10 Δεκ 2024
READING

NOVA: Οι μεγάλες εκπλήξεις και οι επόμενες κινήσεις που κρίνουν την πώλησή της

6 MIN READ

NOVA: Οι μεγάλες εκπλήξεις και οι επόμενες κινήσεις που κρίνουν την πώλησή της

NOVA: Οι μεγάλες εκπλήξεις και οι επόμενες κινήσεις που κρίνουν την πώλησή της

Σε πλήρη εξέλιξη φαίνεται ότι βρίσκεται η διαδικασία για την πώληση του United Group, στο οποίο ανήκει και η ελληνική Nova, από την BC Partners, με τον Νίκο Σταθόπουλο να έχει προϊδεάσει για την απόφαση αποεπένδυσης εδώ και αρκετούς μήνες, από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Τότε, ο ίδιος είχε δηλώσει αισιόδοξος και σε πλήρη ετοιμότητα  για το επόμενο βήμα, σημειώνοντας ότι ήδη υπήρχε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Αξίζει να σημειωθεί ότι το επενδυτικό κεφάλαιο της BC Partners έχει συμπληρώσει συνολικά 5 χρόνια, κατέχοντας το 55% της United Group, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει στον Σέρβο επιχειρηματία, Dragan Solak. Το 2021, η BC Partners διέθεσε 980 εκατ. ευρώ για την αγορά της Wind Hellas και 150 εκατ. ευρώ για τη Nova (πρώην Forthnet).

Το ενδεχόμενο τμηματικής πώλησης και οι «μνηστήρες»

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο η Nova, η οποία ως ενιαία εταιρεία, μετά την συγχώνευσή της με την Wind,  αποτελεί τη μεγαλύτερη του ομίλου της United, με ετήσιο EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) ύψους 270 εκατ. ευρώ, να πουληθεί ξεχωριστά.

Την ίδια ώρα, το συνολικό τίμημα για την United Group έχει οριστεί κοντά στα 8 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 8 φορές το EBITDA της, ενώ ο μητρικός όμιλος, σε αντίθεση με τη Nova, έχει και ορισμένα δάνεια.  Πριν λίγο καιρό είχε «ακουστεί»  το ενδεχόμενο εξαγοράς της United Group από την Emirates Telecommunications Group Co., εταιρία που εδρεύσει στο Abu Dhabi.

Πάντως, στα δημοσιογραφικά γραφεία υπήρχαν πληροφορίες ότι οι εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται από τον Σεπτέμβριο, κάτι που δείχνει να επιβεβαιώνεται από όσα γίνονται γνωστά (και τα οποία δεν επιβεβαιώνει επισήμως η BC Partners). Συγκεκριμένα , διάφορες πηγές της αγοράς υποστηρίζουν ότι στη φάση του due diligence προχωρούν δύο επενδυτικά σχήματα αραβικών συμφερόντων και τρία διεθνή funds.

Οι πιο ισχυρές προσφορές για την εξαγορά προήλθαν από το βρετανικό private equity fund APAX Partners, το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Warburg Pincus, ένα ακόμα διεθνές fund, καθώς και δύο αραβικές εταιρείες, την STC (Saudi Telecom Company) και την Etisalat (E&) από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Etisalat, μια από τις μεγαλύτερες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες των Εμιράτων, είχε στο παρελθόν μετοχική συμμετοχή στη Nova, ενώ η Saudi Telecom Company είχε προχωρήσει πέρυσι στην εξαγορά του δικτύου πύργων κινητής τηλεφωνίας της United Group σε Βουλγαρία, Κροατία και Σλοβενία.

Τι ισχύει για ΔΕΗ και CVC

Αντιθέτως, παρά τα όσα είχαν ακουστεί στο πρόσφατο παρελθόν, οι πληροφορίες θέλουν τον όμιλο ΔΕΗ και το επενδυτικό κεφάλαιο CVC να μην συμμετέχουν στον νέο γύρο των διαπραγματεύσεων, κάτι που ισχύει και για έναν ακόμα όμιλο που παρουσιάζεται να εκδήλωσε ενδιαφέρον.

Πολλοί είχαν θεωρήσει ότι η ΔΕΗ μέσα από μια τέτοια κίνηση θα καταφέρει να εισχωρήσει ακόμα βαθύτερα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, στον οποίο εξάλλου δραστηριοποιείται μέσα από το ΔΕΗ FiberGrid. Πρόκειται για μία επένδυση η οποία συνολικά υπολογίζεται ότι θα φτάσει στα 900 εκατομμύρια ευρώ, και αφορά στη δημιουργία ενός νέου παρόχου, ο οποίος θα διαθέτει υψηλής ποιότητας και ταχύτητας υπηρεσίες Fiber-To-The-Home (FTTH), αποκλειστικά σε πελάτες χονδρικής εμπορίας στην Ελλάδα.

