Mία αγορά που κατέλαβε ένα σημαντικό μερίδο στις πωλήσεις του κλάδου των φαρμαείων, συγκεντρώνοντας ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς, αποτελούν σήμερα τα ηλεκτρονικά φαρμακεία στην Ελλάδα. Στη χώρα μας όπου ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει ταυτιστεί με τον φαρμακοποιό της γειτονιάς του ή τον προσωπικό του φαρμακοποιό, η διείσδυση που παρουσιάζουν τα ηλεκτρονικά φαρμακεία, εκτός από ενδιαφέρουσα είναι και άκρως ενδεικτική ότι το τοπίο και στο συγκεκριμένο πεδίο έχει αλλάξει.
Άλλωστε, μεγάλο μέρος των πωλήσεων στα ηλεκτρονικά κυρίως φαρμαεία προέρχεται από μη φαρμακευτικά προϊόντα, αλλά από προϊόντα όπως καλλυντικά και άλλες κατηγορίες αγαθών, τα οποία εκφεύγουν συχνά από το ρόλο ενός παραδοσιακού φαρμακείου, τουλάχιστον όπως το γνωρίζαμε κάποτε.
Τα τελευταία στοιχεία της Convert Group για το 2024 έδειξαν ότι κατά ο τζίρος των ηλεκτρονικών φαρμακείων το 2024 μειώθηκε ελαφρώς κατά 1%, με τις online πωλήσεις λιανικής να κινούνται στα 278εκατομμύρια ευρώ στον κλάδο των online φαρμακείων το 2024. Πρόκειται για στοιχεία που αντλούνται από δείγμα 95 online φαρμακείων, με την συμμετοχή 13 από τους 14 μεγαλύτερους παίκτες της αγοράς αλλά και των στοιχείων του skroutz, με συνολική αντιπροσώπευση αγοράς στο 90%.
Από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο πεδίο, οι τρεις μεγαλύτερες είναι το Pharmacy 295, ToFarmakeioMou και το WeCare. Με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα αποτελέσματα, ο μεγαλύτερος βάσει τζίρου είναι ToFarmakeioMou, με πωλήσεις 19,67 εκατομμυρίων ευρώ το 2023, έναντι 24,7 εκατομμυρίων ευρώ το 2022 και ζημίες 1,45 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 2,42 εκατομμύρια ευρώ.
Ακολουθεί το WeCare με τζίρο 19,27 εκατομμύρια ευρώ από 18,31 εκατομμύρια ευρώ και καθαρά κέρδη μετά από φόρους 452,66 χιλιάδες ευρώ από 359,33 χιλιάδες ευρώ. Και στην Τρίτη θέση βρίσκεται το Pharmacy295 με τζίρο 13,38 εκατομμύρια το 2023 από 14,04 εκατομμύρια το 2022 και ζημίες 686,9 χιλιάδες ευρώ από ζημίες 383,34 χιλιάδες ευρώ.
ToFarmakeioMou: Η απόκτηση της πλειοψηφίας από τη Viva
Κατά τη διάρκεια του 2023 και μετά από μια σειρά αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου η
WeRealize του Χάρη Καρώνη και του Μάκη Αντύπα, ιδρυτών της Viva, απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της επιχείρησης από τον ιδρυτή της Θεόδωρο Σακόπουλο. Υπενθυμίζουμε ότι η WeRealize είχε πραγματοποιήσει το 2022 την αρχική της επένδυση στην εταιρεία, ενώ κατά τη χρήση του 2023 συνέχισε να υποστηρίζει τη δραστηριότητα της τόσο μέσω κεφαλαιακών ενισχύσεων όσο και μέσω της συνδιαμόρφωσης της στρατηγικής και του business plan.
Η χρήση του 2023 αποτέλεσε κομβική χρονιά για τη λειτουργία της με κύρια σημεία την εξυγίανση των υποχρεώσεων, τη μείωση των δαπανών, τη διατήρηση των εσόδων με μείωση των ζημιών, την ενίσχυση του management, την αναδιάρθρωση των επιχειρησιακών λειτουργιών, την εισαγωγή διαδικασιών και την παρακολούθηση δεικτών.
