γερμανία είναι η αγορά που κατέγραψε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανάκαμψης σε σύγκριση με τα επίπεδα προ πανδημίας. Σε σχέση με το 2019, η ανάκαμψη της γερμανικής αγοράς για την Ελλάδα έφτασε το 83%. Πρόκειται για τη «φυλή» των τουριστών που προτιμά την υπόλοιπη Ελλάδα, αφού έχουν επισκεφθεί πολλές φορές την Αθήνα. Μένουν αρκετό καιρό, περίπου 10 ημέρες στην Ελλάδα. Ο σκοπός ταξιδιού είναι κατά 72% οι διακοπές, σε μεγάλο βαθμό συνδυασμένες με επίσκεψη σε συγγενείς και φίλους. Κάτω από το 60% διαμένει σε ξενοδοχεία, αλλά και σε δικά τους σπίτια ή σπίτια συγγενών/φίλων (το 9% των επισκεπτών), ενώ οι Γερμανοί τουρίστες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για κρουαζιέρα στα νησιά του Αργοσαρωνικού, για ένα city bus tour, για επίσκεψη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και σίγουρα αγαπούν την Ελληνική κουζίνα. Ιδιαίτερη προτίμηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο σε σχέση με τους υπόλοιπους, ενώ αγαπημένοι προορισμοί είναι η Κρήτη (18%), η Μυτιλήνη (11%), η Κως (9%) και η Ρόδος (9%).

 Σχετικά με τις χώρες που σκέφτονται οι Γερμανοί να επισκεφθούν τους επόμενους 12 μήνες, η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση προτίμησης. Προηγούνται η Ιταλία, η Ισπανία, η Αυστρία και η Γαλλία. Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ιταλία και η Αυστρία είναι προορισμοί που ευνοούνται και με εύκολη οδική πρόσβαση από τη Γερμανία.

 Σχεδόν 10% περισσότεροι οι Γερμανοί τουρίστες

 Η αγάπη για τις διακοπές των Γερμανών στην Ελλάδα φαίνεται από τους αριθμούς. Η χώρα ανέβηκε το 2023 στην πρώτη θέση κατάταξης των χωρών, με βάση τον αριθμό των επισκέψεων. Σε σύγκριση με το 2022, οι επισκέψεις αυξήθηκαν κατά 7%, αλλά περισσότερο αυξήθηκαν οι επισκέπτες, αφού σε κάθε τουρίστα αναλογούν περισσότερες από μία επισκέψεις. Οι επισκέπτες αυξήθηκαν κατά 9,5% και ξεπέρασαν τα 4,7 εκατομμύρια. Σημειωτέον ότι στην δεύτερη θέση με 4,8 εκατ. επισκέψεις υποχώρησε το Ηνωμένο Βασίλειο παρόλο που σημείωσε αύξηση 1,5%.

 Με βάση τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, το μεγαλύτερο μέρος των διανυκτερεύσεων προήλθε από το Ηνωμένο Βασίλειο και έπειτα από τη Γερμανία, που έφτασαν τα 9,35 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις.

Πάντως, οι Γερμανοί κατατάσσονται στους τουρίστες που παραδοσιακά επιλέγουν το εξωτερικό για τις διακοπές τους.

Η τελευταία έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ δείχνει πως τους επόμενους 12 μήνες τα 3/4 των Γερμανών σκοπεύουν να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό.

Ο προγραμματισμός των διακοπών στο εξωτερικό φαίνεται να ξεκινάει από νωρίς, με περίπου το 70% των Γερμανών να έχουν αρχίσει τον προγραμματισμό για τα ταξίδια τον επόμενο χρόνο. Δεδομένου ότι στην πρώτη θέση είναι η απόλαυση και η χαλάρωση που προτιμά το 56% των Γερμανών, η Ελλάδα αποδεικνύεται η ιδανική αγορά. Εξάλλου, το 50,5% των Γερμανών προτιμά τις παραλίες και τις ακτές, ενώ το 53,8% ταξιδεύει με το σύντροφό του. Η προτίμηση τους είναι κυρίως σε ταξίδια μεγάλης ή μεσαίας διάρκειας αν και το 57,6% των Γερμανών προτιμά ταξίδι με διάρκεια άνω των 7 ημερών.

 Αναφορικά με το ποσό που είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν για διαμονή ανά διανυκτέρευση ανά άτομο (συμπεριλαμβανομένων φόρων), οι επικρατέστερες απαντήσεις είναι 56 έως 85 ευρώ και 86 έως 115 ευρώ. Πιο αναλυτικά, τα τοπ τρία apps ή sites για κράτηση που σχετίζεται με τη διαμονή είναι στη Γερμανία είναι το Booking (50,2%), το Check24 (26,8%) και το Expedia (19,5%).

 Αυτό που αναμένεται στο τέλος της φετινής σεζόν είναι αν οι Γερμανοί θα ξαναζήσουν το «ελληνικό όνειρο», δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας για τη χώρα. Όπως λένε παράγοντες του τουρισμού, η πτώχευση της FTI θα επηρεάσει μεν τις φετινές ροές των Γερμανών επισκεπτών, όχι όμως και την όρεξη να γυρίσουν την Ελλάδα από άκρη σε άκρη

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.