13 Ιούλ 2024
READING

Η διαδρομή από το μυθικό Hilton στο εντυπωσιακό Ilisian

6 MIN READ

Η διαδρομή από το μυθικό Hilton στο εντυπωσιακό Ilisian

Η διαδρομή από το μυθικό Hilton στο εντυπωσιακό Ilisian

Ένα ένα τοπόσημο ετοιμάζεται να υποδεχθεί η περιοχή των Ιλισίων, καθώς το ιστορικό ξενοδοχείο Hilton ετοιμάζεται να δώσει τη θέση του στο νέο και… γοητευτικό «The Ilisian», όπως ανακοίνωσε επισήμως ο πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ, Aχιλλέας Κωνσταντακόπουλος.

Για να γίνει η μετάβαση αυτή πραγματικότητα, απαιτήθηκε μία επένδυση συνολικού ύψους 340 εκατ. ευρώ, προκειμένου να δημιουργηθεί όχι ένα απλό ξενοδοχείο αλλά ένα οικοσύστημα πολλαπλών χρήσεων και εμπειριών όπου θα συνυπάρχουν ένα νέο ξενοδοχείο και κατοικίες των βραβευμένων brands Conrad και Waldorf Astoria της Hilton, χώροι γαστρονομίας, ψυχαγωγίας, ευεξίας, shopping καθώς και μια σύγχρονη λέσχη μελών, συνδέοντας τον κόσμο με την σύγχρονη Αθήνα.

Σε ό,τι αφορά στην επιλογή του ονόματος «The Ilisian» αυτή προέρχεται από τον ιστορικό ποταμό Ιλισό καθώς και από τη γειτονιά των Ιλισίων, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να εκφράσει τους ισχυρούς δεσμούς που ενώνουν τον νέο προορισμό με την Αθήνα, τα Ιλίσια, και τους κατοίκους της περιοχής. Στόχος του «The Ilisian» είναι να εκφράσει τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα που είναι μέρος της ταυτότητας του κτηρίου, προσφέροντας ταυτόχρονα, εμπειρίες της αυθεντικής, μοντέρνας Αθήνας. Με σεβασμό στην πολιτιστική ταυτότητα της πόλης, το THE ILISIAN επιδιώκει να συνδέσει σύγχρονες διεθνείς τάσεις με την κληρονομιά της πόλης, δημιουργώντας έναν τόπο συνάντησης για τους Αθηναίους και τους επισκέπτες.

Τι θα δούμε στο THE ILISIAN

Σύμφωνα με τους ανθρώπους που πρωταγωνιστούν σε αυτήν την ιστορική αλλαγή, ο νέος προορισμός «The Ilisian» επιθυμεί να αναδείξει διεθνώς το σύγχρονο πρόσωπο της Αθήνας και να συμβάλει περαιτέρω στην καθιέρωση της ελληνικής πρωτεύουσας μεταξύ των κορυφαίων επιλογών στην Ευρώπη για ταξίδια ή ακόμα και για μόνιμη διαμονή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο ξενοδοχείο Conrad Athens αποκτά για πρώτη φορά παρουσία στην Ελλάδα και θα περιλαμβάνει 278 δωμάτια και σουίτες με μοναδική θέα στην Αθήνα, καθώς και μία mega suite 400τ.μ. Ακόμα, όπως αναφέρει ο επίσημος σχεδιασμός, αναπτύσσονται 18 ιδιωτικές κατοικίες Conrad Residences καθώς και 37 κατοικίες Waldorf Astoria Residences, στους υψηλότερους ορόφους του κτιρίου.

Η πολυτέλεια δεν σταματά, καθώς στο «The Ilisian»θα υπάρχουν επίσης μια σύγχρονη λέσχη μελών, πολλαπλά εστιατόρια, επιλεγμένα καταστήματα, συνεδριακές εγκαταστάσεις, καθώς και χώροι άθλησης και ευεξίας, σε συνεργασία με κορυφαία ελληνικά και διεθνή brands.
Ο σχεδιασμός του βασίστηκε στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης εφαρμόζοντας τις διεθνώς βέλτιστες πρακτικές ενεργειακής απόδοσης, με στόχο την επίτευξη πιστοποίησης LEED Gold.

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι η εικαστική και αρχιτεκτονική ταυτότητα του THE ILISIAN διατηρεί και αναδεικνύει όλα τα εμβληματικά στοιχεία του κτιρίου, όπως τις προσόψεις που φιλοτέχνησε ο Γιάννης Μόραλης, διατηρώντας έτσι μία σύνδεση με το ένδοξο παρελθόν.

800 νέες θέσεις εργασίας

Σύμφωνα με τη μελέτη του Πανεπιστημίου Πειραιώς, η συνολική επίδραση του «The Ilisian» μέχρι και την πρώτη 5ετία λειτουργίας του θα ξεπεράσει το 1,25 δις ευρώ. Ακόμα, ιδιαίτερα σημαντική είναι και η επίδραση στην απασχόληση, καθώς έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 800 άμεσες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο, ενώ κατά τη λειτουργία του θα απασχοληθούν άμεσα έως και 800 εργαζόμενοι, δηλαδή 3 φορές περισσότερες θέσεις από την προηγούμενη λειτουργία ως ξενοδοχείο.  Ο νέος προορισμός θα ολοκληρωθεί και θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στο τέλος του 2025.