Τον φετινό Ιανουάριο πραγματοποιήθηκε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 3,49 εκατομμυρίων ευρώ με σκοπό την επέκταση του δικτύου φυσικών καταστημάτων αλλά και επενδύσεις σε νέα συστήματα πληροφορικής και μηχανοργάνωσης. Στο πλαίσιο της ίδιας στρατηγικής έχει καταρτιστεί και
νέο επιχειρηματικό σχέδιο το οποίο προέβλεπε την περαιτέρω μείωση των ζημιών για το 2025. Στο πλαίσιο του ίδιου πλάνου εντάσσεται και η εξαγορά του νέου καταστήματος εντός του εμπορικού κέντρου The Mall Athens, που ολοκληρώθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2024 και αποτελεί τον πιλότο για την επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρίας το προσεχές διάστημα. Οι διαδοχικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που αναφέρονται παραπάνω αναμένεται να οδηγήσουν αρχικά σε μείωση της αρνητικής καθαρής θέσης κατά 50% μέχρι το τέλος του 2024 και, στη συνέχεια, σε πλήρη εξισορρόπησή της εντός του 2025.
Το WeCare Pharmacy με έδρα την Καμπή Άρτας
Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο μεγαλύτερο παίκτη της αγοράς, το WeCare Pharmacy, αποτελεί τη μετεξέλιξη του φαρμακείου Βλάσιος Γεωργίου με έδρα την Άρτα. ο φαρμακοποιός Βλάσης Γεωργίου και η σύζυγος του Νατάσα Γεωργιάδη είναι ιδρυτές και επικεφαλής μίας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στη χώρα στον τομέα του ηλεκτρονικού φαρμακείου. Ο Βλάσης Γεωργίου, δημιούργησε το δικό του φαρμακείο το 2008 στο χωριό Καμπή της Άρτας, το οποίο με βάση την τελευταία απογραφή αριθμεί περίπου 900 κατοίκους. Ωστόσο η ίδρυση του ηλεκτρονικού φαρμακείου WeCare αποτέλεσε μία προσπάθεια διαφυγής από τα στενά τοπικά όρια της περιοχής και με σκοπό την πανελλαδική επέκταση. Με διαρκείς επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, η επιχείρηση κατάφερε να μεγαλώσει και να αποτελεί κερδοφόρα επιχειρηματική οντότητα, ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις των πελατών της με συνέπειας στις παραδόσεις ακόμα και σε περιόδους με έντονη ζήτηση όπως αυτή της πανδημίας.
Το φαρμακείου της Αγίου Δημητρίου 295 που έγινε Pharmacy 295
Η ιστορία του Pharmacy 295, πηγαίνει πίσω στο 1997, όταν η φαρμακοποιός Ελένη Χρύση, ξεκίνησε τη δική της επιχείρηση, διατηρώντας προηγουμένως επαγγελματική πορεία σε αλυσίδα πολυκαταστημάτων με αντικείμενο τα δερμοκαλλυντικά. Το 2010 το φαρμακείο που διατηρούσε επί της λεωφόρου Αγίου Δημητρίου 299 στο Καλαμάκι, μεταφέρθηκε στον αριθμό 295 στον ίδιο δρόμο, ενώ το 2012 η ίδια και ο συζυγός της, Αλέξης Θανασούλας, δημιούργησαν το Pharmacy295, αντλώντας έμπνευση από τη διεύθυνση του φαρμακείου τους. Σήμερα στην επιχείρηση συμμετέχουν εκτός από την Ελένη Χρύση και τον Αλέξη Θανάσουλα, ο Ηλίας Μακρής καθώς και οι Βασίλης και Ιωάννα Θανασούλα.
Το σημείο-ορόσημο για τα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ
Ωστόσο, ο κλάδος του online φαρμακείου διαχρονικά γνώριζε διψήφια ποσοστά ανάπτυξης, εξαιτίας των μεγάλων εκπτώσεων σε σχέση με το φυσικό σημείο, την ευκολία εξυπηρέτησης και τη μεγαλύτερη ποικιλία σε σχέση με το φαρμακείο της γειτονιάς. Η απότομη αλλαγή στην αγορά ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2023 λόγω της εναρμόνισης με τις οδηγίες του Υπουργείου Ανάπτυξης για το τρόπο αναγραφής και επικοινωνίας των εκπτώσεων σε φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα, η οποία επηρέασε την αντίληψη που είχε το ευρύ κοινό για τον εκπτωτικό προσανατολισμό των online φαρμακείων.
Επιπρόσθετα, η σημαντική μείωση των γεννήσεων που καταγράφεται τα τελευταία 2 χρόνια σε σχέση με προηγούμενα έτη οδήγησε σε μειωμένες αγορές της κατηγορίας βρεφικών ειδών το 2024 κατά 15% σε αξία, δημιουργώντας ένα ακόμα πονοκέφαλο σε φαρμακοποιούς και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.