30 Απρ 2025
READING

Κάρτες, κινητά και PIN τέλος και πληρωμές βιομετρικές, με δαχτυλικό αποτύπωμα, βλέμμα ή πρόσωπό

5 MIN READ

Κάρτες, κινητά και PIN τέλος και πληρωμές βιομετρικές, με δαχτυλικό αποτύπωμα, βλέμμα ή πρόσωπό

Κάρτες, κινητά και PIN τέλος και πληρωμές βιομετρικές, με δαχτυλικό αποτύπωμα, βλέμμα ή πρόσωπό

Οι μεγαλύτεροι έχουμε δει τις τελευταίες δεκαετίες τον τρόπο που πληρώνουμε για αγορές, ή λογαριασμούς να αλλάζει πολλές φορές και κάποτε μεταμορφώνεται ριζικά. Μαθαίνουμε και προσαρμοζόμαστε πάντα. Ξεκινήσαμε με τα μετρητά. Περάσαμε στις κάρτες, που πρώτα μπαίνανε σε μια χειροκίνητή πρωτόγονη μηχανή χειρός, μετα σε μια ειδική εσοχή στο ταμείο και τέλος με απλή επαφή – διάβασμα στο φωτοκύτταρο. Συνεχίσαμε με το mobile banking και το contactless. Μαθημένοι πια, είμαστε έτοιμοι για την επόμενη τεράστια αλλαγή

Ζούμε, λοιπόν,  σε εποχές για τις οποίες οι της μέσης -και βάλε- ηλικίας, είχαμε προετοιμαστεί από το σινεμά και τη λογοτεχνία και δε μας ξαφνιάζει, σχεδόν ούτε μας εντυπωσιάζει, πια, καμία απίθανη ή εντελώς φουτουριστική αλλαγή. Το νέο που φιγουράρει σε όλα τα ΜΜΕ του κόσμου πως οι πληρωμές με βιομετρικά στοιχεία ετοιμάζονται να καταργήσουν εντελώς τα PIN, τα πορτοφόλια και ενδεχομένως ακόμα και τις ίδιες τις συσκευές, μας φαίνεται έως και αναμενόμενο. Και να, το δακτυλικό αποτύπωμα, το βλέμμα, το πρόσωπο και η φωνή μας, θα είναι η ταυτότητα μας, που δε χρειάζεται πια να δηλώνεται, αλλά αναγνωρίζεται με μεγάλη ευκολία. Έτσι, η τεχνολογία μας ταυτοποίει μέσω φυσικών χαρακτηριστικών του σώματος, όπως δακτυλικά αποτυπώματα, σάρωση προσώπου ή ίριδας, ή ακόμα και μοναδικά μοτίβα φλεβών στην παλάμη. Καταχωρούμε μία φορά τα βιομετρικά μας στοιχεία στον τραπεζικό μας λογαριασμό ή σε ειδική εφαρμογή και στη συνέχεια πληρώνουμε με μία μόνο κίνηση. Τέλος η κάρτα, το κινητό, το PIN και αν το ξεχνάμε και που το έχουμε για κάλυψη σημειωμενο, ή η σύνδεση στο διαδίκτυο. Ο νέος βιομετρικός τρόπος είναι τουλάχιστον πρακτικός, ασφαλής και προσβάσιμος! Η πρόοδος σε τομείς όπως το edge computing, το facial recognition, το iris scanning και η ασφαλής αποθήκευση δεδομένων επιτρέπει την ακριβή, ασφαλή και ταχύτατη επεξεργασία αυτών των δεδομένων, σε κάθε συναλλαγή με άνεση.

Εφαρμογές από την Apple και την Amazon έως φυσικά τις Τράπεζες

Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ήταν οι πρώτες που πειραματίστηκαν με τη βιομετρική πιστοποίηση στις πληρωμές. Η Apple με το Face ID και το Touch ID, η Samsung με το iris scan και το δικό της Samsung Pay, η Google με τα Android biometric prompts, όλες έχουν εκπαιδεύσει τους καταναλωτές να εμπιστεύονται τη βιομετρία για να εγκρίνουν συναλλαγές. Πιο πρόσφατα, όμως, και ο τραπεζικός τομέας και η βιομηχανία πληρωμών άρχισαν να υιοθετούν καθαρά βιομετρικές λύσεις, ανεξάρτητες από smartphones. Το Amazon One επιτρέπει πληρωμές με παλάμη σε φυσικά καταστήματα. Η Mastercard έχει λανσάρει πιλοτικά προγράμματα πληρωμών με πρόσωπο στην Ευρώπη, ενώ στην Κίνα, η τεχνολογία “Smile to Pay” της Alibaba χρησιμοποιείται ήδη σε εκατοντάδες καταστήματα. Από το 2026 αναμένεται να ξεκινήσουν πιλοτικά προγράμματα και στην Ευρώπη, με συμμετοχή τραπεζών και εμπορικών αλυσίδων, με τα πρώτα σημεία δοκιμής να περιλαμβάνουν σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και τοπικά καταστήματα.

