02 Ιούλ 2025
READING

Ο γενναίος και τολμηρός Χάρης Καρώνης

5 MIN READ

Ο γενναίος και τολμηρός Χάρης Καρώνης

Ο γενναίος και τολμηρός Χάρης Καρώνης

Πολλοί είναι οι τρόποι που μπορεί να περιγράψει κάποιος τον Χάρη Καρώνη, σε αυτούς όμως δεν συμπεριλαμβάνεται ο χαρακτηρισμός ενός συνηθισμένου επιχειρηματία. Αντιθέτως, είναι ένας άνθρωπος που πέτυχε στη ζωή του αν και ξεκίνησε από χαμηλά, αμφισβήτησε το τραπεζικό κατεστημένο και έφτασε να ηγείται μιας από τις πιο καινοτόμες fintech εταιρείες της Ευρώπης. Μιας tech bank όπως τοποθετείται η εταιρεία πλέον.

Πρόσφατα, η διαμάχη του με τον αμερικανικό κολοσσό JP Morgan έδειξε τη δύναμη και την αποφασιστικότητα που τον χαρακτηρίζουν.

Από το Περιστέρι στην κορυφή της επιχειρηματικότητας

Ο Χάρης Καρώνης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Περιστέρι. Ήταν ένα ανήσυχο πνεύμα που δεν ακολούθησε την πεπατημένη. Αφού πέρασε από το ΤΕΙ Πειραιά στράφηκε στον επιχειρηματικό κόσμο. Δημιούργησε την Realize, μια εταιρεία που ασχολήθηκε με την τηλεφωνία μέσω ίντερνετ (VoIP) και αργότερα, το 2012, κατοχύρωσε άδεια ηλεκτρονικών πληρωμών, βάζοντας τις βάσεις για τη Viva Wallet.

Η Viva Wallet εξελίχθηκε ραγδαία. Η εταιρεία έγινε το πρώτο fintech ίδρυμα στην Ευρώπη που προσέφερε πλήρως cloud-based τραπεζικές υπηρεσίες. Η προσέγγισή της ήταν ριζοσπαστική: επέτρεψε σε επιχειρήσεις να πραγματοποιούν συναλλαγές χωρίς να χρειάζονται παραδοσιακές τράπεζες. Αυτή η καινοτομία την έβαλε στο στόχαστρο μεγάλων παικτών της τραπεζικής αγοράς.

Ο Καρώνης δεν ήταν ποτέ ο τυπικός CEO με κοστούμι και γραβάτα. Έχοντας περάσει από τον στρατό ως σχεδιαστής δικτύων και με ειδικότητα «χάκερ», ανέπτυξε μια ιδιαίτερη ικανότητα να εντοπίζει κενά στην αγορά και να τα εκμεταλλεύεται. Η συνεργασία του με τον Ευτύχη Βασιλάκη στην Aegean Airlines και η δημιουργία της πλατφόρμας More για την έκδοση ηλεκτρονικών εισιτηρίων ήταν μόνο μερικά από τα πρώτα του επιχειρηματικά εγχειρήματα.

Το deal και η διαμάχη με την JP Morgan

Το 2022, η JP Morgan, ύστερα από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, αποφάσισε να εξαγοράσει το 48,5% της Viva Wallet, αποτιμώντας την εταιρεία στο 1,5 δισ. ευρώ. Τότε μάλιστα το deal είχε χαρακτηριστεί ως μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Ωστόσο, δύο χρόνια αργότερα, η συμφωνία μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Η διαφωνία προέκυψε από την αποτίμηση της εταιρείας, με τη JP Morgan να αμφισβητεί την αξία της και να επιχειρεί να μειώσει το τίμημα εξαγοράς του υπόλοιπου μεριδίου.

Ο Καρώνης δεν ήταν διατεθειμένος να δεχθεί την πίεση της JP Morgan. Αντί να υποκύψει, προχώρησε σε δικαστική προσφυγή στο αγγλικό δικαστήριο, μια κίνηση που κόστισε στη Viva Wallet 25 εκατ. ευρώ. Η απόφαση του δικαστηρίου, ωστόσο, ήταν ξεκάθαρη: η JP Morgan είχε το δικαίωμα να εξαγοράσει την εταιρεία σε καθορισμένη τιμή, αλλά το δικαίωμα αυτό χάθηκε.

