26 Οκτ 2024
READING

Οι μαρίνες ο άσος στο μανίκι του ελληνικού τουρισμού

5 MIN READ

Οι μαρίνες ο άσος στο μανίκι του ελληνικού τουρισμού

Οι μαρίνες ο άσος στο μανίκι του ελληνικού τουρισμού

Νέους δρόμους στο τουριστικό προϊόν της Ελλάδας ανοίγουν οι μαρίνες, οι οποίες σταδιακά η μία μετά την άλλη ανακατασκευάζονται και αποκτούν νέα εικόνα. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η επανέναρξη λειτουργίας της Astir Marina στη Βουλιαγμένη, ευρύτερα γνωστής  Μαρίνα Βουλιαγμένης, τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν πριν από λίγες ημέρες.

Σημαντική εξέλιξη των τελευταίων ημερών αποτελεί και η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την Έγκριση της χωροθέτησης και των περιβαλλοντικών όρων της Μαρίνας Αλίμου, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για έναρξη των εργασιών μετά από σημαντικό χρόνο που μεσολάβησε, με το έργο να έχει καθυστερήσει και ουσιαστικά να βρίσκεται εκτός του αρχικού χρονοδιαγράμματος υλοποίησης. Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ, ότι η Μαρίνα Αλίμου έχει παραχωρηθεί προς αξιοποίηση στην Άκτωρ Παραχωρήσεις, εταιρεία του ομίλου Ελλάκτωρ, συμφερόντων της ολλανδικής Reggeborgh και του ομίλου Motoroil.

Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι θα αναπτυχθούν περίπου 30 καταστήματα εντός της Μαρίνας Αλίμου. Μεταξύ αυτών θα βρίσκονται εμπορικά καταστήματα, σημεία εστίασης αλλά και σούπερ μάρκετ που θα έχει ως αντικείμενο την τροφοδοσία των ελλιμενιζόμενων σκαφών. Ειδικότερα, στη χερσαία ζώνη της μαρίνας, έκτασης περίπου 210 στρεμμάτων,  προβλέπεται η ανάπτυξη περίπου 18.000 τετραγωνικών μέτρων σύγχρονης σχεδίασης, μοντέρνων ισόγειων ή έως δύο ορόφων κτιριακών εγκαταστάσεων που θα στεγάσουν χρήσεις εστίασης και αναψυχής, ξενοδοχειακών υπηρεσιών, γραφείων, αποθήκευσης και επισκευών σκαφών, καθώς και εμπορικές χρήσεις.

Ο περιβάλλων χώρος του χερσαίου τμήματος της μαρίνας θα είναι διαμορφωμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να εντάσσονται δρόμοι, πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι, χώροι στάθμευσης, αλλά και επιμελημένοι χώροι πρασίνου που θα φιλοξενούν υπαίθριες εκδηλώσεις πολιτισμού για τους επισκέπτες. Επιπλέον, τόσο οι γραφειακοί χώροι που θα κατασκευαστούν όσο και οι αποθήκες, τα συνεργεία επισκευών και τα εμπορικά καταστήματα, θα εξυπηρετούν τις πλέον σημαντικές εταιρείες ναύλωσης επαγγελματικών σκαφών αναψυχής, αλλά και άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των σκαφών, του τουρισμού και της ευρύτερης επιχειρηματικότητας. Στη θαλάσσια ζώνη της Μαρίνας, με έκταση περίπου 428 στρεμμάτων, θα έχουν τη δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 1.000 σκάφη αναψυχής, μετά και την ανακατασκευή των πλωτών προβλητών.

Η Μαρίνα Αγίου Κοσμά

Ταυτόχρονα, η Μαρίνα Αγίου Κοσμά, πρόκειται να εξελιχθεί σε μία από τις πιο κοσμικές μαρίνες της Ελλάδας. Η Lamda Development έχει σχεδιάσει την μεταμόρφωση της σημερινής εγκατάστασης, σε μια μαρίνα που θα μπορεί να υποδέχεται super yachts και θα εξυπηρετεί εκατοντάδες θέσεις σκαφών. Αποτελείται από μια θαλάσσια περιοχή που έχει έκταση 528 στρέμματα ενώ άλλα 32 στρέμματα είναι οι χερσαίοι χώροι. Συνολικά προβλέπονται πάνω από 300 θέσεις ενώ περιλαμβάνονται και γιωτ τα οποία μπορεία να φτάνουν μέχρι και τα 80 μέτρα. Σε όμορη έκταση με τη Μαρίνα Αγίου Κοσμά πρόκειται να δημιουργηθεί το συγκρότημα πολυτελών κατοικιών της Orilina Properties, σχεδιασμένο από τον παγκοσμίου φήμης, Ιάπωνα αρχιτέκτονα, Kengo Kuma.

