04 Δεκ 2024
READING

Όλα όσα ξέρεις για την ευτυχία είναι ψέματα

8 MIN READ

Όλα όσα ξέρεις για την ευτυχία είναι ψέματα

Όλα όσα ξέρεις για την ευτυχία είναι ψέματα

Το πως γινόμαστε ευτυχισμένοι, απασχολεί πάντοτε τους ανθρώπους. Οι αρχαίοι Έλληνες την θεωρούσαν δώρο των θεών. Στον «Επιτάφιο» του Περικλή ορίζεται ως  «το δ’ ελεύθερον το εύδαιμον». Στους καιρούς μας, η ευτυχία γινεται μανιακός αυτοσκοπός και λογιών θρησκείες, γκουρού, life coaches ευαγγελίζονται μυστικά για την κατάκτηση της. Ανάμεσα τους και με πολλούς αποδέκτες η Στέφανι Χάρρισον  που είναι πολύ της μόδας!

Είναι δημιουργός και κόουτς μιας νέας φιλοσοφίας για τον επαναπροσδιορισμό της ευτυχίας, έχοντας ιδρύσει την εταιρεία The New Happy και ούσα συγγραφέας του μπεστ σέλερ NEW HAPPY. Κάνει podcast, συνεργάζεται με το Harvard Business Review, CNBC, τα Fast Company, Forbes και Architectural Digest. Με τη δουλειά της, η πάντα χαμογελαστή κυρία, μας λέει αυτά που ξέραμε περί Old Happy – Παλιά Ευτυχία, να τα ξεχάσουμε! Κάθε ορισμός που έχουμε δώσει στην ευτυχία είναι μια κοινωνική σύμβαση, αποτέλεσμα της κομφορμιστικής δυτικής κουλτούρας μας. Οφείλουμε λοιπόν, να ορίσουμε εκ νέου την ευτυχία και να κάνουμε τα πάντα για να την βελτιώσουμε και την κατακτήσουμε! Εκατομμύρια ανθρώπου, την πιστεύουν και προσπαθούν να γίνουν -φτου κι απ την αρχή- ευτυχισμένοι με τον νέο ορισμό και πάση θυσία! Δεν είναι λίγες και οι εταιρείες που συνεργάζονται μαζί της, ώστε να αξιοποιήσουν την εμπειρία και τις γνώσεις της  για την ευημερία των εργαζομένων και την υψηλού και φιλικού επιπέδου εταιρική κουλτούρα! Πως κάνουν οι εταιρείες στην Ελλάδα, δηλαδή; Ε! Καμία εντελώς σχέση!

Όλα όσα σας έχουν κάνει να πιστεύετε ως ευτυχία είναι ψέματα

Μέσα από δεκαετή λοιπόν έρευνα η Χάρισον καταλήγει στην αρχή πως όλα όσα θεωρούμε ως ευτυχία είναι ψέματα. Δουλειές με κύρος, σπουδαίες πόλεις και διαμονές σε διαμερίσματα πολυτελείας, καλή εμφάνιση και ακριβά ρούχα, σπουδαίος κύκλος γνωριμιών! Όλα δηλαδή, όσα οι άλλοι ορίζουν ως επιτυχία άρα και ευτυχία! Είναι το Old Happy, η παλαιά ευτυχία, που ριζώνει μέσα μας, με τα μηνύματα που μας δίνονται ως παιδιά από τις οικογένειές μας, τα σχολεία, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τις διαφημίσεις παντού, την ανάγκη κατανάλωσης, τους θεσμούς. Προέρχεται από τρεις πολιτισμικές δυνάμεις: του ατομικισμού, του καπιταλισμού και της κυριαρχίας! Πρέπει για να είμαστε ευτυχισμένοι να τελειοποιήσουμε τον εαυτό μας, να κάνουμε όλο και περισσότερα και να τα κατακτούμε όλα, εντελώς μόνοι μας. Το ξέραμε και εμείς πως δεν υπάρχει ευτυχία που να κόβεται στα τρία, αλλά δεν την πετυχαίνεις και κατάμονη σαν την καλαμιά στον κάμπο!

Η επιδίωξη αυτών των στόχων ή και η διατήρηση τους, μετα την κατάκτηση οδηγεί σε μοναξιά, κούραση, αν ηδονισμό, κάποτε εξαθλίωση και στο αντίθετο της ευτυχίας, στην αγκαλίτσα της Οϊζύος, της θεότητας δηλαδή δυστυχίας του άγχους, της θλίψης και της κατάθλιψης.