Η τεράστια ιστορία του Hilton

Kανοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, αξίζει να θυμηθούμε ότι το Hilton άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το 1963 ως το πρώτο ξενοδοχείο διεθνούς αλυσίδας στη χώρα. Στα σχεδόν 58 χρόνια που λειτούργησε, έχει φιλοξενήσει εκατομμύρια επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη, μέλη βασιλικών οικογενειών και εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η περιοχή στην οποία βρίσκεται έχει πάρει το όνομά του.

Στα τέλη του 2021 ανακοινώθηκε η νέα σελίδα στην μακρόχρονη ιστορία του, όταν ο όμιλος της Hilton και η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Ιονική Ξενοδοχειακή Α.Ε. (μέτοχοι της οποίας είναι η ΤΕΜΕΣ Α.Ε. με επικεφαλής τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο και το Olayan Group) έκαναν γνωστό ότι προχώρησαν στην υπογραφή συμφωνίας για το νέο ξενοδοχείο και τις ιδιωτικές κατοικίες που θα δημιουργηθούν στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, τα brands πολυτελείας της Hilton, και συγκεκριμένα τα Conrad Hotels & Resorts, Conrad Residences και Waldorf Astoria Residences, θα πραγματοποιήσουν είσοδο στην ελληνική αγορά και θα ξεκινήσουν την δραστηριότητά τους σε νέο προορισμό που αναπτύσσει η Ιονική Ξενοδοχειακή.

Υπενθυμίζεται ότι το «Χίλτον» είχε οικοδομηθεί την περίοδο μεταξύ 1958-1963, μετά από μελέτη των αρχιτεκτόνων Εμμανουήλ Βουρέκα, Προκόπη Βασιλειάδη, Σπύρου Στάικου και Αντώνη Γεωργιάδη, ενώ α εγκαίνια του πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο του 1963, με τριήμερες εκδηλώσεις που συγκέντρωσαν καλεσμένους ανά τον κόσμο, και αποτέλεσαν κάτι πρωτόγνωρο για την κοινωνική ζωή της Αθήνας. Την επιβλητική πρόσοψη από μάρμαρο Πεντέλης κοσμούσαν και κοσμούν οι ανάγλυφες παραστάσεις του Γιάννη Μώραλη.

Στην τελετή παρέστη και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της σειράς, Κόνραντ Χίλτον, ο οποίος μάλιστα είχε προχωρήσει σε μία ιστορική δήλωση, λέγοντας : «Συμφωνώ με όσους υποστηρίζουν ότι το ξενοδοχείο Χίλτον Αθηνών είναι το ωραιότερο Χίλτον του κόσμου». Στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, φιλοξένησε αρκετές δημοφιλείς προσωπικότητες, όπως αρχηγούς κρατών, καλλιτέχνες και επιστήμονες διεθνούς κύρους.

Η φήμη του ήταν τόσο μεγάλη που από την είσοδο του ξενοδοχείου πέρασε η αφρόκρεμα του εγχώριου και διεθνούς jet set. Ηγέτες κρατών, τραγουδιστές, ηθοποιοί, και διάσημοι εκπρόσωποι από τον χώρο της Μόδας, των Τεχνών και του Αθλητισμού έμειναν στο Hilton Αθηνών, συνδέοντας έτσι το όνομά τους με τη μακρόχρονη ιστορία του ξενοδοχείου. Ανάμεσα στα ονόματα που ξεχωρίζουν συναντάμε θρύλους όπως τους Φρανκ Σινάτρα, Άντονι Κουίν, Χιου Χέφνερ,Ομάρ Σαρίφ , Ζαν Πολ Μπελμοντό,Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ,Τζέρεμι Άιρονς, Πιερ Καρντέν, Ραφαέλα Καρά, Γουίλεμ Νταφόε, Ζεράρ Ντεπαρντιέ και Χουάν Κάρλος, ενώ υπήρξε από τα αγαπημένα του Αριστοτέλη Ωνάση, ειδικά την περίοδο της σχέσης του με την Μαρία Κάλλας.

Μετά από εκτεταμένη ανακαίνιση, το ξενοδοχείο ξανάρχισε τη λειτουργία του στις αρχές του 2003. Κατά τη διάρκεια των εργασιών ανακαίνισης, το ξενοδοχείο ανακαινίστηκε πλήρως και προστέθηκε μια νέα 7όροφη βόρεια πτέρυγα με επιπλέον 74 δωμάτια και σουίτες, αυξάνοντας έτσι το σύνολο των διαθέσιμων δωματίων σε 506.

Ήρθε η στιγμή το ιστορικό Hilton να δώσει τη θέση του στο «The Ilisian»

Σήμερα, το ιστορικό Hilton έχει έρθει η στιγμή να παραδώσει τη σκυτάλη στο «The Ilisian». Και μπορεί ένα σημαντικό κεφάλαιο να κλείνει, ξεκινά όμως ένα καινούργιο, που έχει όλα τα στοιχεία εκείνα που του επιτρέπουν να αισιοδοξεί ότι μπορεί να αφήσει κι εκείνο τη δική του εποχή.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.