Η JP Morgan, από την πλευρά της, υποστήριξε ότι η Viva Wallet ήταν υπερτιμημένη και επιδίωξε να μειώσει την αποτίμησή της. Κατέθεσε αγωγές εναντίον της εταιρείας και των μελών της διοίκησης, ενώ κατηγορήθηκε ότι επιχείρησε ακόμη και «δολοφονία χαρακτήρων» μέσω δημοσιευμάτων που στοχοποιούσαν τη διοίκηση της Viva.

Παρότι η διαμάχη κλιμακώθηκε, ο Καρώνης επέμεινε στη θέση του: η Viva Wallet ήταν μια ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία με πραγματική αξία, και η JP Morgan δεν μπορούσε να επιβάλει διαφορετικούς όρους από εκείνους που είχαν αρχικά συμφωνηθεί.

Χάρης Καρώνης-Μάκης Αντύπας

Η απόφαση του δικαστηρίου και η επόμενη μέρα

Το αγγλικό δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ της Viva Wallet, επιβεβαιώνοντας ότι η JP Morgan είχε μια και μοναδική ευκαιρία να εξασκήσει το call option της, την οποία έχασε. Η απόφαση αυτή ήταν ένα σημαντικό πλήγμα για τον αμερικανικό κολοσσό και μια επιβεβαίωση της στρατηγικής του Καρώνη.

Παρά τις εντάσεις, ο Καρώνης τόνισε ότι δεν αντιμετωπίζει την JP Morgan ως εχθρό. Μάλιστα, σε σχετικές τοποθετήσεις του ξεκαθάρισε ότι οι επιχειρηματικές διαμάχες δεν είναι προσωπικές και ότι παραμένει ανοιχτός στη συζήτηση για μελλοντική συνεργασία.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η Viva Wallet θα συνεχίσει την πορεία της ως ανεξάρτητη εταιρεία και ότι η πώληση του μεριδίου των βασικών μετόχων δεν είναι στο τραπέζι.

Πλέον, η  Viva Wallet συνεχίζει προσηλωμένη στην ανάπτυξή της. Ο Καρώνης σχεδιάζει την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μέχρι το 2028, ενώ η εταιρεία επεκτείνεται σε νέες αγορές. Ο μετασχηματισμός της Viva σε πλήρως ψηφιακή τράπεζα είναι σε πλήρη εξέλιξη, με τη συγχώνευση της Viva Payments και της Viva Bank να δημιουργεί νέες δυνατότητες.

Ο Χάρης Καρώνης βγήκε νικητής απέναντι στη JP Morgan

Η εταιρεία διαθέτει πλέον μια ενισχυμένη κεφαλαιακή βάση, μετά και την απελευθέρωση κεφαλαίων ύψους 105 εκατ. ευρώ που παρέμεναν δεσμευμένα λόγω της διαμάχης. Παράλληλα, η Viva εξακολουθεί να πρωτοπορεί στον τομέα του fintech, αναπτύσσοντας νέες τεχνολογίες και υπηρεσίες που τη φέρνουν σε άμεσο ανταγωνισμό με διεθνείς κολοσσούς.

Ο Καρώνης, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, επιμένει πως η ανεξαρτησία της Viva Wallet είναι αδιαπραγμάτευτη. «Δεν πουλάμε. Ποτέ. Εμείς ελέγχουμε την εταιρεία μας», δήλωσε ξεκάθαρα, αποδεικνύοντας ότι δεν φοβάται να σταθεί απέναντι σε έναν τραπεζικό γίγαντα.

Ένας επιχειρηματίας απέναντι σε έναν κολοσσό

Η σύγκρουση με την JP Morgan δεν ήταν απλώς μια επιχειρηματική διαμάχη, αλλά μια απόδειξη ότι ένας αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας μπορεί να σταθεί απέναντι σε έναν παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κολοσσό και να κερδίσει.

Ο Καρώνης απέδειξε ότι η στρατηγική, η επιμονή και η πίστη στο όραμα μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Έδειξε ότι έχει την γενναιότητα και την τόλμη να αντιπαρατεθεί σε έναν τεράστιο οργανισμό, δεν έχουμε αντίστοιχο παράδειγμα στην Ελλάδα, και να προστατέψει την εταιρεία του. Μπορεί κάποιος να διαφωνεί μαζί του, μπορεί κάποιος να μην συμμερίζεται την προσέγγιση του, αλλά κανείς δεν μπορεί να μην παραδεχθεί ότι έχει τα κότσια να ηγηθεί και να σχεδιάζει μεγάλα πράγματα. Στην πράξη και όχι στα λόγια.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.