Κι όμως! Η εργασιακή φιλοσοφία στο εξωτερικό και δη στους διεθνείς κολοσσούς είναι αντιδιαμετρικά αντίθετη, απ την επικρατούσα στην Ελλάδα. Και μάλιστα η εργασιακή τους πολιτική είναι προσεκτικά καλοσχεδιασμένη και με στόχο να έχει τους πλέον ταλαντούχους και μορφωμένους του κόσμου και να είναι φανατισμένοι σχεδόν για την δουλειά τους!
Ακόμα και στη φάση της Πανδημίας, με τη δουλειά να γινεται απ το σπίτι σε μεγάλο μέρος, εργασιακοί χώροι σαν την Google για παράδειγμα, που μια δεκαετία τώρα βγαίνει η πρώτη εταιρεία με τις τέλειες συνθήκες εργασίας, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Fortune, οι εργαζόμενοι έβαζαν τα κλάματα για να γυρίσουν πίσω στα γραφεία. Πέρα από τις τεράστιες οικονομικές απολαβές -οι ετήσιες μικτές αποδοχές σε δολάρια στη Google και πάλι, ξεκινάνε από 159.000 δολάρια!!!), υπάρχει αυτό το κάτι στη φιλοσοφία των κολοσσών που κάνει τους εργαζόμενους να μην θέλουν να επιστρέψουν σπίτι τους!
Με δωρεάν γκουρμέ φαγητό, μασάζ, γήπεδα και πολλά πάρτι
Όλες οι εταιρείες στις ΗΠΑ και πόσο περισσότερο οι Google, SAS Institute, Dell καλ που επιθυμούν να προσελκύουν νέους και ιδιοφυείς εργαζομένους, εξασφαλίζουν ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον. Προσφέροντας τον ιδανικό χώρο εργασίας οικοδομούν βάση για στις προσωπικές σχέσεις και όχι παροχή προνομίων. Τους δημιουργούν τόσο μεγάλη ευχαρίστηση΄, ώστε να λατρεύουν που εργάζονται στις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου και να νιώθουν πως γράφουν ιστορία! Τους κάνουν να αισθανθούν ότι μέσα εκεί και με όλες τις ευφυΐες γύρω τους, μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Εμείς οι άμαθοι Έλληνες εργαζόμενοι σ αυτά, αισθανόμαστε πως τους δημιουργούν και μια ψυχολογία λίγο σαν αίρεση, αλλά δε βαριέσαι με 159.000 δολάρια το χρόνο και περιβάλλον σαν ξενοδοχείου πολυτέλειας, έτοιμοι είμαστε να ξεπεράσουμε τα θρησκευτικά δόγματα. Χρώματα, έπιπλα, χώροι ξεκούρασης, απαλές μουσικές, φυσικοί φωτισμοί, μέρη συναντήσεις με τους άλλους, προσέχονται και δημιουργούν εκείνες τις συνθήκες που να προσφέρουν άνεση, ευχαρίστηση και δυνατότητα τόσο προσωπικής όσο και ομαδικής δουλειάς, επιτελώντας σωστά το έργο του ο καθένας, και ταυτόχρονα περνώντας καλά, όλοι, μαζί, ώστε να αποδίδουν περισσότερο. Οι εταιρείες επιθυμούν οι εργαζόμενοι να φτιάξουν δυνατές σχέσεις μεταξύ τους, ώστε να αισθάνονται το «εμείς» και οι «άλλοι», οι ανταγωνιστές στον έξω κόσμο. Με αυτό το σκεπτικό διαβάζουμε και για απίθανες συνθήκες εργασίας, όπως δωρεάν γκουρμέ φαγητό όλη μέρα για όλα τα γεύματα της ημέρας, δωρεάν καφέ με πολυπολιτισμική καταγωγή και σνακ, δωρεάν γυμναστήρια, δωρεάν μασάζ, μπόνους, σειρές παροχών, χρήση γηπέδων μπάσκετ και άλλων αθλημάτων. Η εταιρεία σχεδιάζει για τους εργαζομένους την αίσθηση μιας υποστηρικτικής κοινότητας, ευνοώντας αξίες εργασιακές και κουλτούρα του χώρου εργασίας, ώστε το ό,τι εργάζονται εκεί, να το κουβαλάνε και έξω απ το γραφείο και πέρα απ το ωράριο. Μέσα σ όλα διοργανώνονται πολλά πάρτι και ομαδικές ψυχαγωγίες, με μια ατμόσφαιρα συνεχούς γιορτής, η οποία γεννά ένα περιβάλλον που προωθεί τον ενθουσιασμό και το πάθος για επιτυχία.
