27 Ιούλ 2024
READING

Γιατί οι επιχειρήσεις φοβούνται την Τεχνητή Νοημοσύνη

5 MIN READ

Γιατί οι επιχειρήσεις φοβούνται την Τεχνητή Νοημοσύνη

Γιατί οι επιχειρήσεις φοβούνται την Τεχνητή Νοημοσύνη

Η Ελλάδα καταγράφει σημαντική καθυστέρηση όσον αφορά την πορεία της προς την πολυπόθητη νέα, ψηφιακή εποχή και τον δρόμο των ευρωπαϊκών χωρών στη νέα ψηφιακή δεκαετία του 2030. Η χώρα μας δείχνει να υστερεί, κυρίως όσον αφορά τις ψηφιακές υποδομές, περισσότερο στον ιδιωτικό τομέα, με την ψηφιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών να τα πηγαίνουν λίγο καλύτερα, αλλά και πάλι να έχουν ακόμη σημαντική απόσταση να διανύσουν. Παράλληλα, οι εξελίξεις κινούνται με ταχύτατους ρυθμούς, με την Ελλάδα να τρέχει σε ράλι για να προλάβει τα νέα δεδομένα που συνεχώς προκύπτουν.

Μέσα σε όλα, έρχεται και ο σύμμαχος, αλλά και μεγάλος φόβος για τους Έλληνες επιχειρηματίες, που ονομάζεται Τεχνητή Νοημοσύνη, που ακούμε ολοένα και περισσότερο στη σύγχρονη εποχή. Θα ήταν ανώφελο να αναλύσουμε μία ακόμη φορά τα οφέλη που προσφέρει στις επιχειρήσεις, όπως και σε διάφορους άλλους τομείς της καθημερινότητάς μας, όμως ενδεικτικά πρέπει να αναφέρουμε κάποια, από το όφελος της αυτοματοποίησης διαδικασιών που κάνει τις επιχειρήσεις να εξοικονομούν πολύτιμο χρόνο, μέχρι τη μείωση της πιθανότητας λάθους, τη λήψη σωστότερων αποφάσεων, την εξυπηρέτηση πελατών, το cybersecurity και πολλά ακόμη. Ωστόσο, για κάποιους λόγους οι ελληνικές επιχειρήσεις παρ’ όλα αυτά εμφανίζονται διστακτικές απέναντί της, παρακολουθώντας σε μεγάλο βαθμό από μακριά τις εξελίξεις, ως εξωτερικοί παρατηρητές και αποφεύγοντας το καθοριστικό βήμα για αλλαγή και τη χάραξη νέας εποχής. Είτε επειδή όντως δεν είναι έτοιμες σε πρακτικό επίπεδο για την ενσωμάτωσή της, είτε λόγω της δυσκολίας που παρουσιάζουν να «καλωσορίσουν» έναν νέο «συνεργάτη» που τους παρουσιάζεται αρκετά ξένος και, ίσως, από ένα μακρινό μέλλον που πιστεύουν ότι δεν τους ταιριάζει, αλλά και δεν τους συμφέρει, σε οικονομικό επίπεδο.

Από την άλλη, όπως επισημάνθηκε σε νεότερη εκδήλωση του ΣΕΒ, η Ελλάδα μπορεί να πρωτοπορήσει στην τεχνητή νοημοσύνη εφόσον κινηθεί γρήγορα και αναπτυχθούν ερευνητικά προγράμματα και υποδομές υψηλού επιπέδου, σε συνεργασία και με ακαδημαϊκά ιδρύματα του εξωτερικού, και αξιοποιηθεί η αριστεία των Ελλήνων επιστημόνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όμως όλα αυτά απαιτούν αποφασιστικές και γρήγορες κινήσεις, καθώς και τους απαραίτητους πόρους. Όπως αναφέρθηκε επίσης, ετήσιες δημόσιες επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ στην έρευνα και ανάπτυξη για την τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να στηρίξουν τη μετάβαση της χώρας στη νέα εποχή. Οικονομικοί πόροι που δεν είναι βέβαια μάταιοι και ενέχουν συγκεκριμένο στόχο, όμως ίσως τρομάζουν τον κόσμο του ελληνικού επιχειρείν.

Σύμφωνα με διεθνείς εκτιμήσεις, οι επιχειρήσεις που εισάγουν λύσεις τεχνητής νοημοσύνης αξιοποιούν μόλις το 30% των δυνατοτήτων που τους παρέχουν

Κάποιοι τολμούν, αλλά δεν προχωρούν και άλλοι απλώς γυρίζουν την πλάτη

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΣΕΒ, η υιοθέτηση του Gen AI στις ελληνικές επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας βρίσκεται ακόμη σε νηπιακό στάδιο, με μόλις 15% περίπου των ερωτηθέντων επιχειρήσεων να απαντά ότι έχει ξεκινήσει να πειραματίζεται σε αυτό το κομμάτι.

