04 Δεκ 2024
READING

Κάποιοι «λένε το νερό νεράκι», όμως άλλοι επενδύουν

4 MIN READ

Κάποιοι «λένε το νερό νεράκι», όμως άλλοι επενδύουν

Κάποιοι «λένε το νερό νεράκι», όμως άλλοι επενδύουν

Το νερό αποτελεί τον βασικότερο φυσικό πόρο για την ύπαρξη ανθρώπινης ζωής, περνά αυτό το διάστημα μία πρωτοφανή κρίση, σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ τα «καμπανάκια» για απαραίτητες λύσεις έχουν ήδη ηχήσει εδώ και καιρό.

Το νερό παρουσιάζει ολοένα και μεγαλύτερη έλλειψη, αλλά και κακή ποιότητα, τόσο σε εγχώριο, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο και αυτό από μόνο του δημιουργεί τρομακτικά σενάρια. Ο συνολικός όγκος νερού της Γης είναι περίπου 1,4 δισεκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα. Παρ’ όλα αυτά, μόνο 200.000 km3, ή 0,015%, είναι χρησιμοποιήσιμο γλυκό νερό, τη στιγμή που η χρήση του έχει αυξηθεί με διπλάσια ταχύτητα από την αύξηση του πληθυσμού.

Άλλωστε, έντονα φαινόμενα λειψυδρίας, με την έλευση και των τεράστιων ροών τουρισμού, παρατηρούνται πια σε πολλές περιοχές της χώρας και όλο και εξαπλώνονται. Οι επιστήμονες μάλιστα εκπέμπουν SOS και έχουν βάλει στο μικροσκόπιο για τη διενέργεια ερευνών επτά νησιά της Ελλάδας, που παρουσιάζουν έντονα φαινόμενα λειψυδρίας, με σκοπό να υπολογιστούν οι σημερινές ανάγκες τους σε νερό, ως προς τη μελλοντική ζήτηση.

Μέσα στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν που φέτος καταγράφει νέα ρεκόρ και με φόντο τις σχεδόν ανύπαρκτες βροχοπτώσεις των τελευταίων μηνών που έχουν έρθει ως συνέπεια της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης, διάφορα νησιά έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ και στην Αττική, καταγράφεται ήδη μείωση των αποθεμάτων.

Για κάποιους όμως όπως φαίνεται, μέσα σε αυτή την κατάσταση, ανοίγονται δρόμοι με προοπτικές.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση, η εισηγμένη Unibios Συμμετοχών Α.Ε., εδώ και καιρό βρίσκεται σε συζητήσεις και διαπραγματεύσεις, με στόχο να διευρύνει τις διεθνείς της δραστηριότητες στον χώρο της επεξεργασίας του νερού, «καλοβλέποντας» μάλιστα εξαγορές εταιριών στο εξωτερικό. Σκοπεύει μέσα από αυτή την ολοένα και αυξανόμενη κρίση να… επωφεληθεί και να προσφέρει τις υπηρεσίες και την τεχνογνωσία της σε ευρύτατες γεωγραφικές περιοχές.

Η Watera που στοχεύει να γίνει σωτήρας και τα εντυπωσιακά άλματα

Μέσω της Watera, θυγατρικής της, η οποία προέκυψε το 2008 από την εξαγορά της Κάλλιγκαν (Culligan), η εταιρία διαχείρισης και επεξεργασίας νερού Unibios βρίσκεται μπροστά σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση που τις προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες.

Το τελευταίο διάστημα, έχει παρουσιάσει, μέσα σε μία κατά τα άλλα κρίσιμη και ζοφερή για τη χώρα και τον πλανήτη γενικότερα, κατάσταση, εντυπωσιακά άλματα επιδόσεων, καθώς δραστηριοποιείται σε ένα αγαθό που ήταν πάντα πολύτιμο, αλλά πλέον είναι πιο πολύ από ποτέ. Φαινόμενο που όπως φαίνεται θα παρατηρείται και στο μέλλον.

Η μητέρα εταιρία, Unibios έκλεισε το 2023 με έσοδα 12,9 εκατ. ευρώ από 11,2 εκατ. ευρώ το 2022. Στην περίπτωση που εξετάζουμε, ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι το 97% των εσόδων προήλθε από τη Watera και το μικρότερο υπόλοιπο από την παλιά δραστηριότητα της Βιοσώλ (που μετονομάστηκε σε Unibios), που αφορούσε την θέρμανση και τον κλιματισμό, αλλά και τις σκαλωσιές. Ωστόσο, η γραμμή πλεύσης άλλαξε, σύμφωνα με τις νέες συνθήκες και τάσεις. Στόχος του ομίλου είναι πια σταδιακά να επικεντρωθεί στην κάλυψη της τεράστιας ανάγκης που προκύπτει για νερό και στην ενασχόληση στον χώρο του νερού με τη Watera και τις εταιρίες που στοχεύει να βάλει κάτω από την ομπρέλα της μέσω εξαγορών.

Οι επιδόσεις της Unibios αποτυπώνονται και στο Χρηματιστήριο, καθώς από τις αρχές του 2024 η μετοχή της έχει πάρει την ανιούσα, με αποτέλεσμα να φιγουράρει στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.

Η εταιρία μετρά τις περισσότερες εγκαταστάσεις αφαλάτωσης και επεξεργασίας νερού στην Ελλάδα, ενώ διαγράφει ήδη αξιόλογη παρουσία στο εξωτερικό

Το βλέμμα στις εξαγορές με επίκεντρο το βασικό και πολύτιμο αγαθό

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η εταιρία ασχολείται κατά κύριο λόγο με τις εγκαταστάσεις συστημάτων αφαλάτωσης, καθώς και την επεξεργασία αποβλήτων, ενώ μάλιστα έχει εγκαταστήσει μονάδες αφαλάτωσης, δίνοντας λύση σε πολλές περιοχές οι οποίες ήταν για χρόνια έρμαια της προμήθειας νερού, ή αλλιώς τους γνωστούς «νερουλάδες», τη στιγμή που κάποιοι εξ αυτών έχουν βρεθεί μάλιστα στο στόχαστρο για εξαπατήσεις άνυδρων νησιών. Για την ακρίβεια, η εταιρία μετρά τις περισσότερες εγκαταστάσεις αφαλάτωσης και επεξεργασίας νερού στην Ελλάδα, ενώ διαγράφει ήδη αξιόλογη παρουσία στο εξωτερικό.

Ο όμιλος έχει εγκαταστήσει συστήματα επεξεργασίας νερού σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Με το βλέμμα στο μέλλον και με πλήρη επικέντρωση στο φλέγον ζήτημα «νερό», η εταιρία έχει βάλει στα ραντάρ της τις εξαγορές σε κεντρική και δυτική Ευρώπη, ώστε να επεκτείνει το αποτύπωμά της.

Και να αναφέρουμε, τέλος, ότι πρόκειται για μία εταιρία, η οποία, εκτός από την αλλαγή πλεύσης που σημείωσε, λόγω της υψηλής ζήτησης για έργα αφαλάτωσης, έχει περάσει από αρκετά «κύματα», μεταξύ των οποίων και η σχεδόν ανύπαρκτη οικοδομική δραστηριότητα με την έλευση της οικονομικής κρίσης, όμως μάλλον δείχνει ανθεκτικότητα, επιστρέφοντας στη λειτουργική κερδοφορία από το 2019.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.