27 Ιούλ 2024
READING

Τελικά, καλοκαιρινές διακοπές στο εξωτερικό ή στα ελληνικά νησιά;

5 MIN READ

Τελικά, καλοκαιρινές διακοπές στο εξωτερικό ή στα ελληνικά νησιά;

Τελικά, καλοκαιρινές διακοπές στο εξωτερικό ή στα ελληνικά νησιά;

Όλο και περισσότεροι Έλληνες ψηφίζουν διακοπές στο εξωτερικό, όλο τον χρόνο, κάνοντας περισσότερα ταξίδια, αλλά και για τις καλοκαιρινές διακοπές, που ήταν πάντα συνυφασμένες με τις ελληνικές ακρογιαλιές, τα νησιά, τις βόλτες σε γραφικά σοκάκια και τα γεύματα σε παραδοσιακές ταβέρνες, που αποτελούν πάντα νοσταλγικές εικόνες για τους Έλληνες, που όλο τον χρόνο ανυπομονούν να ξαναζήσουν.

Όμως η ακρίβεια και οι υψηλές τιμές που καταγράφονται στους νησιωτικούς προορισμούς έχουν αλλάξει τα δεδομένα, ακόμη και τις πιο ισχυρές «σταθερές» στο νου του Έλληνα. Ακόμη περισσότερο, η μέση ελληνική οικογένεια θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι μέσα στην τσέπη, γεγονός που δημιουργεί πολλές δεύτερες σκέψεις.

Σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι ακόμη και το περασμένο Πάσχα, το οποίο είναι πάντα συνυφασμένο με τις οικογενειακές διακοπές στην ελληνική επαρχία, οι Έλληνες έστρεψαν το βλέμμα τους προς τους εκτός συνόρων προορισμούς. Στο δίκτυο εξωτερικού από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, οι πληρότητες, ήδη από την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας ήταν αρκετά αυξημένες, συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με ποσοστά του 75% έως και πάνω από 80%, ενώ στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», τα αντίστοιχα ποσοστά έφταναν το 80% έως 86%.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2023 ξοδεύτηκαν στο εξωτερικό 2,43 δισ. ευρώ, αριθμός που είναι ο δεύτερος υψηλότερος της τελευταίας 15ετίας, μετά το ιστορικό ρεκόρ των 2,74 δισ. ευρώ του 2019. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η αμέσως καλύτερη χρονιά για τις δαπάνες των Ελλήνων εκτός συνόρων ήταν πριν από την οικονομική κρίση, το 2008.

Παράλληλα, η επιστροφή των Ελλήνων στα ταξίδια στο εξωτερικό πιστοποιείται και από την επένδυση που πραγματοποιούν το τελευταίο διάστημα εγχώριες αεροπορικές, διευρύνοντας συνεχώς το δίκτυο εξωτερικού, τόσο με την προσθήκη νέων προορισμών, όσο και με την προσθήκη νέων δρομολογίων για υφιστάμενους προορισμούς, με τρανά παραδείγματα αυτό της Aegean αλλά και της Sky Express, που δημιούργησαν στην ουσία μία αμφίδρομη κατάσταση: από τη μία οι Έλληνες επιβάτες έχουν διαθέσιμες περισσότερες επιλογές σε πτήσεις, από την άλλη αυτή η υψηλή ζήτηση κάνει τις εταιρίες να ανταποκρίνονται στις νέες ανάγκες του κοινού.

Το 2023 ξοδεύτηκαν στο εξωτερικό 2,43 δισ. ευρώ, αριθμός που είναι ο δεύτερος υψηλότερος της τελευταίας 15ετίας

Το μεγάλο δίλλημα

Το αυξημένο ενδιαφέρον για τις διακοπές στο εξωτερικό φαίνεται πως έχει παγιωθεί πλέον, μέσα από έναν συνδυασμό διαφόρων παραγόντων που έχουν διαφοροποιήσει εντελώς το ελληνικό καλοκαίρι, σε σχέση με αυτό που μέχρι τώρα γνωρίζαμε.

