10 Δεκ 2024
READING

Οι ελληνικές AI startups που σήκωσαν 140 εκατ. δολάρια σε ένα εξάμηνο

4 MIN READ

Οι ελληνικές AI startups που σήκωσαν 140 εκατ. δολάρια σε ένα εξάμηνο

Οι ελληνικές AI startups που σήκωσαν 140 εκατ. δολάρια σε ένα εξάμηνο

Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί το επόμενο μεγάλο «brand» παγκοσμίως σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, καθώς πλέον, ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις βασίζουν τις δραστηριότητες του στο AI, αυξάνοντας σημαντικά τα μεγέθη τους.

Σε αυτές τις ανάγκες της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων βασίζουν τις εργασίες τους αρκετές startups, οι οποίες προσφέρουν πρωτοποριακές λύσεις ΑΙ και προϊόντα. Φυσικά η Ελλάδα δεν έχει μείνει πίσω σε αυτό το κομμάτι, καθώς έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια πολλές startups με βάση τις υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες έχουν την έδρα τους στη χώρα μας είτε στο εξωτερικό.

Παράλληλα, το τελευταίο εξάμηνο κάποιες από αυτές τις startups σήκωσαν γενναίες χρηματοδοτήσεις από τεχνολογικούς κολοσσούς, ύψους συνολικά 140 εκατ. δολαρίων, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά την δυναμική που έχουν οι Έλληνες στο οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Η Resolve AI με 35 εκατ. οδηγεί την κούρσα

Χωρίς μεγάλη ιστορία ή παρουσία στον χώρο, η Resolve AI του Σπύρου Ξανθού, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, κατάφερε να σηκώσει πριν περίπου 2 μήνες χρηματοδότηση ύψους 35 εκατ. ευρώ. Κεφάλαια τα οποία θα διοχετευτούν στην επέκταση της εταιρίας, στην προσθήκη νέων εργαζομένων αλλά, ενώ θα επικεντρωθεί και στην ανάπτυξη του τομέα marketing και πωλήσεων.

Τον γύρο χρηματοδότησης ηγήθηκε η Greylock, που έχει επενδύσει σε κολοσσούς όπως η Meta και η Airbnb, ενώ από ιδιώτες επενδυτές συμμετείχαν μεγάλα ονόματα όπως ο ιδρυτής του LinkedIn, Reid Hoffman, ο Chief Scientist της Google Jeff Dean και ο CEO της Amazon Web Services, Matt Garman.

Η Resolve AI ιδρύθηκε από τους Σπύρο Ξανθό και Mayank Agarwal. Στόχος ήταν να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που προκύπτουν από την αυξανόμενη πολυπλοκότητα των συστημάτων λογισμικού, βοηθώντας τους μηχανικούς να μειώσουν τον χρόνο που αφιερώνουν στη συντήρηση αυτών των συστημάτων μέσω της τεχνολογίας Generative AI

Επικεντρώνεται κυρίως στις ΗΠΑ, που είναι η κύρια αγορά της, αλλά συνεργάζεται ήδη και με εταιρείες εκτός Αμερικής.

Η Pantheon και το real estate

Η Pantheon ΑΙ των Γιώργου Κοντομηνά, David Mace και ο Tiger Sun, έχοντας μόλις ένα χρόνο στην αγορά, εστιάζει στα κτίρια των γραφείων και με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη επιταχύνει τον χρόνο ενός project (που είναι και από τα βασικά ζητούμενα). Ταυτόχρονα, αντί να πουλάει άδειες λογισμικού σε αρχιτέκτονες, παρέχει τις υπηρεσίες της (SaaS) απευθείας σε προγραμματιστές, σε ιδιοκτήτες ακινήτων και σε κατασκευαστές.

Το διάστημα που μας πέρασε, η Pantheon AI σήκωσε χρηματοδότηση 25 εκατ. δολαρίων, στην οποία ηγήθηκε το Venture Capital fund της Silicon Valley Andreessen Horowitz.

Η προσέγγιση της Pantheon βασίζεται σε μια τεχνολογία που επιτρέπει τη δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων κτιρίων με απόλυτη πιστότητα, λαμβάνοντας υπόψη την αρχιτεκτονική και τις λεπτομέρειες σχεδίασης, όπως οι τοίχοι, τα δωμάτια και τα υλικά.

Electryone AI και μπαταρίες

Με ιδρυτές τους Ιωάννη Κασινόπουλο και Γιάννη Ζαμπά, η Electryone AI δραστηριοποιείται σε Ισπανία, Ελλάδα και Κύπρο, με μια ομάδα οκτώ ατόμων.

Δημιούργησαν μια πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπει σε εταιρείες ενέργειας να σχεδιάζουν και να λανσάρουν νέα έξυπνα ενεργειακά προϊόντα και υπηρεσίες. Η πλατφόρμα απευθύνεται σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που διαθέτουν ενεργειακές συσκευές, όπως ηλεκτρικά οχήματα, αντλίες θερμότητας και οικιακές μπαταρίες.

Η Numa και τα αυτοκίνητα

Η Numa ξεκίνησε τις εργασίες της το 2017, «τέκνο» του Γιάννη Ρουμελιώτη, Andy Ruff, Joel Grossman και Steven Ginn.

Πριν λίγο καιρό σήκωσε χρηματοδότηση 32 εκατ. δολάρια, ενώ συνολικά από το 2017 έχει λάβει περί τα 50 εκατ. δολάρια, με επενδυτές ηγέτες στο κλάδο, όπως η Google.

Η πλατφόρμα της Numa τοποθετεί «ευφυής» πράκτορες τεχνητής νοημοσύνης  (Intelligent Agent – IA) σε κάθε πτυχή των εργασιών μιας αντιπροσωπείας αυτοκινήτων. Από τη «διάσωση» των αναπάντητων κλήσεων και την κράτηση ραντεβού μέχρι τον συντονισμό διατμηματικών εργασιών και τη διαχείριση των πελατών.

Oriole και Retin

Η Oriole Networks ιδρύθηκε το 2023 από το University College του Λονδίνου (UCL) και έχει στην ιδρυτική της ομάδα τον Έλληνα καθηγητή Γιώργο Ζέρβα και στόχος είναι να δημιουργήσει υπερεγκεφάλους τεχνητής νοημοσύνης που θα χρησιμοποιούνται κυρίως στα Data Centers.

Πρόσφατα σήκωσε κεφάλαια ύψους 22 εκατ. δολαρίων, σε γύρο που ηγήθηκε η Plural.

Η RetinAI Medical AG από τη Βοστόνη και CTO τον Έλληνα Στέφανο Αποστολόπουλο, σήκωσε χρηματοδότηση 8 εκατ. δολαρίων και αναπτύσσει εργαλεία λογισμικού που αξιοποιούν μηχανική μάθηση/ΑΙ για τη διαχείριση και την ανάλυση δεδομένων ιατρικής απεικόνισης.

Το φετινό φθινόπωρο χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ. δολαρίων σήκωσε και η ConnectlyAI τoy Στέφανου Λουκάκου. H Connectly βοηθά εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου αλλά και επιχειρήσεις του λιανεμπορίου να πουλάνε τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους και να επικοινωνούν με τους πελάτες τους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.