Απορρίψετε κάθε παλιά σας αντίληψη περί ευτυχίας

Λόγω της ριζωμένης και παντοδύναμης αντίληψης για την παλαιού τύπου ευτυχία, οι Αμερικανοί, με το υψηλό βιοτικό επίπεδο και τη -σχετικά- οικονομικά εύρωστη κοινωνία τους, παλεύουν με πρωτοφανή επίπεδα δυστυχίας, ασθένειας, εξάντλησης μοναξιάς, κατάθλιψης, χωρίς να έχουν ιδέα τι κάνουν λάθος λάθος ή τι πρέπει να κάνουν για να αισθανθούν καλύτερα. Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Χάρισσον για τις βλάβες του Old Happy είναι εντυπωσιακά. Για να ζήσουμε αληθινά ευτυχισμένες ζωές, ξεκινάμε εγκαταλείποντας τις Παλιές Ευτυχισμένες πεποιθήσεις μας και υιοθετούμε νέες υποβάλλοντας τρεις βασικές αλλαγές: Όλα όσα μας είχαν πει για το τι πρέπει να κάνουμε για να είμαστε ευτυχείς είναι λάθος! Το Old Happy ταυτίζει την επιτυχία όπως ορίζεται από συμβάσεις, με την ευτυχία και αν αυτά δεν συμβαίνουν, τότε εμείς δεν είμαστε αρκετά καλοί και λάθος. Για να ευτυχίσουμε πρεπει να το πιάσουμε απ την αντίθετη. Αξίζουμε κάθε ευτυχία, έτσι ακριβώς όπως είμαστε! Το Old Happy, η Παλαιά Ευτυχία, ακόμα, μας δίδαξε ότι, για να αποδείξουμε πόσο καλοί είμαστε, πρέπει να επιτύχουμε ένα συγκεκριμένο σύνολο εξωτερικών στόχων. Αντίθετα, όλο αυτό να είναι εσωτερική υπόθεση και η έκφραση μας και η ωρίμανση μας, ως άτομα, γινεται μόνο με την αυθεντικότητά μας. Δεν μας καθορίζουν, εξωγενείς παράγοντες, όπως οι επιτυχίες ή οι αποτυχίες μας! Πρέπει να κάνουμε τα πάντα μόνοι μας για να είμαστε ευτυχισμένοι. Μπα! Τι μας λες! Ίσα ίσα που πρέπει είμαστε συνδεδεμένοι με τους άλλους, σε συνάφεια και διεπαφη γιατί κανείς δεν κάνει τίποτα μόνος του σ αυτόν τον κόσμο, ούτε οι ασκητές στο Άγιο Όρος, που ζούνε σε ομάδες. Είμαστε κοινωνικά πλάσματα, ζούμε σε γειτονίες, κοινότητες, πόλεις, κράτη και χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον, για πάντα, άρρηκτα συνδεδεμένοι. Όταν αισθανόμαστε την πίεση να εργαστούμε υπερβολικά για να είμαστε επαγγελματικά οι πλέον καταξιωμένοι, ας θυμίσουμε στους εαυτούς μας, πως αυτή είναι μια παλιά ευτυχία. Όταν κρίνουμε την εμφάνισή μας, που μπορεί να μην μοιάζει με τα μοντέλα στα εξώφυλλά της Vogue ας  αναλογιστούμε, πως αυτά τα στάνταρ είναι κατασκευασμένα και η ανάγκη ταύτισης μας, παλαιάς κοπής ευτυχία. Όταν αισθανόμαστε πως  δεν μπορούμε να ζητήσουμε βοήθεια, ας θυμηθούμε πως αυτή μας η τάση είναι απολύτως ανθρώπινη και όλοι χρειαζόμαστε  υποστήριξη.

Το θεμελιώδες μυστικό της πραγματικής ευτυχίας  

Μόλις λήξουμε μέσα μας, τις καταπιεστικές και ψυχαναγκαστικές επιταγές της Old Happy, της παλαιάς ευτυχίας, τότε και μόνο θα νιώσουμε ευτυχισμένοι. Και για να είμαστε ευτυχισμένοι, πρέπει να βοηθάμε και τους άλλους ανθρώπους να είναι ευτυχισμένοι. Το να βοηθάμε άλλους είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ωφελεί την προσωπική μας ευημερία μας. Μας συνδέει με τους άλλους και μας βοηθά να βρούμε έναν μεγαλύτερο σκοπό στη ζωή. Δεν βελτιώνει μόνο την ψυχική μας υγεία αλλά και τη σωματική. Ακριβώς όπως έχουμε ανάγκη για τροφή και στέγη, έχουμε επίσης μια βαθιά ανάγκη να υπερβούμε τον εαυτό μας και να βοηθήσουμε τους άλλους. Πολλοί άνθρωποι έχουν έναν στενό ορισμό της βοήθειας: τη θεωρούμε ως έξοδο, να δώσουμε κάπου χρήμα και ως εθελοντισμό. Κι όμως. Βοήθεια είναι να ακούμε τα  αγαπημένα μας πρόσωπα, αν είμαστε ευγενείς, να είμαστε ανοιχτοί στους άλλους και όχι καχύποπτοι, να συνεργαζόμαστε στη δουλειά, να μοιραζόμαστε τις ιδέες μας και να ενθαρρύνουμε τους άλλους να βγάζουν το καλύτερό τους. Κάθε μέρα, υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι για να βοηθάμε, που σημαίνει ότι υπάρχουν αμέτρητες ευκαιρίες για να βιώσουμε την ευτυχία.