Οι απότομες και μεγάλες αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά (που πέρυσι έφτασαν έως και το +20%), που κάνουν τις προσφορές των αεροπορικών εταιριών να μοιάζουν πολύ πιο ελκυστικές. Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που ομολογούν πως έξοδα διαμονής και μεταφορικών, έχουν αποδειχθεί για μία πόλη του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα η γειτονική Ρώμη, πιο οικονομική επιλογή. Παράλληλα, η δυσβάσταχτη μεταφορά με πλοίο, δεν συνοδεύεται με τις αντίστοιχες παροχές, με τους περισσότερους Έλληνες πια να αγανακτούν με τις μεγάλες καθυστερήσεις για την άφιξη στον προορισμό τους που είναι πλέον σχεδόν πάντα δεδομένες, τις συνθήκες εντός του πλοίου σχετικά με την πληρότητα και τις θέσεις που κυνηγούν «με το τουφέκι», την καθαριότητα, την ασύλληπτη ακρίβεια στα προϊόντα των κυλικείων των πλοίων και πολλά ακόμη.

Ένα μεγάλο ζήτημα που έχει κάνει σημαντική μερίδα των Ελλήνων να γυρίσουν την πλάτη στον κατά τα άλλα αγαπημένο συνδυασμό ήλιος – θάλασσα – νησί, αποτελεί και η σχέση τιμής και ποιότητας παροχών, οι οποίες δεν θα λέγαμε πως αφήνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένους τους Έλληνες που σε αρκετές περιπτώσεις νιώθει ότι πέφτει αντικείμενο εκμετάλλευσης, μέσα σε μία πολύβουη κατάσταση την οποία δημιουργεί ο υπερτουρισμός.

Αρκετοί επίσης νιώθουν κορεσμό από τη διαχρονική εικόνα του ελληνικού καλοκαιριού, θέλοντας να αποφύγουν τον μαζικό τουρισμό, ειδικά φέτος, οπότε και οι τουριστικές ροές από το εξωτερικό καταγράφουν ρεκόρ. Σε αυτό το πλαίσιο, παρατηρούν πως οι ελληνικοί προορισμοί όπως για παράδειγμα οι δημοφιλείς και κατά τα άλλα πανέμορφες Κυκλάδες, δεν είναι αυτό που θα λέγαμε value for money, βλέποντας μεγάλο χάσμα ανάμεσα σε τιμή και παρεχόμενες υπηρεσίες. Συνεπώς, η επιλογή δεν είναι μόνο οικονομικής φύσεως.

Τελικά πόσο είναι το κόστος

Ενδεικτικά, σύμφωνα με νέα έρευνα, η μεταφορά σε ελληνικά νησιά με πλοίο για μία οικογένεια, μαζί με το απαραίτητο ΙΧ, κοστίζει 419 ευρώ για Σκιάθο, 504 ευρώ για Χανιά, 632 ευρώ για Πάρο, ακόμη και 1.029 ευρώ για Ρόδο. Την ίδια ώρα, αρκετοί σκέφτονται ακόμη και τη λύση του πλοίου για Ελλάδα προς Ιταλία, με το δρομολόγιο Πάτρα – Βενετία να κοστίζει περίπου όσο τα ναύλα για ελληνικούς προορισμούς, δηλαδή 1.124 ευρώ. Παράλληλα, η έγκαιρη κράτηση αεροπορικών εισιτηρίων μπορεί να είναι αρκετά οικονομικότερη.

Όσον αφορά στη διαμονή, οι τιμές για τη high season αυτή τη στιγμή ζαλίζουν. Για 4 διανυκτερεύσεις στη Ζάκυνθο, μία τετραμελής οικογένεια καλείται να πληρώσει τον Αύγουστο κατά μέσο όρο 1.000-2.000 ευρώ. Ρίχνοντας μία ματιά στις Κυκλάδες, αυτή τη στιγμή για το νησί της Φολεγάνδρου το κόστος θα είναι από 2.116 ευρώ, μέχρι και 5.053 ευρώ, με βάση τα στοιχεία της πλατφόρμας booking.com.

Την ίδια ώρα, οι επιχειρηματίες του τουρισμού κάνουν λόγο για μικρές – περαιτέρω – αυξήσεις στις τιμές, περίπου στο 5-10%, τις οποίες χαρακτηρίζουν απαραίτητες, λόγω του υψηλού κόστους σε ενέργεια και άλλες δαπάνες.

Βέβαια πρέπει να αναφέρουμε ότι για πολλά νοικοκυριά, οι καλοκαιρινές διακοπές είτε στο εσωτερικό είτε σε εκτός των τειχών, παραμένουν με βάση τις παρούσες συνθήκες των υψηλών τιμών σε σχέση με τα χαμηλά εισοδήματα, άπιαστο όνειρο, με το πλάνο να περιλαμβάνει είτε παραμονή στην πόλη, είτε σύντομες, κοντινές αποδράσεις και φιλοξενία σε εξοχικές κατοικίες συγγενών και φίλων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.