Στόχος της ΔΕΗ είναι, τα επόμενα πέντε χρόνια, να έχει εξασφαλίσει υπερυψηλή ευρυζωνικότητα και να έχει επιτύχει κάλυψη 3 εκατομμυρίων νοικοκυριών σε όλη τη χώρα . Άλλωστε, εξαιρετικά πρόσφατη είναι η παραδοχή από την διοίκηση της εταιρείας, στο πλαίσιο των Capital Markets Day 2024 στο Λονδίνο, ότι στόχο της ΔΕΗ αποτελεί η ανάδειξή του σε κορυφαίο πάροχο χονδρικής υποδομών δικτύων οπτικών ινών (FTTH).

Ακόμα, μία συμφωνία για την εξαγορά της Nova θα την βοηθούσε να ακολουθήσει το επιτυχημένο παράδειγμα του ΟΤΕ με την εξαγορά των καταστημάτων Γερμανός. Τελικά όμως, όπως όλα δείχνουν, αυτό το ενδεχόμενο δε θα υλοποιηθεί. Ακόμα, μπορεί και το όνομα της CVC να ακούστηκε έντονα, ούτε αυτό όμως τελικά θα συμβεί.

Πώς φτάσαμε μέχρι εδώ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η BC Partners απέκτησε ποσοστό πλειοψηφίας στην United Group τον Μάρτιο του 2019, ενώ, πριν από ενάμιση χρόνο, η εταιρία προχώρησε σε εξαγορά και ενσωμάτωση της Wind Hellas. Μάλιστα, πηγές που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για μία “δύσκολη” ενσωμάτωση, με τις δύο εταιρίες να αποτελούν επίσης προϊόντα συγχωνεύσεων.

Σκοπός του εγχειρήματος ήταν η σύνθεση ενός ισχυρού «πακέτου», το οποίο βέβαια, όπως λίγοι μπορούσαν να προβλέψουν, φαίνεται πως προοριζόταν ήδη από τότε προς πώληση, παρότι ο ίδιος ο Νίκος Σταθόπουλος δήλωνε ότι μέσα από αυτό το σχήμα έχει ως όραμα να αλλάξει την αγορά των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα. Οι δηλώσεις βέβαια συνοδεύτηκαν με ελκυστικά πακέτα τιμών για τους υποψήφιους πελάτες, καθώς και δυναμική προώθηση της νέας συνέργειας, που δεν προμήνυε την αποχώρηση από την εγχώρια αγορά, όπως τελικά συμβαίνει, τη στιγμή που η εταιρία μετρά μόλις κάτι παραπάνω από έναν χρόνο στον χώρο της τηλεπικοινωνίας, με το σύνολο των υπηρεσιών, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, internet και συνδρομητική τηλεόραση. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθούν και οι ανακοινώσεις για δυναμικό επενδυτικό πλάνο έως το 2027, ύψους 2 δισ. ευρώ, το οποίο αφορούσε μεταξύ άλλων την ανάπτυξη των οπτικών ινών.

Οι σημαντικές κινήσεις και τα προβλήματα

Την ίδια στιγμή οι άνθρωποι της Nova δείχνουν ότι προσπαθούν να καταστήσουν πιο ελκυστική την εταιρεία που έχουν στα χέρια τους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ανακοίνωση της συμφωνίας με την Cosmote TV για την αμοιβαία ανταλλαγή αθλητικού περιεχομένου. Πρόκειται για μία κίνηση που ουσιαστικά εμπλουτίζει το περιεχόμενό της και της δίνει την ευκαιρία να ανταγωνιστεί τον ΟΤΕ καθώς προσφέρει χαμηλότερες τιμές στα πακέτα της που συνδυάζουν τηλέφωνο, ίντερνετ και τηλεόραση.

Επίσης, την ίδια ώρα, καταφέρνουν κι ένα σημαντικό «χτύπημα» κατά της πειρατείας, που ελπίζουν ότι θα οδηγήσει και σε άνοδο τον αριθμό των συνδρομητών. Σε ότι αγορά τα οικονομικά αποτελέσματά της για το 2023, σε αυτά καταγράφεται αύξηση του τζίρου κατά 3%, σε σχέση με το 2022.

Πάντως δεν λείπουν και τα προβλήματα. Για παράδειγμα, στη σταθερή και κινητή τηλεφωνία και στο internet, τα έσοδα υποχώρησαν, σε σχέση με το 2022, παρότι οι συνδρομές παρουσίασαν άνοδο. Ακόμα, το επενδυτικό πλάνο της Nova και η επέκτασή της στον τομέα των οπτικών ινών δείχνει να μην προχωράει όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Η Nova αποτελεί το πιο δυνατό «χαρτί» στα χέρια των United Group και BC Partners

E&: Εξετάζει την εξαγορά της United Group, μητρικής της Nova | ΣΚΑΪ

Σε κάθε περίπτωση, οι νέες συμφωνίες που αναφέραμε, σε συνδυασμό με την απουσία δανείων, καθιστούν την Nova ίσως το πιο δυνατό «χαρτί» στα χέρια του United Group και της BC Partners. Mενει λοιπόν να δούμε πού θα βρεθεί την επόμενη μέρα και αν η πώλησή της θα της δώσει την δυναμική να διεκδικήσει κάτι καλύτερο στην ελληνική αγορά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.