27 Ιούλ 2024
READING

Σπύρος Λάτσης: Το προφίλ ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη

4 MIN READ

Σπύρος Λάτσης: Το προφίλ ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη

Σπύρος Λάτσης: Το προφίλ ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη

To όνομα και η φωτογραφία του Σπύρου Λάτση κυκλοφόρησαν αρκετά τις τελευταίες ημέρες σε διεθνή μέσα ενημέρωσης αλλά και σε κάθε λογής επιχειρηματικό ή οικονομικό μέσο ενημέρωσης ανά τον κόσμο. Αφορμή αποτέλεσαν οι συζητήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας μεταξύ του ιδίου και της Julius Baer για την πώληση του ποσοστού που κατέχει ο εφοπλιστής και επιχειρηματίας στην τράπεζα EFG International. Είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη, καθώς το 2024 το περιοδικό Forbes τον κατέταξε στη θέση 1.496 με τη συνολική του περιουσία να ανέρχεται στα 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο 78χρονος Σπύρος Λάτσης εκτός από ένα βαρύ επιχειρηματικό όνομα, έχει κάνει αρκετά και σημαντικά αυτόνομα βήματα στην πορεία του έως σήμερα, καθώς ενίσχυσε και επέκτεινε τη ναυτιλιακή δραστηριότητα της οικογένειας. Αν και καταγόταν από εφοπλιστική οικογένεια ίδρυσε το EFG Group και δραστηριοποιείται στον τραπεζικό χώρο, ενώ κατέστησε τα Ελληνικά Πετρέλαια μια από τις πιο προσοδοφόρες επιχειρήσεις της Ελλάδας. Ως καθηγητής δίδαξε για ένα χρονικό διάστημα στο φημισμένο Harvard. Στο London School of Economics ένας από τους καθηγητές του, που στην πορεία έγινε μέντοράς του ήταν ο Ουγγρός – Εβραίος στοχαστής Ίμρε Λακάτος, φιλόσοφος των μαθηματικών και της επιστήμης , θεμελιωτής του μη αλάθητου των μαθηματικών και της «μεθοδολογίας των αποδείξεων και των ανασκευών».

Κληρονόμησε την περιουσία του αείμνηστου πατέρα του, Έλληνα μεγιστάνα της ναυτιλίας Γιάννη Λάτση, μαζί με τα αδέρφια του Μαριάννα και Μαργαρίτα. Ωστόσο τα αδέρφια χώρισαν την οικογενειακή περιουσία το 2019, με τον Σπύρο και τη Μαργαρίτα Λάτση να αναλαμβάνουν τις επενδύσεις στον τραπεζικό τομέα και τα ακίνητα. Τα δύο αδέρφια κατέχουν μερίδια στον ιδιωτικό τραπεζικό όμιλο EFG International με έδρα τη Ζυρίχη και στην ελληνική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Lamda Development.

Μαζί με τις αδερφές του, ο Λάτσης κατέχει επίσης μετοχές στην πετρελαϊκή εταιρεία Helleniq Energy και στο ναυπηγείο TALOS. Αποφοίτησε από το London School of Economics και είναι διαχειριστής του διοικητικού συμβουλίου του Institute for Advanced Study του Πρίνστον.

Μόνιμος κάτοικος Γενεύης

Θα έλεγε κανείς ότι ο γιος και κληρονόμος του Γιάννη Λάτση είναι λιγότερο γνωστός για τις ιδιότητές του ως ακαδημαϊκός, συγγραφέας και διδάκτωρ Φιλοσοφίας. Παρά το γεγονός ότι η περιουσία του τον κατατάσσει ανάμεσα στους πλουσιότερους άνδρες του πλανήτη, η ζωή του είναι μετρημένη και απλή. Διαχειρίζεται επιτυχώς τις οικογενειακές επιχειρήσεις και βρίσκεται διαρκώς σε ένα αεροπλάνο, ταξιδεύοντας σε Λονδίνο, Ελλάδα, Νέα Υόρκη και Άπω Ανατολή για τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις. Ταυτόχρονα όμως, όσοι τον γνωρίζουν καλά, αποκαλύπτουν ότι στα κύρια ενδιαφέροντά του εκτός από τις επιχειρήσεις είναι η φιλοσοφία και η ρητορική.