Όλοι έχουμε μοναδικά χαρίσματα. Ας τα μοιραστούμε!

Όλοι έχουμε μοναδικότητα και ιδιαίτερα χαρίσματα. Το να τα μοιραστούμε με τους γύρω μας την οικογένειά, τις κοινότητες, την εργασία ή τον ευρύτερο κόσμο, κάνει εμάς πρώτα απ όλα ευτυχής. Όλα τα ανθρώπινα όντα έχουμε ανθρωπιά, ταλέντα και σοφία.

Η ανθρωπιά μας είναι αυτό που μας φτιάχνει ως ξεχωριστό άτομο,  ο χαρακτήρας, οι ιδιότητές μας, η καλή και στοργική φύση μας. Όταν τηλεφωνούμε σε έναν φίλο για να τον ακούσουμε, προσεκτικά να μιλάει για κάτι που αντιμετωπίζει στη ζωή, ή αφιερώνουμε χρόνο για να παίξουμε με τα παιδιά μας μετά τη δουλειά ή χαμογελάμε σε έναν άγνωστο στο δρόμο, χρησιμοποιούμε, αυτην ακριβώς την ανθρωπιάς μας.

Η σοφία μας είναι όλα αυτά που έχουμε μάθει. Όλοι μας, έχουμε μια εντελώς μοναδική ζωή γεμάτη με εμπειρίες που μας διδάσκουν σημαντικά πράγματα ουσίας. Αυτή η σοφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τους ανθρώπους με αμέτρητους τρόπους,  από το να τους στηρίζουμε στις δύσκολες στιγμές, έως να τους αποτρέψουμε από το να κάνουν κάτι μοιραίο ή να μη τους συμβούν αντίστοιχα με τα δικά μας.

Τα ταλέντα είναι αυτά που μπορούμε να κάνουμε. Τα ταλέντα καλλιεργούνται μέσα από το χρόνο, την ενέργεια και την προσπάθεια. Ο καθένας από εμάς έχει τη δύναμη, είτε να αναπτύξει νέα ταλέντα, είτε να εμβαθύνει σε υπάρχοντα, χρησιμοποιώντας τα για να εμπνεύσει άλλους ή και να προσεφέρει ευχαρίστηση σε πολλούς μαζί.

Αυτά είναι η ουσία μας! Όταν τα χαρίσματα μας, τα θέτουμε στην υπηρεσία των άλλων, θα βιώσουμε βαθιά χαρά, σκοπό και ικανοποίηση. Και αυτό είναι το νόημα της New Happy, της Νέας Ευτυχίας: να είμαστε ο εαυτός μας και να δίνουμε τον εαυτό μας.

Η ευτυχία έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο

Ζώντας με παλιούς κανόνες, όπου η ευτυχία ταυτίζεται με την επιτυχία, την αναγνώριση, τους κανόνες που μας έχουν φορέσει κοινωνικές συμβάσεις, τότε κάνουμε όχι μόνο τους εαυτούς μας δυστυχισμένους, αλλά συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός κόσμου συλλογικής δυστυχίας, επίσης. Οδηγεί μόνο σε ανταγωνισμό, κρίση, αποδυνάμωση, εξάντληση και απομόνωση και κανείς δεν κερδίζει τίποτα. Με τις αρχές της ευτυχίας της αλληλοβοήθειας και του μοιράσματος, μέσα από τις καθημερινές μας ενέργειες, φτιάχνουμε, τώρα, έναν ο κόσμο καλύτερος. Και δεν είναι αυτό που λαχταράμε όλοι; Ένας καλύτερος, πιο δίκαιος, πιο συμπονετικός κόσμος; Και το να δουλεύουμε για το καλό όλων, διευκολύνει το υψηλότερο δικό μας καλό! Η Στέφανι Χάρισσον, όχι δε λέει κάτι καινούργιο, αλλά καλό είναι που μας το θυμίζει. Δεν είμαστε οι άνθρωποι έτοιμοι σήμερα να ακούσουμε από το στόμα ενός Σόλωνα ότι η ευτυχία περνά από την αγάπη, την τιμιότητα, την εμπιστοσύνη στην πατρίδα, την θυσία και την παραμονή στο μέτρο και την ανθρωπιά. Ο Ηρόδοτος, στο βάθος του 450 π.Χ, περίπου, αποτυπώνει στον διάλογο του σοφού Σόλωνα με τον βασιλιά της Λυδίας Κροίσο, την απάντηση στο τι είναι ευτυχία.

Το αίσθημα πληρότητας, που περνά από την αγάπη, την τιμιότητα, την εμπιστοσύνη, την θυσία και την παραμονή στο μέτρο και την ανθρωπιά!

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.