Γιατί όμως τελικά οι επιχειρήσεις φοβούνται την Τεχνητή Νοημοσύνη, αφού μόνο οφέλη μπορεί να τους φέρει; Και ακόμη περισσότερο, γιατί πολλοί από αυτούς που τολμούν να την εντάξουν στην καθημερινότητά τους, εγκαταλείπουν μετά από σχετικά μικρό χρονικό διάστημα την προσπάθεια;

Σύμφωνα με διεθνείς εκτιμήσεις, οι επιχειρήσεις που εισάγουν λύσεις τεχνητής νοημοσύνης αξιοποιούν μόλις το 30% των δυνατοτήτων που τους παρέχουν, ενώ 1 στις 2 εγκαταλείπει την προσπάθεια έπειτα από τρία χρόνια.

Η πιο καθοριστικής σημασίας αιτία είναι αυτό που ονομάζουμε ψηφιακή ανωριμότητα και κυρίως, η έλλειψη εξειδίκευσης του ανθρώπινου δυναμικού σε τεχνολογίες αιχμής, που φέρνουν πίσω τις επιχειρήσεις. Εδώ βέβαια, εγείρεται ίσως ένας σημαντικός προβληματισμός, ο οποίος έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, όσον αφορά στο ποσοστό των ανθρώπων με επιστημονική κατάρτιση, μεταξύ άλλων και στον κλάδο της τεχνολογίας. Όμως όπως φαίνεται αυτοί δεν είναι αρκετοί στις ελληνικές επιχειρήσεις, ή δεν αξιοποιούνται κατάλληλα σε αυτές, ενώ σε αυτό το φαινόμενο ίσως έχει συμβάλλει και το brain drain.

Με λίγα λόγια, οι επιχειρήσεις εμφανίζονται ανέτοιμες, με τους ανθρώπους που τις κατευθύνουν να μη διαθέτουν το κατάλληλο υπόβαθρο, ώστε να αξιοποιήσουν πραγματικά τις νέες δυνατότητες και όλα τα όπλα που τους δίνει η Τεχνητή Νοημοσύνη. Σε βάθος χρόνου, δεν βλέπουν κάποιο αποτέλεσμα και συνεπώς συνειδητοποιούν ότι η καθημερινότητα «παρέα» με αυτή μάλλον, προς το παρόν, δεν έχει νόημα. Ταυτόχρονα, στην πολυπλοκότητα του εγχειρήματος έρχεται και το κόστος, που αποτελεί έναν ακόμη λόγο οι επιχειρηματίες να αφήνουν πίσω τους το AI.

Ταυτόχρονα, 3 στις 5 εταιρείες του κλάδου εκτιμούν ότι η έλευση του Gen AI θα δημιουργήσει σημαντικές ανάγκες υποστήριξης των λοιπών κλάδων της οικονομίας, διογκώνοντας έτσι την πρόκληση που αντιμετωπίζουν στην εξεύρεση εξειδικευμένου προσωπικού, καθώς υφίσταται σημαντικό κενό μεταξύ προσφοράς και ζήτησης σε ειδικούς. Ο «πονοκέφαλος» είναι μεγάλος και κάνει το «άλμα» προς την αντίπερα όχθη να μοιάζει τελικά πολύ μεγαλύτερο.

Παράλληλα, ένα ζήτημα που απασχολεί σε μεγάλο βαθμό είναι αυτό της ασφάλειας. Σημαντικό μέρος των ελληνικών εταιριών ανησυχεί για το ενδεχόμενο οι εργαζόμενοι να δώσουν ευαίσθητες πληροφορίες της εταιρίας όταν τις τοποθετούν σε πλατφόρμες της Τεχνητής Νοημοσύνης, ενώ αρκετοί αναρωτιούνται για το πού καταλήγουν τελικά οι πληροφορίες της εταιρίας όταν τις τοποθετούν στις πλατφόρμες.

Επίσης, κρίσιμη είναι η επάρκεια και καταλληλόλητα των δεδομένων που έχει στη διάθεσή της κάθε επιχείρηση, ώστε να έχει το «υλικό» για να αξιοποιήσει στο έπακρον τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης,  αλλά και το ρυθμιστικό πλαίσιο που συνδέεται με την ανάπτυξη και εφαρμογή του AI.

Ο δρόμος της υιοθέτησης της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι βέβαια διαφορετικός για κάθε επιχείρηση, ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται όσον αφορά με την ωριμότητά της σε τεχνολογικά θέματα, με κάποια παραδείγματα ελληνικών εταιριών να καταγράφουν ήδη απτά αποτελέσματα μετά την εφαρμογή της (όπως για παράδειγμα η Mytilineos που μόλις μετονομάστηκε σε Metlen, αλλά και η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν), τη στιγμή που άλλα μένουν χιλιόμετρα πίσω, ή δεν της έχουν δώσει καν την ευκαιρία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.