Διαμένει σε ένα διαμέρισμα στη Γενεύη και όχι σε κάποια έπαυλη, παρά το γεγονός ότι έχει κληρονομήσει στο Λονδίνο ένα παλάτι (Bridgewater House), στο οποίο ο πατέρας του δεχόταν ηγέτες του κόσμου. Παντρεμένος με την Ελληνοβρετανή, Ντόροθι Μπράντλεϊ, επισκέπτεται συχνά το Λονδίνο για να συναντήσει τα τέσσερα παιδιά του, τον Dr John, που θα είναι ο διάδοχος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της οικογένειας, την Εριέττα, που ασχολείται με το catering, τον Αλέξανδρο, με έφεση στο ντιζάιν, και τη μικρότερη κόρη Αννίτα, με σπουδές στα oικονομικά.

Η ενασχόληση με τον τραπεζικό τομέα

Η πρώτη φορά που η οικογένεια Λάτση ασχολήθηκε με τον τραπεζικό τομέα και το χρηματοπιστωτικό σύστημα ήταν στις αρχές του 1990 όταν ίδρυσε την Ευρωεπενδυτική Τράπεζα. Στόχος της τράπεζας ήταν σε πρώτη φάση τουλάχιστον να ασχοληθεί με την επενδυτική τραπεζική και τον τομέα του private banking. Η πρώτη μεγάλη εξαγορά ολοκληρώνεται το 1996 με την απόκτηση της Interbank του Δημήτρη Κοντομηνά, για να ακολουθήσει έναν χρόνο μετά η απορρόφηση του δικτύου της Credit Lyonnais. Είναι η εποχή που αποφασίζεται η μετονομασία της Ευρωεπενδυτικής σε EFG Eurobank. Το 1999, μετά την εξαγορά της Τράπεζας Κρήτης και τη συγχώνευση με την Τράπεζα Αθηνών, ο όμιλος εισέρχεται στο Χρηματιστήριο. Από εκεί και ύστερα η Eurobankπροχωράει σε μία σειρά από εξαγορές. Το 2000 εισέρχεται στο μετοχικό κεφάλαιο της Banc Post Ρουμανίας, το 2002 στην Post Bank Βουλγαρίας, το 2003 στην Post Banka Σερβίας και το 2005 στην HC Istanbul Χρηματιστηριακή στην Τουρκία. Ακολουθεί το 2006 η είσοδος στην πολωνική αγορά, με το στήσιμο από το μηδέν, της Polbank EFG. Το 2007 εξαγόρασε το 70% της Tekfenbank Τουρκίας, το 99,3% της Universal Bank Ουκρανίας και το 100% της χρηματιστηριακής Prospera Securities στη Σερβία. Παράλληλα ξεκινά η οργανική ανάπτυξη στην Κύπρο. Στην πρώτη ανακεφαλαιοποίηση του 2013 και αφού εγκαταλείπεται το σχέδιο συγχώνευσης με την Εθνική Τράπεζα, η οικογένεια Λάτση αποχωρεί οριστικά από την τράπεζα. Ο Σπύρος Λάτσης συνεχίζει έως και σήμερα να δραστηριοποιείται στον τραπεζικό τομέα μέσω της ελβετικής EFG International.

Το όνομα της οποίας βρέθηκε αρκετά έντονα στην επικαιρότητα τις προηγούμενες μέρες, μετά από άρθρο του Reuters ότι ο Λάτσης συζητάει για την πώλησή του ποσοστού που κατέχει στην EFG International στην ελβετική Julius Baer. Συζητήσεις που όπως φαίνεται αυτή τη στιγμή έχουν πλέον διακοπεί.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.