Η Lamda Development έχει στο δυναμικό της αυτή τη στιγμή τις Μαρίνες Αγίου Κοσμά, Φλοίσβου και Κέρκυρας, οι οποίες αποτελούν ένα ισχυρό περιουσιακό στοιχείο για τον όμιλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2024 οι μαρίνες κατέγραψαν σημαντικές επιδόσεις με τα συνολικά έσοδα να ανέρχονται σε νέο ιστορικό ρεκόρ στα 7,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν 13% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2023 στα 4,6 εκατομμύρια ευρώ. Η εν λόγω σημαντική επίδοση αποδίδεται κυρίως στις ισχυρές πελατειακές σχέσεις, υποστηριζόμενες από τις ετήσιες συμβατικές αυξήσεις στα τέλη ελλιμενισμού. Τα υψηλότερα έσοδα από τις διελεύσεις σκαφών αναψυχής συνέβαλαν επίσης στη βελτιωμένη επίδοση των μαρινών. Έσοδα, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασης στη Μαρίνα Αγίου Κοσμά.

Το στολίδι της Μαρίνας Βουλιαγμένης

Η Μαρίνα Βουλιαγμένης είναι αυτή που ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για τη συνολική βελτίωση των υποδομών σε μαρίνες όλης της χώρας. Τόσο εμπορικά όσο και τουριστικά. Φιλοξενώντας μερικούς από τους μεγαλύτερους οίκους μόδας και λιανικής του κόσμου, αποτελεί εδώ και λίγες μέρες μία από τις πιο σύγχρονες μαρίνες της Ευρώπης και την πιο σύγχρονη στην Ελλάδα.

Εκτός από τον όμιλο Louis Vuitton Moet Hennessy με τις μάρκες Louis Vuitton, Loro Piana και Dior και τον όμιλο Kering που διακινεί τα εμπορικά σήματα Gucci, Bottega Veneta και Yves Saint Laurent και άλλες γνωστές μάρκες παγκοσμίου βεληνεκούς έχουν συμφωνήσει με τη διοίκηση του Αστέρα Βουλιαγμένης για την δημιουργία εμπορικών καταστημάτων στις εγκαταστάσεις της Μαρίνας. Μεταξύ αυτών είναι η Zegna και η Rolex, η Dolce & Gabbana Casa με προϊόντα διακόσμησης σπιτιού καθώς και αυτά των οίκων μόδας Off-White, Orlebar Brown, Zeus + Dione, Polo Ralph Lauren, Golden Goose και το κοσμηματοπωλείο Karkalis που πρόκειται να λειτουργήσει προσεχώς. Στο χώρο δημιουργήθηκε επίσης κατάστημα της εταιρείας οικιακών συσκευών, dyson καθώς και η γκαλερί έργων τέχνης ΤΑΑΤ.

Η Μαρίνα Κεφαλονιάς

Σημαντική κινητικότητα όμως παρουσιάζεται και σε μαρίνες που βρίσκονται στην περιφέρεια. Μόλις την περασμένη Πέμπτη αποσφραγίστηκε η βελτιωμένη προσφορά που υπέβαλε η εταιρεία Α1 ΓΙΩΤ ΤΡΕΪΝΤ ΚΟΝΣΟΡΤΙΟΥΜ Α.Ε. (YACHT TRADE CONSORTIUM S.A.) στον διαγωνισμό για την παραχώρηση υπηρεσιών λειτουργίας λιμένος και του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας Αργοστολίου. Η διάρκεια της παραχώρησης ανέρχεται σε 40 έτη, με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον 10 έτη κατά το μέγιστο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε τη βελτιωμένη προσφορά, η οποία περιλαμβάνει εφάπαξ τίμημα ύψους 1,5 εκατ. ευρώ και ετήσιο αντάλλαγμα που ανέρχεται σε 1,9% επί των ακαθάριστων εσόδων από τη λειτουργία της Μαρίνας. Η εταιρεία αναμένεται να υλοποιήσει επενδύσεις που θα υπερβούν τα 30 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση και τη συντήρηση των υποδομών.

Τα έργα ανάπτυξης αφορούν στη ριζική αναβάθμιση των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών και επιπλέον την αξιοποίηση της χερσαίας ζώνης της μαρίνας συμπεριλαμβανομένων κτιρίων και δρόμων καθώς και τη διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου υψηλής αισθητικής. Στόχος είναι η δημιουργία ενός πόλου τουρισμού και αναψυχής και η ανάπτυξη της συγκεκριμένης περιοχής που θα συνεισφέρει συνολικά στην ανάδειξη του νησιού της Κεφαλονιάς.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.