Προσωρινούς «πανηγυρισμούς» έφερε στους ιδιοκτήτες των ακίνητων που διατίθενται προς βραχυχρόνια μίσθωση η απόφαση του Β΄ Τμήματος του ΣτΕ, που δικαίωσε σε πρώτη φάση τον Σύνδεσμο Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (Stama) για το τέλος παρεπιδημούντων.
H AAΔΕ είχε επιβάλει τέλος 600 ευρώ ανά κατάλυμα που διαχειρίζονται νομικές οντότητες στη βραχυχρόνια μίσθωση και είχε χαρακτηρίσει μέσω εγκυκλίου όλα τα μίσθια βραχυχρόνιας μίσθωσης ως υποκαταστήματα – επαγγελματικές εγκαταστάσεις των επιτηδευματιών βραχυχρόνιας μίσθωσης, κίνηση που χαρακτηρίστηκε από τον σύνδεσμο ως «αντισυνταγματική», δεδομένου ότι είχαν ήδη νομοθετηθεί φορολογικά μέτρα προγενέστερα, όπως η επιβολή του ΦΠΑ, του τέλους παρεπιδημούντων και του τέλους κλιματικής αλλαγής ανά διανυκτέρευση. Με τη νέα εγκύκλιο οφείλεται τέλος επιτηδεύματος ύψους 600 ευρώ για κάθε ακίνητο που εκμισθώνεται με βραχυχρόνια μίσθωση από νομικά πρόσωπα, μέτρο που «σημαίνει ότι οι εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης θα βρεθούν στο χείλος της οικονομικής καταστροφής αφού θα είναι αδύνατον να ανταποκριθούν σε τόσο μεγάλες υποχρεώσεις. Εάν μια εταιρεία διαχειρίζεται 50 ακίνητα κατ’ εντολή ιδιοκτητών καλείται να πληρώσει φόρο 30.000 ευρώ μόνο για το τέλος επιτηδεύματος», κατά τον σύνδεσμο, ο οποίος προσέφυγε στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο.
Έξι μήνες μετά την εκδίκαση της προσφυγής στο ΣτΕ, διατυπώθηκε θετική κρίση, ενώ η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για οριστική κρίση, με τον Stama να διατηρεί την αισιοδοξία του ότι η τελική ετυμηγορία θα επικυρώσει οριστικά το δίκαιο των θέσεών του. «Η εν λόγω απόφαση συνιστά μια ιδιαίτερα σημαντική δικαστική και θεσμική εξέλιξη, η οποία ενισχύει την επιχειρηματολογία μας και αναγνωρίζει την ανάγκη για συνταγματική συμμόρφωση σε κάθε φορολογική ή διοικητική επιβάρυνση», τόνισε ο Σύνδεσμος που εκπροσωπεί 8.500 καταλύματα, στη χθεσινή ανακοίνωσή του.
Αυτή δεν ήταν η μόνη νίκη που πέτυχαν οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων Airbnb, αφού είχε προηγηθεί η «υπαναχώρηση» του υπουργείου Τουρισμού, όταν απαλείφθηκε ο περιορισμός για χρήση κατοικίας των συγκεκριμένων ακινήτων. Ο ίδιος Σύνδεσμος είχε ζητήσει την πλήρη κατάργηση της διάταξης που απέκλειε από τη βραχυχρόνια μίσθωση τα ακίνητα που άλλαξαν χρήση μετά το 2011, μέσω σχολίου που υπέβαλε στη δημόσια διαβούλευση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, το οποίο τελικά ψηφίστηκε στις αρχές του Ιανουαρίου. Μάλιστα, τότε οι επιχειρηματίες της βραχυχρόνιας μίσθωσης και συγκεκριμένα ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑΣΥΔΑ) είχε προειδοποιήσει με «απεργία», δηλαδή κλείσιμο του ημερολογίου των διαχειριστών τον Φεβρουάριο και, εάν ψηφιζόταν το νομοσχέδιο και τον Αύγουστο του 2025. Η αρχική ρύθμιση έβγαζε από το κάδρο σχεδόν 20.000 επαγγελματικά ή βιομηχανικά ακίνητα, στα οποία είχαν γίνει επενδύσεις για να μετατραπούν σε τουριστικά καταλύματα. Ο νόμος τελικά προέβλεψε ότι τα ακίνητα που μισθώνονται βραχυχρόνια θα πρέπει να αποτελούν χώρους «κύριας χρήσης» και να διαθέτουν φυσικό φωτισμό, αερισμό και κλιματισμό, ενώ αποκλείονται χώροι που είναι χαρακτηρισμένοι ως βοηθητικοί (όπως αποθήκες και πάρκινγκ), εκτός αν είχαν αλλάξει τη χρήση τους πριν από το 2011. Η αλλαγή αυτή, της τελευταίας στιγμής, χαρακτηρίστηκε από τον Stama «ορόσημο», «διασώζοντας επενδύσεις εκατομμυρίων και εξασφαλίζοντας νέες ευκαιρίες ανάπτυξης […] μέσω ταξιδιωτικών δαπανών και νέων θέσεων εργασίας».
Στάση αναμονής τηρεί, πάντως, ο κλάδος για τον κόφτη στις νέες άδειες. Οι περιορισμοί στα τρία κορεσμένα κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας ξεκίνησαν να ισχύουν από την Πρωτοχρονιά για ολόκληρο το 2025, ενώ η πληροφόρηση του Stama είναι ότι υπάρχει πιθανότητα το μέτρο θα παραταθεί για έναν ακόμη χρόνο, κατά τον οποίο δε θα εκδίδεται Αριθμός Μητρώου Ακινήτων στο κέντρο της πόλης. Επίσης, το ανώτατο όριο εκμίσθωσης ενός ακινήτου ως κατάλυμα βραχυχρόνιας είναι πλέον οι 59 ημέρες.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ο κλάδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης πέτυχε έσοδα ρεκόρ ύψους 874 εκατομμυρίων ευρώ το 2024, με τον αριθμό των ακινήτων που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής να φτάνουν πλέον τα 213.000. Το 2021 διαπιστώθηκαν 63% σύννομες καταχωρήσεις ακινήτων, ποσοστό που αυξήθηκε σε 80% το 2022 και σε 88% το 2023. Τέσσερις στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων που μισθώνονται ως Airbnb διαθέτουν έως 2 ακίνητα, το 35% ένα ακίνητο, το 11% είναι ιδιοκτήτες 11 έως 50 ακινήτων, ενώ το 10% έχει περισσότερα από 50 ακίνητα.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.