Η κοινωνική αποδοχή

Η κοινωνική αποδοχή, φυσικά και είναι καθοριστικός παράγοντας για την υιοθέτηση κάθε νέας τεχνολογίας, οποιασδήποτε μεγάλης αλλαγής. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, το 47% των καταναλωτών θεωρεί τις βιομετρικές πληρωμές πιο ασφαλείς από τις κλασικές κάρτες ή τις πληρωμές μέσω κινητού, ενώ το 36% δηλώνει έτοιμο να υιοθετήσει αυτή τη μέθοδο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Η μετάβαση σε ένα μέλλον όπου δεν θα χρειαζόμαστε πορτοφόλι, φυσικό ή ψηφιακό, αλλά μόνο και πάντα τα λεφτά, γινεται πραγματικότητα. Με τα βιομετρικά δεδομένα να γίνονται το “κλειδί” για τις οικονομικές μας συναλλαγές, οι πληρωμές του αύριο υπόσχονται να είναι πιο ασφαλείς, άμεσες και προσωπικές από ποτέ. Η έκφραση στις αγορές «αυτός έχει πρόσωπο», να, που έγινε πράξη!

Χώρες που ήδη πληρώνουν βιομετρικά

Η Κίνα αποτελεί παγκόσμιο πρωτοπόρο, με τις Alipay και WeChat Pay να προσφέρουν αναγνώριση προσώπου σε χιλιάδες καταστήματα. Στις ΗΠΑ, η Amazon έχει εισαγάγει το Amazon One, που βασίζεται στη σάρωση της παλάμης. Η Ιαπωνία δοκίμασε την αναγνώριση φλεβών κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ στη Βραζιλία η Mastercard προχώρησε σε πιλοτικό πρόγραμμα βιομετρικών πληρωμών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Barclays ενσωματώνει ήδη φωνητική και δακτυλική αναγνώριση, και στην Ισπανία από το 2026 θα ξεκινήσει πιλοτική εφαρμογή σε συνεργασία τραπεζών και εμπορικών ομίλων. Στην Ελλάδα, αν και η τεχνολογία δεν έχει ακόμη περάσει σε φυσικά καταστήματα, οι μεγάλες τράπεζες ήδη αξιοποιούν βιομετρική ταυτοποίηση στις εφαρμογές τους. Η είσοδος και οι επιβεβαιώσεις συναλλαγών γίνονται μέσω δακτυλικού αποτυπώματος ή αναγνώρισης προσώπου, ενώ neobanks όπως η Revolut και η N26 εφαρμόζουν πλήρως ψηφιακές ταυτοποιήσεις. Η TBI Bank ήδη χρησιμοποιεί selfie verification με AI, δείχνοντας ξεκάθαρα τη στροφή της αγοράς.

Ζητήματα ασφάλειας και ιδιωτικότητας

Όλα καλά και εύκολα μα υπάρχουν και κάποια θέματα ασφάλειας και ιδιωτικότητας. Τα βιομετρικά δεδομένα, αντίθετα με έναν κωδικό PIN, δεν μπορούν να αλλαχθούν. Αν διαρρεύσει το αποτύπωμά σου ή η χαρτογράφηση του προσώπου σου, είναι σχεδόν αδύνατο να “αντικατασταθούν”. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν την ανάγκη για σαφή νομοθεσία, ισχυρά πρωτόκολλα ασφαλείας και αποκεντρωμένα συστήματα αποθήκευσης με κρυπτογράφηση. Απαιτείται διαφάνεια και αυστηρός έλεγχος της πρόσβασης σε ευαίσθητα δεδομένα, ώστε να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη του κοινού. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία μέσω του GDPR αντιμετωπίζει τα βιομετρικά δεδομένα ως «ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα», απαιτώντας ρητή συγκατάθεση για τη συλλογή και χρήση τους. Η οδηγία PSD2 για τις πληρωμές καθορίζει τις προδιαγραφές αυθεντικοποίησης με βάση τη διπλή ταυτοποίηση, στην οποία η βιομετρική επαλήθευση εντάσσεται πλήρως.

Η ευγενική ερώτηση «με μετρητά ή κάρτα;» την οποία έχουμε συνηθίσει να ακούμε κάμποσες φορές τη μέρα, σύντομα θα γίνει «θα πληρώσετε με το δάχτυλο, το πρόσωπό, τη παλάμη ή τις φλεβίτσες σας;».  Η τεχνολογία είναι έτοιμη. Οι άνθρωποι δείχνουν ανοιχτοί. Οι επιχειρήσεις προετοιμάζονται. Το μόνο που απομένει είναι να έχουμε πάντα λεφτά να πληρώνουμε.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.