Ψυχολόγοι, γενναιόδωρη άδεια μητρότητας και δεκαετής οικονομική κάλυψη για την οικογένεια εάν αποβιώσει εργαζόμενος
Εκτός από παρκινγκ που υπάρχουν για όλους, ώστε να μη νιώθει στρες ο εργαζόμενος, όταν φτάνει στη δουλειά, για το που θα βρει στάση στάθμευσης και μήπως αργήσει, έχουν και δικά τους μεταφορικά μέσα. Εκτός από πούλμαν και μίνι βαν, κάποιες εταιρείες στη Καλιφόρνια έχουν για την πολύ άνετη μετακίνηση των εργαζομένων τους… καταμαράν! Σε πολλές απ αυτές τις τέλειες δουλειές, στο τέλος κάθε μήνα οι εργαζόμενοι καλούνται να δώσουν στους υπεύθυνους αναφορά σχετικά με το τι τους αρέσει, τι όχι, αλλά και ποιες είναι οι δικές τους προτάσεις. Στις πολύ σπουδαίες τώρα παροχές, δίνεται γενναιόδωρη άδεια μητρότητας, ή δεκαετή οικονομική κάλυψη για τα μέλη της οικογένειας εάν αποβιώσει ένας εργαζόμενος. Η δομή αφαιρεί τα περιττά γραφειοκρατικά βάρη και οι επικεφαλής, έως οι εταιετρικοί ηγέτες είναι προσβάσιμοι και ζουν ανάμεσα σε όλους τους άλλους. Γενικά οι πραγματικά μεγάλες εταιρείες δεν χαρακτηρίζονται από την ιεραρχία, αλλά είναι ανοιχτές και συνεργατικές. Ακόμη, δίνεται μεγάλη ελευθερία για ιδέες και την ανάπτυξη τους, ενώ ενθαρρύνεται το να αναλαμβάνει ο καθένας την ευθύνη των πράξεων του, χωρίς να κατηγορεί άλλους, διότι πολύ απλά, δεν υπάρχει λόγος. Φροντίζουν ακόμα να δημιουργούν την αίσθηση πως σημασία έχει καινοτομία, η δημιουργία και η ισορροπία εργασίας και προσωπικής ζωής. Άσχετα που η προσωπική ζωή, πλέον, έχει μεταφερθεί όλη εντός εταιρείας, γιατί που θα βρουν καλύτερα; Εννοείται πως δεν υπάρχει προσβλητική γλώσσα, ή οτιδήποτε που μπορεί να θιγεί εθνικότητα, φυλή, σεξουαλική προτίμηση, εμφάνιση. Στη Microsoft στο Λονδίνο υπάρχουν και ψυχολόγοι έτοιμοι να συζητήσουν, αν κάποιος εργαζόμενος αισθάνθηκε προσβεβλημένος ή ένιωσε απειλή. Σ αυτές τις μελετημένες και αξιοζήλευτες συνθήκες ιδανικής εργασίας, υπάρχουν και προβλήματα. Σε γραφεία στη Ζυρίχη, κολοσσιαίας εταιρείας τεχνολογίας, υπάρχει ένα πολύ ήσυχο δωμάτιο, όπου κάποιος εργαζόμενος, μπορεί να χαλαρώσει ή να πάρει έναν υπνάκο, με ενυδρεία, όπου η αρμονική πλεύση των ψαριών ηρεμεί και πολυθρόνες μασάζ. Περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι έστειλαν emails, που ζητούσαν να αφαιρεθούν οι καρέκλες μασάζ γιατί… έκαναν πολύ θόρυβο και δεν τους άφηναν να κοιμηθούν!
Ένα άλλο πρόβλημα στις μεγάλες αυτές εταιρείες, είναι το ότι επειδή αυτοί οι geniuses πιτσιρικάδες που δουλεύουν εκεί, δεν παύουν να είναι πολύ νέοι, συχνά παρασύρονται και πίνουν πολύ, όλες τις ώρες, ή ξεχνιούνται κουτσομπολεύοντας, ή κολλάνε στο να παίζουν παιχνίδια και δουλεύουν λιγότερο! Να, αυτά τα προβλήματα δώσε μας και πάρε μας, το μισθό μας, των 830 μικτών το μήνα, δηλαδή!
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.