19 Σεπ 2024
READING

Το πλήθος ταξιδιωτών «ανάβει τις μηχανές» για αναβαθμίσεις των αεροδρομίων

4 MIN READ

Το πλήθος ταξιδιωτών «ανάβει τις μηχανές» για αναβαθμίσεις των αεροδρομίων

Το πλήθος ταξιδιωτών «ανάβει τις μηχανές» για αναβαθμίσεις των αεροδρομίων

Γεμάτα κίνηση είναι τα ελληνικά αεροδρόμια, με ξένους αλλά και Έλληνες ταξιδιώτες που μεταφέρονται σε εγχώριους αλλά και διεθνείς προορισμούς καθώς βρισκόμαστε στο πικ της θερινής σεζόν.

Εν τω μεταξύ, ενδεικτικό της κατάστασης είναι τα ελληνικά αεροδρόμια κατέγραψαν τη δεύτερη καλύτερη επίδοση ως προς την επιβατική κίνηση του Ιουνίου, με άνοδο 23,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019 – προ πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων της Ευρώπης (ACI Europe).

Οι επιδόσεις και οι εξελίξεις είναι θετικές, όπως το «βάρος» είναι σημαντικό και συνεχώς αυξανόμενο, με τις προβλέψεις για τουριστικές ροές φέτος στην Ελλάδα να εκτιμούν ότι θα ξεπεράσουμε τα 32 εκατομμύρια, και γι’ αυτό θα πρέπει να κοιτάξουμε και από την άλλη πλευρά. Μέσα σε αυτή την κατάσταση, δημιουργούνται ολοένα και περισσότερες ανάγκες για αναβάθμιση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, όσον αφορά τις υποδομές και τις λειτουργίες τους. Έτσι, αφενός οι ιδιωτικές εταιρίες διαχείρισής τους προχωρούν έργα βελτίωσης, αφετέρου επιταχύνονται οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης των αεροδροµίων που παραµένουν υπό τον έλεγχο του Δηµοσίου.

Οι επενδύσεις της Fraport

Στο πλαίσιο αυτό, στην τρίτη φάση των επιμέρους εργασιών σε 9 περιφερειακά αεροδρόμια από τα 14 που διαχειρίζεται στην Ελλάδα προχωρά η Fraport, στο πλαίσιο του έργου της περαιτέρω αναβάθμισής τους και έχοντας ολοκληρώσει τη δεύτερη κατασκευαστική περίοδο. Οι εργασίες αφορούν στην πλήρη αναδιαμόρφωση των διαδρόμων των αεροδρομίων, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του ήδη υψηλού επιπέδου ασφαλείας τους και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εκτενείς επεμβάσεις αναμόρφωσης των πλευρικών ζωνών ασφαλείας διαδρόμου και περιοχών ασφαλείας πέρατος διαδρόμου (RESA).

Να θυμίσουμε ότι η εταιρία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2015, έχει αποκτήσει από το 2017 τη διαχείριση των αεροδρομίων, μέσα από μία παραχώρηση 40 ετών από το Ελληνικό Δημόσιο. Ουσιαστικά η επένδυση που υλοποιεί αφορά την ανακαίνιση και αναβάθμιση των αεροδρομίων, ώστε να υπάρχουν καλύτερες υποδομές για τις τουριστικές ροές. Συγκεκριμένα, η επένδυση περιλαμβάνει την κατασκευή πέντε νέων σύγχρονων αεροσταθμών, πέντε επεκτάσεις, τέσσερις αναδιαμορφώσεις αεροσταθμών, την κατασκευή και ανακαίνιση 12 πυροσβεστικών σταθμών και την ανακαίνιση 12 διαδρόμων αποπροσγείωσης.

Τα 14 αεροδρόμια που περιλαμβάνονταν στο συνολικό έργο παραχώρησης ήταν στις πόλεις: Άκτιο, Χανιά, Καβάλα, Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος, Θεσσαλονίκη και Ζάκυνθος.

Επίσης, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι μία κοινοπραξία χρηματοδοτικών ιδρυμάτων παρείχε στη Fraport Greece μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση ύψους περίπου 968 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, το 2023 έκλεισε με περισσότερους από 33,8 εκατ. ταξιδιώτες συνολικά για το 2023, που αντιστοιχούν σε αύξηση 8,6% σε σχέση με το 2022 και άνοδο 12,3% συγκριτικά με το προ-πανδημικό 2019 στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια.

Οι αριθμοί δημιούργησαν σίγουρα ελπίδα, αλλά και προβληματισμό, αφού είναι εύλογο να αναρωτηθεί κανείς αν η χώρα ήταν και είναι τελικά έτοιμη να υποδεχθεί και να εξυπηρετήσει τον τεράστιο όγκο επισκεπτών. Επίσης, δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε το γεγονός ότι ακόμη και από τη στιγμή της ολοκλήρωσης των εργασιών της επένδυσης στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, συζήτηση προκλήθηκε αναφορικά με διάφορες ελλείψεις που εξακολουθούσαν να υπάρχουν.

Εν τω μεταξύ, η μεγάλη αύξηση της επιβατικής κίνησης έχει κινητοποιήσει και το Υπερταµείο  που «δουλεύει» τα σχέδια για την αξιοποίηση των µικρών περιφερειακών αεροδροµίων τα οποία παραµένουν υπό τον έλεγχό του.

Στην τρίτη φάση των επιμέρους εργασιών σε 9 περιφερειακά αεροδρόμια από τα 14 που διαχειρίζεται στην Ελλάδα προχωρά η Fraport

Αλλαγές και στο Ελ. Βενιζέλος

Στο επίκεντρο βρίσκεται και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, το «Ελευθέριος Βενιζέλος», σε μία περίοδο μάλιστα όπου κατάφερε να σημειώσει τη μεγαλύτερη αύξηση σε ποσοστό 24,5% σε σχέση με το 2019 ως προς την επιβατική κίνηση του α’ εξαμήνου στην κατηγορία των αερολιμένων που υποδέχονται σε ετήσια βάση από 25 έως 40 εκατ. επιβάτες.

Έτσι, το Ελ. Βενιζέλος δρομολογεί επενδύσεις 650 εκατ. έως το 2028 με στόχο να αυξήσει τη χωρητικότητά του σε περισσότερους από 33 εκατ. επιβάτες,  δηλαδή 5 εκατοµµύρια περισσότερους απ’ όσους εξυπηρέτησε το 2023. Πρόκειται για την πρώτη από τις τρεις φάσεις αναβάθµισης που προβλέπεται στο επιχειρηµατικό σχέδιο που ξεκίνησε ήδη από τον Απρίλιο του 2023 µε βάση σχετική συµβατική υποχρέωση που ήρθε ως επακόλουθο της ιδιαίτερα αυξημένης επιβατικής κίνησης.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι τον Φεβρουάριο του 2027 αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του το νέο αεροδρόµιο στο Καστέλλι της Κρήτης που αναπτύσσεται από την κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ µε την ινδική GRM και θα εκτείνεται σε 6.030 στρέµµατα, ενώ στόχος είναι έως το 2030 να είναι σε θέση να εξυπηρετεί ετησίως 10 εκατ. επιβάτες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.